Μάντσεστερ Σίτι - Άρσεναλ: Γκουαρδιόλα vs Αρτέτα!

Μάντσεστερ Σίτι – Άρσεναλ: Γκουαρδιόλα vs Αρτέτα!

Από τη στιγμή που ο Αρτέτα ανέλαβε την Άρσεναλ υπήρχαν συνεχείς συγκρίσεις με τον Πεπ Γκουαρδιόλα, κάτι έως ένα σημείο ήταν και λογικό. Για κάποιους παρέμεναν ο δάσκαλος με τον μαθητή ή ο γκουρού με τον αφοσιωμένο ακόλουθό του. Ωστόσο ο Αρτέτα δείχνει πως ήδη είναι κάτι παραπάνω από κλώνος του Πεπ. Ο Ισπανός τεχνικός της Σίτι του άνοιξε τον δρόμο για την προπονητική του καριέρα αλλά ήδη ο Αρτέτα ακολουθεί το δικό του μονοπάτι.

Αναμφίβολα μπορούν να βρεθούν ομοιότητες. Για αρχή και οι δύο είναι πανέξυπνοι, σκεπτόμενοι και καλοντυμένοι. Έχουν την ένταση και αυτό το χάρισμα που τους κάνει ξεχωριστούς ηγέτες. Είναι και οι δύο προϊόντα της Μπαρτσελόνα. Του συστήματος των Καταλανών και των τακτικών τους.

Επιτίθενται με κάθε τρόπο και κάνουν το ίδιο και στο αμυντικό σκέλος. Ο Αρτέτα λειτουργεί με τριάδα πίσω τώρα τελευταία και ο Γκουαρδιόλα έκανε το ίδιο στις πρώτες ημέρες του στη Μάντσεστερ Σίτι. Έκτοτε ο Πεπ το ξαναέκανε ακόμα και στο Champions League με τη Λιόν.

Υπάρχουν όμως και διαφορές. Αρκεί να δει κανείς τον ρόλο του Αρτέτα δίπλα στον Πεπ και τη μετέπειτα εξέλιξή του. Ο Αρτέτα ήταν ο άνθρωπος που δούλεψε ατομικά στη βελτίωση παικτών όπως την κίνηση του Στέρλινγκ, τις τοποθετήσεις του Ντελφ ή τα τελειώματα του Σανέ. Στο δίδυμο αυτό ο Γκουαρδιόλα είχε τις ιδέες, αλλά ο Αρτέτα έλυνε τα προβλήματα.

Η ευφυΐα του Καταλανού και τα χαρακτηριστικά του πολλές φορές μιλάνε από μόνα τους. Όμως η γρήγορη μετάβασή του στην προπονητική δεν τον άφησε ποτέ να δουλέψει ως βοηθός τεχνικού. Έπρεπε πάντα να σκέφτεται το επόμενο ματς, το μεγάλο πλάνο του και το όραμά του.

Ο Αρτέτα από την πλευρά του απόλαυσε την ελευθερία και τη δυνατότητα να επικεντρώνεται στα μικρά και στην λεπτομέρεια. Εκεί είναι που διαπρέπει. “Ο κόσμος συνέχεια με ρωτάει για τις προπονήσεις με τον Πεπ όμως αυτά που έχω μάθει από τον Μικέλ Αρτέτα είναι πολλά”, είχε πει ο Σανέ. Σε σχετική ερώτηση που είχε γίνει στον Γκουαρδιόλα για τον τότε βοηθό του τον Σεπτέμβριο του 2019 είχε πει στην Telegraph: “Έχει μία απίστευτη επαγγελματική ηθική και ένα ξεχωριστό ταλέντο να αναλύει το τι συμβαίνει και να βρίσκει λύσεις”. Αυτό ακριβώς έκανε και στο διάστημα που βρίσκεται στην Άρσεναλ: βρίσκει λύσεις.

Οι διαφορές των 2 έχουν να κάνουν και με την ποδοσφαιρική τους καριέρα. Και οι δύο ήταν προϊόντα της Μασία όμως ο Αρτέτα δεν μπήκε ποτέ στην πρώτη ομάδα. Ανέβηκε για προπονήσεις με την μεγάλη ομάδα της Μπαρτσελόνα στα 16 του αλλά δεν έπαιξε εκεί. “Ο Πεπ ήταν 29 και αρχηγός της ομάδας”, θα πει ο Αρτέτα, μιλώντας στο βιβλίο των Λου Μάρτιν και Πολ Μπάλους για τη Σίτι του Πεπ.

