Ολυμπιακός: Οι κορυφαίες φανέλες μιας ιστορίας 97 ετών! (poll)

Ολυμπιακός: Οι κορυφαίες φανέλες μιας ιστορίας 97 ετών! (poll)

O Ολυμπιακός γιορτάζει 97 χρόνια ιστορίας! 97 χρόνια ένδοξης ιστορίας, στην οποία έβαλαν την υπογραφή τους κορυφαίες προσωπικότητες και αθλητές σε όλα τα σπορ. Φανέλες που αγαπήθηκαν κι έμειναν για πάντα στο μυαλό των φιλάθλων του Ολυμπιακού.

«Συνίσταται εν Πειραιεί υπό τον τίτλον “Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς” σωματείον, ούτινος σκοπός είναι η ανάπτυξις της σωματικής αγωγής παρά τη νεολαία και η κατά πάντα φίλαθλον τρόπον εξύψωσις αυτής», ανέφερε το σχετικό καταστατικό και η ίδρυση του Ολυμπιακού Συνδέσμου Φιλάθλων Πειραιώς από μια παρέα επιφανών κατοίκων του Λιμανιού που βρέθηκαν στο ίδιο τραπέζι είναι γεγονός. Η ιδέα για την ίδρυση του Ολυμπιακού αποτυπώθηκαν στο όνομα, το έμβλημα και το χρώμα του συλλόγου.

Γιατί ονομάστηκε Ολυμπιακός; Ανάδοχος ήταν ο αξιωματικός του Ναυτικού και αεροπόρος Νότης Καμπέρος, που θέλησε ο τίτλος του νέου συλλόγου να υποδηλώνει τη δύναμη, την αθλητική ισχύ, την ευγενή άμιλλα, την επικράτηση και εν τέλει το ολυμπιακό ιδεώδες. Ο βιομήχανος και μετέπειτα Δήμαρχος Πειραιά Μιχάλης Μανούσκος πρόσθεσε στο επίθετο Ολυμπιακός τις λέξεις Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς κι έτσι ο πλήρης τίτλος του Πειραϊκού συλλόγου ήταν και παραμένει Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς (ΟΣΦΠ).

Γιατί τα χρώματα είναι ερυθρόλευκα; Αποφασίστηκε το κόκκινο και το άσπρο, κατόπιν προτάσεως του Γιάννη Ανδριανόπουλου, θαυμαστή της ερυθρόλευκης Άρσεναλ, από την εποχή που σπούδαζε νομικά στο Λονδίνο. Επίσης, το κόκκινο χρώμα συμβολίζει το πάθος, τη δύναμη και τη νίκη, ενώ το λευκό την αγνότητα, την αναγέννηση και την ευγενή άμιλλα.

Γιατί δαφνοστεφανωμένος έφηβος; Είναι το σύμβολο του ευγενούς αγωνιστή που στεφανώνεται στα στάδια των δίκαιων αγώνων.

Την Πέμπτη (10/3), ο Ολυμπιακός συμπληρώνει 97 χρόνια ζωής. 97 χρόνια ένδοξης ιστορίας, στην οποία έβαλαν την υπογραφή τους κορυφαίες προσωπικότητες και αθλητές σε όλα τα σπορ. Ο Ολυμπιακός έγινε ομάδα – θρύλος. Η φανέλα με τον δαφνοστεφανωμένο έφηβο πέρασε τα ελληνικά σύνορα κι έγραψε τη δική της ιστορία. Φανέλες όμορφες υπήρξαν πολλές. Ποια ήταν όμως η ομορφότερη που είδαν τα μάτια των φίλων του Ολυμπιακού;

Η πρώτη φανέλα (1925)

Οι αδερφοί Ανδριανόπουλοι, Γιάννης, Ντίνος, Γιώργος, Βασίλης, Λεωνίδας έγραψαν τη δική τους τεράστια ιστορία, ήταν οι πρωτεργάτες για την εξέλιξη του συλλόγου. Η πρώτη φανέλα του 1925 έχει περάσει στην ιστορία…

 

Φανέλα… Θρύλος (1953-59)

Η εξαετία 1953-1959 ήταν η πρώτη μεγάλη στιγμή στην ιστορία του συλλόγου, ήταν η αιτία που ο Ολυμπιακός απέκτησε τον χαρακτηρισμό “ΘΡΥΛΟΣ”. Ο Ρωσίδης, ο Κοτρίδης, ο Μπέμπης, ο Ιωάννου, ο Υφαντής, ο Παπάζογλου πέρασαν στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου ως κορυφαίοι.

