Ιταλία - Αγγλία: Τελικός EURO στο κατάμεστο Wembley!

Ιταλία – Αγγλία: Τελικός EURO στο κατάμεστο Wembley!

Εναρξη: 22.00, 11/07/2021
Γήπεδο: Wembley, Λονδίνο

Ωρα για τελικό, ώρα για την κούπα του EURO! Στο κατάμεστο Wembley, η Αγγλία φιλοξενεί την Ιταλία και χαμένος… χάνεται! Η παράδοση είναι φουλ με τους Ατζούρι, μιας και στα 14 πιο πρόσφατα μετρούν επτά νίκες και μόλις δυο ήττες, αλλά σε φιλικά ματς. Η τελευταία της επιτυχία σε ανταγωνιστικό ματς, ήταν στα προκριματικά του Μουντιάλ το 1977. Στους 10 πιο πρόσφατους τελικούς σημειώθηκαν 22 τέρματα, κι ένα γκολ ήταν αρκετό για να κερδίσουν την κούπα οι τρεις από τους τέσσερις πιο πρόσφατους νικητές.

Ο Ολλανδός Μπιόρν Κάιπερς θα είναι ο άνθρωπος που θα διευθύνει τον τελικό του Euro μεταξύ Αγγλίας και Ιταλίας. Ωστόσο, στο VAR θα είναι κι ο Πολ φαν Μπέκελ. Δεν είναι άλλος από εκείνον που ήταν στην ανάλογη θέση και στον ημιτελικό με τη Δανία.

Αγγλία για την πρώτη κούπα της σε EURO

Στην 10η προσπάθειά τους σε Euro οι Αγγλοι το κατάφεραν και θα αγωνιστούν σε μεγάλο τελικό, διεκδικώντας για πρώτη τους φορά την κορυφή της Ευρώπης. Η Δανία τους έβαλε δύσκολα, προηγήθηκε, μα τα «τρία λιοντάρια» μπόρεσαν να ισοφαρίσουν και μετά το 1-1 να πάνε στην παράταση και με ένα αμφιλεγόμενο πέναλτι να βρεθούν στο μεγάλο ραντεβού της Κυριακής (11/7). Οι Βρετανοί έβγαλαν πάθος στην παράταση, η διαφορά στο ρόστερ ήταν εμφανής και ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ έφτασε τις 8 νίκες σε Μουντιάλ και EURO, ισοφαρίζοντας την επίδοση του Αλφ Ράμσεϊ. Ετσι, μια νίκη κόντρα στην Ιταλία εκτός από την κούπα θα τον κάνει κορυφαίο των κορυφαίων στην Αγγλία!

«Το σημαντικότερο είναι πως δώσαμε στους οπαδούς μας και στο έθνος μία φανταστική νύχτα και το ταξίδι συνεχίζεται για άλλες τέσσερις ημέρες. Υπάρχει ένα ακόμα πολύ μεγάλο εμπόδιο που θα προσπαθήσουμε να ξεπεράσουμε. Η Ιταλία είναι πολύ καλή ομάδα. Έχουν δείξει εξαιρετική φόρμα και έχουν αμυντικούς παίκτες που έχουν περάσει πολλά. Ανυπομονούμε για το ματς, οι τελικοί είναι για να κερδίζονται» τόνισε ο Αγγλος τεχνικός. Ο Ομοσπονδιακός τεχνικός δεν θα προβεί σε αλλαγές, με τον Σάκα να παίρνει θέση ξανά στο βασικό σχήμα της ομάδας. Περίπου 60000 Άγγλοι ζουν και αναπνέουν για τον τελικό και είναι έτοιμοι να κάνουν ακόμα πιο «καυτό» το Wembley.

Η παράδοση και το ρεκόρ του Πίκφορντ

Η Αγγλία θέλει να σπάσει την παράδοση, που θέλει τους δυο τελευταίους οικοδεσπότες που βρέθηκαν στον τελικό να χάνουν την κούπα. Ο Πίκφορντ έσπασε το ρεκόρ του θρυλικού Γκόρντον Μπανκς, δεν δέχθηκε γκολ σε 721 αγωνιστικά λεπτά κι έβαλε το… χέρι του για να φτάσει η Αγγλία στον τελικό. Χωρίς άγχος θα επιδιώξει να κρατήσει ξανά το μηδέν, άλλωστε δεν δέχθηκε τέρμα σε ανοικτό παιχνίδι!