“Μετά είχε τον Τσάβι να περιμένει τη σειρά του. Σκεφτείτε. Ήξερα πως εάν ήθελα να βρω χρόνο συμμετοχής έπρεπε να πάω αλλού”, συμπληρώνει.

Ο Αρτέτα ήταν μόλις 18 όταν πήγε δανεικός στην Παρί Σεν Ζερμέν. Εντυπωσίασε στο Κύπελλο UEFA με αντίπαλο την ομάδα της Ρέιντζερς από τη Σκωτία και οι Σκωτσέζοι έκαναν επαφές για να τον κλείσουν. Ο Αρτέτα έμεινε 2 σεζόν στη Γλασκώβη όπου πήρε το πρωτάθλημα και το Λιγκ Καπ. Μετά από ένα μικρό πέρασμα στη Σοσιεδάδ γύρισε στην Αγγλία όπου είχε έξι σεζόν στη Έβερτον και πέντε στην Άρσεναλ.

Όλη αυτή η θητεία του, του επέφερε μία μεγάλη εκτίμηση για το βρετανικό ποδόσφαιρο. Ο Αρτέτα έφτασε μέχρι και στο σημείο να είναι έτοιμος να αμφισβητήσει κανονισμό της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας που δεν του επέτρεπε να εκπροσωπήσει την Εθνική Αγγλίας μετά από πρόσκληση του Φάμπιο Καπέλο. Μέλος του επιτελείου της Άρσεναλ τονίζει σχετικά πως “θα έλεγα πως ο Πεπ σέβεται πολύ το αγγλικό ποδόσφαιρο αλλά ο Αρτέτα το λατρεύει. Πραγματικά το αγαπάει και εδώ πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του. Είναι ένα μέρος αυτού που είναι σήμερα”.

Η κοινή πορεία των δυο και οι αλλαγές!

Ο Πεπ όταν πρωτοπήγε το προπονητικό του όραμα στην Αγγλία ήξερε πως ήθελε βοήθεια για αυτή τη μετάβαση. Ότι ήθελε κάποιον με εμπειρία εκτός Ισπανίας και έχοντας διαπιστώσει και τις διαφορές με την γερμανική Λίγκα.

“Στη Γερμανία οι παίκτες τρέχουν περισσότερο με τη μπάλα. Τρέχουν πάνω κάτω με ή χωρίς τη μπάλα. Εδώ στην Αγγλία υπάρχει πολύ σωματική επαφή”, εξηγεί ο γυμναστής της Σίτι, Λορένθο Μπουεναβεντούρα.

Ο Αρτέτα τα ήξερε όλα αυτά από πρώτο χέρι. Πιθανότατα αυτό να έχει να κάνει και με τις επιλογές του για τα αμυντικά χαφ. Το 2018 η Σίτι ήθελε έναν μέσο και κοιτούσε κυρίως τους Ζορζίνιο και Ντε Γιονγκ. Η λογική θα ήταν να αποκτηθεί ένας παίκτης ικανότερος με τη μπάλα στα πόδια από τον Φερναντίνιο και να βοηθήσει περισσότερο στο παιχνίδι κατοχής.

Μέσα σε διάστημα 12 μηνών οι βασικοί στόχοι πήγαν σε Τσέλσι και Μπαρτσελόνα αντίστοιχα. Στη συνέχεια η Σίτι πήγε στην επιλογή του Ρόντρι. Ο Γκουαρδιόλα σκεφτόταν την κατοχή της μπάλας.

Στην Άρσεναλ ο νέος χαφ της, Τόμας Παρτέι, είναι ένας δυνατός αμυντικός. Πολύ πιο δυνατός στον αέρα και τις… μονομαχίες αλλά και στα τάκλιν. Ο Ρόντρι στην τελευταία του σεζόν στην Ατλέτικο είχε 56.7 πάσες ανά αγώνες και 91.1% ποσοστό ολοκλήρωσης της μεταβίβασης.

Το 2019-2020 ο Παρτέι με την Ατλέτικο είχε 46.8 πάσες με ποσοστό επιτυχίας στο 83.4%. Όμως ο Αρτέτα άλλα πράγματα ήθελε από τον Παρτέι παρά το ενδιαφέρον που είχε και για τον Ζορζίνιο της Τσέλσι. Υπάρχουν δεδομένα διαφορές στιλ παιχνιδιού στους δύο παίκτες που δείχνουν και τις διαφορές των Αρτέτα και Γκουαρδιόλα σχετικά με το πολύ δυνατό σωματικό παιχνίδι στην Premier League.

