LaLiga: Ποιος είναι ο κορυφαίος γκολτζής της τελευταίας 30ετίας; (Poll)

LaLiga: Ποιος είναι ο κορυφαίος γκολτζής της τελευταίας 30ετίας; (Poll)

Δέκα γκολτζήδες που έκαναν τη LaLiga των τελευταίων 30 ετών ακόμα πιο λαμπερή, μεγάλα ονόματα που πέρασαν στην ιστορία γεμίζοντας με γκολ τα αντίπαλα δίχτυα! Από τον Μπουτραγκένιο και τον Ρομάριο στον Κριστιάνο και στον Μέσι. Το bwin News σας θυμίζει το Top 10 των κορυφαίων σκόρερ, που πέρασαν από τα ισπανικά γήπεδα τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

Εμίλιο Μπουτραγκένιο | Ρεάλ Μαδρίτης (1984-1995)

Εκπληκτικά τελειώματα, άμεσες εκτελέσεις για τον αγαπημένο «γύπα» των οπαδών της Ρεάλ Μαδρίτης, όπου πέρασε όλη την καριέρα του. Πάνω του βασίστηκε η θρυλική φουρνιά της «Quinta del Buitre» κι εκείνος την οδήγησε σε έξι πρωταθλήματα, τα πέντε εξ αυτών διαδοχικά (1986-’90). Επίσης πήρε ένα Κύπελλο, τέσσερα Σούπερ Καπ και δύο σερί Κύπελλα UEFA (1984, 1985). Βρίσκεται στην 8η θέση των σκόρερ (171 γκολ) στην ιστορία του συλλόγου, βγήκε 1ος σκόρερ Ισπανίας το 1991, ενώ το 1986 και το 1987 ήταν 3ος στην «Χρυσή Μπάλα». Και με την Εθνική (69 συμμ./ 26 γκολ) όμως διακρίθηκε. Ηττήθηκε στον τελικό του EURO 1984, αλλά ήταν 2ος σκόρερ στο Μουντιάλ του 1986, όπου βρέθηκε και στην all star 11άδα.

Φερνάντο Μοριέντες | Ρεάλ Μαδρίτης, Βαλένθια (1993-2003 & 2006-2009)

Ένας από τους καλύτερους επιθετικούς της γενιάς του. Ήταν πραγματικός εργάτης, ο οποίος έπαιζε και για τον παρτενέρ του. Δυνατός στον αέρα με εξαιρετικά τελειώματα στην πρώτη επαφή, πήρε τίτλους σε τρεις χώρες με τέσσερις ομάδες (143 γκολ πρωταθλήματος). Ειδικά με τη Ρεάλ ήταν παρών στα τρία Champions League (1998, 2000, 2002) και πήρε δύο πρωταθλήματα (2001, 2002), ένα Κύπελλο Ισπανίας και δύο Διηπειρωτικά. Το κορυφαίο όμως που έκανε ήταν ότι το 2004 οδήγησε τη Μονακό στον χαμένο τελικό του Champions League, χρονιά στην οποία ήταν πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης. Στη συνέχεια πήρε Κύπελλο Αγγλίας και Σούπερ Καπ Ευρώπης με τη Λίβερπουλ (2005), Κύπελλο Ισπανίας με τη Βαλένθια (2008) και έκλεισε την καριέρα του με το Σαμπιονά με τη Μαρσέιγ (2010). Με την Εθνική είχε εξαιρετικό μέσο όρο (47/ 27) και έβαλε πέντε γκολ σε Μουντιάλ.

Priceboosts κάθε μέρα!

Ρομάριο | Μπαρτσελόνα, Βαλένθια (1993-95 & 1996-97) 

«Όταν γεννήθηκα, με κοίταξε ο Άνθρωπος εξ ουρανού, με έδειξε και είπε “αυτός είναι…”». Τάδε έφη Ρομάριο. O Βραζιλιάνος θρύλος έχει τους λόγους του, ώστε να μιλά έτσι και να δικαιολογεί τον ισχυρισμό του.

Και για να φτάσει στην Μπαρτσελόνα, είχαν μεσολαβήσει… ποδοσφαιρικά όργια στην Ολλανδία και την Αϊντχόφεν, αφού είχε πετύχει 165 γκολ σε 167 εμφανίσεις, σε πέντε σεζόν όπου αγωνίστηκε εκεί! Στη LaLiga, η συνεργασία του με τον Κρίστο Στόιτσκοφ, όσο… εκρηκτική κι αν φάνταζε λόγω της προσωπικότητας και των δύο, άλλο τόσο αποτελεσματική ήταν μπροστά από κάθε αντίπαλη εστία. Με 33 γκολ σε 33 ματς, η Μπαρτσελόνα κατευθύνθηκε από το… ασφαλές μονοπάτι στην κατάκτηση της κορυφής, με τους δύο επιθετικούς της ν’ απαρτίζουν το καλύτερο επιθετικό δίδυμο στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο εκείνα τα χρόνια.

