Μάικλ Τζόρνταν: 10 ιστορίες για τον GOAT

Μάικλ Τζόρνταν: 10 ιστορίες για τον GOAT

Μάικλ Τζόρνταν: ένας από τους κορυφαίους αθλητές όλων των εποχών. Δίχως αμφιβολία ο κορυφαίος μπασκετμπολίστας, εκείνος που άλλαξε την πορεία του σπορ, τη μοίρα μίας λίγκας! Οι έξι τίτλοι του (παρότι αποσύρθηκε 2 φορές) και οι περισσότεροι από 32.000 πόντοι του στο ΝΒΑ μαρτυρούν την επίδρασή του. Και ο κορυφαίος των κορυφαίων είχε πάθος και εμμονή με το άθλημά του.

Ο Τζόρνταν είχε τη συνήθεια να ζητάει πάντα αγωνιστική… εκδίκηση όταν έχανε και να επιστρέφει. «Έχω χάσει πάνω από 9.000 σουτ στην καριέρα μου. Έχω χάσει σχεδόν 300 αγώνες. Είκοσι έξι φορές πήρε το σουτ για τη νίκη και το έχασα. Απέτυχα ξανά και ξανά στη ζωή μου. Και για αυτό πέτυχα», έλεγε ο ίδιος.

Η διαφήμιση του Τζόρνταν το 1997 με τη NIKE έδειξε γιατί ο Θρύλος του ΝΒΑ πήρε έξι πρωταθλήματα: είχε εμμονή με το να μεταμορφώνεται αγωνιστικά και να φτάνει σε θριάμβους. Έκανε τις αποτυχίες του επιτυχίες. Το bwin News σας παρουσιάζει δέκα συν μια ιστορίες από τη ζωή του κορυφαίου με τους Σικάγο Μπουλς, αλλά και την Dream Team!

Build A Bet* στο NBA!

  • Οι «ζαλισμένοι» Μπακς

Στο μόλις 3ο επαγγελματικό του παιχνίδι με τους Μπακς ο Τζόρνταν έδειχνε ήδη τα χαρακτηριστικά του και τα χαρίσματά του. Τα «ελάφια» ήταν μία μεγάλη δύναμη της δεκαετίας του 1980 με επτά σερί τίτλους στην περιφέρειά τους.  Ήταν μπροστά στο σκορ στο πιο μεγάλο μέρος του αγώνα. Όμως στο 4ο δεκάλεπτο ο Τζόρνταν έβαλε 22 από τους 37 πόντους του και οι Μπουλς νίκησαν 116-100. Σύμφωνα με τη Sentinel του Μιλγουόκι αρκετοί παίκτες των Μπακς είχαν αρχίζει να ζαλίζονται και να δείχνουν σαν… ελάφια μπροστά σε προβολέα ή δυνατά φώτα. Ο φόργουορντ των Μπακς, Τέρι Κάμινγκς, είχε δηλώσει: «Τι μπορείς να πεις; Είναι τρομερά ταλαντούχος. Έκανε ένα μεγάλο παιχνίδι και έφερε την ομάδα του σε τέτοιο επίπεδο για να νικήσει». Ο προπονητής των Μπακς, Ντον Νέλσον, είχε δηλώσει: «Ήταν φοβερός. Συναρπαστικός. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα μαζί του. Στέλναμε δύο δύο τους παίκτες πάνω του αλλά τα κατάφερνε και σε αυτό».

Ο γκαρντ των Μπακς, Μάικ Ντάνλιβι, τόνιζε: «Έχει τρομερή ισορροπία ως παίκτης και πολύ καλές κινήσεις. Πολύ λίγοι πρωτάρηδες μπορούν να μπουν στο πρωτάθλημα και να κυριαρχήσουν όπως έκανε απόψε». Ο Μάικλ Τζόρνταν είχε δηλώσει τότε: «Έλεγα στα παιδιά ότι μπορούσαμε να νικήσουμε και έτσι άρχισαν να πιστεύουν. Έπρεπε να βγούμε έξω και για τους οπαδούς των γηπεδούχων και για τους εαυτούς μας και να δείξουμε ότι μπορούμε να νικήσουμε το Μιλγουόκι μετά από εκείνη τη σκληρή ήττα το βράδυ του Σαββάτου… Μαθαίνω πολλά παίζοντας εναντίον του (Σίντνεϊ) Μόνκριφ στα δύο τελευταία παιχνίδια».

