Ρόμα – Λάτσιο: Οι «τζαλορόσι» ψάχνονται, οι «λατσιάλι»... πετάνε!

Ρόμα – Λάτσιο: Οι «τζαλορόσι» ψάχνονται, οι «λατσιάλι»… πετάνε!

Η μία (Λάτσιο) περηφανεύεται ότι είναι η «Prima Squadra della Capitale», η «πρώτη ομάδα της πρωτεύουσας». Η άλλη (Ρόμα) ότι έχει τα «colori della città», τα «χρώματα της πόλης».

Η μία (Λάτσιο) ήταν η ομάδα των προαστίων, με την «Rondinella», το πρώτο της στάδιο, να βρίσκεται στις πλουσιότερες περιοχές της πόλης. Η άλλη (Ρόμα) είχε χτίσει το θρυλικό «Campo Testaccio», το οποίο οι οπαδοί της μνημονεύουν ακόμα και σήμερα, στο κέντρο της πόλης. Πάνω σε αυτές τις βάσεις άρχισε και η συζήτηση περί πολιτικής για τις δύο ομάδες. Φυσικά, τα πράγματα δεν είναι ποτέ τόσο απλοϊκά.

Κάπως έτσι ξεκίνησε μία αντιπαλότητα, που κορυφώθηκε και μας προσφέρει ένα από τα πιο παθιασμένα και ίσως υποτιμημένα ντέρμπι στον πλανήτη. «Ζούμε στην πιο όμορφη πόλη του κόσμου και έχουμε το πιο όμορφο ντέρμπι του κόσμου», συνηθίζουν να λένε με περηφάνεια στην Ρώμη για το derby della Capitale, το οποίο φέτος ύστερα από καιρό βρίσκει τη Λάτσιο να έχει το πάνω χέρι. Θα πρέπει, μάλιστα, να πάμε πίσω στη σεζόν 2016-17 για να βρούμε μία από τις δύο… πρωτευουσιάνες τόσο κοντά στην κορυφή της βαθμολογίας (τότε η Ρόμα ήταν στο -4 από την Γιουβέντους).

Η Λάτσιο στη μάχη του τίτλου

Οι φιλοξενούμενοι δεν είναι απλά κοντά στην πρώτη θέση, αλλά φέτος πιστεύουν όσο ποτέ ότι μπορούν να διεκδικήσουν τον τίτλο μέχρι το τέλος. «Τι λείπει σε σχέση με την Γιουβέντους και την Ίντερ;», ρωτούσαν τον τεχνικό των λατσιάλι, Σιμόνε Ιντζάγκι, πριν λίγες ημέρες. «Όχι και πολλά», απάντησε εκείνος. Θα μπορούσε να τους πει την αλήθεια ότι η ομάδα του δεν είναι στο επίπεδο των δύο πρωτοπόρων. Ότι οι παίκτες του και οι οπαδοί θα πρέπει να μείνουν προσγειωμένοι και να μην κάνουν τέτοια όνειρα. Ότι θα πρέπει όλοι να κοιτάζουν παιχνίδι με παιχνίδι και όπου τους βγάλει.

Ύστερα από 3,5 χρόνια, όμως, στον πάγκο της Λάτσιο ο ίδιος έχει πολύ μεγαλύτερες προσδοκίες από τον εαυτό του. Το μυστικό της επιτυχίας είναι απλό: σταθερότητα, συνέχεια, κουλτούρα. Ο κορμός της ομάδας και ο προπονητής δεν έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια, οι αυτοματισμοί βγαίνουν εύκολα και η ηρεμία είναι δεδομένη. Κάθε χρόνο ο Ιτζάγκι και η ομάδα του κάνουν ένα βήμα μπροστά. Το 2017 έφτασαν μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου (το οποίο έχασαν), το 2018 έφτασαν μέχρι την κατάκτηση του τροπαίου, το 2019 ετοιμάζονται να επιστρέψουν στο Champions League και διεκδικούν το πρωτάθλημα, κάνοντας τον κορυφαίο πρώτο γύρο στην ιστορία του συλλόγου με καλύτερες επιδόσεις ακόμη και από εκείνες τη χρονιά του τίτλου (2000).