Μάλιστα, τον Ιανουάριο του 1994, οι Καταλανοί διέλυσαν τη Ρεάλ Μαδρίτης με το τελικό 5-0 στις 8 Ιανουαρίου εκείνου του έτους, με τον Ρομάριο να φτάνει στο χατ-τρικ, αλλά να εντυπωσιάζει και να ξεσηκώνει τον κόσμο με τον τρόπο που πέτυχε το πρώτο του γκολ. Έχοντας πλάτη τον αμυντικό και την εστία, σταμάτησε τη μπάλα και απλά… την έσπρωξε προς τη μεγάλη περιοχή, γυρνώντας για να βγει τετ-α-τετ και να εκτελέσει, με μια κίνηση τόσο απλή, αλλά τόσο… σήμα κατατεθέν του Βραζιλιάνου επιθετικού.

Ραούλ | Ρεάλ Μαδρίτης (1994-10)

Ένα όνομα άρρηκτα συνδεδεμένο με τον… βασιλικό κόσμο της Ρεάλ Μαδρίτης. Για χρόνια άλλωστε αποτελούσε για εκείνη το Νο.1. Ήταν εκείνος που ξεπέρασε πρώτος τον θρυλικό Αλφρέντο Ντι Στέφανο για να καταλάβει την κορυφή των all time σκόρερς της «βασίλισσας» με 323 γκολ, προτού τελικά καθαιρεθεί από το δίδυμο των Κριστιάνο Ρονάλντο – Καρίμ Μπενζεμά. Όπως ακριβώς δηλαδή συνέβη και στο Champions League όπου πριν από την εποχή των δύο αστέρων, ο Ραούλ είχε κερδίσει τον τίτλο του κορυφαίου σκόρερ στην ιστορία της διοργάνωσης με 71 γκολ. Ένας «βασιλιάς» για τη Ρεάλ, με τους τίτλους που κατέκτησε φορώντας τη λευκή φανέλα να δίνουν ακόμα μεγαλύτερο κύρος στο όνομά του. Τα έξι πρωταθλήματα Ισπανίας και τα τρία Champions League ξεχωρίζουν στην πλούσια καριέρα του, την οποία ωστόσο ολοκλήρωσε στη New York Cosmos και εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο που μεγαλούργησε.

Build A Bet*: Συνδύασε πολλές αγορές σε ένα στοίχημα από τον ίδιο αγώνα !

Ρονάλντο | Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης (1996-97 & 2002-07)

Μπορεί να μην πέρασε ολόκληρη την «ποδοσφαιρική του ζωή» φορώντας τη φανέλα της Ρεάλ, όμως τα πέντε χρόνια που έμεινε στη Μαδρίτη ήταν αρκετά για να συνδεθεί άρρηκτα με το κλαμπ. Ως μέλος της γενιάς των Galacticos, ο Ρονάλντο κόσμησε με την παρουσία του τα ισπανικά γήπεδα και δη το «Σαντιάγκο Μπερναμπέου», το οποίο αποτέλεσε τόπο «προσκυνήματος» προς τον Βραζιλιάνο μάγο. Αν και στη Μαδρίτη δεν κατάφερε να «χτίσει» ένα πλούσιο παλμαρέ καθώς περιορίστηκε μονάχα σε δυο πρωταθλήματα και ένα ισπανικό Σούπερ Καπ, ο R9 φρόντισε να χαράξει ανεξίτηλα το όνομά του στη μνήμη των οπαδών της Ρεάλ που ακόμα και σήμερα αρνούνται να τον ξεχάσουν. Κατά την πενταετία του στην ισπανική πρωτεύουσα σημείωσε συνολικά 104 γκολ σε 177 παιχνίδια και χάρισε μερικές αξέχαστες εμφανίσεις, με ίσως κορυφαία όλων εκείνη στο «Ολντ Τράφορντ» απέναντι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ την οποία πλήγωσε με χατ τρικ. Στην πρώτη του παρουσία στα ισπανικά -κι όχι μόνο- γήπεδα, φρόντισε να… διαλύσει τις άμυνες! Τη μία σεζόν που έπαιξε στην Μπαρτσελόνα το 1996-97 μέτρησε συνολικά 49 συμμετοχές και σκόραρε 47! Παράλληλα μοίρασε 12 ασίστ και «ανάγκασε» τον Μάσιμο Μοράτι να σπαταλήσει σχεδόν 30 εκατομμύρια ευρώ για να τον κάνει κάτοικο Μιλάνου, φορώντας τη φανέλα της Ίντερ.

