NBA 2020-21: Οι ομάδες της Δύσης που βλέπουν... Τελικούς!

NBA 2020-21: Οι ομάδες της Δύσης που βλέπουν… Τελικούς!

Η σεζόν αρχίζει και το κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη μπαίνει ξανά στις ζωές μας. Οι Λέικερς αναδείχθηκαν πρωταθλητές, ήταν εξαιρετικοί σε όλη τη διάρκεια της σεζόν και στη «φούσκα» του Ορλάντο απέδειξαν πως δεν έχουν αντίπαλο. Τζέιμς και Ντέιβις ήταν εκπληκτικοί, ο πάγκος είχε πολλές λύσεις και δίκαια επέστρεψαν στην κορυφή. Η νέα σεζόν τους βρίσκει ενισχυμένους, όπως όμως και τις άλλες ομάδες της Δύσης! Πάμε να δούμε τα φαβορί της Περιφέρειας!

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ ΛΕΪΚΕΡΣ

  • 52-19, 1η θέση στη Δύση, πρωταθλήτρια ομάδα του NBA, 4-2 το Μαϊάμι!
  • 11η καλύτερη επιθετική ομάδα (112 πόντοι ανα 100 κατοχές)
  • 3η καλύτερη αμυντική ομάδα (106.3 πόντοι ανα 100 κατοχές)
  • Η πεντάδα: Σρέντερ, Πόουπ, Τζέιμς, Ντέιβις, Γκασόλ. Rotation Reserves: Καρούζο, Μάθιους, Κούζμα, Μόρις, Χάρελ

 

Ο ΛεΜπρον Τζέιμς συνεχίζει τον δικό του δρόμο αλλά και αντιστέκεται στην ηλικία του και το πέρασμα των χρόνων. Ο ΛεΜπρον έφτασε στα 35 χρόνια αλλά δεν λέει να το βάλει κάτω.
Ήταν ο MVP των τελικών του ΝΒΑ και τελείωσε 2ος πίσω από τον Γιάννη Αντετοκούνμπο στη ψηφοφορία για τον κορυφαίο της κανονικής περιόδου. Παραμένει σε πολύ καλή φυσική κατάσταση ενώ ακόμα και τα στατιστικά του δεν έχουν διαφορές σε σχέση με πέντε χρόνια πριν.

Θα είναι 36 ετών όταν αρχίσει η επόμενη σεζόν και προερχόμενος από μία χρονιά με συμπιεσμένο πρόγραμμα 72 αγώνων. Υπό κανονικές συνθήκες, ο Βασιλιάς ΛεΜπρον θα… γελούσε σε κάθε δυσκολία. Ακόμα και εάν δεν είναι στο 100% μες στη χρονιά πάντα επανέρχερται στα play offs. Η παρουσία του Ντέιβις στους Λέικερς δίνει και περιθώρια για αγωνιστική κάμψη ή λάθη καθώς υπάρχει και ένας 2ος σταρ στην ομάδα να αναλάβει όταν δεν είναι σε καλή μέρα ο ΛεΜπρον.

Προφανώς και στο τόσο υψηλό επίπεδο του ΝΒΑ δεν είναι πάντα μεγάλα τα περιθώρια για το λάθος. Όμως όταν έχεις δύο μεγάλους σταρ τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα. Οι Λέικερς παρόλα αυτά θα χρειαστούν την καλύτερη δυνατή εκδοχή του ΛεΜπρον Τζέιμς για να υπερασπιστούν τον τίτλο τους. Και στην περίπτωση που ο χρόνος επηρεάσει τον ΛεΜπρον σίγουρα τα δεδομένα δεν θα είναι υπέρ των Λέικερς.

Θα είναι αυτή η χρονιά που θα επηρεαστεί από την ηλικία του ο ΛεΜπρον ή όχι; Εάν όχι, τότε οι Λέικερς θα μπορέσουν να ξαναγράψουν ιστορία. Πριν την προηγούμενη σεζόν του ΛεΜπρον ο μόνος παίκτης που είχε μέσο όρο πάνω από 25 πόντους σε ηλικία 35 ετών ή πιο πάνω ήταν ο Καρλ Μαλόουν που στα 35 του πήρε τον τίτλο του MVP και τελείωσε 4ος στη ψηφοφορία στα 36 του.
Είναι η ώρα για ανταλλαγή του Κούζμα; Με τους περιορισμούς που υπάρχουν και τη διαμορφωθείσα κατάσταση οι Λέικερς δεν έχουν πολλές επιλογές σχετικά με την ανανέωση του ρόστερ τους.

