Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Η παράδοση στο «ελληνικό clasico»

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Η παράδοση στο «ελληνικό clasico»

Εναρξη: 18:00, 18/11/2018
Γήπεδο: ΟΑΚΑ (19.250)

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός συνθέτουν ένα από τα ισχυρότερα ντέρμπι της Ευρώπης και σαφώς το μεγαλύτερο στην Ελλάδα. Κάθε χρόνο οι δύο αντίπαλοι ρίχνονται στα παρκέ τόσο εντός συνόρων σε πρωτάθλημα και Κύπελλο, όσο και εκτός για το θεσμό της Ευρωλίγκας.

Στην Ελλάδα συγκεντρώνουν επί σειρά ετών τα φώτα της δημοσιότητας λόγω των τελικών στο πρωτάθλημα, ενώ αρκετές είναι οι φορές που αναμετρώνται στο Κύπελλο είτε σε ημιτελική φάση, είτε σε τελικό.

Στατιστικά, σε μία αγωνιστική σεζόν οι δύο «αιώνιοι» συναντώνται πάνω 7-8 φορές και στις τρεις διοργανώσεις. Η πρώτη φετινή μάχη τους, πριν από 1,5 εβδομάδα για την Ευρωλίγκα, κατέληξε στα χέρια του Παναθηναϊκού, με τους «πράσινους» να επικρατούν με 93-80 στο ΟΑΚΑ. Σειρά παίρνει η αναμέτρηση στο ίδιο γήπεδο για το πρωτάθλημα το απόγευμα της Κυριακής (18:00, 18/11), με τον νικητή να παίρνει το πάνω χέρι για την κατάληψη της πρώτης θέσης στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος.

Αρχικά η κόντρα των δύο ομάδων περιορίστηκε στο ποδόσφαιρο, όμως αυτό με το πέρας των χρόνων πέρασε και στο μπάσκετ, αλλά και στα υπόλοιπα αθλήματα αργότερα. Από το 1963 ως Α’1 Μπάσκετ, οι δύο ομάδες έχουν συναντηθεί 137 φορές στο πλαίσιο του πρωταθλήματος και στις δύο έδρες, τόσο στην κανονική διάρκεια, όσο και στα πλέι οφ. Ο Παναθηναϊκός μετράει 74 νίκες, ενώ ο Ολυμπιακός 63, με τις έδρες να αποδεικνύουν τη δυναμική τους. 55-13 υπέρ των «πρασίνων» εντός έδρας, 50-19 υπέρ των «ερυθρόλευκων» ως γηπεδούχοι.

Στο Κύπελλο Ελλάδας έχουν συναντηθεί λιγότερες φορές, όμως πάντα… εκρηκτικές! Και εδώ, ο Παναθηναϊκός υπερτερεί με 18 νίκες έναντι 7 του Ολυμπιακού. Αρνητική η παράδοση του Ολυμπιακού ως γηπεδούχος στο Κύπελλο με μία νίκη και 8 ήττες, ενώ στην έδρα του Παναθηναϊκού οι «πράσινοι» οριακά έχουν το πάνω χέρι με 3 νίκες και 2 ήττες. Σε ουδέτερη έδρα έχουν συναντηθεί άλλες 12 φορές. Ο Παναθηναϊκός έφτασε 8 φορές στη νίκη, ο Ολυμπιακός 4.

Στην κατηγορία που οι «ερυθρόλευκοι» κατέχουν τα ηνία είναι η Ευρώπη. Εκεί, ο Ολυμπιακός μετράει 9 νίκες τόσο στα ελληνικά εδάφη, όσο και εκτός συνόρων με τις τελικές φάσεις, την ώρα που ο Παναθηναϊκός μετράει 5 νίκες. Στον Πειραιά το ρεκόρ είναι 4-1, στο ΟΑΚΑ 3-3. Τρεις φορές έχουν συναντηθεί σε Final-Four από το 1994 και μετά, δύο φορές βρήκε νικητές τους Πειραιώτες, μία τους «πράσινους».

Ανέκαθεν τα παιχνίδια τους ήταν ιδιαίτερα, ωστόσο αρκετές ήταν εκείνες που… ξέφυγαν σε σκορ. Ασχημα βράδια ή περίοδοι που η εκάστοτε ομάδα περνούσε περίεργα αγωνιστικά χρόνια. Οι μεγαλύτερες σε έκταση νίκες ανήκουν στον Ολυμπιακό, στο Κύπελλο τη σεζόν 1976-77 με 102-68 και στο πρωτάθλημα τη σεζόν 1995-96 με 73-38 στο ΣΕΦ. Η μεγαλύτερη νίκη του Παναθηναϊκού ήρθε το 2005 για να τοποθετηθεί στην 3η θέση της συγκεκριμένης λίστας των ντέρμπι. Για το πρωτάθλημα στο ΟΑΚΑ, το «τριφύλλι» επικράτησε 86-55.

Από τις λίγες αναμετρήσεις των δύο ομάδων στην Ευρώπη, ο Ολυμπιακός κατέχει και εδώ τη μεγαλύτερη διαφορά νίκης. Στις 27 Μαρτίου του 1997 στο ΟΑΚΑ, οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν 69-49 των «πρασίνων».

Νόμιμο στοίχημα μπάσκετ με μεγάλες προσφορές* και ανταγωνιστικές αποδόσεις! |21+ Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις

Περισσότερη δράση και εκπλήξεις* στο αθλητικό στοίχημα της bwin | 21+ Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις

Σχολιάστε

X