Η La Repubblica κυκλοφόρησε μετά την τελευταία νίκη επί της Σαμπντόρια, παρομοιάζοντας την Λάτσιο με τον… Τυραννόσαυρο Rex, καθώς τα πάντα… τρίζουν και τρέμουν στο πέρασμά της! Μετράει, άλλωστε, 11 συνεχόμενες νίκες στη Serie A, τρέχοντας αήττητο σερί 14 αγώνων. Αν κερδίσει το μεγάλο ντέρμπι τότε θα ισοφαρίσει την κορυφαία επίδοση στην ιστορία του πρωταθλήματος, που μοιράζονται οι Γιουβέντους (σεζόν 2013-14, 2015-16, 2017-18) και Ίντερ (σεζόν 2006-07). Τη σεζόν που οι «μπιανκοτσελέστι» έφτασαν μέχρι τον τίτλο είχαν κάνει 10 νίκες στη σειρά…

Το νέο πρότζεκτ της Ρόμα

Όλα αυτά που συμβαίνουν στην γαλάζια πλευρά της Ρώμης έρχονται σε πλήρη αντίθεση με αυτά που συμβαίνουν στην «τζαλορόσο». Η Ρόμα με το τέλος της προηγούμενης σεζόν που τη βρήκε εκτός Champions League εξελίχθηκε από «magica» σε «tabula rasa», σε μία ομάδα χωρίς ξεκάθαρο πλάνο. Μετά τη… λαίλαπα Μόντσι έγιναν τρομερές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα. Ο Τότι έφυγε από τη διοίκηση, ο Ντε Ρόσι για την Αργεντινή και την Μπόκα, ο Πετράκι ανέλαβε τεχνικός διευθυντής και τα ηνία δόθηκαν στον Φονσέκα. Από όλες τις αλλαγές προπονητών που έγιναν στη Serie A το καλοκαίρι μόνο αυτός ήταν μη Ιταλός… Τώρα, ετοιμάζεται να έρθει και η αλλαγή στην ιδιοκτησία, με τον Φρίντκιν να αγοράζει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών από τον Παλότα.

Στην περίπτωση της Ρόμα οι συγκυρίες πάντα φέρνουν πισωγυρίσματα. Ο Φονσέκα αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό για το στυλ παιχνιδιού του, όμως στην πρώτη του σεζόν τα πηγαίνει πολύ καλά και το ποδόσφαιρο θυμίζει τις μέρες του Σπαλέτι στον πάγκο. Σε μία από τις πρώτες του συνεντεύξεις τον ρώτησαν αν σέβεται τις «αξίες του ιταλικού πρωταθλήματος», που δεν συμπαθεί ιδιαίτερα όσους προπονητές θεωρούνται δογματικοί στην ανάπτυξη με μεγάλα ποσοστά κατοχής.

Σιγά-σιγά, όμως, έδειξε φοβερή προσαρμοστικότητα και ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι δογματικός. «Στην καριέρα μου πάντα ήμουν συνηθισμένος να δουλεύω πάνω σε ένα-δύο συστήματα. Οι πολλές αλλαγές μπορούν να επηρεάσουν τη δυναμική στην ομάδα. Στην Ιταλία, όμως, οι ομάδες αλλάζουν πολύ συχνά σύστημα κατά τη διάρκεια ενός αγώνα. Κάποτε, έβλεπα αυτές τις αλλαγές ως πρόβλημα. Τώρα, μπορώ να πω ότι έχω διαφορετική άποψη», είχε πει λίγο καιρό.

Τη διαφορά οι τραυματισμοί

Μέσα σε όλα τα αρνητικά ο Πορτογάλος τεχνικός έχει να αντιμετωπίσει και τους τραυματισμούς και κινδυνεύει να δει την ομάδα του να χάνει τρία εντός έδρας παιχνίδια στο πρωτάθλημα για πρώτη φορά μετά τον Απρίλιο του 2005. Ο Τζανιόλο, το σημαντικότερο κομμάτι του παζλ δημιουργικά, τραυματίστηκε σοβαρά, ενώ ο Ντιαβαρά αποτελεί το τελευταίο θύμα. Ο Φονσέκα κατάφερε να βρει την κατάλληλη θέση για τον Πελεγκρίνι, που φέτος εντυπωσιάζει, ενώ βγάζει ξανά τον καλύτερο εαυτό του Ουντέρ τελευταία.

