Μεταγραφές Ιανουαρίου: Oι 10 top που πέρασαν στην ιστορία του ελληνικού πρωταθλήματος! (poll)

Μεταγραφές Ιανουαρίου: Oι 10 top που πέρασαν στην ιστορία του ελληνικού πρωταθλήματος! (poll)

Tα χειμερινά deals κρύβουν πολλές παγίδες και πολλές φορές δεν αποτυπώνουν στο χορτάρι όλα όσα περιμένουν οι ομάδες. Υπάρχουν όμως και μεταγραφές που κάνουν τη διαφορά, όπως οι δέκα παρακάτω που έκαναν το ελληνικό πρωτάθλημα πιο… λαμπερό.

Τόνι Σαβέφσκι | Δεκέμβριος  1988 | ΑΕΚ

Ένας εκ των ποιοτικότερων παικτών που πάτησαν το πόδι τους στα ελληνικά γήπεδα. Ο Τόνι Σαβέφσκι ήρθε από τη Βαρντάρ Σκοπίων τον Δεκέμβριο του 1988 δείχνοντας με το… καλημέρα τα πλούσια τεχνικά του χαρακτηριστικά. Βοήθησε την ΑΕΚ να κατακτήσει το πρωτάθλημα λίγους μήνες αργότερα, σε εκείνο το αλησμόνητο διπλό στο ΟΑΚΑ με τον Ολυμπιακό. Ηγέτης της τα χρόνια που ακολούθησαν, βοήθησε στην κατάκτηση τριών διαδοχικών πρωταθλημάτων (1992, 1993, 1994).

Παρέμεινε στην ;eνωση μέχρι το 2001, όταν και κρέμασε τα παπούτσια του. Mε την ΑΕΚ μέτρησε 434 εμφανίσεις, πέτυχε 58 γκολ και στο βιογραφικό του είχε εννέα κούπες (εκτός από 4 πρωταθλήματα, μέτρησε 2 Κύπελλα και ισάριθμα Σούπερ Καπ). Η γκολάρα του στη Γλασκώβη κόντρα στη Ρέιντζερς έστειλε την ομάδα στη φάση των ομίλων του Champions League. Τα τέρματά του κόντρα σε Άγιαξ και Μίλαν στην Τεργέστη μπήκαν σε αυτό το τεράστιο βιογραφικό.

Κριστόφ Βαζέχα | Δεκέμβριος 1989 | Παναθηναϊκός

Πρώτος σκόρερ με τη Ρουχ Χορζόφ (24 γκολ) και ο Γκόρσκι μετέφερε τα καλύτερα στον Γιώργο Βαρδινογιάννη. Τον Δεκέμβριο του 1989 ο Παναθηναϊκός έφερε στην Ελλάδα τον Κριστόφ Βαζέχα και τα υπόλοιπα είναι ιστορία… Μπορεί το πρώτο του ματς, αυτό κόντρα στην ΑΕΚ να έληξε ισόπαλο χωρίς τέρματα, ωστόσο οι ικανότητές του είχαν αποτυπωθεί στο χορτάρι, κάτι που είχε τονίσει και ο Στέλιος Μανωλάς. Ο Πολωνός επιθετικός αγωνίστηκε 15 διαδοχικά χρόνια στον Παναθηναϊκό κι έγινε… legend!

Είναι ο πρώτος ξένος σκόρερ στην ιστορία του ελληνικού πρωταθλήματος με 244 γκολ, ενώ συνολικά, μόνο ο Θωμάς Μαύρος είναι πιο πάνω. Τρεις φορές πρώτος σκόρερ, κατέκτησε 5 πρωταθλήματα, ισάριθμα Κύπελλα και βοήθησε τα μέγιστα τον σύλλογό του να φτάσει μέχρι τα ημιτελικά του Champions League. Είχε 25 γκολ σε 63 ευρωπαϊκές συμμετοχές και κανείς δεν πρόκειται να ξεχάσει το απίθανο πλασέ του στο Άμστερνταμ κόντρα στον Άγιαξ.

Build A Bet* στη Super League

Βεριντιάνο Μαρτσέλο | Ιανουάριος 1990 | Ξάνθη

Από το Σάο Πάολο στην Ξάνθη! Στα 23 του άφησε τη Βραζιλία και για επτά χρόνια… σήκωσε τους Θρακιώτες στο πόδι. Στην πρώτη του χρονιά έδειξε τις ικανότητές του, πέτυχε 12 γκολ και αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της ομάδας του. Ο Βεριντιάνο ήταν χαρισματικός γκολτζής, είχε εξαιρετική κίνηση και ιδανικά τελειώματα. Όπως λέμε… Γκολ και θέαμα.