  • Η… αγάπη του υπολογιστή

Το 1987 ο Μάικλ Τζόρνταν βραβεύτηκε με το βραβείο Seagram Sports. Η ψηφοφορία ήταν για τους τοπ αθλητές σε διάφορα αθλήματα και ο MJ ήταν ο νικητής στο μπάσκετ. Ίσως να περίμενε κανείς ότι αυτά τα βραβεία βασίστηκαν σε ψηφοφορία από ομάδα ειδικών ή δημοσιογράφους. Αντίθετα, η επιλογή έγινε με τη μέθοδο BCS, χρησιμοποιώντας μια συγκεκριμένη φόρμουλα υπολογιστή που λάμβανε στα υπ’ όψιν της το σκοράρισμα, το ποσοστό ευστοχίας, την ακρίβεια των ελεύθερων βολών, τα ριμπάουντ, τα μπλοκ, τις ασίστ και τα κλεψίματα. Η βαθμολογία του Τζόρνταν με 80,81 μέσα από έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή άφησε πίσω τους Μάτζικ Τζόνσον (75,61), Λάρι Μπερντ (75,58), Χακίμ Ολάζουον (73,74) και Τσαρλς Μπάρκλεϊ (73,09)!

  • Το αμυντικό Γεράκι

Η ικανότητα του Μάικλ Τζόρνταν στο σκοράρισμα είναι γνωστή. Όμως και η αμυντική του συνέπεια ήταν στο ίδιο επίπεδο. Γρήγορος, ευκίνητος και δυνατός για έναν αθλητή του ύψους του ο GOAT ήταν ένας… εφιάλτης για τον αντίπαλο και στην άμυνα. Είχε μεγάλα χέρια που είτε έκοβαν μπαλιές είτε μπορούσαν να σταματήσουν τη ντρίμπλα του αντιπάλου. Αυτό το στοιχείο οδήγησε φυσικά σε έναν… παράλογα μεγάλο  αριθμό κλεψιμάτων στην καριέρα του. Η τοπ τέτοια στιγμή του ήταν το 1988 με στους Σέλτικς. Είχε οκτώ κλεψίματα στο πρώτο ημίχρονο και αποτέλεσε τον φόβο και των τρόμο των παικτών της ομάδας της Βοστώνης. Τον αποκάλεσαν… γεράκι.

Ενισχυμένες αποδόσεις στου αγώνες του ΝΒΑ!

  • Ο τσακωμός με τον Ρέτζι Μίλερ

Ο Τζόρνταν με τον Μίλερ είχαν μία δύσκολη σχέση που δοκιμάστηκε και έφτασε στα όριά της τον Φλεβάρη του 1993. Μετά από ένα άλμα του ο Μίλερ χτύπησε με τον αγκώνα του στην πλάτη τον Τζόρνταν. Ο MJ τον κυνήγησε σε όλο το γήπεδο, τον έπιασε και τον γρονθοκόπησε στο πηγούνι. Οι πάγκοι ξαφνικά άδειασαν. Οι δυο τους αντάλλαξαν βαριά λόγια. Ο Μπομ Χιλ, τεχνικός των Πέισερς, έσπασε το πινακάκι του. Τελικά αποβλήθηκε ο Μίλερ και ο Τζόρνταν έμεινε να τελειώσει τον αγώνα. Άρχισαν μετά οι φωνές περί εύνοιας μέχρις ότου αποβληθεί και ο απόλυτος σταρ των Μπουλς.

Πέντε χρόνια αργότερα, το 1998, ο Τζόρνταν θα ειρωνευόταν τον Ρέτζι Μίλερ σε μια συνέντευξη στο περιοδικό Jet: «Είναι σαν να τσακώνεσαι με μια γυναίκα. Το παιχνίδι του είναι ένα πράγμα. Αυτό το στιλ τύπου flopping. Δεν ζυγίζει πολλά κιλά, οπότε πρέπει να είστε προσεκτικοί: μην τον αγγίξετε, αλλιώς είναι φάουλ. Στην επίθεσή μου εγώ χρησιμοποιώ όλα τα κιλά μου και απλώς τον απομακρύνω. Όμως έχει τα χέρια του πάνω σου όλη την ώρα. Σαν μια γυναίκα που σου κρατάει τη μέση. Θέλω απλώς να του κατεβάσω τα χέρια γιατί είναι παράτυπο αυτό που κάνει. Με εκνευρίζει».

