Όταν γεμίζαμε τα... αεροδρόμια! Ντέταρι, Σισέ, Ζιοβάνι, Τσίριτς και ιστορίες «τρέλας»!

Όταν γεμίζαμε τα… αεροδρόμια! Ντέταρι, Σισέ, Ζιοβάνι, Τσίριτς και ιστορίες «τρέλας»!

Mεταγραφές στην Ελλάδα που έβγαλαν τον κόσμο στους δρόμους, παίκτες που έστειλαν χιλιάδες σε αεροδρόμια, προπονητικά κέντρα και… Δημαρχεία. Ιστορίες ποδοσφαιρικής τρέλας που θα μείνουν για πάντα στο μυαλό των ποδοσφαιρόφιλων. Από τον Λάγιος Ντέταρι στον Ζιοβάνι κι από τον Τσίριτς στον Σισέ.

Ιούλιος 1988: Λάγιος Ντέταρι – Ολυμπιακός

Η παρουσίαση του Λάγιος Ντέταρι στο Δημαρχείο του Πειραιά θύμισε εκλογικές εκστρατείες, τότε που… λαοθάλασσες παραληρούσαν! Ετσι και οι οπαδοί του Ολυμπιακού που έβλεπαν στο πρόσωπο του Μαγυάρου σταρ τον παίκτη που θα έφερνε την ομάδα ξανά στην κορυφή. Ναι, ήταν μια τεράστια μεταγραφή και 50.000 εκστασιασμένοι «ερυθρόλευκοι» αποθέωναν τον αποσβολωμένο με τα όσα έβλεπε, Λάγιος Ντέταρι. Ο Ούγγρος βρέθηκε στην Ελλάδα με το ποσό της μετεγγραφής του από την Άιντραχτ Φρανκφούρτης να αγγίζει τα 3.000.000.000 δραχμές (8.700.000 ευρώ ) μέσα από τα χέρια της Γιουβέντους! Ο Ντέταρι έμεινε για δύο σεζόν, σκοράροντας 35 τέρματα σε 51 ματς, πρωτάθλημα δεν πήρε, αλλά η υποδοχή του θα μείνει για πάντα στην ιστορία!

Ιούνιος 1999: Ντράγκαν Τσίριτς – ΑΕΚ

«Τι συμβαίνει εδώ, γιατί τα σπάνε;» ρωτούσε… φοβισμένος ο Ντράγκαν Τσίριτς βλέποντας περισσότερους από 2.000 οπαδούς της ΑΕΚ να τον υποδέχονται με καυτό τρόπο στο αεροδρόμιο, αφού συγκρούστηκαν και με την αστυνομία, που είχε αναλάβει τα μέτρα ασφαλείας κατά την άφιξη του. Η ΑΕΚ, απέκτησε με τη μορφή δανεισμού από τη Μπαρτσελόνα τον “Μαραντόνα των Βαλκανίων”, έναντι του ποσού των 300.000.000 δραχμών με οψιόν για το άλλο καλοκαίρι άλλων 800.000.000 δραχμών (σούμα περίπου 3.5 εκ. ευρώ). Ο Σέρβος έπαιξε σε 40 παιχνίδια με την ΑΕΚ, πέτυχε 20 γκολ (10 στο πρωτάθλημα, 7 στο κύπελλο, 3 στην Ευρώπη) και βοήθησε αρκετά την Ένωση να προκριθεί απέναντι στην ΜΤΚ. Η ΑΕΚ δεν έκανε την υπέρβαση στην Ελλάδα, δεν πλήρωσε τη Μπάρτσα για να κάνει δικό της τον Τσίριτς, ο οποίος στο τέλος έπαιξε ως… ελεύθερος στη Βαγιαδολίδ.