Στις 10 Ιανουαρίου του 1993 έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του ελληνικού πρωταθλήματος που πέτυχε τέσσερα γκολ σε ένα παιχνίδι (στο 8-2 κόντρα στον Πιερικό), ενώ τη σεζόν 1992-93 πέτυχε 24 γκολ, αλλά δεν πήρε το Χρυσό Παπούτσι (3ος σκόρερ). Λατρεύτηκε από τους οπαδούς της Ξάνθης, ενώ τα 75 τέρματα που σκόραρε τον έβαλαν για πάντα στα βιβλία της ομάδας. Η μεταγραφή για μεγαλύτερη ομάδα ήρθε το 1996 και με την ΑΕΚ κατέκτησε το Κύπελλο (1997) απέναντι στον Παναθηναϊκό. Δυο χρόνια έμεινε στην Ένωση, αφού το 1998 έφυγε για την Κύπρο και τον ΑΠΟΕΛ (κατέκτησε ένα Κύπελλο).

Σίνισα Γκόγκιτς | Δεκέμβριος 1996 | Ολυμπιακός

Ο Σίνισα Γκόγκιτς μεγαλούργησε στο πρωτάθλημα της Κύπρου, στο οποίο αγωνίστηκε για περίπου 7,5 χρόνια με τη φανέλα του ΑΠΟΕΛ και της Ανόρθωσης. Τoν Δεκέμβριο του 1996 πήρε μεταγραφή στον Ολυμπιακό κάνοντας τη διαφορά. Στο Λιμάνι έμεινε για μια τετραετία και κατέκτησε ισάριθμα πρωταθλήματα.

Ο «παππούς», όπως ήταν το παρατσούκλι του, ήταν εκ των πρωταγωνιστών τη σεζόν, 1998-99, στην οποία οι «ερυθρόλευκοι» πήραν νταμπλ και έφτασαν για πρώτη φορά στα προημιτελικά του Champions League. Συνολικά μέτρησε 26 γκολ και 17 ασίστ σε 119 συμμετοχές, πριν επιστρέψει στην Κύπρο για λογαριασμό του ΑΠΟΕΛ το 2000.

Kορυφαίο live στοίχημα στους αγώνες της Super League

Εμάνουελ Ολισαντέμπε | Ιανουάριος 2001 | Παναθηναϊκός

Το καλοκαίρι του 2001 ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε την Πολόνια Βαρσοβίας, για τον Γ’ προκριματικό γύρο του Champions League και πήρε το εισιτήριο για την επόμενη φάση (2-2 στην Πολωνία, 2-1 στη Λεωφόρο). Οι «πράσινοι» ξεχώρισαν τον νεαρό Νιγηριανοπολωνό επιθετικό, Εμάνουελ Ολισαντέμπε και ένα εξάμηνο αργότερα, τον Γενάρη του 2001, τον απέκτησαν. Ο «Μανώλης» πέτυχε κομβικά ευρωπαϊκά γκολ και σε συνδυασμό με τα τέσσερα τέρματα που σημείωσε κόντρα στον Ολυμπιακό έγινε από τα αγαπημένα παιδιά των φίλων του «τριφυλλιού». Συνολικά σκόραρε 36 φορές σε 111 συμμετοχές από τον Γενάρη του 2001 μέχρι το καλοκαίρι του 2005, όμως δεν κατάφερε να στεριώσει σε μεγάλο πρωτάθλημα (2 συμμετοχές με την Πόρτσμουθ), λόγω των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετώπιζε με το γόνατό του.

Εζεκιέλ Γκονζάλες | Ιανουάριος 2004 | Παναθηναϊκός

«Θα θυμάμαι πάντα με αγάπη τον Παναθηναϊκό» τόνιζε ο ίδιος, με τους φιλάθλους του «τριφυλλιού» να τον έχουν κι αυτοί στην καρδιά και το μυαλό τους. Χάρη στις ηγετικές του ικανότητες, το πάθος του, ο Παναθηναϊκός είχε κατακτήσει το νταμπλ του 2004. Του άλλαξε όλο το παιχνίδι και βοήθησε τα μέγιστα, ώστε οι «πράσινοι» να γίνουν τρομερά δημιουργικοί. Έκανε ντεμπούτο τον Φλεβάρη και σε μισή σεζόν (16 ματς) σκόραρε 5 φορές. Εμεινε στο «τριφύλλι» μέχρι το καλοκαίρι του 2008 και πλησίασε τριψήφιο αριθμό συμμετοχών, ωστόσο ο τραυματισμός στο γόνατο αποδείχθηκε σοβαρός και ουσιαστικά έβαλε τέλος στην καριέρα του στον Παναθηναϊκό. Με 81 παιχνίδια και 18 γκολ σε 2,5 χρόνια έγραψε τη δική του ιστορία με τα πράσινα. Ναι, το γκολ του με την Άρσεναλ θυμίζει ακόμα στους φίλους του συλλόγου τις σπουδαίες ικανότητες του Έκι!