  • Η έχθρα

Ο Μάικλ Τζόρνταν είχε την ικανότητα ή το χαρακτηριστικό να είναι τόσο πεισματάρης όσο ένα μουλάρι. Είχε επίσης μεγάλη αντιπάθειά του για όποιον στεκόταν ως εμπόδιο στον δρόμο του. Λόγω αυτών των στοιχείων του ήρθε η μεγάλη σύγκρουση με τον πρώην τζένεραλ μάνατζερ των Μπουλς, Τζέρι Κράους.

Οι δυο τους τσακώθηκαν για τα καλά μέχρι που τελικά το 1998 ο Τζόρνταν δήλωσε ότι δεν θα έπαιζε ποτέ για άλλον προπονητή εκτός από τον Φιλ Τζάκσον. Αυτό ήταν ένα δυνατό χτύπημα για τον Κράους που δεν και ήταν και τόσο θετικός γενικά με τον… βασιλιά ή Δάσκαλο του Ζεν (τον Τζάκσον δηλαδή).

Όταν ο Τζάκσον δήλωσε ότι πιθανότατα δεν θα επέστρεφε στους Μπουλς μετά από εκείνη τη σεζόν, ο GM των «ταύρων» δεν έκανε καμία σοβαρή κίνηση για να τον προσεγγίσει. Έχοντας κουραστεί από τους χειρισμούς του ο Τζόρνταν πριν από έναν αγώνα στη Γιούτα δήλωσε ότι θα αποχωρούσε από το ΝΒΑ και… πάλι αλλά θα ήταν για λίγο, όπως φάνηκε.

Όμως πριν τους Γουίζαρντς ο Τζόρνταν είδε τους Μπουλς να κάνουν πολλές και κάκιστες εμφανίσεις. Συμπεριλαμβανομένου και ενός αγώνα 49 πόντων το 1999. Ναι στο παιχνίδι με το Μαϊάμι η ομάδα του Σικάγο σημείωσε μόλις 49 πόντους σε 4 περιόδους. Από τη σεζόν 1985-86 μέχρι την αποχώρησή του το 1998, ο Μάικλ Τζόρνταν είχε 39 αγώνες με διαφορές 49 πόντων. Ακόμη και όταν απουσίαζε ο MJ το μεγαλείο του φαινόταν.

  • Το κάρφωμα και οι γροθιές

Αυτό το κάρφωμα ήταν από τα καλύτερά του. Αφού έκανε αρχικά μία νωχελική κίνηση, ακολουθούμενη από μία δισταγμού, ο Τζόρνταν θα τελείωσε τη φάση με ένα… βροντερό κάρφωμα μπροστά στον φόργουορντ των Καβαλίερς, Ντάνι Φέρι.

Έναν χρόνο αργότερα, στα Playoffs του 1992, ο Τζόρνταν δέχθηκε δύο δυνατά μαρκαρίσματα με χτυπήματα από τον απόφοιτο του Ντιούκ. Ο συνδυασμός αυτός ήταν αρκετός για να φέρει τον Φέρι εκτός αγώνα. Σε αυτή τη σειρά, ο Τζόρνταν απέναντι στους Cavs θα είχε 32,0 πόντους, 6,5 ριμπάουντ και 6,0 ασίστ.

Όσο και εάν θα ήθελε κανείς να είναι σε ψηφιακή μορφή οι γροθιές δεν υπάρχουν στοιχεία στο YouTube. Δεν υπάρχει το συμβάν, επομένως θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε τη φαντασία σας.

Λίγα βράδια μετά τις γροθιές και το πρόστιμο των 5.000 δολαρίων στον Φέρι, ο Στέισι Κινγκ, έκανε ένα δυνατό και σκληρό φάουλ στον Φέρι προς μεγάλη ευχαρίστηση των φιλάθλων στο Σικάγο.

Κάθε καλάθι των αγώνων του ΝΒΑ διαθέσιμο σε Ζωντανή Μετάδοση*!

  • Mad Max

Μία ξεχωριστή περίπτωση υπήρξε ο Βέρνον Μάξγουελ των Ρόκετς με το παρατσούκλι «Mad Max». Ένα προσωνύμιο για την αστάθειά του στο παιχνίδι και τις ενέργειές του. Ο Μάξγουελ είχε μέσα στις τοπ στιγμές του τις αντιπαραθέσεις του με τον Τζόρνταν, αγωνιστικά και όχι μόνο.

