Έρλινγκ Χάαλαντ: Το νέο διαμάντι της Ντόρτμουντ

Έρλινγκ Χάαλαντ: Το νέο διαμάντι της Ντόρτμουντ

Η σπάνια πολυτέλεια

Μετά τον αποκλεισμό της Ζάλτσμπουργκ από το Champions League ο Έρλινγκ Χάαλαντ πήρε την απόφαση να κάνει το επόμενο βήμα στην καριέρα του. Ο 19χρονος επιθετικός αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες φετινές αποκαλύψεις στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και είχε την πολυτέλεια να επιλέξει ο ίδιος τον επόμενο σταθμό στην καριέρα του. Η ρήτρα των 20 εκατ. ευρώ, που είχε στο συμβόλαιο με την αυστριακή ομάδα, μοιάζει πολύ μικρότερη της πραγματικής του αξίας.

«Είχαμε σοβαρές συζητήσεις με 12 ομάδες», αποκάλυψε ο ατζέντης του, Μίνο Ραϊόλα. Με το που ολοκληρώθηκαν οι υποχρεώσεις της Ζάλτσμπουργκ ενόψει της χειμερινής διακοπής ο Χάαλαντ ξεκίνησε μία σειρά ταξιδιών. Στόχος ήταν να δει το περιβάλλον των ομάδων, που ενδιαφέρονταν για την απόκτησή του, αλλά και να συζητήσει με τη διοίκηση και τους προπονητές. Μέχρι τώρα στην καριέρα του τον σημαντικότερο ρόλο για κάθε επιλογή του παίζει η εξέλιξη και όχι τα χρήματα.

«Από την αρχή υπήρχε η αίσθηση ότι η Ντόρτμουντ είναι η πιο κατάλληλη ομάδα για μένα. Θέλω να παίξω μπροστά σε 80.000 οπαδούς και να ζήσω αυτή την ατμόσφαιρα». Οι πρώτες του δηλώσεις μετά την υπογραφή του συμβολαίου του μέχρι το καλοκαίρι του 2024 ήταν αποκαλυπτικές. Οι Βεστφαλοί ολοκλήρωσαν ύστερα από καιρό μία μεταγραφή, που ταράζει τα νερά στην Ευρώπη. Το να κερδίζεις την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (ο Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ ήταν προπονητής του Χάαλαντ στην Μόλντε) και την Γιουβέντους στη μάχη για την απόκτηση ενός εκ των κορυφαίων επιθετικών στον κόσμο στην ηλικία του δεν είναι και μικρό πράγμα.

Τα ασύλληπτα ρεκόρ του Χάαλαντ

Σε ηλικία 16 ετών ο Χάαλαντ αποφάσισε να αφήσει την τρίτη κατηγορία στη Νορβηγία και να συνεχίσει στην Μόλντε, όπου πολύ γρήγορα εξελίχθηκε σε σταρ. Και τότε είχε κάνει περισσότερα από 10 ταξίδια σε όλη την Ευρώπη, πριν κάνει την τελική του επιλογή. Χρειάστηκε μόλις 6’ για να έρθει από τον πάγκο και να πετύχει το πρώτο του γκολ στο πρωτάθλημα, ενώ ένα χρόνο αργότερα θα πετύχαινε 4 γκολ σε 5 ματς στα προκριματικά του Europa League. Η άνοδός του συνεχίστηκε και στη Ζάλτσμπουργκ, όπου ο Μάρκο Ρόζε, νυν τεχνικός της Γκλάντμπαχ, τον έπεισε να συνεργαστούν. Από τον Ιανουάριο του 2019 και μέσα σε 12 μήνες η αξία του εκτοξεύθηκε.

Το περασμένο καλοκαίρι ήταν ο βασικός επιθετικός της Νορβηγίας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα U20 και έκανε ασύλληπτο ρεκόρ. Σκόραρε 9 φορές στο παιχνίδι με την Ονδούρα! Νωρίτερα, είχε βοηθήσει τη χώρα του να προκριθεί στα τελικά της διοργάνωσης για πρώτη φορά μετά το 2005, τερματίζοντας στην κορυφή των σκόρερ στα προκριματικά. Φέτος, έχει πετύχει 28 γκολ σε 22 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις, συνεχίζοντας να παρουσιάζει αυτά τα εξωπραγματικά στατιστικά. Πριν λίγες εβδομάδες ο CEO της Ντόρτμουντ, Χανς Γιόαχιμ Βάτσκε, είχε αποκαλύψει ότι κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού του προηγούμενου καλοκαιριού έγινε ένα μεγάλο λάθος: έπρεπε τότε να αποκτηθεί επιθετικός.

Η… τρέλα της Ντόρτμουντ

Είχε, επίσης, διαπιστώσει ότι τον Ιανουάριο είναι πολύ δύσκολο να γίνει οποιαδήποτε μεταγραφή, που θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά. Φρόντισε, όμως να αφήσει ένα παράθυρο: θα έκανε μία… τρέλα για την απόκτηση του Χάαλαντ. Για μία ομάδα με τις οικονομικές δυνατότητες της Ντόρτμουντ αυτή η μεταγραφή αποτελεί σίγουρα «τρέλα». Σύμφωνα με το Kikcer, αν λάβουμε υπόψη τα χρήματα που θα βάλει στα ταμεία της η Ζάλτσμπουργκ, τις προμήθειες και τους φόρους που θα πληρώσουν άμεσα οι Βεστφαλοί και τα χρήματα που θα λάβει ο Χάαλαντ αν ολοκληρώσει το συμβόλαιό του, το ποσό θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ. Όπως αποκάλυψε η Gazzetta dello Sport ο Μίνο Ραϊόλα θα εισπράξει 15 εκατ. ευρώ, ενώ η οικογένεια του Νορβηγού άλλα 10.