Φερνάντο Μπελούτσι | Ιανουάριος 2008 | Ολυμπιακός

Τον Ιανουάριο του 2008 ο Ολυμπιακός προέβη σε μια εντυπωσιακή κίνηση! Δαπάνησε 7.500.000 ευρώ για το 50% των δικαιωμάτων του Φερνάντο Μπελούτσι, ο οποίος έκανε τη διαφορά με τη Ρίβερ Πλέιτ. Στον Ολυμπιακό έδειξε τη μεγάλη του κλάση από το ντεμπούτο του, με αντίπαλο τον Άρη σε αγώνα του Ελληνικού Πρωταθλήματος. Ενας αρτίστας της μπάλας, όπου φόρεσε τα ερυθρόλευκα μέχρι το καλοκαίρι του 2009, έχοντας αγωνιστεί σε Πρωτάθλημα, Κύπελλο, Europa League αλλά και Champions League.

Συνολικά πραγματοποίησε 52 εμφανίσεις, πέτυχε 9 γκολ και μοίρασε 7 ασίστ. Η Πόρτο, έκανε την κίνησή της και τον απέκτησε έπειτα από πρόταση ύψους 5.000.000 ευρώ. Εξαιρετική τεχνική κατάρτιση, σούπερ ντρίμπλα, είχε μοναδικές εμπνεύσεις και αποθεώθηκε όσο λίγοι ξένοι στο Λιμάνι.

Σούπερ αποδόσεις και αγορές για κάθε φάση στη Super League

Ραφίκ Τζιμπούρ | Ιανουάριος 2011 | Ολυμπιακός

Στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο του 2011 ο Ολυμπιακός εκμεταλλεύτηκε τη ρήξη των σχέσεων του Ραφίκ Τζιμπούρ με την ΑΕΚ και τον έκανε δικό του ως ελεύθερο. Ο Αλγερινός φορ φόρεσε τα ερυθρόλευκα κι έγινε φόβος και τρόμος για τις αντίπαλες άμυνες. «Πυροβόλησε» 45 φορές τα αντίπαλα δίχτυα σε 81 εμφανίσεις, πανηγύρισε το πρωτάθλημα του 2011, όπως και τα νταμπλ των δυο επόμενων χρόνων, ενώ ήταν ο πρώτος σκόρερ της Super League τη σεζόν 2012-13 με 20 γκολ σε 25 ματς.

Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς | Ιανουάριος 2017 | ΠΑΟΚ

Τον Γενάρη του 2017 ο ΠΑΟΚ ολοκλήρωσε μια από τις πιο κομβικές μεταγραφές επί εποχής Ιβάν Σαββίδη. Οι Θεσσαλονικείς έδωσαν περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ στη Λέγκια Βαρσοβίας και έφεραν τον «killer», Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς. Ο υψηλόσωμος Σέρβος σέντερ φορ είναι δεδομένα ο Νο. 1 γκολτζής που έχει περάσει από την Τούμπα τα τελευταία χρόνια και οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους, καθώς σε 86 ματς σκόραρε 55 γκολ και μοίρασε οκτώ ασίστ. Με τα ασπρόμαυρα πήρε δυο διαδοχικές χρονιές το Κύπελλο και ήταν πρωταγωνιστής στο πρώτο μισό της σεζόν του νταμπλ (2018-19) πριν πουληθεί στην Αλ Ιτιχάντ έναντι 10 εκατ. ευρώ.

Σέρχιο Αραούχο | Ιανουάριος 2017 | ΑΕΚ

Τον Ιανουάριο του 2017 ξεκίνησε ένας… έρωτας μεγάλος. Η ΑΕΚ έψαχνε στην αγορά έναν σέντερ φορ για την βοηθήσει να καλύψει το χαμένο έδαφος στην μάχη της Ευρώπης και λίγα 24ωρα πριν το κλείσιμο της μεταγραφικής περιόδου κατέληξε στην περίπτωση του Σέρχιο Αραούχο, ο οποίος πήγε στην Ένωση με εξάμηνο δανεισμό από τη Λας Πάλμας, χωρίς οψιόν αγοράς. Ο «τσίνο» έγινε γρήγορα ένα από τα αγαπημένα παιδιά της εξέδρας, έβαλε κομβικά γκολ, όπως στα ντέρμπι με Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ, ενώ με δικό του «buzzer beater» στην έδρα του Πανιωνίου η ομάδα του Μανόλο Χιμένεθ πήρε τη δεύτερη θέση και το εισιτήριο για τα προκριματικά του Champions League.

Ο Αργεντινός επιθετικός φόρεσε τα κιτρινόμαυρα ως δανεικός την επόμενη σεζόν και το δεύτερο μισό της αγωνιστικής περιόδου 2019-20. Εν τέλει ο γάμος έγινε μόνιμος το καλοκαίρι του 2021 όταν η ΑΕΚ τον αγόρασε αντί 1,5 εκατομμυρίου ευρώ. Hταν από τους πρωταγωνιστές τη σεζόν του πρωταθλήματος (2017-18) και πλέον είναι ο αρχηγός της.

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι | *Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις

Σχολιάστε

X