Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός: Έξι ματσάρες στο ΣΕΦ που έμειναν στην ιστορία!

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: Έξι ματσάρες στο ΣΕΦ που έμειναν στην ιστορία!

Εξι ντέρμπι, έξι μεγάλα ματς, έξι ραντεβού στο ΣΕΦ που δεν θα ξεχαστούν ποτέ. Σιγάλας, Ιωαννίδης, Διαμαντίδης, Οικονόμου, Γκιστ, Σπανούλης έβαλαν… φωτιά με την εικόνα τους, αποθεώθηκαν, αλλά και… πάγωσαν τον αντίπαλο! Το βράδυ της Πέμπτης (21.00) Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός δίνουν τη δική τους μάχη στον Πειραιά και μπορεί το βαθμολογικό ενδιαφέρον να είναι μονόπλευρο, αλλά σε ένα τέτοιο ραντεβού το γόητρο μετρά περισσότερο.

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός, τα ντέρμπι που δεν ξεχνάμε

 

1995-96: Η 35αρα που έμεινε στην ιστορία (73-38)

Παραμένει ακόμα και σήμερα η πιο επιβλητική νίκη σε ντέρμπι «αιωνίων». Ο θρίαμβος τότε του Ολυμπιακού σε εκείνο τον 5ο τελικό, έχει διπλή σημασία και αξία. Οι Πειραιώτες κατακτούσαν ακόμα ένα πρωτάθλημα, ενώ αυτός ο τίτλος ερχόταν απέναντι στον πρωταθλητή Ευρώπης. Ο Γιάννης Ιωαννίδης έδινε την τελευταία του μεγάλη παράσταση μπροστά στους φιλάθλους του Ολυμπιακού (μέχρι τη μεγάλη επιστροφή) και το κοουτσάρισμα από τον πάγκο ήταν μαεστρικό.

Ο Ιωαννίδης είχε εμπνεύσεις από τον πάγκο και ο Σιγάλας φρόντιζε να κάνει ματσάρα. Ο Παναθηναϊκός προσπάθησε να μπει δυνατά, αλλά φαινόταν… άδειος. Ηταν και το επεισόδιο του Μάλκοβιτς με τον Ντομινίκ! Ο Αμερικανός «φρόντισε» να αφήσει την ομάδα του και να αποχωρήσει πριν τον τελικό! Ο Ολυμπιακός έκανε ό,τι ήθελε κι έφτασε σε μια τεράστια νίκη που πέρασε για πάντα στην ιστορία! Να κερδίσει το ντέρμπι ο Ολυμπιακός (6-10 πόντους) προσφέρεται στο 4.50

1998-99: Ανατροπάρα και «τίτλος στο Παλέ» (53-62)

Για πολλούς μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Παναθηναϊκού στο ΣΕΦ! Οι ειδικοί τονίζουν πως αυτό το ματς άλλαξε τη σύγχρονη ιστορία του ελληνικού μπάσκετ. Στον 5ο τελικό και σε ένα καυτό ΣΕΦ, ο Παναθηναϊκός έπαιρνε για πρώτη φορά νίκη τίτλου και άρχισε να «χτίζει» τη δική του δυναστεία. Τι και αν βρέθηκε πίσω στις νίκες με 2-1, η ομάδα του Σούμποτις πίστεψε στην ανατροπή και ο Παναθηναϊκός έβγαλε στον Πειραιά πάθος, δύναμη, υπομονή και φυσικά καλό μπάσκετ.

Ο Πάτρικ Μπερκ έκανε τρομερό ματς στην άμυνα, ο Ντούσαν Ίβκοβιτς είδε τα… πλάνα του να ναυαγούν και τον Νάντο Τζεντίλε να κάνει ό,τι θέλει στο ματς. Πέντε λεπτά πριν το τέλος, ο Ολυμπιακός περνά μπροστά στο σκορ με τον Γκολντγουάιρ. Ωστόσο, εκεί θα πάρει πάνω του το ματς ο Ιταλός. Πέντε διαδοχικούς πόντους, ενώ στέλνει τον Τάρλατς με πέντε φάουλ στον πάγκο. (Να κερδίσει το ντέρμπι ο Παναθηναϊκός προσφέρεται στο 3.75).Το κερασάκι στην τούρτα ήρθε με την τριποντάρα του Οικονόμου, ο οποίος πέτυχε το 58-51 και ουσιαστικά σφράγισε τον τίτλο.