Μία από τις επιλογές είναι η αξιοποίηση του Κάιλ Κούζμα. Μετά από μία πολύ καλή πρώτη σεζόν ο Κούζμα έφτασε στο να θεωρείται ως ένας εκ των υπερτιμημένων παικτών στο ΝΒΑ. Εάν ο μισθός των 3.5 εκατομμυρίων του φύγει από την εξίσωση τότε οι Λέικερς θα μπορέσουν να φέρουν άλλον παίκτη αλλά και να εξοικονομήσουν και χρήματα από το μπάτζετ τους. Εάν προσθέσει κανείς τις απολαβές του ΜακΚίνι και την επιλογή του πρώτου γύρου του 2021 τότε μπορεί να βρεθεί ένα ποσό 5 εκατομμυρίων δολαρίων για να ενισχυθεί η ομάδα στις θέσεις των σμολ και πάουερ φόργουορντ. Με τον Κούζμα υπάρχει αυτό το… σταυροδρόμι, eάν οι Λέικερς τον ανταλλάξουν ή του προσφέρουν νέο συμβόλαιο. Εάν του δώσουν νέο συμβόλαιο με βάση το πλαίσιο των κανονισμών δεν θα μπορούν να τον δώσουν ως αντάλλαγμα για παίκτη ή παίκτες.

 

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ ΚΛΙΠΕΡΣ

  • 49-23, 2η θέση στη Δύση, Αποκλεισμός στον β’ γύρο από το Ντένβερ με 4-3
  • 2η καλύτερη επιθετική ομάδα (113.9 πόντοι ανα 100 κατοχές)
  • 5η καλύτερη αμυντική ομάδα (107.6 πόντοι ανα 100 κατοχές)
  • Η πεντάδα: Μπέβερλι, Τζορτζ, Λέοναρντ, Μόρις, Ιμπάκα Rotation Reserves: Γουίλιαμς, Κέναρντ, Μπατούμ, Πάτερσον, Ζούμπακ

 

Ο Τάιρον Λου ήταν πρώτος βοηθός του Ντοκ Ρίβερς την περασμένη περίοδο. Αυτή η εξέλιξη μπορεί να βγει σε καλό στους Κλίπερς, μπορεί και όχι. Ο Λου ανέλαβε τον Οκτώβριο αντί του Ντοκ Ρίβερς ως πρώτος προπονητής και το θετικό είναι πως ξέρει την ομάδα. Το άσχημο μπορεί να έχει να κάνει με τη διαχείριση του ρόστερ και την απόδοση των ευθυνών.
Ο Λου από την άλλη έχει ένα πολύ καλό background. Πήρε τίτλο στο Κλίβελαντ και πήγε τους Καβς σε τελικούς τρεις φορές στη σειρά, ακόμα και με το ρόστερ του 2018 που βασιζόταν στον ΛεΜπρον και δεν είχε σχεδόν τίποτε άλλο.

Το προπονητικό του παρελθόν στο Κλίβελαντ δείχνει την προοπτική του. Οι Κλίπερς θέλουν να επανέλθουν δυναμικά στο ΝΒΑ. Επίσης είναι σίγουρο πως θα κάνει αρκετά πράγματα διαφορετικά από τον Ρίβερς. Ήδη φαίνεται πως θέλει μία ομάδα που να σουτάρει περισσότερο με την παρουσία του Ιμπάκα στη βασική πεντάδα. Επίσης όσο περνάει το διάστημα θα παίζουν περισσότερο οι Ζούμπατς και Κέναρντ και λιγότερο ο Λου Ουίλιαμς.

Βέβαια το πιο πιθανό είναι πως τις απαντήσεις για αυτήν την ομάδα θα τις έχουμε στον 2ο γύρο των playoffs, εάν θυμηθεί κανείς το πως πήγε η περασμένη σεζόν. Ένα πρόβλημα των Κλίπερς είναι ότι δεν έφεραν έναν πιο καθαρό και αυθεντικό ποιντ γκαρντ προκειμένου να βοηθήσουν τον Λέοναρντ. Ο Πάτρικ Μπέβερλι είναι ένας πολύ καλός αμυντικός αλλά πόιντ γκαρντ δεν είναι.