Απολάμβανε το να εκνευρίζει τον Τζόρνταν ή να προσπαθεί να το κάνει. Ο απόφοιτος του Νορθ Καρολάινα, είχε πει ότι «είναι αλήθεια ότι ξυπνάω κάθε μέρα περιμένοντας τέτοιου είδους πρόκληση. Όταν αισθάνομαι ότι ένας τύπος προσπαθεί να πάρει ένα μέρος του σεβασμού που έχω κερδίσει σε επτά ή οκτώ χρόνια στο πρωτάθλημα, τότε αυτό είναι μια πρόκληση».

Εκτός από την παθολογική ανάγκη του Τζόρνταν να βρίσκει προκλήσεις ή να τις… δημιουργεί όταν δεν είχε τη σεζόν 1990-91, ο Μάξγουελ και ο MJ είχαν δυνατές «μάχες» μεταξύ τους, ενώ ο GOAT θα θυμάται και το 1993 όπου ο Μάξγουελ είχε κρατήσει χαμηλά στο σκοράρισμα τον θρύλο των Μπουλς, με τη βοήθεια του Ολάζουον φυσικά.

Όμως τελικά ο Τζόρνταν είχε το… κλειδί για να χειριστεί τον Μάξγουελ: «Όταν είσαι απέναντι στον Βέρνον δεν πρέπει να τον έχεις μέσα στο κεφάλι σου. Πρέπει να μην τον σκέφτομαι όταν με φυλάει. Πρέπει να χρησιμοποιώ την πνευματική μου και ψυχολογική μου δύναμη εναντίον του». Θα έλεγε κανείς ότι ο MJ έμπαινε με επιτυχία στο κεφάλι του.

  • Καταστρέφοντας τον Μάγκσι Μπογκς

Στην επιστροφή του Μάικλ Τζόρνταν στο ΝΒΑ το 1995 οι Σικάγο Μπουλς και οι Σάρλοτ Χόρνετς είχαν μία δυνατή και σκληρή σειρά αναμετρήσεων. Και μέσα από όλα αυτά βγαίνει μία ιστορία που μπορεί να είναι και κρυφή ή να ήταν μυστική.

Ο Τζόνι Μπας, άλλοτε βοηθός των Μπουλς, είχε θυμηθεί μία ιστορία από το Game 4 της σειράς των Μπουλς με τους Χόρνετς. Ο Τζόρνταν είχε το μαρκάρισμα του Μπογκς.

Ο Μάγκσι είχε τη μπάλα σε αρκετές περιπτώσεις. Σε μία στιγμή ο Τζόρνταν έκανε ένα βήμα πίσω και του είπε: «Ρίξτο το, ρε μάγκα» (το σουτ). Ο Μάγκσι το έκανε αλλά δεν πήγε κοντά του. Έναν χρόνο μετά ο βραχύσωμος γκαρντ είπε στον Μπας πως ήταν σίγουρος, ότι αυτό το single play κατέστρεψε την καριέρα του. Το σουτ του δεν επανήλθε ποτέ.

Οι τραυματισμοί στο γόνατο τη σεζόν 1995-1996 μάλλον ήταν ο πιο σοβαρός λόγος για την πτωτική πορεία του Μπογκς. Υπήρξε και μία θεωρία πως στα γυρίσματα του Space Jam επίσης επηρεάστηκε και οι μπασκετικές του δυνάμεις δεν επανήλθαν ποτέ. Ο Τζόρνταν φάνηκε πάντως να είχε καταστροφική επίδραση στην καριέρα του Μάγκσι. Και αυτό έχει μείνει ως μία από τις στιγμές του.

  • 50-50

Στα Playoffs του 1998 ο Τζόρνταν είχε απέναντί του τους Κλίβελαντ Καβαλίερς. Στο Game 1 θα… διέλυε τους Cavs με 50 πόντους και στο Game 2 είχε 55 πόντους. Αυτή ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία του NBA που ένας παίκτης είχε back to back αγώνες (συνεχόμενους αγώνες) με 50 ή περισσότερους πόντους.

Τα 24 σουτ που επιχείρησε στο 2ο παιχνίδι έπιασαν την επίδοση που είχαν οι Τζον Χάβλιτσεκ και Γουίλτ Τσάμπερλεϊν με τους περισσότερους πόντους σε ένα ματς των Play offs. Ο Τζόρνταν, ωστόσο, δεν… συγκινήθηκε με την επίδοσή του λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι οι 50 πόντοι του ήταν αποτέλεσμα της πολύ καλής ομαδικής λειτουργίας των Μπουλς. Τόσο σεμνό και ταπεινό σχόλιο.