 

Ιούλιος 1999: Ζλάτκο Ζάχοβιτς/Τζιοβάνι – Ολυμπιακός

Ηταν τριήμερο… κόλαση για τους οπαδούς του Ολυμπιακού, αφού έκαναν «σπίτι» τους το αεροδρόμιο! Στις 16 Ιουλίου οι «ερυθρόλευκοι» πυροδοτούσαν την πρώτη βόμβα, αφού έφερναν στην Ελλάδα τον Ζλάτκο Ζάχοβιτς, τον Σλοβένο σούπερ σταρ που ήταν στη λίστα πολλών μεγάλων ομάδων. Για την συγκεκριμένη μετακίνηση δαπανήθηκαν 13,5 εκατομμύρια (περίπου 5 δις δρχ), αποτελώντας την ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία του συλλόγου. Περισσότεροι από 3000 οπαδοί με καπνογόνα, φωτοβολίδες αποθέωσαν τον Ζάχοβιτς, ο οποίος έπαθε… σοκ με την υποδοχή! Επαιξε μόλις 14 παιχνίδια πρωταθλήματος, πετυχαίνοντας επτά γκολ και μερικούς μήνες μετά έφυγε για τη Βαλένθια.

 

Στις 19 Ιουλίου πυροδοτήθηκε και η δεύτερη βόμβα! Ο μάγος Τζιοβάνι ντύθηκε στα ερυθρόλευκα και τρέλανε τους οπαδούς του Ολυμπιακού. Περισσότεροι από 3000 ήταν στο αεροδρόμιο και δημιούργησαν ξανά καυτή υποδοχή. Τα αυτοκίνητα προσπάθησαν να περάσουν ανάμεσα από τον κόσμο, αλλά στάθηκε αδύνατον. Πολλοί προσπάθησαν να σηκώσουν το αυτοκίνητο που μετέφερε τον Τζιοβάνι. Οι άνδρες της Ασφάλειας έδωσαν εντολή να επιστρέψουν τα αυτοκίνητα στην πίστα, ενώ ο Γιάννης Μώραλης, υπεύθυνος για τους Συνδέσμους, προσπαθούσε να ηρεμήσει τα πνεύματα. Αντίθετα, με τον Ζάχοβιτς, ο Τζιοβάνι έκανε τα πάντα στον Πειραιά, αγωνίστηκε σε 207 παιχνίδια, έχοντας 97 γκολ και 29 ασίστ, ενώ κατέκτησε πέντε πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο!

 

Ιούλιος 2000: Πάουλο Σόουζα – Παναθηναϊκός

Καταπράσινο το αεροδρόμιο, από 3.000 φίλους του Παναθηναϊκού. Μια σπουδαία μεταγραφή, μια καυτή υποδοχή! Μέσα από καπνογόνα, αγκαλιές, και… αστυνομικούς πέρασε ο Πορτογάλος σταρ για να καταφέρει να φτάσει στο αυτοκίνητο και να πάει στο ξενοδοχείο του. Εκεί τον περίμενε ένας δεύτερος γύρος αποθέωσης. Ο Σόουζα πήγε στους «πράσινους» με πολλά όνειρα και προσδοκίες, αλλά δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Ο Παναθηναϊκός έδωσε το ποσό των 500 εκατ. δραχμών στην Ιντερ και είχε συνάψει συμβόλαιο με τον Πορτογάλο άσο έναντι 1,1 δισ. δραχμών το χρόνο (κοντά στα 3,7 εκατ. ευρώ!). Το γκολ στη Γιουβέντους ήταν ίσως ό,τι καλύτερο επιφύλαξε στους φίλους του Παναθηναϊκού.  Τα προβλήματα τραυματισμών που τον ταλαιπωρούσαν, καθώς και η κόντρα του με τον Άγγελο Αναστασιάδη, τον οδήγησαν στην έξοδο. «Δεν μπορεί το παλικάρι!» είχε πει ο κόουτς του Παναθηναϊκού.

 

Ιούλιος 2001: Κριστιάν Καρεμπέ – Ολυμπιακός

Περισσότεροι από 3.000 οπαδοί υποδέχθηκαν τον Κριστιάν Καρεμπέ έξω από τα γραφεία του Ολυμπιακού. Ο Γάλλος σταρ δυσκολεύτηκε να περάσει μέσα από το πλήθος για να φτάσει στην είσοδο των γραφείων. Το αυτοκίνητο που τον μετέφερε είχε ένα σπασμένο καθρέφτη κι ένα ραγισμένο παρμπρίζ από το πάθος των οπαδών να τον αγγίξουν. Ο Καρεμπέ φρόντισε να ανταποδώσει την αγάπη με μεγάλες εμφανίσεις και δυο πρωταθλήματα! Παραμένει ακόμα στην ομάδα και συνεχίζει να εισπράττει τη λατρεία του κόσμου.