 

Θρυλική… fiat φανέλα! (1983)

Ακόμα μια εμβληματική εμφάνιση του Ολυμπιακού! Ποιος θα την ξεχάσει… Μάλιστα, η μπλε «’FIAT’» φανέλα είχε φορεθεί αποκλειστεί στο Ολυμπιακός – Άγιαξ (2-0) στις 28/09/1983 με τον Νίκο Αναστόπουλος να κάνει τη διαφορά

 

Η φανέλα του…Ντέταρι (1989-90)

Κορυφαίοι παίκτες φόρεσαν τα ερυθρόλευκα και ένας από αυτούς ήταν ο Λάγιος Ντέταρι, ο οποίος με τους Πειραιώτες κατέκτησε ένα κύπελλο Ελλάδας (1990).

 

Ολυμπιακός… Diana με φόντο τα μινγκ! (1990-91, 1993-94)

Τα… Μινγκ του Ολυμπιακού προκάλεσαν αίσθηση με την έλευσή τους στην Ελλάδα. Προτάσοφ, Λιτόφτσενκο, Σάβιτσεφ φορώντας μια εμβληματική φανέλα

 

Η φανέλα της μεγάλης πορείας (1998-99)

Τζόρτζεβιτς και Γκόγκιτς κάνουν το δικό τους πάρτι στο Champions League. Οι ρίγες πιο χοντρές και το σορτσάκι άσπρο.. Μια πολύ όμορφη εμφάνιση που έγραψε τη δική της ιστορία.

 

Φανέλα σκέτη… μαγεία (2000-01)

Φανέλα.. μαγική σαν τον Τζιοβάνι. Τρεις ρίγες χοντρές και άσπρο σορτσάκι είναι η φανέλα που συνοδεύει τον Μάγο στο λιμάνι.

 

Εκλεψε τις εντυπώσεις (2002-03)

Μια από τις ωραιότερες φανέλες του Ολυμπιακού. Κλασσική ριγωτή στην επιστροφή στο «Καραισκάκη». Σορτσάκι κλασικό άσπρο. Με Ριβάλντο, Νικοπολίδη και Μπάγιεβιτς, οι Πειραιώτες επέστρεψαν στην κορυφή.

 

Μια… ιστορική φανέλα (2007-08)

Η φανέλα της σεζόν 2007-2008 είναι εξίσου ιστορική, καθώς ο Ολυμπιακός προκρίνετε στις 16 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης με 2 μάλιστα εκτός έδρας επιτυχίες. Ριγωτή εμφανιση, με φουλ κόκκινο, το σορτσάκι παραμένει σε κόκκινο χρώμα. Γκαλέτι, Στολτίδης, Κωνσταντίνου, Κοβάσεβιτς και Μήτρογλου γράφουν ιστορία.

 

Lacta… Ολυμπιακός, η πιο «γλυκιά» εμφάνιση (1993-94, 1996-97)

Aπό το ποδόσφαιρο στο μπάσκετ και από τα ερυθρόλευκα στα κόκκινα χρώματα. Αυτά που έδεναν αρμονικά με την απεικόνιση του χορηγού! Ναι, τότε που η ταύτιση Ολυμπιακού-Lacta και ρομαντικού διαφημιστικού σποτ έδενε ιδανικά…

 

Επιβλητική εμφάνιση, θύμισε… Bulls! (2020-21)

Η μαύρη με λεπτή κόκκινη ρίγα, η οποία έχει το μήνυμα “together we fight” έκανε αίσθηση, εντυπωσίασε τους φιλάθλους και το μυαλό πήγε μέχρι και στους Σικάγο Μπουλς.

 

Eρυθρόλευκα και στο… Βόλεϊ (2004-05)

Ερυθρόλευκα και στο βόλεϊ, μια εμβληματική φανέλα που συνδυάστηκε με την κατάκτηση του δεύτερου ευρωπαϊκού τίτλου

 

Σχολιάστε

X