Μοναδική περίπτωση

Μόνο αν η διοίκηση ήταν βέβαιη για την επιλογή της θα προχωρούσε μέχρι τέλους. Γνωρίζει ότι τέτοιος παίκτης λείπει από το ρόστερ, καθώς ο μοναδικός καθαρόαιμος επιθετικός είναι ο Αλκάθερ, που και φέτος αντιμετωπίζει προβλήματα τραυματισμών. Ο τεχνικός Λουσιέν Φαβρ γνωρίζει ότι ο νέος του παίκτης μπορεί να σκοράρει, μπορεί να βοηθήσει στις στημένες φάσεις ακόμη και αμυντικά (έχει ύψος 1,96). Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι μπορεί να απελευθερώσει τους υπόλοιπους μεσοεπιθετικούς του παίκτες, ανοίγοντας χώρο.

Από τη δική του παρουσία αναμένεται να επωφεληθούν και οι Ρόις, Σάντσο και Αζάρ, που όχι μόνο μπορούν να δημιουργήσουν, αλλά και να σκοράρουν. Οι περισσότεροι παίκτες στην ηλικία του, που δέχονται την ίδια προβολή, έχουν εκπληκτική τεχνική, αλλά το σώμα τους δεν έχει ακόμα αναπτυχθεί πλήρως. Έχουν εντυπωσιακές ικανότητες, όμως η πειθαρχία αποτελεί σημαντικό μειονέκτημα. Θα κάνουν απίθανες εμφανίσεις, αλλά αυτές θα είναι περιστασιακές και τον περισσότερο καιρό θα αναζητούν τη σταθερότητα.

Για αυτούς τους λόγους η περίπτωση του Χάαλαντ είναι πραγματικά μοναδική: ο Νορβηγός έχει τις ικανότητες, έχει την προσήλωση και την πειθαρχία, δείχνει φοβερή σταθερότητα και στο υψηλότερο επίπεδο (Champions League). Το σώμα του δεν θυμίζει σε τίποτα έφηβο, ενώ η διάθεσή του για ομαδική δουλειά είναι πραγματικά ασυνήθιστη. Μπορεί να σκοράρει τα γκολ με το… τσουβάλι, αλλά φτιάχνει ακόμη τόσα για τους συμπαίκτες του. Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι μοιράζει και τις ασίστ με τον ίδιο ρυθμό (έχει, πάντως, φέτος και 7 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις).

Όλες οι πλευρές κερδισμένες

Η επιλογή του δηλώνει και το επίπεδο της ωριμότητάς του. Όπως και ότι δέχεται τη σωστή καθοδήγηση από τον πατέρα του, Άλφι, ο οποίος στη δική του εποχή αγωνίστηκε με επιτυχία στην Premier League. Πάντα θέλει να παίζει, να μαθαίνει και να βελτιώνεται. Δύσκολα θα μπορούσε να το κάνει αυτό σε κάποια ομάδα με μεγαλύτερο συναγωνισμό για την ενδεκάδα.

«Δεν ένιωθε έτοιμος για την Premier League», αποκάλυψε ο Μίνο Ραϊόλα. Έστω κι αν φαίνεται πως αυτός θα είναι ο τελικός του προορισμός τα επόμενα χρόνια. Όταν υπέγραψε στην Ζάλτσμπουργκ είχε συμφωνήσει με μικρότερο μισθό, αλλά το αντάλλαγμα ήταν αυτή η ρήτρα που τώρα τον έφερε στο Ντόρτμουντ. Ίσως και στο νέο του συμβόλαιο να ισχύει κάτι ανάλογο, κάτι που καμία πλευρά δεν θέλησε ούτε να επιβεβαιώσει ούτε να διαψεύσει.

Ακόμη και έτσι να είναι, οι δύο πλευρές βγαίνουν κερδισμένες από το deal. Ο Χάαλαντ θα έχει εξασφαλισμένο χρόνο συμμετοχής σε μία ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό, νιώθει την πίεση, αλλά παίζει επιθετικό ποδόσφαιρο που του ταιριάζει και τα τελευταία χρόνια στηρίζεται όλο και περισσότερο σε νεαρούς παίκτες. Όπως και στην περίπτωση του Σάντσο, η Ντόρτμουντ γνωρίζει ότι δεν θα μπορέσει να τον κρατήσει για πολλά χρόνια. Αλλά δεν έχει καμία σημασία. Οι Βεστφαλοί ζουν στο τώρα και ξέρουν ότι αν αρχίσουν να κατακτούν σημαντικούς τίτλους ίσως μπορέσουν να αλλάξουν αυτή τη ροή. Μέχρι τότε στη μηχανή της Μπορούσια προστέθηκε το κατάλληλο γρανάζι…

Νόμιμο στοίχημα ποδόσφαιρο με μεγάλες προσφορές* και ανταγωνιστικές αποδόσεις! |21+ Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις

Ατελείωτο στοίχημα στην Bundesliga με 200+ ειδικά!| 21+ Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις

Σχολιάστε

X