Τα 7 «εφτάρια» που λατρέψαμε! (Poll)

Τα 7 «εφτάρια» που λατρέψαμε! (Poll)

Η φανέλα με το Νο «9» σε ξεσήκωνε, αυτή με το «10» σε μάγευε, αλλά αυτή με το Νο «7» σε καθήλωνε. Το φορούσαν οι ντελικάτοι, οι μαέστροι, οι παίκτες που η ποδοσφαιρική τους… αλητεία αποτυπωνόταν με τεράστιες ενέργειες. Ο Τζορτζ Μπεστ είναι το «7αρι» που έκανε την αρχή και τη σκυτάλη πήραν ποδοσφαιριστές που έγραψαν και συνεχίζουν να γράφουν ιστορία.

Τζορτζ Μπεστ | 1963 – 1974

Ο 5ος Μπιτλ, αφού ήταν ο απόλυτος σταρ στη δική του σκηνή. Ο άνθρωπος που στις 9 Μαρτίου του 1966 έδειξε σε όλο τον πλανήτη ποιος πραγματικά είναι ο κορυφαίος παίκτης στον κόσμο και όλα αυτά σε ηλικία 19 ετών. Ο Τζορτζ Μπεστ φορούσε το «7», όταν αγωνιζόταν στη θέση του δεξιού εξτρέμ, ενώ όταν έπαιζε στα αριστερά, προτιμούσε το «11». Είχε φορέσει, επίσης, σε κάποια παιχνίδια το «8» και το «10», αλλά και μία φορά το «9», όταν ήταν τραυματίας ο Μπόμπι Τσάρλτον. Ένας από τους λόγους, που το Νο7 συνδέθηκε τόσο πολύ με τον Βορειοϊρλανδό, είναι το γεγονός πως το φορούσε στον τελικό του κυπέλλου πρωταθλητριών το 1968, όταν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ νίκησε με 4-1 την Μπενφίκα και ανέβηκε για πρώτη φορά στην κορυφή της Ευρώπης. Ο Πελέ τον είχε αποθεώσει και ο Μπεστ απάντησε: «Ο Πελέ με αποκάλεσε καλύτερο παίκτη του κόσμου. Είναι η κορυφαία διάκριση της ζωής μου».

Κένι Νταλγκλίς | 1977 – 1985
Η Λίβερπουλ έψαχνε τον αντικαταστάτη του μεγάλου Κέβιν Κίγκαν, που είχε μετακομίσει στο Αμβούργο, με τον Μπομπ Πέισλι το καλοκαίρι εκείνο να τον παίρνει στο Μέρσεϊσαϊντ. Για χάρη του οι «reds» δαπάνησαν το ποσό των 440.000 λιρών, που ήταν και ρεκόρ για Βρετανό παίκτη τότε! Mε το «7» στη φανέλα μέχρι και την αγωνιστική περίοδο 1980-1981 ο Νταλγκλίς δεν είχε χάσει ούτε ένα ματς πρωταθλήματος! Μάλιστα, η συνεργασία του με τον Ιαν Ρας ήταν από τις πιο εποικοδομητικές στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου. Ενας legend για τη Λίβερπουλ, μέτρησε 896 ματς, πέτυχε 172 γκολ, μοίρασε 165 ασίστ, κέρδισε 6 πρωταθλήματα, 1 κύπελλο, τρία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και πέρασε για πάντα στην ιστορία ως το θρυλικό «7» των «κόκκινων».

Ερίκ Καντονά | 1992 – 1997

«Θα έδινα όλη τη σαμπάνια που έχω καταναλώσει να παίξω μαζί του ένα ματς στο Ολντ Τράφορντ» είχε πει ο Τζορτζ Μπεστ και ο Γάλλος σταρ απάντησε: «Μετά την πρώτη του προπόνηση στον παράδεισο, ο Θεός που έπαιζε αριστερά, γύρισε να δει ποιος ήταν δεξιά. Θα ήθελα να είμαι στην ομάδα του, όχι του Θεού, αλλά του Μπεστ». Η έλευσή του στο Ολντ Τράφορντ τον Νοέμβριο του 1992 έφερε και την πρώτη κούπα της Γιουνάιτεντ στην Premier League. Στην πρώτη του συμμετοχή (σε ένα φιλικό κόντρα στην Μπενφίκα) ο Καντονά φόρεσε το Νο10, ενώ στον πρώτο επίσημο αγώνα του μπήκε ως αλλαγή, φορώντας το «12».

Η αμέσως επόμενη σεζόν ήταν και αυτή που καθιερώθηκε στην Αγγλία η επιλογή συγκεκριμένου αριθμού φανέλας από κάθε ποδοσφαιριστή. Ο Γάλλος πήρε το «7», παρά το γεγονός πως στην ομάδα βρισκόταν ακόμη ο Μπράιαν Ρόμπσον, στον οποίο κατέληξε το «12». Πέτυχε 82 γκολ, κέρδισε τέσσερα πρωταθλήματα, δυο νταμπλ και ήταν πρωταγωνιστής ίσως για την πιο επιτυχημένη περίοδο στην ιστορία του συλλόγου. Με το «7» στην πλάτη έριξε και την… καρατιά του αιώνα στον οπαδό της Πάλας.