Ο Καταλανός δεν αποδέχεται τόσο εύκολα ότι δεν είανι ρεαλιστής σε σχέση με την προσέγγιση της σωματικής επαφής και της δύναμης στην Premier League. Σε μία συνέντευξη Τύπου του 2016 επέμενε πως είναι πραγματιστής και ότι ξέρει πολύ σωστά την προσέγγιση των αγώνων και του στιλ της Premier League. Η μία… ανάγνωσή του για το παιχνίδι ήταν πως όποτε χρειάζεται να προστατεύει τη μπάλα και να περιμένει τον αντίπαλο για να τον… χτυπήσει στη συνέχεια αντί να πιέζει διαρκώς.

Είναι λοιπόν η νοοτροπία και η προσέγγιση, όμως σίγουρα είναι δίκαιο να τονιστεί πως ο Αρτέτα προσεγγίζει το στιλ που θέλει να παίζει η Άρσεναλ με τρόπο που είναι πολύ κοντά στον όρο ‘πραγματιστής’ σε σχέση με αυτό που αντιμετωπίζει στο αγγλικό ποδόσφαιρο. Είναι δηλαδή η προσέγγισή του πιο κοντά στο στιλ της Πρέμιερ από τον Γκουαρδιόλα.

Υπάρχει και η εξής ερμηνεία πάνω σε αυτό: είναι πιο εύκολο να εμπνευστείς και να παίξεις αυτό που θέλεις όταν έχεις τόσο μεγάλη στήριξη από τη διοίκηση και τους ιδιοκτήτες. Είναι η ευελιξία που έχεις στο να κάνεις τους χειρισμούς σου, ξέροντας την εμπιστοσύνη που υπάρχει για σένα.

Στη Σίτι από την πρώτη ημέρα η λογική ήταν να στηριχθεί ο Καταλανός και οι ιδέες του στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. Ο Αρτέτα από την πλευρά του στο παρελθόν έχει δείξει ακριβώς το πως θέλει να παίζει. Στην τελευταία του σεζόν ως παίκτης ο Αρτέτα είχε ερωτηθεί στο επίσημο site της Άρσεναλ για το πως θέλει να παίζει: “Η φιλοσοφία μου είναι ξεκάθαρη. Θέλω το ποδόσφαιρο να είναι εκφραστικό και να προσφέρει θέαμα. Δεν μπορώ να σκεφτώ ένα ποδόσφαιρο που όλα θα βασίζονται στο τι θα κάνει ο αντίπαλος. Πρέπει εσύ να επιβάλλεις το παιχνίδι σου, να παίρνεις την πρωτοβουλία και να προσφέρεις θέαμα στον κόσμο”.

Δεν ήταν εύκολο να διαφωνήσει κανείς με την τότε οπτική του Αρτέτα. Όταν όμως παίρνεις μία ομάδα στην 10η θέση με δεδομένες δυσκολίες τα πράγματα αναγκαστικά αλλάζουν.

Οι περισσότερες εμφατικές νίκες του Ισπανού τεχνικού ήρθαν στην Άρσεναλ όταν μπλόκαρε καλά τον αντίπαλο και τον χτύπησε στην κόντρα επίθεση. Στην περσινή σεζόν ο Αρτέτα νίκησε Λίβερπουλ, Σίτι και Τσέλσι σε αγώνες που δεν είχε πάνω από 40% κατοχή μπάλας. Ο Γκουαρντιόλα δεν παρέλαβε ποτέ ομάδα τη μέση της βαθμολογίας. Τα προβλήματα που βρήκε ο Αρτέτα ήταν πρωτόγνωρα για εκείνον και έπρεπε να βρει λύσεις. Ο Αρτέτα τον Σεπτέμβριο πριν το ματς με τη Λίβερπουλ στο Άνφιλντ είχε πει: “Κάποιες φορές είναι αυτό που θέλεις να κάνεις ως προπονητής αλλά υπάρχει και το τι μπορείς να κάνεις με τους παίκτες που έχεις στη διάθεσή σου. Είναι και το επίπεδο των παικτών σου απέναντι σε τοπ ομάδες”.