 

Ιούλιος 2004: Ριβάλντο – Ολυμπιακός

Ακόμα ένας Βραζιλιάνος μάγος που φόρεσε τα ερυθρόλευκα! Αυτή η υποδοχή ήταν καυτή, 4000 οπαδοί στο αεροδρόμιο, ανάλογο σκηνικό έξω από τα γραφεία του Ολυμπιακού όταν πήγε να υπογράψει το συμβόλαιό του, αποθέωση κι έξω από το ξενοδοχείο του. «Ο κόσμος είναι εξαιρετικός, ειλικρινά δεν το περίμενα. Μπορώ να τον συγκρίνω με τους φιλάθλους στην πατρίδα μου» τόνιζε ο Ρίμπο.  Με τον Ολυμπιακό ο Ριβάλντο πήρε τρία πρωταθλήματα και δύο Κύπελλα Ελλάδας και το θέαμα που παρουσίαζε η ομάδα στο γήπεδο, ήταν απλά εκπληκτικό. Με τα ερυθρόλευκα είχε 36 γκολ σε 70 αγώνες.

Αύγουστος 2004: Πέπε Σινιόρι – Ηρακλής

Καυτές στιγμές έζησε και το αεροδρόμιο «Μακεδονία», όταν ο διάσημος Ιταλός επιθετικός Πέπε Σινιόρι πατούσε το πόδι του στη Θεσσαλονίκη για να υπογράψει το συμβόλαιό του με τον Ηρακλή. Περισσότεροι από 2.000 οπαδοί τον αποθέωσαν. Ο Σινιόρι ήταν… μηχανή γκολ στη Λάτσιο και την Μπολόνια και κάτι ανάλογο περίμεναν και οι Κυανόλευκοι. «Στη Λάτσιο και στην Μπολόνια αγαπήθηκα πολύ, αλλά αυτό που έζησα σήμερα δεν περιγράφεται», δήλωνε εμφανώς συγκινημένος ο «Μπεπεγκόλ». Η πομπή για τη Μίκρα απίθανη, όμως η συνέχεια δεν είχε happy end. «Δεν είμαι ο άνθρωπος που μιλάει πολύ. Δεν θα πω γκολ θα βάλω. Θα μιλήσω με τις πράξεις μου» είχε πει, αλλά… Επαιξε σε μόλις πέντε ματς!

Ιανουάριος 2008: Μάρσιο Αμορόζο – Αρης

Τα… είδε όλα ο Μάρτσιο Αμορόζο κατά την άφιξη του στην Θεσσαλονίκη. Ο Βραζιλιάνος κοιτούσε σαστισμένος τους 7.000 οπαδούς του Άρη να δημιουργούν μια τρομερή γι αυτόν ατμόσφαιρα. Το «Μακεδονία» από τις 12 τα μεσάνυχτα μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες έζησε μοναδικές στιγμές με τον κόσμο του Αρη να έχει στήσει το δικό του πάρτι. Καπνογόνα, συνθήματα έκαναν το νέο μεταγραφικό απόκτημα των Θεσσαλονικέων να τα χάσει! «Δεν περίμενα τέτοια υποδοχή! Δεν περίμενα τέτοια τιμή, έμεινα έκπληκτος! Είμαι διπλά υποχρεωμένος για να αποδώσω όσο περισσότερο μπορώ», είπε ο Αμορόσο. Δεν κατάφερε να δικαιώσει τις προσδοκίες, μένοντας στον Άρη μόλις έξι μήνες.

 

Ιούλιος 2008: Ζιλμπέρτο Σίλβα – Παναθηναϊκός

Οι Βραζιλιάνοι έχουν την τιμητική τους. Ναι, μέχρι και στο αυτοκίνητο του Βραζιλιάνου σταρ κατάφεραν να… τρυπώσουν οπαδοί του Παναθηναϊκού για να τον αγκαλιάσουν. Οι 4.000 οπαδοί αποθέωσαν το σπουδαίο μεταγραφικό απόκτημα, ήθελαν να δουν από κοντά  τον μοναδικό εν ενεργεία αρχηγό της Εθνικής Βραζιλίας που πήρε μεταγραφή για ελληνική ομάδα. Μετά από έξι χρόνια στην Αρσεναλ φόρεσε το τριφύλλι στο στήθος, τρελάθηκε με την υποδοχή και το αόρατο τείχος φρόντισε να το δείξει με πράξεις. Αλλωστε, έκανε τα πάντα για το απίθανο νταμπλ του 2010.

