Είναι στιγμές, που όσα χρόνια κι αν περάσουν, δεν θα ξεχαστούν ποτέ. Στιγμές, που μένουν πάντα ανεξίτηλες. Από το Γουέμπλεϊ στο Γκέτεμποργκ, στη Λεωφόρο της δόξας και στο κατάμεστο ΟΑΚΑ, οι «πράσινοι» κατάφεραν να γιγαντώσουν το ευρωπαϊκό τους όνομα και να κάνουν σύνθημα στα χείλη των οπαδών τους το… Ελλάς, Ευρώπη, Παναθηναϊκός! Το bwin News μπαίνει στο χρονοντούλαπο της πράσινης ιστορίας και θυμάται ευρωπαϊκές πορείες που καθήλωσαν.
Κύπελλο Πρωταθλητριών | 1970-1971 | Από το γκολ του Καμάρα στον τελικό του Γουέμπλεϊ!
Κύπελλο Πρωταθλητριών. Σεζόν 1970-1971. Ημιτελικά. Ο Παναθηναϊκός χάνει στο πρώτο παιχνίδι από τον Ερυθρό Αστέρα με 4-1, όμως, στον επαναληπτικό η Λεωφόρος στέκεται περήφανα στο πλευρό του! Ο Παναθηναϊκός με το γκολ του Καμάρα ολοκλήρωσε μια επική ανατροπή, νίκησε 3-0 και πήρε το εισιτήριο για τον τελικό του Γουέμπλεϊ. Οι «πράσινοι» ήταν καταιγιστικοί, έκαναν ό,τι ήθελαν στο ματς και δεν άφησαν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης στους Γιουγκοσλάβους. Ο Αντωνιάδης με δυο γκολ έβαλε τις βάσεις και στο 63ο λεπτό ο Καμάρας διέλυσε τα όνειρα των αντιπάλων που είχαν… τυπώσει φέιγ-βολάν «Τελικός Κυπέλλου Πρωταθλητριών: Ερυθρός Αστέρας – Άγιαξ»
Το βράδυ της 2ας Ιουνίου 1971, ο Παναθηναϊκός βρέθηκε μπροστά στη μεγαλύτερη πρόκληση της ιστορίας του. Απέναντί του, η καλύτερη ομάδα της Ευρώπης, ο Άγιαξ του Κρόιφ στον τελικό του Πρωταθλητριών. Μπορεί ο «Δαυίδ» να μη νίκησε τον «Γολιάθ», όμως οι παίκτες του Φέρεντς Πούσκας στάθηκαν στο ύψος τους στο χορτάρι του Γουέμπλεϊ και ολοκλήρωσαν μία μοναδική πορεία που έμελλε να σημαδέψει ως κάτι μοναδικό την ιστορία του συλλόγου και του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Κύπελλο Πρωταθλητριών | 1984-1985 | Ο Σαραβάκος «πέταξε» εκτός την Γκέτεμποργκ
Μπροστά σε μια σπουδαία πρόκληση βρέθηκε τον Μάρτιο του 1985 ο Παναθηναϊκός. Ο δρόμος για τα ημιτελικά του Πρωταθλητριών περνούσε από τη Γκέτεμποργκ και οι Σουηδοί πρόβαλλαν ως το φαβορί. Στην παγωμένη Σουηδία, ο Δημήτρης Σαραβάκος το πήρε πάνω του και με γκολ από την άσπρη βούλα έδωσε το προβάδισμα πρόκρισης. Με το 0-1 στις «βαλίτσες» του, ο Παναθηναϊκός υποδέχθηκε στο κατάμεστο ΟΑΚΑ τη Γκέτεμποργκ. Οι φιλοξενούμενοι πήραν το προβάδισμα με τον Νίλσον στο 11’, ωστόσο ο Δημόπουλος έφερε το ματς στα ίσα. Ο Χόλμγκρεν στο 53’… πάγωσε το Ολυμπιακό Στάδιο, όμως ο Σαραβάκος με πέναλτι (78′) έστειλε τους «πράσινους» στα ημιτελικά! Εκεί, όπου η Λίβερπουλ αποδείχθηκε ανυπέρβλητο εμπόδιο.