Τι δεν ξεχνάμε από εκείνη τη ματσάρα; Το τρελό ραβερσέ τρίποντο του Ράτζα, που όμως ήταν εκπρόθεσμο, το επεισόδιο Ίβκοβιτς – Φασούλα, αλλά και το πούρο που άναψε ο Λευτέρης Σούμποτιτς στην εξέδρα των οπαδών του Παναθηναϊκού!

2001-02: Φορντ και… χάος στο παρκέ (80-76)

Ενα ντέρμπι που τα είχε όλα, σασπένς, τσαμπουκά, πρωταγωνιστές. Ενας επεισοδιακός ημιτελικός πλέι οφ που αρχικά αναβλήθηκε και όταν έγινε, θύμιζε περισσότερο… πυγμαχία, μιας και επτά παίκτες αποβλήθηκαν! Οι Πειραιώτες δεν μπόρεσαν να εκμεταλλευτούν αυτή τη μεγάλη πρόκριση κόντρα στον Παναθηναϊκό, αφού έχασαν το πρωτάθλημα από την ΑΕΚ. Ο απίθανος Αλφόνσο Φορντ έκανε τρομερά πράγματα στο παρκέ, πέτυχε 21 πόντους κι έδειχνε ασταματάτητος.

Αξιος συμπαραστάτης ο Δημήτρης Παπανικολάου, αφού όταν ο Ολυμπιακός έμεινε πίσω κατάφερε να δώσει λύσεις και οι 16 πόντοι βοήθησαν τους Πειραιώτες να φτάσουν σε μια μεγάλη νίκη. (Στο 1.90 να κερδίσει το ντέρμπι ο Ολυμπιακός  -8.5)Τι δεν ξεχάσουμε ποτέ; Τα επεισόδια εντός του παρκέ! Μια αγκωνιά (χωρίς πρόθεση) του Λάζαρου Παπαδόπουλου στον Ρισασέ άναψε τα αίματα. Ο Γάλλος κινήθηκε εναντίον του, ο Τόμιτς έδωσε ένα κροσέ στον Μποντιρόγκα και ο συμπατριώτης του ανταπέδωσε.

Χάος εντός του παρκέ και στο τέλος επτά παίκτες πήγαν στα αποδυτήρια. Τόμιτς, Φορντ, Φέμερλινγκ, Ρισασέ, Παπαδόπουλος, Μποντιρόγκα, Καλαϊτζής αποβλήθηκαν, όπως και οι… πάγκοι!

2006-07: Το ντέρμπι του Διαμαντίδη! (73-74)

Σε αυτό το ντέρμπι ο Διαμαντίδης ήταν παντού! Ένα τεράστιο ντέρμπι, διαφήμιση για το μπάσκετ, με τον ηγέτη του Παναθηναϊκού να κάνει τα πάντα και στο τέλος να δίνει τη νίκη με 74-73 κόντρα στον Ολυμπιακό. Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε με καθαρό μυαλό, ο Γκέρσον επέμεινε στο συνεχόμενο ροτέισον κι έπειτα οι άμυνες είχαν τον πρώτο λόγο. Εξαιρετικός ο Παναθηναϊκός, πήρε τη σκυτάλη ο Ολυμπιακός. Ο Μπετσίροβιτς ήταν καυτός, αλλά ο Χένρι Ντόμερκαντ απολαυστικός.

Οι Πειραιώτες ξέφευγαν στο σκορ, ο Διαμαντίδης απαντούσε. Ματσάρα με εναλλαγές στο σκορ και αρκετούς πρωταγωνιστές. Ο Σκούνι Πεν και ο Μουλαομέροβιτς δίνουν προβάδισμα έξι πόντων (72-66), όμως τίποτα δεν είχε τελειώσει. (Στο 51.00 να κερδίσει όλες τις περιόδους ο Παναθηναϊκός).Τρίποντο ο Μπατίστ, τρίποντο ο Μπετσίροβιτς και μετά… Διαμαντίδης. Η ιδιοφυΐα του θα κρίνει το ματς ματς. Ο Μουλαομέροβιτς παίρνει τη μπάλα και τη χάνει. Το κλέψιμο του και η ασίστ στον Μπατίστ (καλάθι και φάουλ) κρίνουν την αναμέτρηση!

