Δυο βήματα μακριά από την κορυφή της Ευρώπης, δυο βήματα από το να γράψει ξανά ιστορία! Το κατόρθωμα του 1992 αναβιώνει ξανά για τους Δανούς και το φετινό καλοκαίρι έχει το άρωμα του ενθουσιασμού, της έκπληξης! Τότε, η Δανία του Νίλσεν έκανε άνω – κάτω την Ευρώπη και κατακτούσε το τρόπαιο. Τώρα, η ομάδα του Γιούλμαντ βαδίζει στα χνάρια της και κόντρα στην Αγγλία είναι έτοιμη να κερδίσει ξανά το χειροκρότημα και την αποθέωση. Ο Κιμ Βίλφορτ ήταν στους πρωταγωνιστές και δεν ξεχνά στιγμές μοναδικές…
Στο 78ο λεπτό ο Βίλφορτ κόβει προς τα μέσα και μπροστά από τους Μπρέμε και Χέλμερ κάνει το σουτ με τη μπάλα να βρίσκει δοκάρι και μετά δίχτυα. Οι Δανοί επικρατούν 2-0 της Γερμανίας και κατακτούν το EURO! Το καλοκαίρι του 1992 όλοι το θυμούνται ως ένα ποδοσφαιρικό παραμύθι. Και οι Δανοί θα ήθελαν να ζήσουν μία ιστορία του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, ένα δικό τους παραμύθι και στο φετινό Euro. Για τον Βίλφορτ δεν είναι εύκολο όλο αυτό που πέρασε αλλά θυμάται αυτή την ποδοσφαιρική του συνεισφορά.
«Έχω δει τόσες πολλές φορές τη στιγμή αυτή. Είναι όμως δύσκολο να θυμηθώ το τι ακριβώς σκέφτηκα. Σίγουρα όμως ένα σημαντικό μέρος ήταν το ένστικτο. Η αντίληψη. Κάποιες φορές έπαιζα και λειτουργούσα ως επιθετικός οπότε είχα αυτήν την αίσθηση για το τέρμα. Είχα και την τύχη διότι χτύπησε στο δοκάρι και μετά μπήκε γκολ» τονίζει ο εκ των πρωταγωνιστών μιας απίθανης πορείας.
Εκείνος και οι συμπαίκτες του βρήκαν όλα εκείνα τα στοιχεία που έπρεπε για αυτό το Euro και το γκολ του Βίλφορτ ήρθε στο 78′ για το επιστέγασμα μίας μεγάλης νίκης και μίας από τις πιο απρόσμενες βραδιές και πιο μεγάλες εκπλήξεις.
Η Δανία στην κορυφή της Ευρώπης το 1992
«Όταν ήμασταν στο 2-0 σκεφτόμασταν ότι πλέον είχαμε φτάσει κοντά. Στο 1-0 πήγε στο μυαλό μας ο ημιτελικός όπου δεχθήκαμε με την Ολλανδία και το 2-2 εκεί που θα πηγαίναμε για γκολ νίκης. Όμως με το 2ο γκολ στον τελικό αποκτήσαμε το συναίσθημα ότι πραγματικά πλησιάζουμε στον τίτλο» τονίζει ο Βίλφορτ.
Άλλο εντελώς βέβαια το συναίσθημα με το σφύριγμα της λήξης. Για μία ομάδα που μπήκε στο… παραπέντε στη διοργάνωση λόγω του αποκλεισμού της Γιουγκοσλαβίας. «Είναι δύσκολο να το περιγράψω. Μου πήρε δύο με τρεις ημέρες για να καταλάβω το τι πραγματικά έγινε», σχολίασε.
«Μετά είχα την εμπειρία της επιστροφής στην Κοπεγχάγη και να δω και να βιώσω τη μεγάλη χαρά μίας ολόκληρης χώρας. Για όλον τον κόσμο ήταν μεγάλη η χαρά είτε ασχολιόταν με το ποδόσφαιρο είτε όχι. Ήταν καλοκαίρι, είχε φοβερό καιρό και όλη η χώρα έγινε ένα», θυμάται.
Σε αυτήν την ιστορία όμως δεν υπήρχαν μόνο ευχάριστα νέα. Πίσω από αυτήν την μεγάλη επιτυχία υπήρχαν και μελανά σημεία, όπως αποκαλύφθηκε το 2015.
Πίσω από αυτήν την επιτυχία υπήρχε η μεγάλη προσωπική κόντρα του κόουτς Ρίτσαρντ Μόλερ Νίλσεν και του Μίκαελ Λάουντρουπ που οδήγησε τον κορυφαίο Δανό παίκτη στο να γυρίσει την πλάτη του στην Εθνική ομάδα και μετά να παραμείνει στην… εξορία.