Champions League | 1995-1996 | Το έπος του Άμστερνταμ
Το 1995, άρχισε μία εντυπωσιακή περίοδος με αλλεπάλληλες, εκτός συνόρων επιτυχίες για το «τριφύλλι». Τότε, με τον Χουάν Ραμόν Ρότσα στον πάγκο, ο Παναθηναϊκός τερμάτισε πρώτος σε όμιλο με Πόρτο, Ναντ και Άαλμποργκ για να αποκλείσει εν συνεχεία τη Λέγκια Βαρσοβίας στα προημιτελικά (3-0, 0-0) και να βρει απέναντί του τον Άγιαξ στους «4». Και τότε στο Αμστερνταμ, εκείνο το θρυλικό σλάλομ του Γιώργου Δώνη και το απίθανο πλασέ του Βαζέχα έδωσαν μια θρυλική νίκη στους «πράσινους». Το 0-1 της Ολλανδίας έμεινε στην ιστορία, ακόμη και αν ο Λίτμανεν εξανέμισε τις ελπίδες για τελικό στο ΟΑΚΑ. Το 3-0 του «Αίαντα» άφησε εκτός την εξαιρετική ομάδα του Ρότσα, όμως ο… Panathinaikos είχε κάνει την εμφάνισή του.
Champions League | 2001-2002 | Μια τρελή πορεία μέχρι το «Καμπ Νόου»
Μια πορεία που δεν ξεχνιέται, εικόνες που μένουν ανεξίτηλες και ο Παναθηναϊκός δικαίως μπορεί να υπερηφανεύεται για το γεγονός πως έβαλε δύσκολα, πολύ δύσκολα στη Μπαρτσελόνα. Αυτή τη φορά, ο όμιλος του Παναθηναϊκού απαρτιζόταν από τις Άρσεναλ, Σάλκε και Μαγιόρκα. Το ξεκίνημα ήταν εντυπωσιακό. Νίκη 2-0 στο Γκελσενκίρχεν, εύκολα 2-0 επί των Ισπανών στη Λεωφόρο, εκεί όπου λύγισε και η ομάδα του Αρσέν Βενγκέρ, με 1-0. Την 5η αγωνιστική εξασφαλίστηκε και η πρωτιά, μετά το 2-0 επί των Γερμανών. Ο Παναθηναϊκός συνέχισε την τρελή πορεία, μιας και το γκρουπ με Ρεάλ, Πόρτο, Σπάρτα Πράγας δεν μπορούσε να του βάλει φρένο. Δυο νίκες κόντρα στους Τσέχους και μια μεγάλη ισοπαλία 2-2 απέναντι στη «Βασίλισσα» έκαναν το «τριφύλλι» τη μοναδική ομάδα από τη χώρα μας που επιβίωσε από δύο φάσεις ομίλων!
Αντίπαλος στα προημιτελικά, η Μπαρτσελόνα του Ριβάλντο, του Κλάιφερτ, του Σαβιόλα, του Τσάβι, του Πουγιόλ και τους Λουίς Ενρίκε. Η Λεωφόρος ήταν «καυτή» το βράδυ της 3ης Απριλίου 2002 και στο 79ο λεπτό εκτοξεύθηκε, όταν ο Μπασινάς από την άσπρη βούλα έδωσε τη νίκη 1-0. Στον επαναληπτικό, η γκολάρα του Κωνσταντίνου στο 8ο μόλις λεπτό έβαλε μπροστά τους «πράσινους», όμως ο Λουίς Ενρίκε ισοφάρισε ένα τέταρτο αργότερα. Ο ίδιος παίκτης ανέτρεψε τα δεδομένα στο 49’, με τον Σαβιόλα να δίνει σκορ πρόκρισης στην Μπάρτσα στο 61’.