Φερνάντο Τόρες | Ατλέτικο Μαδρίτης (2001-07 & 2015-18)

Η καριέρα του χωρίζεται σε δύο περιόδους: σε εκείνη που ήταν κορυφαίος και σε εκείνη μετά τον σοβαρό τραυματισμό του στο γόνατο, που επηρέασε για πάντα τον τρόπο με τον οποίο έστελνε την μπάλα στα δίχτυα. Εάν ο «Niño» συνέχιζε να κάνει τα εκπληκτικά πράγματα που έκανε μέχρι και να πάει στην Τσέλσι (2011), αναμφίβολα θα βρισκόταν ακόμα πιο ψηλά στη λίστα (200 γκολ πρωταθλήματος, αλλά μόλις 50 από το 2011). Θρύλος στην Ατλέτικο, μετακόμισε στη Λίβερπουλ, όπου λατρεύτηκε όσο λίγοι και έκανε απίστευτες εμφανίσεις, δίχως όμως να πάρει τίτλο. Οταν λοιπόν πήγε στην Τσέλσι, έγινε η ακριβότερη μεταγραφή Ισπανού όλων των εποχών. Στην κατάκτηση του Champions League (2012) ήταν αναπληρωματικός, ενώ βασικός αποτέλεσε σε εκείνη του Europa League την επόμενη χρονιά. Επέστρεψε στην αγαπημένη του Ατλέτικο, πανηγύρισε το Europa League (2017) και ηττήθηκε στον τελικό του Champions League (2015). Ωστόσο, με την Εθνική, όπου είναι 6ος σε συμμετοχές (110) και 3ος σκόρερ (38 γκολ) έχει πανηγυρίσει μυθικά πράγματα, ξεκινώντας με EURO U-16 και U-19. Βασικό στέλεχος και στην «χρυσή γενιά» της Ισπανίας, με την οποία πανηγυρίσε δύο EURO (2008, 2012) και το Μουντιάλ (2010), ενώ το 2008 είχε βάλει και το γκολ που έκρινε τον τελικό (1ος σκόρερ το 2012). Στη διοργάνωση του 2008, βρέθηκε στην all star 11άδα και ήταν 3ος στην «Χρυσή Μπάλα».

Νταβίδ Βίγια | Σαραγόσα, Βαλένθια, Μπαρτσελόνα (2001-14)

Εκρηκτικός, υπέροχη ντρίμπλα, ο «Guaje» μπορούσε να σκοράρει από το πουθενά. Στην καριέρα του σκόραρε 381 γκολ και γενικότερα είχε τον τρόπο να κάνει το δύσκολο να φαίνεται εύκολο αν και ποτέ του δεν βγήκε 1ος σκόρερ στην Primera. Πήρε Κύπελλο Ισπανίας και Σούπερ Καπ με τη Σαραγόσα, ακόμα ένα Κύπελλο με τη Βαλένθια και έγινε η 2η ακριβότερη μεταγραφή Ισπανού επιθετικού (περίπου 40 εκατομύρια ευρώ), καθώς μετακόμισε στη Μπαρτσελόνα, για να σηκώσει τα πάντα. Champions League, Σούπερ Καπ Ευρώπης, Μουντιάλ Συλλόγων (2011), δύο πρωταθλήματα (2009, 2011), άλλα τόσα Σούπερ Καπ και ένα Copa del Rey. Το απίστευτο όμως είναι ότι πήρε τη LaLiga με την Ατλέτικο (2014), αλλά και ηττήθηκε στον τελικό του Champions League. Αναδείχθηκε κορυφαίος Ισπανός παίκτης το 2006 και τέσσερις φορές καλύτερος φορ της χώρας, έκανε τα πιο μυθικά του με την Εθνική. Με 59 γκολ σε 98 συμμετοχές αποτελεί τον 1ο σκόρερ στην ιστορία της. Στην κατάκτηση του EURO του 2008, το όνομα του ήταν στην κορυφή με τη λίστα των σκόρερ του τουρνουά και σε αυτή του Μουντιάλ του 2010 2ος σκόρερ και 3ος καλύτερος παίκτης της διοργάνωσης.

Οι σημαντικότερες διοργανώσεις παίζουν Live Streaming* στη bwin!