Ο Ουίλιαμς ως εφεδρικός γκαρντ είναι ένας παίκτης που περισσότερο σουτάρει παρά οργανώνει και βοηθάει τους συμπαίκτες μου. Τα οικονομικά θέματα των Κλίπερς δεδομένα τους περιόρισαν πάνω σε αυτό το πεδίο. Οι Ουίλιαμς και Μπέβερλι ήταν ότι καλύτερο μπορούσαν να κάνουν. Παίκτες, των οποίων τα συμβόλαια τελείωναν όταν αποκτήθηκαν με συμφωνίες που ήταν στα 21 εκατομμύρια δολάρια. Είναι πιθανό όμως να μην μπορέσουν να σηκώσουν το βάρος.

Θα είναι λάθος να υποτιμηθεί ο Κέναρντ. Ο 24χρονος δεν είναι πόιντ γκαρντ. Είναι ένας σουτέρ και παίκτης που αξιοποιεί τις δεύτερες επιθέσεις. Το Ντιτρόιτ με τον Κέναρντ ήταν μία ομάδα που έτρεχε πολύ και έπαιρνε αποτελέσματα. Είναι ένας παίκτης που κυρίως είναι σούτινγκ γκαρντ αλλά είναι καλός πασέρ και οργανωτής. Είχε 6.1 ασίστ ανά 100 κατοχές της μπάλας και σούταρε 40% στα τρίποντα. Είναι ένας παίκτης που θα μπορούσε να βοηθήσει τον Λέοναρντ. Ακόμα και τον Πολ Τζορτζ.

ΠΟΡΤΛΑΝΤ ΤΡΕΪΛ ΜΠΛΕΪΖΕΡΣ

  • 35-39, 8η θέση στη Δύση, αποκλεισμός με 4-1 από τους Λέικερς στον α’ γύρο
  • 3η καλύτερη επιθετική ομάδα (113.7 πόντοι ανα 100 κατοχές)
  • 28η στις πιο αμυντικές ομάδες (114.8 πόντοι ανα 100 κατοχές)
  • Η πεντάδα: Λίλαρντ, ΜακΚόλουμ, Κόβινγκτον, Τζόουνς Τζούνιορ, Νούρκιτς Rotation Reserves: Σίμονς, Τρεντ Τζούνιορ, Χουντ, Κόλινς, Καντέρ

 

Το Πόρτλαντ έχει υψηλές απαιτήσεις από την επερχόμενη σεζόν ωστόσο και εδώ ο Λίλαρντ θα ήταν έναν πραγματικό πόιντ γκαρντ για back up του από τον πάγκο. Το δίδυμό του με τον ΜακΚόλουμ σίγουρα θα είναι σημείο αναφοράς.

Οι Μπλέιζερς το 2018-2019 ήταν 16οι σε αμυντική αναποτελεσματικότητα με ένα ρόστερ που δεν έχει μεγάλες διαφορές με το τωρινό.

Οι Νούρκιτς, Λίλαρντ, ΜαΚόλουμ, Κόλιντς, Χουντ και Καντέρ ήταν όλοι μέλη αυτής της ομάδας. Ένα σύνολο με ικανούς φόργουορντ και με τις προσθήκες των Τζόουνς και Κόβινγκτον. Οι Σεθ Κάρι, Λάιμαν, Στάουσκας και Τέρνερ από την άλλη, ήταν παίκτες που έπαιζαν αρκετά λεπτά και προσέφεραν.

Οι Μπλέιζερς θα πρέπει να βελτιώσουν αρκετά για να φτάσουν στο επίπεδο που θέλουν. Δεν έχουν τον ελίτ μπλοκέρ, όμως οι νέοι φόργουορντ τους είναι καλοί αμυντικοί. Γενικά όμως όλη η αμυντική στρατηγική της ομάδας πρέπει να αλλάξει.

Παρά τα προβλήματα της περασμένης σεζόν οι Μπλέιζερς είναι πιθανό να παρουσιάσουν ένα καλό και δυνατό σύνολο. Το ερώτημα είναι εάν θα μπορέσουν να είναι τόσο ανταγωνιστικοί για τον τίτλο όσο είναι ακόμα ο Λίλαρντ σε τοπ φόρμα.

