EuroLeague 2020-21: Ωρα για Final 4, ώρα για κούπα!

EuroLeague 2020-21: Ωρα για Final 4, ώρα για κούπα!

Το Final 4 επιστρέφει έπειτα από απουσία ενός έτους και η EuroLeague είναι έτοιμη για το μεγάλο ραντεβού στην Κολωνία! Η πόλη της Γερμανίας θα γίνει το επίκεντρο του ευρωπαϊκού μπάσκετ το τριήμερο 28-30 Μαΐου και η Lanxess Arena χωρητικότητας 18.000 θεατών (άδεια λόγω πανδημίας) θα φιλοξενήσει τις Μπαρτσελόνα, την Αρμάνι Μιλάνο, την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και την Αναντολού Εφές που θα διεκδικήσουν τον τίτλο της πρωταθλήτρια Ευρώπης.

 

Οι τέσσερις ομάδες του Final 4 της EuroLeague!

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

14 συμμετοχές σε F4 και δυο τίτλους (2003, 2010), η Μπαρτσελόνα μπαίνει στο μεγάλο ραντεβού έτοιμη να επιστρέψει στην κορυφή έπειτα από 11 χρόνια. Μάλιστα, συμμετέχει σε F4 μετά από μια επταετία, μιας και η τελευταία παρουσία της… χάνεται στο Μιλάνο το 2014. Στα Play offs τα βρήκε σκούρα κόντρα στη Ζενίτ, καθώς πήρε το εισιτήριο της τελικής φάσης ύστερα από πέντε παιχνίδια. Η Μπαρτσελόνα του Γιασικεβίτσιους διαθέτει το ποιοτικότερο ρόστερ της διοργάνωσης. Ο Νίκολα Μίροτιτς δεν έχει κάνει ακόμα… σεφτέ στην Ευρώπη, ενώ τεράστιο κίνητρο θα είναι και η παρουσία του Πάου Γκασόλ. Η Μπάρτσα παρουσιάζεται πλήρης τόσο στην περιφέρεια όσο και στη frontline. Για να καταφέρει όμως στην Κολωνία να κατακτήσει την κούπα, καλείται να αντέξει την πίεση και το άγχος, κάτι που λίγο έλειψε στα ματς με τους Ρώσους να της κόψουν τον δρόμο για το F4.

ΑΡΜΑΝΙ ΜΙΛΑΝΟ

Η Αρμάνι με τρεις τίτλους (1966, 1987, 1988) στο παλμαρέ της επιστρέφει στα μεγάλα ραντεβού, αν και χρειάστηκαν 29 χρόνια για να συμβεί αυτό. Οι Ιταλοί τερμάτισαν στην 4η θέση της κανονικής περιόδου (21-13), όμως στα Play offs ζορίστηκαν απέναντι στη Μπάγερν. Αλλωστε, χρειάστηκαν πέντε αγώνες για να ξεπεράσουν το εμπόδιό τους. Ηγέτης ο Πάντερ με 14.4 πόντους μ.ο. Μεγάλο ατού ο Σέρχιο Ροντρίγκεθ (4.5 ασίστ μ.ο.), ο οποίος και αναζητά την τρίτη του κούπα. Η Αρμάνι έχει τη δεύτερη καλύτερη επίθεση στη διοργάνωση και η περιφέρειά της… σκοτώνει, με 41% στα τρίποντα. Μάλιστα, η ομάδα του Μεσίνα είναι η ομάδα με τα λιγότερα λάθη στη φετινή EuroLeague. Μπορεί να μη διαθέτει τη χειρότερη άμυνα, αλλά λύσεις σε αυτό το κομμάτι δεν υπάρχουν. Αλλωστε, οι Ιταλοί δεν είναι οι καλύτεροι ριμπάουντερ (31.26 ανά παιχνίδι) και βρίσκονται πολύ χαμηλά στη λίστα. Αυτή θα είναι η 12η συμμετοχή του Ετόρε Μεσίνα σε Final 4 και βρίσκεται πίσω από τον Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς. Βέβαια, για τον Ιταλό κόουτς, η τελευταία του κατάκτηση ήταν πριν 13 χρόνια.

Αναντολού Εφές

Με τέσσερις συμμετοχές, αλλά χωρίς τίτλο, η πιο φορμαρισμένη ομάδα της Ευρώπης μπαίνει στο Fina 4 για να κερδίσει την κούπα. Πέρσι, έκανε την καλύτερή της χρονιά, αλλά η πανδημία μπήκε εμπόδιο στον δρόμο για την κορυφή. Ο Εργκίν Αταμάν έχει μετατρέψει την ομάδα σε… μηχανή και οι Τούρκοι είναι έτοιμοι για την υπέρβαση. Σέιν Λάρκιν, Ροντρίγκ Μπομπουά και Βασίλιε Μίτσιτς συγκροτούν μια απίθανη τριπλέτα όπου στη μέρα της κάνει άνω – κάτω την άμυνα που θα βρει απέναντί της. Η ομάδα του Αταμάν έκανε την αντεπίθεσή της στον β’ γύρο της κανονικής περιόδου της EuroLeague. Κόντρα στη Ρεάλ αν και χρειάστηκε το Game 5 πήρε την πρόκριση για το Final 4 της Κολωνίας. Ωστόσο, καλείται να κάνει δυο μεγάλα ματς για να βρεθεί στην κορυφή, μιας και ο ημιτελικός κόντρα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας ίσως αποδειχθεί… δυσκολότερος από τον τελικό!