Κριστιάνο Ρονάλντο | Ρεάλ Μαδρίτης (2009-18)

Πλέον η κουβέντα φτάνει στα πλαίσια του Greatest of All Times. Η σύγκριση του με τον Λιονέλ Μέσι είναι αναπόφευκτη, βέβαια ο Πορτογάλος έχει αγωνιστεί λιγότερο στην καριέρα του στη LaLiga σε σχέση με τον Αργεντινό, με αποτέλεσμα να μην βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των ρεκόρ. Παρόλα αυτά τα γκολ του τον άφησαν στην ιστορία, σε 438 εμφανίσεις του με τους «μερέγχες» σε όλες τις διοργανώσεις πέτυχε 451 τέρματα, κάτι που αποτυπώνεται στον εκπληκτικό μέσο όρο του ενός γκολ και… κάτι ανά παιχνίδι. Όσον αφορά τους αριθμούς του στη LaLiga, τα τέρματά του ανέρχονται στα 311 και 96 ασίστ σε μόλις 292 αγώνες, με μέσο όρο 1,4 συμμετοχής του σε γκολ ανά αγώνα.

Εκτός από το να στέλνει την μπάλα στα δίχτυα, κάτι που ο CR7 ήταν ικανός να κάνει κυριολεκτικά από οποιοδήποτε σημείο του γηπέδου, συνείσφερε τα μέγιστα στον σύλλογο να κατακτήσει τέσσερις φορές το Champions League (όπου σημείωσε συνολικά 105 γκολ), αλλά ήταν παρών και σε δύο τίτλους LaLiga και δύο Copa Del Rey. Το σημαντικότερο; Είναι ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Ρεάλ Μαδρίτης αλλά και το γεγονός ότι κέρδισε τέσσερις Χρυσές Μπάλες κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην ισπανική πρωτεύουσα.

Λιονέλ Μέσι | Μπαρτσελόνα (2004-21)

Ο μικρός μάγος από το Ροσάριο, Λιονέλ Μέσι, άφησε την Αργεντινή σε ηλικία 13 ετών για χάρη της Μπαρτσελόνα. Για πολλούς πρόκειται για τον καλύτερο ποδοσφαιριστή όλων των εποχών και οι αριθμοί του μιλάνε από μόνοι τους.

Όσον αφορά τις επιτυχίες του στη LaLiga, το πρώτο πράγμα που βλέπουμε είναι τα 10 πρωταθλήματα που έχει κατακτήσει. Στη συνέχεια τα γκολ του ανέρχονται στα 463, με ρεκόρ τα 36 χατ-τρικ του και έχει πετύχει τα περισσότερα γκολ σε μία σεζόν (50 σε 37 συμμετοχές 2011/12). Εκτός των συνόρων της LaLiga, ο Μέσι υπερηφανεύεται για τις 20 διακρίσεις του με την Μπάρτσα, τέσσερις κατακτήσεις Champions League. Yπενθυμίζουμε ότι ο Μέσι έχει κερδίσει και τις περισσότερες Χρυσές Μπάλας από κάθε άλλον, (7).

Καρίμ Μπενζεμά | Ρεάλ Μαδρίτης (2009-23)

Για χρόνια αποτελούσε το «μαύρο« πρόβατο για τον κόσμο της Ρεάλ. Ο αδύναμος κρίκος της θαυματουργής τριπλέτας «BBC» που για χρόνια σκορπούσε τον τρόμο στη Μαδρίτη, εκείνος που δεν θα μπορούσε ποτέ να αναπληρώσει τα γκολ του Κριστιάνο Ρονάλντο όταν ο τελευταίος αποχώρησε από τη Μαδρίτη. Στην πραγματικότητα ωστόσο ο Καρίμ Μπενζεμά αποτελούσε ανέκαθεν έναν από τους κορυφαίους επιθετικούς της Γης. Πράγματι η απόδοσή του μπροστά από τα αντίπαλα δίχτυα εκτοξεύτηκε μετά τη φυγή του Κριστιάνο, όμως τα 354 γκολ που σημείωσε με τη φανέλα της Βασίλισσας δεν ήρθαν μόνο μέσα σε μια πενταετία… Το τέλος της σεζόν 2022-2023 τον βρήκε να αποχωρεί από την αγαπημένη του Ρεάλ μετά από 14 χρόνια κοινής πορείας και με τον τίτλο του δεύτερου κορυφαίου σκόρερ της χαραγμένο στα βιβλία της ιστορίας. Τα πέντε Champions League που κατέκτησε στη Μαδρίτη αποτελούν απλώς την κορυφή του παγόβουνου, με τον Γάλλο να μετράει τις περισσότερες κατακτήσεις τροπαίων ως παίκτης της Ρεάλ (25) μαζί με τον Μαρσέλο.

*ΙΣΧΥΟΥΝ ΟΡΟΙ & ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ
21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ| ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Σχολιάστε

X