  • Η επιστροφή

Αυτή είναι μια πολύ εύκολη επιλογή στη λίστα των τοπ στιγμών του Τζόρνταν. Η επιστροφή του στο ΝΒΑ αν και είχε προαναγγελθεί. Ο κόσμος φοβόταν ότι θα είχε χάσει τη λάμψη του. Σίγουρα, θα παρέμενε υπέροχος, αλλά θα ήταν ξανά τόσο καλός; Τόσο εξαιρετικός;

Αυτό το αγωνιστικό… έπος των 55 πόντων, μόλις πέντε παιχνίδια μετά την επιστροφή του το 1995, ήταν πραγματικά αδιανόητο. Ο Τζόρνταν που έκανε ό,τι ήθελε τον Σταρκς και σκόραρε με κάθε τρόπο. Και στο τέλος το καλάθι νίκης του Γουένινγκτον.

Το μεγαλείο του Τζόρνταν ήταν εκεί. Μπορεί να είχε λίγο… σκουριάσει αλλά ήταν αυτός ο σπουδαίος MJ ακόμα και μετά την ενασχόλησή του με το μπέιζμπολ. Ότι και να γράψει κανείς για αυτόν τον αγώνα και για αυτήν την επιστροφή δεν θα είναι δίκαιο. Απλώς δείτε το video ξανά και ξανά.

  • Το φιλικό του αιώνα

Το πιο σοβαρό στάδιο της προετοιμασίας της Dream Team, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992, πραγματοποιήθηκε στο Μονακό. Καζίνο, γκολφ και clubbing, αλλά και… μπάσκετ για τη Dream Team. Υπάρχει όμως ένα οικογενειακό διπλό που έμεινε σε όλους ανεξίτηλο.

Είχαν περάσει μερικές ώρες μετά το φιλικό της Dream Team με τη Γαλλία, όπου η πρώτη νίκησε εύκολα με 111-71. Ο προπονητής της θρυλικής αυτής ομάδας, ο αείμνηστος Τσακ Ντάλι, ήθελε κάτι πιο δυνατό, κάτι πιο έντονο. Ήξερε πως οι περισσότεροι παίκτες βρίσκονταν στο καζίνο μέχρι τα ξημερώματα, ωστόσο ήταν σίγουρος πως ένα μεταξύ τους διπλό θα έβαζε φωτιά στον εγωισμό τους.

Ντρέξλερ και Στόκτον ήταν τραυματίες. Ο Ντάλι αποφάσισε στην μπλε ομάδα του Μάτζικ Τζόνσον να είναι Μπάρκλεϊ, Ρόμπινσον, Μάλιν, Λέτνερ. Στη λευκή του Τζόρνταν έπαιζαν και οι Πίπεν, Μαλόουν, Γιούινγκ, Μπερντ.

Μέσα στο κλειστό γυμναστήριο, που θύμιζε σάουνα από την ζέστη, δεν υπήρχαν δημοσιογράφοι. «Δώστε τα πάντα. Ο,τι έχετε» τους φώναξε ο Ντάλι και απόλαυσε μια απίθανη μάχη. Οι Μπλε έχουν το πάνω χέρι, ο Τζόρνταν είναι… σκασμένος, ο Μάτζικ δε χάνει την ευκαιρία να πετάει καρφιά στον ΜJ. Ωστόσο, ο κορυφαίος των κορυφαίων το παίρνει πάνω του και με δικό του σόου, η ομάδα του κέρδισε με 40-36. Ο ίδιος πέτυχε 17 πόντους, μοιράζοντας 8 ασίστ. Ο Τζόρνταν έπειτα από αρκετά χρόνια σχολίασε: «Ήταν το καλύτερο παιχνίδι που έπαιξα ποτέ. Διασκέδασα περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Γιατί το γήπεδο ήταν κλειδωμένο και το μόνο που υπήρχε ήταν το μπάσκετ. Τότε μπορούσες να διαπιστώσεις πολλά για το DNA των παικτών. Πόσο πολύ κάποιοι ήθελαν να νικούν. Ξέρω ότι ο Μάτζικ ήταν εκνευρισμένος για δύο ολόκληρες μέρες».

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι | *Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

 

Σχολιάστε

X