ΤΣΣΚΑ Μόσχας

Η πιο έμπειρη ομάδα της Ευρώπης και σίγουρα η πιο επιτυχημένη της τελευταίας 20ετίας. Η ομάδα των 19 Final -4 με τους οκτώ τίτλους θέλει να συνεχίσει να γράφει ιστορία! Πληγώθηκε με τον σοβαρό τραυματισμό του Μιλουτίνοφ, αλλά και την… επεισοδιακή αποχώρηση του Μάικ Τζέιμς, ωστόσο η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη άντεξε και βρέθηκε στην τετράδα. Πέρασε το εμπόδιο της Φενέρ, θα παρουσιαστεί χωρίς τον τίτλο του φαβορί αυτή τη φορά και ίσως αυτό λειτουργήσει ευεργετικά. Ο Κλάιμπερν παίρνει πάνω του το βάρος, όμως δεν υπάρχουν άλλες ηγετικές φυσιογνωμίες στην ομάδα, εκτός του Χάκετ. Δύο φορές (2016, 2019) ο Δημήτρης Ιτούδης οδήγησε τη ρωσική ομάδα στην κατάκτηση της EuroLeague με την ΤΣΣΚΑ να του ανανεώνει τη συνεργασία.

Η παράδοση των τεσσάρων φιναλίστ

TΣΣΚΑ και Εφές θα βρεθούν αντιμέτωποι στον πρώτο ημιτελικό της διοργάνωσης. Οι δυο ομάδες έχουν από μια νίκη στα μεταξύ τους ματς φέτος. Στη Ρωσία, η ομάδα του Ιτούδη διέλυσε τους Τούρκους με 100-65. Στην Πόλη, η Εφές πήρε εκδίκηση επικρατώντας με 100-70. Οι δυο τους έχουν συναντηθεί 25 φορές στη EuroLeague, με τους Ρώσους να μετρούν 20 νίκες έναντι 5 των Τούρκων.

Στο άλλο ζευγάρι, η Μπαρτσελόνα μέτρησε δυο νίκες στη σεζόν κόντρα στην Αρμάνι. Επικράτησε 82-56 στο Μιλάνο, αλλά και 87-71 στη Βαρκελώνη. Συνολικά οι δυο ομάδες έχουν βρεθεί αντιμέτωπες 16 φορές, με τους Καταλανούς να μετρούν 10 νίκες.

Το πρόγραμμα της EuroLeague!

Ο ημιτελικός ανάμεσα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας και την Αναντολού Εφές στις 19:00 ανοίγει το πρόγραμμα του φετινού Final 4 στην Κολωνία την Παρασκευή. Ο δεύτερο ημιτελικός, ανάμεσα σε Μπαρτσελόνα και Αρμάνι Μιλάνο θα αρχίσει στις 22:00. Την Κυριακή 30 Μαΐου, στις 18:30 θα γίνει ο μικρός τελικός, ενώ ο μεγάλος τελικός θα αρχίσει στις 21:30.

Ημιτελικοί – 28 Μαΐου

ΤΣΣΚΑ Μόσχας – Αναντολού Εφές 19:00

Μπαρτσελόνα – Αρμάνι Μιλάνο 22:00

Μικρός και Μεγάλος Τελικός – Κυριακή 30 Μαΐου

Μικρός Τελικός 18:30

Τελικός 21:30

Η «χρυσή βίβλος» των πρωταθλητών Ευρώπης!

Ομάδα Χώρα Κατακτήσεις
Ρεάλ Μαδρίτης Ισπανία 10
ΤΣΣΚΑ Μόσχας Ρωσία 8
Παναθηναϊκός ΕΛΛΑΔΑ 6
Μακάμπι Τ. Α. Ισραήλ 6
Ολυμπιακός ΕΛΛΑΔΑ 3
Βαρέζε Ιταλία 3
Μιλάνο Ιταλία 3
Ρίγα Λετονία 3
Σπλιτ Κροατία 3
Μπαρτσελόνα Ισπανία 2
Βίρτους Μπολόνια Ιταλία 2
Καντού Ιταλία 2
Τσιμπόνα Κροατία 2
Ντιναμό Τιφλίδας Γεωργία 1
Μπανταλόνα Ισπανία 1
Ζαλγκίρις Λιθουανία 1
Φενέρμπαχτσε Τουρκία 1
Μπόσνα Σαράγεβο Βοσνία 1
Ρόμα Ιταλία 1
Παρτιζάν Σερβία 1
Λιμόζ Γαλλία 1

Σχολιάστε

X