Οι επεκτάσεις των συμβολαίων των Λίλαρντ και ΜακΚόλουμ δεν επιτρέπουν στους Μπλέιζερς να προσθέσουν και άλλον παίκτη στην περιφέρειά τους. Ο Λίλαρντ άλλωστε έκλεισε με νέο supermax συμβόλαιο απ’ το οποίοι οι Κλίπερς όμως με την… προστασία του salary cap του 2021-22 γλίτωσαν περίπου 20 εκατ. δολάρια.

Το Πόρτλαντ θα επενδύσει και στην εξέλιξη παικτών όπως οι Τρεντ και Κόλινς. Εάν θα ήθελαν να κάνουν άλλη κίνηση θα μπορούσαν να προσφέρουν τον ΜακΚόλουμ όμως είναι κάτι που διστάζουν να κάνουν. Ίσως αυτό να μπορούσε να γίνει με τον Κόβινγκτον. Το περσινό ρόστερ άλλωστε τους είχε επιφέρει οικονομικά θέματα και δεν θέλουν να τα βιώσουν ξανά…

 

ΝΤΑΛΑΣ ΜΑΒΕΡΙΚΣ

  • 43-32, 7η θέση στη Δύση, αποκλεισμός με 4-2 από τους Κλίπερς στον α’ γύρο
  • 1η καλύτερη επιθετική ομάδα  (116.7 πόντοι ανα 100 κατοχές)
  • 18η στις πιο αμυντικές ομάδες (111.7 πόντοι ανα 100 κατοχές)
  • Η πεντάδα: Ρίτσαρντσον, Χάρναγουεϊ Τζούνιορ, Ντόνσιτς, Σμιθ, Πορζίνγκις Rotation Reserves: Μπράνσον, Μπερκ, Γκριν, Κλέμπερ, Κόλεϊ – Στέιν

 

Το Ντάλας ελπίζει ότι θα μπορέσει να είναι στους διεκδικητές του τίτλου. Οι Μάβερικς έχουν δικαίωμα στην ελπίδα και το όνειρο και λόγω του Πορζίνγκις. Ο Λετονός αν και 2.21 είναι ένα τρομερό επιθετικό όπλο με δυνατότητα να σουτάρει από μακριά. Το μέγεθος και η σωματοδομή του αποτελούν δέος για τον αντίπαλο και εάν προσαρμοστεί πλήρως στα συστήματα θα βρεθεί σε άλλο αγωνιστικό επίπεδο. Είναι ένας… εφιάλτης για κάθε αντίπαλο. Μαζί με τον Ντόνσιτς που θεωρείται από αρκετούς ως ο επόμενος MVP του ΝΒΑ μπορούν να κάνουν απίθανα πράγματα.

Το πρόβλημα με τον Πορζίνγκις έχει να κάνει με το ύψος του, διότι παίκτες άνω του 2.20 μπορούν να βγάλουν ευπάθεια σε τραυματισμούς. Το περισσότερο που εκτιμάται πως ένας παίκτης σαν τον Πορζίνγκις μπορεί να κάνει καριέρα είναι 875 ματς. Ο Λετονός έως τώρα έχει παίξει 243 και έχει χάσει 160. Είχε πρόβλημα με το γόνατό του, στον αχίλλείο του και άλλα θέματα ενώ ανακάμπτει από πρόβλημα στον μηνίσκο από πέρυσι στα play offs. Ακόμα και το καλό του γόνατο αντιμετώπισε πρόβλημα.