Αυτό δεν απασχολεί καθόλου τους «λατσιάλι», των οποίων το ιατρικό επιτελείο φέτος κάνει απίστευτη δουλειά και ουσιαστικά δεν υπάρχουν τραυματισμοί. Εκτός αυτού, η Λάτσιο δείχνει τρομερή ανθεκτικότητα και έχει πετύχει απίθανες νίκες στα τελευταία λεπτά, σκοράροντας 13 φορές μετά το 75’ φέτος. «Η ψυχολογία μας είναι τέτοια, που δεν το βάζουμε ποτέ κάτω», είχε πει ο Ιμόμπιλε. Αυτό, σύμφωνα με τον Ιντζάγκι, είναι κάτι που ήρθε κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας.

Ίσως η κατάκτηση του Κυπέλλου πέρυσι να έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αυτοπεποίθηση της ομάδας. Ο μέσος Κατάλντι, ένας από τους πιο παλιούς παίκτες στο ρόστερ, πιστεύει ότι αυτή η διαφορά στην ψυχολογία μπορεί να εντοπιστεί στο ματς με την Αταλάντα, όταν η Λάτσιο είχε βρεθεί να χάνει με 3-0, αλλά στο τέλος πήρε την ισοπαλία με 3-3. «Πιστεύουμε ότι μπορούμε να κάνουμε τα πάντα», ολοκλήρωσε.

Ο απίστευτος Ιμόμπιλε!

Μετά την ήττα από την Γιουβέντους στο Κύπελλο με 3-1 ο Φονσέκα δήλωσε ότι περιμένει πολύ μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από τους επιθετικούς του. Κάτι που δεν αποτελεί πρόβλημα για την Λάτσιο, που βλέπει τον Τσίρο Ιμόμπιλε να κάνει απίθανα πράγματα και να έχει πετύχει ήδη περισσότερα γκολ από όλους τους επιθετικούς της Ρόμα μαζί! Ο Ιταλός έχει σκοράρει 23 γκολ σε 19 ματς και φτάνοντας για 4η συνεχόμενη σεζόν τα 20+ τέρματα βρίσκεται δίπλα σε παίκτες όπως ο Μπατιστούτα, ο Μεάτσα και ο Νόρνταλ, που έχουν να επιδείξουν αντίστοιχη σταθερότητα στο σκοράρισμα.

Στο ντέρμπι του περασμένου Μαρτίου η νίκη της Λάτσιο με 3-0 οδήγησε λίγες ημέρες αργότερα στην απόλυση του Ντι Φραντσέσκο από τον πάγκο και στην αποδόμηση όλων όσων είχαν πάει να χτίσουν οι «τζαλορόσι», καθώς ο Μόντσι παραιτήθηκε, σύμφωνα με τον ίδιο, λόγω της μη στήριξης στον προπονητή. Στο 1-1 του πρώτου γύρου φέτος η ομάδα του Ιντζάγκι είχε 4 δοκάρια! Τώρα, θα προσπαθήσει να μην χάσει σε κανένα ντέρμπι την ίδια σεζόν για πρώτη φορά από τη σεζόν 2012-13.

Αυτό το derby della Capitale είναι ίσως το πιο σημαντικό των τελευταίων ετών. Από τη μία πλευρά η Ρόμα θέλει να διατηρήσει τις ελπίδες της για έξοδο στο Champions League, κάτι που θα της επιτρέψει να κάνει τις απαραίτητες επενδύσεις στο ρόστερ, ενώ από την άλλη η Λάτσιο με νίκη θα ανοίξει και άλλο τη διαφορά στην 4άδα, ενώ θα παραμείνει για τα καλά στην κούρσα του τίτλου. Ένα είναι δεδομένο: το ντέρμπι θα είναι συναρπαστικό, όπως πάντα, γιατί παραμένει από τα λίγα που παραμένουν πραγματικά… ντέρμπι. Αυτό φαίνεται, άλλωστε, και από τις 24 κόκκινες κάρτες που έχουν μοιραστεί από το 2000 και μετά. Το μένει που απομένει είναι να δούμε ποια από τις δύο πλευρές της Ρώμης θα πανηγυρίσει στο τέλος.

Νόμιμο στοίχημα ποδόσφαιρο με μεγάλες προσφορές* και ανταγωνιστικές αποδόσεις! |21+ Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις

Ατελείωτο στοίχημα στη Serie A με 200+ ειδικά!

Σχολιάστε

X