Ρίβερ Πλέιτ - Μπόκα Τζούνιορς: Το απόλυτο ντέρμπι!

Ρίβερ Πλέιτ – Μπόκα Τζούνιορς: Το απόλυτο ντέρμπι!

Για τους Λατίνους η μπάλα είναι αρρώστια και γιατρειά μαζί. Είναι θάνατος και ανάσταση. Ρίβερ Πλέιτ και Μπόκα Τζούνιορς τα δίνουν όλα για την κούπα της κορυφαίας ομάδας της Νοτίου Αμερικής και ο ποδοσφαιρικός πλανήτης θα στρέψει το βλέμμα στο καυτό Μονουμεντάλ!

Το Μπόκα – Ρίβερ δεν είναι ένα απλό ντέρμπι. Tο κοινωνικό status είναι πιο επιδραστικό από ποτέ. Οι ρίζες της αντιπαλότητας βαθιές και μπορεί ο χρόνος να αλλοίωσε κάποιες από τις αιτίες, αλλά η ουσία δεν άλλαξε ποτέ. Οπως γράφει και στο βιβλίο του για την ποδοσφαιρική ιστορία των Αργεντινών: “Angels With Dirty Faces”, ο Γουίλσον: «Πρόκειται για ταλαντούχους, έξυπνους παίκτες, αλλά επίσης εκείνους που είναι βγαλμένοι από τους δρόμους, που έχουν κάτι το σκληρό. Εκείνους που ενδιαφέρονται την ίδια στιγμή για την τέχνη, την ομορφιά και το στιλ, αλλά επίσης είναι έτοιμοι να κάνουν ό,τι μπορούν για να νικήσουν, με έναν πιο άγριο τρόπο. Και τα δύο στοιχεία συνυπάρχουν με απόλυτη αρμονία».

Η Ρίβερ Πλέιτ δημιουργήθηκε από την εργατική τάξη του Μπουένος Άιρες το 1901. Ρίβερ Πλέιτ είναι η αγγλική ονομασία του ποταμού Ρίο Ντε Λα Πλάτα, στις όχθες του οποίου είναι κτισμένο το Μπουένος Άιρες. Δεν είναι εξακριβωμένο γιατί επιλέχθηκε αυτή η εκδοχή αντί της αυθεντικής ισπανικής – κατά την κυρίαρχη αντίληψη, οφείλεται σε κάποιον απ’ τους ιδρυτές του συλλόγου, ο οποίος έμαθε ποδόσφαιρο παρακολουθώντας Άγγλους ναύτες να παίζουν στην προκυμαία του τοπικού παραποτάμιου λιμανιού, δίπλα σε κιβώτια που έγραφαν River Plate.

Η Μπόκα Τζούνιορς ξεπήδησε τέσσερα χρόνια μετά. Το 1905. Σε αντίθεση με τα περισσότερα ποδοσφαιρικά σωματεία των αρχών του 20ού αιώνα που ιδρύθηκαν από Άγγλους, η «Κλουμπ Ατλέτικο Μπόκα Τζούνιορς» (Club Atlético Boca Juniors) ξεκίνησε ως η ομάδα των Ελλήνων και Ιταλών μεταναστών που ήταν συγκεντρωμένοι στο λιμάνι του νοτιοανατολικού Μπουένος Άιρες.

Πρώτο χρώμα της ήταν το ροζ που σύντομα αντικαταστάθηκε από λευκές και μαύρες κάθετες ρίγες. Όμως μια ακόμα ομάδα της περιοχής φορούσε ασπρόμαυρα, οπότε αποφασίσθηκε να γίνει αγώνας μεταξύ τους για το ποια θα τα κρατήσει. Η Μπόκα έχασε και αποφάσισε να υιοθετήσει τα χρώματα της σημαίας του πρώτου καραβιού που θα έμπαινε στο λιμάνι. Αυτό ήταν το σουηδικό κάργκο Drottning Sophia και έκτοτε η ομάδα φορά μπλε και κίτρινα, τα χρώματα της σουηδικής σημαίας.