Ντέιβιντ Μπέκαμ | 1992 – 2003

Ο Μπέκαμ για τους ειδικούς είναι «ο μοναδικός ποδοσφαιριστής της νέας εποχής, που μετέτρεψε το παιχνίδι σε υπηρεσία. Το ποδόσφαιρο χρειαζόταν κάποιον σαν αυτόν απεγνωσμένα». Όλα τα αγόρια ήθελαν τη φανέλα με το «7», για να του μοιάσουν, πολλοί υποστήριξαν τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για χάρη του. Την τελευταία σεζόν του Ερίκ Καντονά στην ομάδα, ο Ντέιβιντ Μπέκαμ φορούσε το Νο10, ενώ στα πρώτα του χρόνια στην Γιουνάιτεντ είχε το «24» και το «28». Μετά την αποχώρηση του Καντονά, ο Μπέκαμ ως μεγάλος θαυμαστής του το πήρε και έγραψε ιστορία. Με αυτό το νούμερο… έφαγε το παπούτσι του Σερ Άλεξ στο φρύδι, με αυτό έχτισε τον μύθο του «DB7». Ηγετικό μέλος της θρυλικής ομάδας που πήρε το τρεμπλ, συνολικά κέρδισε 6 πρωταθλήματα, 2 κύπελλα, το Champions League και το διηπειρωτικό. Στη Ρεάλ Μαδρίτης δεν τον είδαμε με το «7», γιατί στη γαλαξιακή ομάδα ήταν διαθέσιμα το «4» και το «23», εμπνεύστηκε από τον Μάικλ Τζόρνταν και τον είδαμε με το «23».

Ραούλ | 1994 – 2012

Ραούλ εσύ σούπερ σταρ! Στα 17 του χρόνια κατάφερε να «εκθρονίσει» τον μεγάλο Μπουτραγκένιο, παίρνοντας τη θέση του, αλλά και το «7» στη φανέλα του. Στα 16 χρόνια που έπαιξε με τη Ρεάλ Μαδρίτης έγινε ένας από τους καλύτερους παίκτες στην ιστορία του συλλόγου. Πρώτος σε συμμετοχές (741), δεύτερος σε γκολ (323) και πολλές άλλες ατομικές διακρίσεις σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο. Ηταν ο παίκτης – σύμβολο, σημείο αναφοράς σε τεράστιες επιτυχίες. Ο Ραούλ κατέκτησε 6 πρωταθλήματα και 3 Champions League, ενώ είναι ο πέμπτος σκόρερ της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης (71 γκολ), πίσω μόνο από τους Ρονάλντο, Μέσι, Λεβαντόφσκι και Μπενζεμά. Ήταν αρχηγός της Ρεάλ Μαδρίτης από το 2003 έως το 2010, όταν και αποχώρησε από την ομάδα. Mε το «7» τον είδαμε και στη Σάλκε, εκεί όπου έβαλε την πινελιά του σε αυτή τη διετία.

Κριστιάνο Ρονάλντο | 2003 – σήμερα

Πέρασε στην ιστορία ως το πιο διάσημο «7», έχτισε το μύθο του πάνω σε αυτόν τον αριθμό και ο πλανήτης υποκλίνεται στον «CR7». O Κριστιάνο Ρονάλντο το 2003 στη Γιουνάιτεντ πήρε τον θρυλικό αριθμό, όχι γιατί το ζήτησε ο ίδιος, αλλά γιατί το απαίτησε ο Σερ Αλεξ Φέργκιουσον. Ηταν πεπεισμένος πως μπορεί να είναι το επόμενο μεγάλο «7» της ομάδας και δεν έπεσε έξω. Για έξι χρόνια έκανε μαγικές εμφανίσεις, κέρδισε 3 πρωταθλήματα, ένα Champions League, ένα Μουντιάλ Συλλόγων κι ένα κύπελλο.

Η έλευσή του στην Ρεάλ Μαδρίτης το 2009, έναντι 95 εκατομμυρίων ευρώ, άλλαξε τις ισορροπίες στο ισπανικό και ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Μπορεί στην πρώτη του σεζόν στο Μπερναμπέου να είχε το «9» στην πλάτη, όμως μετά την αποχώρηση του Ραούλ το 2010, ο Κριστιάνο Ρονάλντο πήρε το αγαπημένο του «7» και εξελίχθηκε στον «CR7». Πρώτος σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου (450 γκολ), πρώτος σκόρερ στην ιστορία του Champions League (120 γκολ) και ο μοναδικός με 30+ γκολ για έξι σερί σεζόν στη La Liga. Με την Ρεάλ Μαδρίτης κατέκτησε τέσσερις φορές το Champions League και ως παίκτης της άλλες τόσες φορές τη Χρυσή Μπάλα. Έφυγε για την Γιουβέντους, σπάζοντας ένα ακόμη ρεκόρ, αφού ποτέ για ποδοσφαιριστή άνω των 30 δεν έχουν δοθεί πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ. To «7» τον συντροφεύει και στην Αλ Νασρ στη Σαουδική Αραβία.

Κιλιάν Μπαπέ | 2013 – σήμερα

Ο παίκτης που παίρνει τη σκυτάλη από Κριστιάνο, το επόμενο μεγάλο «7» του ποδοσφαιρικού πλανήτη. Ο Κιλιάν Μπαπέ στα 23 του χρόνια έχει ήδη ένα Μουντιάλ, ενώ σε ακόμα ένα άγγιξε το όνειρο. Είναι ο νεότερος παίκτης που σκόραρε ποτέ σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου, σπάζοντας το ρεκόρ του θρυλικού Πελέ. Παράλληλα, σε ηλικία 23 ετών και 363 ημερών έγινε ο νεαρότερος παίκτης που σκοράρει σε δύο τελικούς Μουντιάλ. Εφτασε στον τελικό του Champions League με την Παρί Σεν Ζερμέν, ενώ έχει ήδη στο βιογραφικό του πέντε πρωταθλήματα Γαλλίας (ένα με τη Μονακό). Σαρώνει τα ατομικά βραβεία, στο Μουντιάλ του Κατάρ αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ και οι απολαβές του προκαλούν ίλιγγο.

 

Σχολιάστε

X