Ο τρόπος που ο Ερνέστο Βαλβέρδε αποχώρησε για τελευταία φορά από το προπονητικό κέντρο της Μπαρτσελόνα ήταν ίδιος με εκείνον όταν μπήκε για πρώτη φορά: ένα χαμόγελο.
Μόλις είχε ενημερωθεί από τον πρόεδρο Μπαρτομέου ότι η συνεργασία τους δεν θα συνεχιστεί (είχε συμβόλαιο μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι με οψιόν ανενέωσης για ακόμη έναν χρόνο). Ο Βάσκος, όμως, αντιμετώπισε την κατάσταση με ψυχραιμία, περηφάνεια και – λογικά – έως ένα βαθμό με αμηχανία. Αυτό που προηγήθηκε τις ημέρες μετά την ήττα από την Ατλέτικο για το Σούπερ Καπ ήταν, σύμφωνα με τη Marca, «ταπεινωτικό».
Ταπεινωμένος ο Βαλβέρδε
Η Μπαρτσελόνα θυμήθηκε τις αυτοκαταστροφικές της τάσεις και απέλυσε έναν προπονητή πριν τελειώσει η σεζόν για πρώτη φορά μετά το 2003. Το χειρότερο είναι ότι βρήκε την αφορμή σε ένα ματς που ελάχιστη σημασία είχε. Το παράδοξο είναι ότι οι Καταλανοί έκαναν μία από τις καλύτερές τους εμφανίσεις φέτος απέναντι στην Ατλέτικο, αλλά ηττήθηκαν λόγω των «παιδικών λαθών» στην άμυνα, στα οποία αναφέρθηκε ο ίδιος ο Βαλβέρδε μετά το παιχνίδι. Ξαφνικά, λίγες ώρες αργότερα ο τεχνικός διευθυντής του συλλόγου, Αμπιντάλ, και ο CEO, Γκράου, ταξίδεψαν στο Κατάρ, προκειμένου να πείσουν τον Τσάβι να αναλάβει την τεχνική ηγεσία.
Δυστυχώς για εκείνους οι προθέσεις τους αποκαλύφθηκαν παρά την προσπάθεια να πείσουν ότι έφτασαν εκεί για να επισκεφθούν τον τραυματία Ντεμπελέ. Τελικά, έπειτα από πιέσεις από τον Τύπο ο Τσάβι αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι αρνήθηκε την πρότασή τους. Εκείνη τη στιγμή ο Βαλβέρδε ήταν ακόμα προπονητής της Μπαρτσελόνα και κανένας δεν είχε μπει στον κόπο να του εξηγήσει την κατάσταση.
Ακολούθησε και η αρνητική απάντηση του Κούμαν, που αποτελούσε το πρώτο πλάνο για την επόμενη σεζόν, για να ενημερωθεί τελικά ο «Txingurri» για την απόλυσή του μόνο όταν βρέθηκε ο αντικαταστάτης στο πρόσωπο του Κίκε Σετιέν, που παραμένει ο τελευταίος προπονητής στη La Liga, που έφυγε με νίκη από το «Καμπ Νόου» (4-3 με την Μπέτις το Νοέμβριο του 2018).
Οι λόγοι της απόλυσης από την Μπαρτσελόνα
Ίσως ο Μπαρτομέου να περίμενε ότι ο Βαλβέρδε θα υποβάλει την παραίτησή του έπειτα από αυτή την αντιμετώπιση. Εκείνος, όμως, παρέμεινε… Βαλβέρδε. Ένας πραγματιστής, κάτι που τον έφερε εξ΄αρχής στον πάγκο της Μπαρτσελόνα. Το ενδεχόμενο της απόλυσής του έμοιαζε πάντα πιθανό εδώ και πολλούς μήνες. Πιθανότατα θα ήταν και η σωστή απόφαση πριν ξεκινήσει η τρέχουσα σεζόν.
Άλλωστε, στις πλάτες του κουβαλούσε δύο από τις χειρότερες ευρωπαϊκές βραδιές στην ιστορία των μπλαουγκράνα. Οι ήττες στην Ρώμη και στο Λίβερπουλ τα δύο προηγούμενα χρόνια θα μπορούσαν πολύ εύκολα να φέρουν το τέλος. Όπως και το επίπεδο του ποδοσφαίρου που έβλεπαν οι οπαδοί στο «Καμπ Νόου». Επί των ημερών του η Μπαρτσελόνα σε καμία περίπτωση δεν έπαιζε το ποδόσφαιρο που επιτάσσει το δόγμα και η ιστορία της.