Το πρώτο ντέρμπι έγινε το 1908. Στη συνέχεια η Ρίβερ άλλαξε περιοχή, μπήκε στο πάμπλουτο προάστιο του Νούνιες. Από το 1931 άρχισε να δαπανά πολλά χρήματα, πήρε τον Πεουτσέλε δίνοντας 10.000 δολάρια, μετά τον φορ Μπερνάμπε Φερέιρα με 35.000 δολαρίων. Συνηθέστερο παρατσούκλι του συλλόγου είναι το «Εκατομμυριούχοι» (Millonarios), μιας και δαπάνησε πολλά εκατομμύρια για να χτίσει μια εντυπωσιακή ομάδα.

Αυτή η μεγάλη κοινωνική, οικονομική διαφορά των δύο ήταν και το βασικό αντικείμενο της… διαμάχης τους. Οι ultras αφομοίωσαν και κράτησαν αυτές τις προσβολές, που πέρασαν και στους παίκτες. Ο θρύλος της Μπόκα, Χουάν Ρομάν Ρικέλμε, είχε πει κάποτε πως “όταν ξυπνάω δεν μπορώ να φορέσω τίποτα κόκκινο ή άσπρο”. Ο Τέβες που γύρισε στην πρώτη του ομάδα, την Μπόκα το 2015, σκόραρε σε ντέρμπι και πανηγύρισε κάνοντας τον χορό του… κοτόπουλου για να πικάρει τους αντιπάλους!

Το Monumental σε σύγκριση με το Μπομπονέρα είναι πιο παλιό στάδιο. Είχε φιλοξενήσει εννέα ματς στο Παγκόσμιο του 1978. Το Bombonera της Μπόκα είναι ένα εξαιρετικό κι επιβλητικό στάδιο που ξεχωρίζει για τα χρώματά του.

Συνολικά η Ρίβερ έχει 36 τίτλους, η Μπόκα 33 και μετά είναι η Ρασίνγκ με 17. Η Μπόκα είχε και άλλο συν. Έχει κερδίσει το Κόπα Λιμπερταδόρες έξι φορές και η αντίπαλός της τρεις. Είναι σαν το Λίβερπουλ – Γιουνάιτεντ. Η Μπόκα έχει κερδίσει τέσσερα από τα διεθνή της τρόπαια αυτόν τον αιώνα. Τρία από αυτά με την καθοδήγηση του Κάρλος Μπιάνκι. Η Ρίβερ τους έκοψε αυτήν την χαρά με το Κόπα Λιμπερταδόρες που πήρε το 2015!

Ο υποβιβασμός της Ρίβερ το 2011 ήταν ένα ισχυρό πλήγμα για τους «Εκατομμυριούχους». 100 χρόνια πίσω ήταν η εργατική τάξη εναντίον της αριστοκρατίας και τώρα είναι απλά το… μίσος. Το μίσος που εξακολουθεί να υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών.

Μια και μοναδική φορά έχει υπάρξει ξανά η μεγάλη κόντρα των δύο μεγάλων συλλόγων της Αργεντινής ίδια ημερομηνία με αυτή του δεύτερου φετινού τελικού για το Κόπα Λιμπερταδόρες και το superclasico της 24ης Νοέμβρη, εντοπίστηκε ξανά το μακρινό 1957. Στο «Μονουμεντάλ» η Ρίβερ είχε διαλύσει με 5-3 τη Μπόκα! Θα επαναληφθεί η ιστορία;

Νόμιμο στοίχημα ποδόσφαιρο με μεγάλες προσφορές* και ανταγωνιστικές αποδόσεις! |21+ Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις

Ατελείωτο στοίχημα στο Κόπα Λιμπερταδόρες με αμέτρητα ειδικά!

Περισσότερη δράση και εκπλήξεις* στο αθλητικό στοίχημα της bwin | 21+ Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις

Σχολιάστε

X