Ιούλιος 2008 Πάμπλο Γκαρσία– ΠΑΟΚ

Χαμός στη Θεσσαλονίκη για τα μάτια του Πάμπλο Γκαρσία. Ο Ουρουγουανός είχε μείνει ελεύθερος από τη Ρεάλ Μαδρίτης και ο ΠΑΟΚ τον έκανε δικό του. Στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» περισσότεροι από 3.000 οπαδοί τον υποδέχθηκαν και τον έβαλαν αμέσως στην καρδιά τους. Ο Ουρουγουανός τρελάθηκε με την εκρηκτική υποδοχή κι έδωσε τα πάντα για τον σύλλογο.

Σεπτέμβριος 2008 Αλβάρο Ρεκόμπα – Πανιώνιος

 

Πως να μην κάνουν άνω – κάτω το αεροδρόμιο οι οπαδοί του Πανιωνίου με αυτή τη μεταγραφή. Ναι, οι «Κυανέρυθροι» προσπαθούσαν να πιστέψουν αν ήταν αλήθεια ότι ο Ουρουγουανός σταρ θα παίξει στη Νέα Σμύρνη. Ο Αλβαρο Ρεκόμπα έγινε πρώτη είδηση σε όλα τα ΜΜΕ. Στον Πανιώνιο ο Ρεκόμπα βρήκε το συμπαίκτη του από την Ιντερ, Λάμπρο Χούτο. Την πρώτη χρονιά με 19 συμμετοχές και 4 γκολ βοήθησε σημαντικά.

Ιούλιος 2009 Τζιμπρίλ Σισέ – Παναθηναϊκός

Ένα τεράστιο όνομα έφτανε στην Αθήνα για τον Παναθηναϊκό και οι «πράσινοι» του ετοίμαζαν κάτι τρομερό! Περίπου 5.000 οπαδοί του Παναθηναϊκού είχαν συγκεντρωθεί αρκετές ώρες πριν από την προγραμματισμένη ώρα άφιξης του Γάλλου σούπερ σταρ για λογαριασμό του «τριφυλλιού» και τον αποθέωσαν από την πρώτη στιγμή που έκανε την εμφάνισή του στην πόρτα του αεροπλάνου. «Είμαι εντυπωσιασμένος. Δεν περίμενα τέτοια υποδοχή», ήταν τα πρώτα λόγια του 28χρονου επιθετικού. Μέχρι και ειδικά γερανοφόρα οχήματα επιστρατεύτηκαν από τα τηλεοπτικά κανάλια για να καλύψουν την υποδοχή. Ο Γάλλος έβαλε τη σφραγίδα του στο νταμπλ του 2010 και λατρεύτηκε όσο λίγοι ξένοι που φόρεσαν τα πράσινα.

Ιούλιος 2010 Άλμπερτ Ριέρα – Ολυμπιακός

Ενα τεράστιο deal, μια πολλά υποσχόμενη μεταγραφή. Μόλις 28 χρονών και μάλιστα από την Λίβερπουλ (και με αρκετές συμμετοχές εκεί), το μεγάλο δώρο που έκανε ο Βαγγέλης Μαρινάκης στους οπαδούς του Ολυμπιακού. Καπνογόνα, φωτοβολίδες, συνθήματα και 3000 παθιασμένοι οπαδοί συνέθεσαν την εικόνα της άφιξης του Ισπανού μεσοεπιθετικού στη χώρα μας. «Είμαι ενθουσιασμένος από την υποδοχή που μου έκανε ο κόσμος και θα τους ανταποδώσω στο γήπεδο» τόνισε ο Ισπανός, όμως δεν έφτασε ποτέ την πήχη των απαιτήσεων. Ένα χρόνο μετά έφυγε για την Τουρκία και τη Γαλατασαράι.

Πάπα Μπούπα Ντιόπ, Γκέρεμι, Γκούντιονσεν, Κωνσταντίνου, Σαβιόλα, Εσιέν, Μπερμπάτοφ, Mιραλάς γνώρισαν την αποθέωση από χιλιάδες οπαδούς και μπήκαν κι αυτοί στο κάδρο με τις υποδοχές που πέρασαν στην ιστορία…

 

Σχολιάστε

X