Ο «Mister 13» πέτυχε 18 πόντους με 5 τρίποντα κι έκρινε τη μοίρα ενός πολύ μεγάλου ντέρμπι.

2012-13: Το τελευταίο ραντεβού του Τσαρτσαρή (72-76)

Ενας επεισοδιακός τελικός, ένα ραντεβού που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ! Ο Παναθηναϊκός κατέκτησε στο ΣΕΦ το πρωτάθλημα επικρατώντας 76-72. Η ομάδα, του Αργύρη Πεδουλάκη είχε το μειονέκτημα της έδρας στη σειρά, αλλά κατάφερε να κάνει… διπλό “μπρέικ” στην έδρα του Ολυμπιακού.

Ο Κώστας Τσαρτσαρής έκανε το βήμα έξω από τις γραμμές του γηπέδου ως πρωταθλητής, κλείνοντας ένα μεγάλο κύκλο με μια εξαιρετική εμφάνιση που σφράγισε τον τίτλο στο ΣΕΦ. Ο Διαμαντίδης ήταν απίθανος, η εξέλιξη του ματς συναρπαστική, όχι όμως και το τέλος. Ο ηγέτης των «πρασίνων» είχε συγκλονιστική παρουσία πετυχαίνοντας 18 πόντους, ενώ με την ψυχραιμία του βοήθησε στη μεγάλη νίκη. Στα 3.40” ο Χάινς με 1/2 βολές έκανε το 72-70! Ο Παναθηναϊκός απάντησε με ένα σερί 6-0 κι εκεί τελείωσαν όλα. Το ματς διακόπηκε λόγω επεισοδίων και οι «πράσινοι» σφράγισαν τον τίτλο.

Διαμαντίδης και Τσαρτσαρής ήταν εντυπωσιακοί, όμως τρομερή εμφάνιση έκανε και ο Στέφαν Λάσμε, όπου κυριάρχησε στους αιθέρες!

2013-14: Το απίθανο τρίποντο του Σπανούλη (68-65)

Όταν ο Σπανούλης παίρνει τη μπάλα, κρύος ιδρώτας λούζει τον αντίπαλο. Το ντέρμπι στην κανονική διάρκεια της EuroLeague δεν ήταν ποιοτικό, πάθος, δύναμη, αρκετά άστοχα σουτ, όλα εκτός από ένα, το τελευταίο! Ο Παναθηναϊκός ήταν μπροστά στο σκορ, ο Ολυμπιακός προσπέρασε με σερί 16-1, αλλά Κάρι και Μαυροκεφαλίδης είχαν τις λύσεις. Ο Κώστας Σλούκας πήρε την κατάσταση στα χέρια του και με τρίποντο ισοφάρισε σε 63-63.

Οι «ερυθρόλευκοι» πίεασαν, ανάγκασαν τον Παναθηναϊκό σε λάθος και προσπέρασαν με 65-63. Ο Μαυροκεφαλίδης ισοφάρισε έπειτα από εκπληκτική κυκλοφορία της μπάλας. Η τελευταία επίθεση ήταν στον Ολυμπιακό, η μπάλα στα χέρια του Σπανούλη και ο ηγέτης του Ολυμπιακού ξέρει όσο λίγοι τι πρέπει να κάνουν όταν αυτή «καίει». Με τρίποντο από τα 10 μέτρα ευστόχησε και χάρισε τη νίκη (68-65) και την τρίτη θέση στον Ολυμπιακό. Οσο κι αν ο Γκιστ προσπάθησε να κρεμαστεί πάνω του, ο V-Span ήξερε πως να στείλει τη μπάλα στο καλάθι. Το κατάμεστο ΣΕΦ πήρε… φωτιά, μιας και τρεις ημέρες νωρίτερα είχε ανακοινωθεί Sold out.

 

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: Ποια ντέρμπι δεν θα ξεχάσετε;

Σχολιάστε

X