Επίσης ο ανερχόμενος Πίτερ Σμάιχελ ήταν ένας παίκτης που εξελίχθηκε σε ελίτ γκολκίπερ. Επίσης οι προσπάθειες του Γιένσεν να σουτάρει σωστά και στην ευθεία αλλά και μία ομάδα που ζορίστηκε πολύ αγωνιστικά και ειδικά στο ξεκίνημά της στο τότε Euro.
Υπήρχε βέβαια και η σπαρακτική ιστορία του Βίλφορτ. Δεν ήταν μόνο ο ένας εκ των 2 σκόρερ του τελικού αλλά και εκείνος με καθοριστικό πέναλτι στον ημιτελικό. Ήταν και ένας αφοσιωμένος πατέρας που ταξίδευε μεταξύ Δανίας και Σουηδίας για να είναι στο πλευρό της κόρης του Λίνε που είχε λευχαιμία και ήταν στα τελευταία της στάδια.
Ο Βίλφορτ δεν μοιράστηκε ποτέ δημόσια την ιστορία του. Υπάρχει η ποδοσφαιρική ιστορία αλλά και η ιστορία πατέρα και κόρης. Ένας μεγάλος θρίαμβος και μία προσωπική τραγωδία.
Όταν η Δανία έπαιζε με τη Γαλλία στο τελευταίο ματς των ομίλων,ενώ κινδύνευε με αποκλεισμό ο Βίλφορτ έπρεπε να πάει στην Κοπεγχάγη διότι η Λίνε είχε χειροτερεύσει περισσότερο από ποτέ.
Η Ομοσπονδία της Δανίας ενημέρωσε πως θα έχανε τον αγώνα με τη Γαλλία για προσωπικούς λόγους. Ένα Μέσο αποκάλυψε πως η οικογένεια είχε ένα σοβαρό προσωπικό πρόβλημα. Ο Βίλφορτ δεν θα μπορούσε να έχει στο μυαλό του το ποδόσφαιρο όταν ήταν μαζί με τη Λίνε και τη γυναίκα του Μίνα ακούγοντας τους γιατρούς να μιλούν για προγνώσεις και ότι οι πιθανότητες λύσης και θεραπείας ήταν πια μειωμένες. Δεν γύρισε στην Κοπεγχάγη παρά μόνο πριν τον ημιτελικό θέλοντας να μείνει δίπλα στο παιδί του και έχοντας καταλάβει και εκείνος και η Μίνα πως ο χρόνος τους με τη Λίνε τελειώνει.
Ο Βίλφορτ εξηγεί πως “για εμάς ήταν έτσι η κατάσταση για πάνω από έναν χρόνο. Δεν ήταν κάτι νέο για εμάς αλλά κάτι καθημερινό. Έπαιζα σε τουρνουά, με τη Μπρόντμπι αλλά και στο Ευρωπαϊκό με τέτοιες συνθήκες. Δεν έπαιξα με τη Γαλλία διότι έπρεπε να βρούμε νέο πλάνο αντιμετώπισης της κατάστασης με τους γιατρούς.
Η ομάδα – δυναμίτης της Δανίας είχε τις βάσεις της από τη δεκαετία του 1980. Με τους παλιότερους Μόρτερν Όλσεν και Σίμονσεν να ενισχύονται με τους νεότερους Άρνεσεν, Λέρμπι, Έλκερ, Γιέσπερ Όλσεν, Μιέλμπι και μετά με τον Μπρίαν Λάουντρουπ.
Αυτή η Δανία πήγε στα ημιτελικά του Euro του 1984 και έχασε στα πέναλτι από την Ισπανία. Ήταν σίγουρα η πιο εντυπωσιακή ομάδα στη φάση των ομίλων του Μουντιάλ του 1986 και έχασε μόνο από την Ισπανία στη φάση των ’16’. Μετά υπήρξε ο αποκλεισμός στη φάση των ομίλων με μηδέν πόντους στο Euro ’88.
Η συνέχεια είχε αποτυχία πρόκρισης στο Μουντιάλ του 1990 αλλά και την προσπάθεια της Δανίας να βρεθεί στο Euro 1992 όπου όμως έμεινε ένα πόντο πίσω στα προκριματικά από την ταλαντούχα Γιουγκοσλαβία. Ναι η ομάδα του 1992 δεν ήταν καλύτερη εκείνης της δεκαετίας του 1980 όμως είχε τον Σμάιχελ στη Γιουνάιτεντ, τον Μπρίαν Λάουντρουπ στη Μπάγερν και τον Φλέμινγκ Πόουλσεν στη Ντόρτμουντ.
Ετσι βρέθηκε η Δανία στο EURO ’92
Ναι βρέθηκαν από το… παράθυρο στη διοργάνωση 10 μέρες πριν την έναρξή της. Από τις… παραλίες δηλαδή στο Euro. «Οι περισσότεροι από εμάς ήταν σε διακοπές. Οι μισοί από εμάς παίζαμε στη Δανία και είχαμε τελειώσει λίγες ημέρες πριν. Τελειώσαμε τη σεζόν με τη Μπρόντμπι και ήταν λίγες ημέρες μετά που ξεκινούσε το Euro.