Σαν να μην έφτανε αυτό, φέτος η ομάδα του δεν έχει δείξει την παραμικρή βελτίωση στα παιχνίδια μακριά από τη Βαρκελώνη. Την ίδια στιγμή σκοράρει πολύ πάνω από τον δείκτη XG (σ.σ. τα Expected Goals δείχνουν πόσο θα έπρεπε να σκοράρει κάθε ομάδα με βάση τις ευκαιρίες που δημιουργεί). Αυτό, φυσικά, οφείλεται στην ατομική ποιότητα των επιθετικών, όμως δείχνει και τα δομικά προβλήματα που υπάρχουν στη δημιουργία και στην ανάπτυξη. Μετά την ήττα από τη Βαλένθια στον τελικό του Κυπέλλου πριν λίγους μήνες οι φωνές για την απόλυσή του από την εξέδρα αυξήθηκαν σε ανησυχητικό βαθμό… Τότε, ο ίδιος ο Μπαρτομέου είχε πει ότι το φταίξιμο για την απώλεια του τροπαίου δεν είναι του Βαλβέρδε.
Κίνηση… ανύπαρκτου πανικού
Λίγους μήνες αργότερα, όμως, έκανε αυτό που χαρακτηρίζει μία ομάδα με αυτοκαταστροφικές τάσεις: πήρε μία απόφαση με καθυστέρηση 6 μηνών. Μία αλλαγή προπονητή που μοιάζει να αποφασίσθηκε σε συνθήκες πανικού, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν ισχύουν.
Μία ήττα από την Ατλέτικο στα ημιτελικά ενός ανούσιου Σούπερ Καπ στη Σαουδική Αραβία δεν θα έπρεπε να αποτελέσουν την αιτία για να βρεθεί σε κρίση ο σύλλογος. Για όσα λάθη και να έκανε ο Βαλβέρδε, άλλα τόσα ή και παραπάνω έκανε και η διοίκηση. Επί των ημερών του το περιβάλλον στη Βαρκελώνη ήταν πάντα προβληματικό. Όταν υπέγραφε, το καλοκαίρι του 2017, του είχε δοθεί η εντύπωση ότι ο Νεϊμάρ δεν πρόκειται να φύγει. Τελικά, έγινε το αντίθετο…
Όταν τον Ιανουάριο του 2019 ζήτησε την απόκτηση επιθετικού η διοίκηση του έφερε τον… Κέβιν-Πρινς Μπόατενγκ. Δεν παραπονέθηκε ποτέ δημόσια. Όταν το περασμένο καλοκαίρι αποκτήθηκε ο Γκριεζμάν έπρεπε να διατηρήσει τις νέες ισορροπίες στα αποδυτήρια. Βρήκε τον τρόπο και το έκανε. Στο τέλος, φεύγει από την Μπαρτσελόνα όπως και οι υπόλοιποι προπονητές πριν από εκείνον: εξουθενωμένος και «άδειος».
5ος κορυφαίος στην ιστορία της Μπαρτσελόνα ο Βαλβέρδε
Λίγες ώρες μετά την απόλυσή του ο «Txingurri» με ανοιχτή επιστολή τους ευχαρίστησε όλους για αυτά τα «2,5 εκπληκτικά χρόνια». Από τη διοίκηση μέχρι τους παίκτες και τους οπαδούς. Προτίμησε να μην αναφέρει ούτε ένα αρνητικό από τη θητεία του. Έδειξε ότι δεν του άξιζε η αντιμετώπισε που είχε τις τελευταίες ημέρες.
Το 2003, όταν ο Φαν Χάαλ είχε απολυθεί, για να πάρει τη θέση του ο Άντιτς, παραλίγο να βάλει τα κλάματα στην τελευταία του συνέντευξη τύπου. Ο ψυχρός Ολλανδός ξαφνικά ήταν πολύ συναισθηματικός. Καμία σχέση με το χαμόγελο του Βαλβέρδε, ο οποίος προσπαθούσε πάντα να βάλει αθόρυβα μία τάξη στο χάος της Μπαρτσελόνα. Αφήνει τους μπλαουγκράνα στην κορυφή της La Liga, στους «16» του Champions League, στο Κύπελλο, ενώ με ποσοστό νικών 69,5% είναι ο 5ος καλύτερος στην ιστορία του συλλόγου… Οι Καταλανοί βρήκαν για ακόμη μία φορά τον τρόπο να πάρουν μία απόφαση που έμοιαζε εδώ και καιρό σωστή, αλλά με τον λάθος τρόπο…
Νόμιμο στοίχημα ποδόσφαιρο με μεγάλες προσφορές* και ανταγωνιστικές αποδόσεις! |21+ Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις
Ατελείωτο στοίχημα στην Πριμέρα Ντιβισιόν με 200+ ειδικά!