Μέλος του τεχνικού επιτελείου της Άρσεναλ τονίζει πως ο Αρτέτα έχει πλάνο για κάθε περίσταση: “Αυτό όμως δεν σημαίνει πως κάθε πλάνο μπορεί να εφαρμοστεί. Εάν δείτε το τι παρέλαβε και πόσα πράγματα λάθος έκαναν στην Άρσεναλ θα καταλάβετε. Ένας καλός προπονητής πάντα διαχωρίζει το τι θέλει από το τι χρειάζεται η ομάδα του”. Ο Αρτέτα εξαρχής βάλθηκε στο να φτιάξει την ομάδα του έτσι ώστε τουλάχιστον να κάνει σωστά τα βασικά πράγματα.

Στις αρχές της σεζόν 2020-21 η Άρσεναλ έφτασε στο να έχει 32% κατοχής στο δικό της κομμάτι ελέγχου της άμυνάς της. Η Σίτι τον πρώτο καιρό του Γκουαρντιόλα είχε 17% κατοχή στο ίδιο σκέλος.

Ένας βασικός λόγος είναι πως ο Αρτέτα συνεχίζει να μαθαίνει στην ομάδα του στο πως να παίζει σωστά τη μπάλα από πίσω προς τα εμπρός αλλά και στο πως να ελέγχει την κατοχή. Η Σίτι δεν είναι πάντα σταθερή στο πλάνο της ούτε στο να εφαρμόζει σωστά το πάσινγκ γκέιμ και τις κοντινές πάσες.

Τις χρονιές του 2017-2018 και του 2018-2019 η Σίτι αξιοποίησε τις εξαιρετικές μακρινές μπαλιές του Έντερσον για να δημιουργήσει απειλή ή να σκοράρει. Στην Άρσεναλ ακόμα θυμούνται με οδυνηρό τρόπο τη συνεργασία Κλαούντιο Μπράβο με Αγουέρο στον τελικό του Λιγκ Καπ το 2018.

Η διαφοροποίηση στη στρατηγική δείχνει και τη διαφορετικότητα των 2 ομάδων ακόμα και στην εξέλιξή τους. Η Σίτι ανέδειξε το πως εάν είσαι πολύ καλός στο build up παίζοντας με μακρινές μπαλιές ακόμα και από το τέρμα οι ομάδες δύσκολα σε πρεσάρουν και έτσι παίρνεις την κατοχή. Μετά τη νίκη της Λέστερ στο Ετιχάντ ο Μπρένταν Ρότζερς τόνισε πως “συνήθως είμαστε μία ομάδα που πιέζει ψηλά αλλά με έναν αντίπαλο τέτοιας ποιότητας θέλαμε απλά να του κλείσουμε κάθε πιθανό και απίθανο χώρο στο γήπεδο. Ξέραμε πως έχουμε τους παίκτες για να βρούμε χώρους”. Ο Αρτέτα εκείνη την περίοδο προσπαθούσε να αναπτύξει την ικανότητα της Άρσεναλ να παίζει με μακρινές μπαλιές από το τέρμα και να κερδίζει έτσι περισσότερο… έδαφος στο γήπεδο.

Ωρα… σύγκρουσης!
Αυτό το Σαββατοκύριακο η Άρσεναλ του Αρτέτα πηγαίνει στο Ετιχάντ για να παίξει με τη Σίτι του Πεπ. Ο πραγματιστής Αρτέτα θα εμφανιστεί ξανά για να πάρει ότι καλύτερο μπορεί από το ματς. Είναι δύο ομάδες με διαφορετικό επίπεδο και στάδιο εξέλιξης αυτην την περίοδο με διαφορετικές προσδοκίες και με δύο διαφορετικές προσεγγίσεις των προπονητών τους. Οι επιδόσεις και η ποδοσφαιρική πορεία των Γκουαρνdιόλα και Αρτέτα δεν μπορούν να συγκριθούν. Οπότε ίσως ήρθε η στιγμή να πάψουν οι συγκρίσεις. Με τη δουλειά του στην Άρσεναλ ο Ισπανός έχει φτιάξει τη δική του ταυτότητα και έτσι φεύγει από τη… σκιά του μέντορά του και φτιάχνει το δικό του προπονητικό ανάστημα.

Νόμιμο στοίχημα ποδόσφαιρο με μεγάλες προσφορές* και ανταγωνιστικές αποδόσεις! |21+ Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις

Ειδικά μεταγραφών με δεκάδες πρωτότυπες αγορές! |21+ Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις

Σχολιάστε

X