Κανείς δεν πίστευε ή είχε σκεφτεί ότι θα παίρναμε το τρόπαιο. Όμως είχαμε παίξει πολλά ματς μαζί ως Εθνική. Πολλοί ειχαμε παίξει και στη Μπρόντμπι μαζί. Ήταν ένα γκρουπ παικτών που ήθελε και του άρεσε η νίκη. Στο τέλος έτσι όπως ήρθε η κατάκτηση του τροπαίου δεν ήταν έκπληξη για εμάς», σχολίασε ο Βίλφορτ.
Οι παίκτες της Γιουγκοσλαβίας είχαν πάει στη Σουηδία μία εβδομάδα νωρίτερα και μετά τιμωρήθηκε με αποκλεισμό από την UEFA. Η Δανία δεν πήρε απλά τη θέση της Γιουγκοσλαβίας αλλά και έμεινε στο ξενοδοχείο της αλλά και χρησιμοποίησε και τις προπονητικές εγκαταστάσεις που θα είχαν οι Γιουγκοσλάβοι. Αρχικά κυκλοφορούσαν και με όχημα με το σήμα της Γιουγκοσλαβίας. Ο Βίλφορτ και κάποιοι συμπαίκτες του πάντως πρότειναν να προσφέρουν μέρος των χρημάτων τους για να ανακουφίσουν τα Βαλκάνια.
Μία ισοπαλία χωρίς γκολ με την Αγγλία έδωσε ελπίδα στη Δανία. Σε εκείνο το ματς ο Γιένσεν είχε δοκάρι. Όμως η ήττα με 1-0 από τη Σουηδία άφησε τη Δανία στην τελευταία θέση της φάσης των ομίλων. Κόντρα στη Γαλλία, οι Δανοί ήταν τρομεροί, επικράτησαν 2-1 και σε συνδυασμό με την ήττα της Αγλίας από τη Σουηδία πήραν το εισιτήριο για την επόμενη φάση.
Ο Βίλφορτ γυρίζοντας πίσω στην Κοπεγχάγη σκέφτηκε πως το τουρνουά μάλλον είχε τελειώσει για αυτόν και τη Δανία. Υπάρχει μάλιστα το πλάνο με τον Βίλφορτ να είναι δίπλα στη Λίνε, την κόρη του και να παίζουν με Lego, ενώ βλέπουν τις προσπάθειες της Δανίας. Ο Βίλφορτ πείστηκε από την κόρη του τη Λίνε να γυρίσει πίσω για να βοηθήσει την Εθνική του. Ακόμα και μετά την πρόκριση από τους ομίλους η Δανία δεν είχε πιστέψει πως θα πήγαινε έως το τέλος.
Ο τρόπος που αντέδρασε η Δανία στον ημιτελικό με την Ολλανδία έδειξε και το τι ομάδα ήταν. «Τα 90 λεπτά εκείνου του αγώνα ήταν μία από τις κορυφαίες εμφανίσεις που είχαμε ποτέ ως Εθνική» τόνισε. Η Δανία ήταν ανώτερη ομάδα και πήρε κεφάλι στο σκορ δύο φορές.
Στη διαδικασία των πέναλτι ο Βίλφορτ ήταν μες στους πέντε Δανούς που ήταν ψύχραιμοι και νίκησαν τον Φαν Μπρόκελεν. Ο Σμάιχελ από την άλλη αρνήθηκε το γκολ στον Φαν Μπάστεν.
Ο Σμάιχελ ήταν ο κορυφαίος γκολκίπερ του κόσμου εκείνη την εποχή και στην καλύτερη περίοδο της καριέρας του. Το βράδυ του τελικού ο Γιένσεν έβαλε το πρώτο του γκολ με την Εθνική στην 48η εμφάνισή του. Ο Σμάιχελ είχε τρομερές επεμβάσεις, ειδικά στην κεφαλιά του Κλίνσμαν. Ετσι, ο Βίλφορτ έκανε το 2-0 στο 78’ και καθάρισε τη νίκη.
«Ξέραμε πως η Γερμανία ήταν φαβορί. Όμως όταν σκοράραμε το 1-0 αυτό μας έδωσε ώθηση. Παίξαμε ένα καλό ματς. Η Γερμανία είχε παραπάνω ευκαιρίες αλλά ο Σμάιχελ έκανε ένα από τα πιο καλά παιχνίδια του. Όλοι οι παίκτες έκαναν τα σωστά πράγματα τη σωστή στιγμή. Και στο τέλος πήραμε το Euro που είναι το 2ο πιο σημαντικό τρόπαιο μετά το Μουντιάλ», κατέληξε.
Πηγή: Τhe Athletic