Το Ντάλας τον έχει δεσμεύσει με ένα μεγάλο deal για τέσσερις ακόμα σεζόν. Οπότε είναι καθοριστική η συνέχεια. Δεν αμφιβάλλει κανείς για την ποιότητα του Πορζίνγκις αλλά για την ποσότητα των αγώνων που θα μπορεί να παίζει. Και σε αυτήν την περίπτωση θα αρκεί μόνο η παρουσία του σούπερ όπλου, Λούκα Ντόνσιτς;

Ένα άλλο ζητούμενο για το Ντάλας είναι το βάθος του ρόστερ του. Ακόμα και εάν ο Πορζίνγκις παίξει αρκετά ματς και έχει τον Ντόντσιτς σε πολύ καλή κατάσταση. Μήπως θα ήταν καλύτερο να πλαισιωθεί ο Ντόντσιτς με πιο καλούς σουτέρ και αμυντικούς;

Θεωρητικά οι Μαβς θα μπορούσαν να κλείσουν ξανά τον Τιμ Χάρνταγουει Τζούνιορ (ή να δώσουν νέο συμβόλαιο στον Ρίτσαρτσον) με μία προσαρμογή των δεδομένων του ρόστερ τους για το 2021. Επίσης οι Μαβς έχουν συμβόλαια τα οποία φτάνουν προς το τέλος τους και θα μπορούσαν να προλάβουν να τα αξιοποιήσουν για να πάρουν έναν πραγματικά πολύ καλό πάουρερ φόργουορντ αντί να έχουν τον ύψους 2.01 Φίνει Σμιθ. Μπορούν επίσης να αξιοποιήσουν τα μελλοντικά τους picks και τις ανταλλαγές που μπορούν να κάνουν. Θέλει όμως σωστό υπολογισμό γιατί ένα λάθος μπορεί να κοστίσει.

ΝΤΕΝΒΕΡ ΝΑΓΚΕΤΣ

  • 46-27, 3η στη Δύση, αποκλείστηκε στους τελικούς της Δύσης από τους Λέικερς (1-4)
  • 5η καλύτερη επιθετική ομάδα  (113.1 πόντοι ανα 100 κατοχές)
  • 16η στις πιο αμυντικές ομάδες (111 πόντοι ανα 100 κατοχές)
  • Η πεντάδα: Μάρεϊ, Χάρις, Πόρτερ, Μίλσαπ, Γιόκιτς Rotation Reserves:Μόρις, Ντέζιερ, Μπάρτον, Γκριν, Ζέκε

 

Πέρσι έφτασε στους τελικούς της Δύσης, όμως δεν μπόρεσε να κάνει την υπέρβαση απέναντι στους Λέικερς. Ωστόσο, όλοι αναρωτιούνται: Με υγιείς Μπάρτον και Πόρτερ πού θα φτάσουν οι Νάγκετς; Το Ντένβερ είναι ομάδα που κερδίζει με την επίθεσή της και με την απελευθέρωση του Πόρτερ θα μπορούσε να φτάσει σε άλλο επίπεδο. Πέρσι, έπαιξε μόλις 903 λεπτά και είχε μέσο όρο 28 πόντους ανα 100 κατοχές. Στην postseason οι Νάγκετς ήταν εντυπωσιακά καλύτεροι μαζί του στο γήπεδο, ενώ και αμυντικά ήταν βελτιωμένοι. Η άνοδος του Μάρεϊ κάνει την ομάδα καλύτερη, ωστόσο ερωτηματικό αποτελεί η κατάσταση των αστεριών του, μιας και οι τραυματισμοί έκαναν και πέρσι την εμφάνισή τους. Το να επιστρέψουν στους τελικούς του ΝΒΑ θα είναι μια τεράστια πρόκληση, αλλά μπορούν να «χτυπήσουν» τους Λέικερς; Ανάλογα με το τι θα δώσουν οι Πόρτερ, Μπάρτον, αλλά όλοι γνωρίζουν πως η φετινή σεζόν θα είναι δυσκολότερη. Θα επηρεάσει η αποχώρηση του Γκραντ;

Πέρσι, πάντως, οι Νάγκετς ήταν πολύ καλύτεροι χωρίς αυτόν στο γήπεδο. Το γεγονός πως η ομάδα δεν έχασε κάποιον σταρ αποτυπώνει και τις πρωταγωνιστικές προθέσεις. Αλλωστε, πέρσι απέδειξαν πως δεν είναι μια ομάδα για την κανονική σεζόν, μιας και οι λύσεις από τον πάγκο μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Με πληροφορίες από: theathletic.com, ΝΒΑ.com, ESPN.com

Νόμιμο στοίχημα μπάσκετ με μεγάλες προσφορές* και ανταγωνιστικές αποδόσεις! |21+ Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις

Ατελείωτο στοίχημα στo NBA με αμέτρητα ειδικά! |21+

Σχολιάστε

X