Είναι ο τρίτος μεγάλος τελικός τουρνουά (EURO / World Cup) που θα διεξαχθεί στο Wembley. Στα δύο προηγούμενα οι νίκες ήρθαν στην παράταση, με την Αγγλία να κερδίζει τη Γερμανία στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966, και τη Γερμανία να επικρατεί της Τσεχίας στο EURO 1996.

Oλα για τον δεύτερο τίτλο της σε EURO η Ιταλία

Μέχρι τώρα είχε εντυπωσιάσει. Η Ιταλία είχε παίξει μάλλον την πιο ωραία μπάλα στο Euro 2020, ωστόσο κόντρα στην Ισπανία έπαιξε όπως… παλιά, με «όπλο» την άμυνα. Η Σκουάντρα Ατζούρα αν και προηγήθηκε, στην πραγματικότητα αυτό που έκανε μέχρι και το 120ό λεπτό της παράτασης, ήταν να παλεύει κόντρα σε μία αντίπαλο που έπαιξε καλύτερα. Στα πέναλτι όμως η τύχη, ο Ντοναρούμα και η προσωπικότητα του αλάνθαστου Ζορζίνιο, την έστειλαν με το υπέρ της 4-2 στο μεγάλο ραντεβού του «Wembley». Εκεί όπου στον τέταρτο τελικό της προσμένει να κατακτήσει για δεύτερη φορά στην ιστορία της το τρόπαιο. «Μας δυσκόλεψαν από την αρχή αλλά ξέραμε πως θα υποφέρουμε. Αν είναι νίκη αλά ιταλικά; Οι ομάδες παίζουν επίθεση και άμυνα, δεν μπορούν μόνονα να επιτίθενται.

Ήταν ένα μεγάλο ματς μεταξύ δύο μεγάλων ομάδων, είχαν και οι δύο ομάδες ευκαιρίες. Εγώ πίστευα από την αρχή στους παίκτες και είμαστε ευτυχισμένοι που χαρίσαμε βραδιές χαράς στους Ιταλούς τον τελευταίο μήνα, αλλά λείπει μία ακόμα…» τόνισε ο Μαντσίνι. Ο Ιταλός τεχνικός ανέλαβε την Ιταλία στο χείλος του γκρεμού και την οδήγησε στο τελευταίο σκαλί πριν τη δόξα! Η Ιταλία μαζί του τρέχει αήττητο σερί 33 αγώνων και το… 34ο θα είναι και το καλύτερο, αφού θα φέρει την ομάδα του στην κορυφή της Ευρώπης.

Παράλληλα, θα καταφέρει κάτι μοναδικό, κάτι εντυπωσιακό, κάτι που μόνο ο Αλφ Ράμσεϊ μπόρεσε να πραγματοποιήσει. Πρωτάθλημα με αγγλική ομάδα και τίτλο σε μεγάλο τουρνουά.  Σε αυτό το αήττητο η Ιταλία σκοράρει αρκετά, έχοντας 86 τέρματα, ενώ δέχθηκε μόλις δέκα. Παράλληλα, σε αυτή τη διοργάνωση είναι η πιο αποτελεσματική σε ανοικτό παιχνίδι!  Στον 4ο τελικό της σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα θέλει να μην επαναλάβει τις εμφανίσεις του 2000 και του 2012, όταν γνώρισε ήττες από Γαλλία και Ισπανία αντίστοιχα.  Σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια είναι οι εμφανίσεις της κόντρα στην Αγγλία σε μεγάλα τουρνουά, μιας και έχει τρεις νίκες και μια ισοπαλία.

Πιθανές συνθέσεις:
Ιταλία (Ρομπέρτο Μαντσίνι)
: Ντοναρούμα, Μπονούτσι, Κιελίνι, Εμερσον, Ντι Λορέντσο, Βεράτι, Μπαρέλα, Ζορζίνιο, Ινσίνιε, Κιέζα, Ιμόμπιλε

Αγγλία (Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ): Πίκφορντ, Μαγκουάιρ, Στόουνς, Γουόκερ, Σο, Μάουντ, Ράις, Φίλιπς, Στέρλινγκ, Σάκα, Κέιν

Σχολιάστε

X