Ο Παναθηναϊκός δεν κατέρρευσε, πίεσε, κράτησε τη Μπάρτσα στην εστία της, ο Πουγιόλ έδιωξε πάνω στην γραμμή μετά την προβολή του Κωνσταντίνου, στη συνεχεία ο Ολιζαντέμπε έστειλε την μπάλα άουτ και τέλος ο Βλάοβιτς είδε την μπάλα να γλείφει το αριστερό δοκάρι του Μπονάνο. Αυτό το… αχ ανακούφισης των 95.000 Καταλανών σκέπασε όλη την πόλη.
UEFA Cup | 2003-2004 | Ξανά στα προημιτελικά
Την επόμενη σεζόν, ο Παναθηναϊκός δεν μετείχε στο Champions League αλλά στο Κύπελλο UEFA. Στον πάγκο ξεκίνησε ο Φερνάντο Σάντος όμως σύντομα τον αντικατέστησε ο Μαρκαριάν, που επέστρεψε λίγους μήνες μετά την αποχώρησή του από την ομάδα. Από τη Λίτεξ και την τεσσάρα στη Φενέρμπατχτσε, φτάσαμε στη νίκη επί της Σλόβαν Λίμπερετς και στην παρουσία στους «16». Το επίπεδο δυσκολίας μεγάλωσε, αφού απέναντί τους βρήκαν την Άντερλεχτ. Οι «πράσινοι» ήταν συνεπείς στο ραντεβού τους με τις επιτυχίες. Δύο γκολ του Ολιζαντέμπε και ένα του Λυμπερόπουλου έφεραν το εντός έδρας 3-0 και μαζί ένα τεράστιο προβάδισμα πρόκρισης, με τους Βέλγους να αγχώνουν τον Παναθηναϊκό στη ρεβάνς, αλλά να μένουν στο 2-0.
Η Πόρτο περίμενε τον Παναθηναϊκό στα προημιτελικά. Ο Ολιζαντέμπε σόκαρε τους «δράκους» μέσα στο “Das Antas” όμως ο Ζοσέ Μουρίνιο ήταν σίγουρος για την πρόκριση. Ο Ντερλέι έστειλε το ματς της Λεωφόρου στην παράταση κι εκεί έβαζε τέλος στις ελπίδες. Η τεράστια Πόρτο θα κατακτούσε δύο ευρωπαϊκούς τίτλους μέσα σε δώδεκα μήνες.
UEFA Cup | 2009-2010 | Mε μπροστάρη τον Σισέ!
Τη σεζόν 2009/10, με μια σπουδαία ομάδα που αποτελούνταν από παίκτες όπως ο Τζιμπρίλ Σισέ, ο Σεμπάστιαν Λέτο και ο Ζιλμπέρτο Σίλβα, ο Παναθηναϊκός θα κατακτούσε το νταμπλ και θα κατέγραψε την τελευταία του, μέχρι σήμερα, ευρωπαϊκή πορεία. Βρέθηκε στο Europa League, καθώς στα προκριματικά του Champions League η Σπάρτα Πράγας λύγισε, όχι όμως και η Ατλέτικο Μαδρίτης. Οι «πράσινοι» είχαν δύο ήττες από τη Γαλατασαράι, αλλά έκαναν το 4/4 κόντρα σε Ντινάμο Βουκουρεστίου και Στουρμ Γκρατς.
Η κλήρωση των «32» ήταν δύσκολη, με τη Ρόμα να στέκεται απέναντί τους. Η ομάδα του Κλαούντιο Ρανιέρι βρέθηκε μπροστά με 2-1, αλλά από το 83′ κι έπειτα όλα γύρισαν χάρη στους Χριστοδουλόπουλο και Σισέ (3-2). Ένα γκολ του Ρίισε στο 11ο λεπτό της ρεβάνς δεν πτόησε τον Παναθηναϊκό και το απίστευτο εξάλεπτο (40’ και 45+1’) έφερε τρία τέρματα (!) για το «τριφύλλι» με τους Σισέ (δυο γκολ) και Νίνη. Στα προημιτελικά η σούπερ ταλαντούχα Σταντάρ Λιέγης έβαλε φρένο στον Παναθηναϊκό για κάτι εντυπωσιακό.