Γκερντ Μίλερ: «Ο Μοχάμεντ Άλι των γηπέδων» που εκτόξευσε τη Γερμανία!

Γκερντ Μίλερ: «Ο Μοχάμεντ Άλι των γηπέδων» που εκτόξευσε τη Γερμανία!

Ο Γκερντ Μίλερ «έφυγε», αλλά η λαμπρή του κληρονομιά δεν ξεχνιέται. Ο φορ της Δυτικής Γερμανίας και της Μπάγερν έκανε πράγματα που δεν μπορείς να τα συνειδητοποιήσεις εύκολα…

Νόμιμο στοίχημα ποδόσφαιρο με μεγάλες προσφορές* και ανταγωνιστικές αποδόσεις! |21+ Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις

Ατελείωτο στοίχημα στην Bundesliga με 200+ ειδικά!| 21+ Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις

Μπορεί η μαγεία του Μέσι να αποτελεί εγγύηση για μια θέση στο πάνθεον δίπλα στους Μαραντόνα, Πελέ, Κρόιφ, Μπεκενμπάουερ, αλλά θα είναι άδικο αν ξεχάσουμε να βάλουμε κοντά τους και τον Γκερντ Μίλερ, έναν παίκτη παγκόσμιας κλάσης, ένα ποδοσφαιρικό φαινόμενο. Τα επιτεύγματά του κάθε εβδομάδα, κάθε σεζόν ήταν απλά μοναδικά!

Τα γκολ του;
365 σε 427 ματς στη Bundesliga
66 σε 74 ευρωπαϊκά ματς
68 σε 62 διεθνή ματς
14 στο Μουντιάλ

Ο Γκερντ Μίλερ που απεβίωσε σε ηλικία 75 ετών υπήρξε από τις πλέον κορυφαίες και εμβληματικές μορφές του 20ού αιώνα στο ποδόσφαιρο και όσα εγκωμιαστικά σχόλια και να κάνει κάποιος για αυτόν θα είναι λίγα. Άλλοτε βασικός επιθετικός της Μπάγερν Μονάχου και της Δυτικής Γερμανίας που δεν σταμάτησε ποτέ να είναι σκόρερ ούτε επεδίωξε κάτι άλλο. Σύμφωνα με τους συμπατριώτες του είναι ο καλύτερος που υπήρξε ποτέ. Πως το είπε ο Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε; «Ο κορυφαίος όλων! Ηταν ο Μοχάμεντ Άλι μέσα στην περιοχή».

Επιθετικός που έχει σκοράρει με το αριστερό, το δεξί του πόδι, το κεφάλι τη μέση, το στομάχι, πεσμένος κάτω, στον αέρα και με οποιονδήποτε άλλον πιθανό και απίθανο τρόπο. Η δίψα του Μίλερ για το σκοράρισμα δεν είχε τέλος. Η εκτελεστική του δεινότητα ήταν αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς και των αμέτρητων ωρών με τη μπάλα στην πλατεία του Νόρντλινγκεν, μίας επαρχιακής πόλης δυτικά της Βαυαρίας.

Ένας παιδικός του φίλος που δούλευε σε φούρνο ήταν εκείνος που τον είχε ωθήσει να ασχοληθεί να παίζουν μπάλα σε έναν χώρο ενός μαγαζιού που είχε κλείσει. Έπαιζαν ακόμα και δύο εναντίον δύο. Ο Μίλερ ήταν ένα ντροπαλό παιδί και εντάχθηκε στην ομάδα Νέων της περιοχής του όταν ήταν 12 ετών και εν μέσω δυσκολιών.

Ο Μίλερ λάτρευε κάθε γκολ του. Όλα τα τέρματά του. Σκόραρε και μετά είχε την προσμονή για το επόμενο τέρμα του. Το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο το υπέγραψε με τη Μπάγερν τον Ιούνιο του 1964 με ένα ποσό μεταγραφής στα 4.400 γερμανικά μάρκα. Στη συνέχεια γύρισε για να παίξει στη γενέτειρά του, τη Νόρντιλινγκεν και στην ερασιτεχνική Λίγκα όπου μετείχε η εταιρεία όπου δούλευε ως μαθητευόμενος. Εκείνη την μέρα πρόλαβε το ημίχρονο με το ματς να είναι στο 1-1. Ο Μίλερ σκόραρε χατ τρικ στο 2ο 45λεπτο.

Ο… αρσιβαρίστας Μίλερ!

Λόγω της σωματοδομής του πιο μικρό τον έλεγαν ως ‘μικρό χοντρό Μίλερ’ και ‘αρσιβαρίστα‘. Αρσιβαρίστα τον έλεγε ο πρώτος προπονητής του στη Μπάγερν, ο Ζλάτκο Τσαϊκόφσκι όμως ο Μίλερ σύντομα αποδείχθηκε τρομερός μες στην αντίπαλη μικρή περιοχή. Τα 33 γκολ του το 1964-1965 εξασφάλισαν άνοδο της Μπάγερν στη Bundesliga. Τα τέρματα του Μίλερ έδωσαν το Κύπελλο στη Μπάγερν, το Κύπελλο Κυπελλούχων και τους τέσσερις πρώτους τίτλους στη Bundesliga και τα τρία διαδοχικά ευρωπαϊκά Κύπελλα.

Οι Βαυαροί ήταν τυχεροί διότι βρήκαν την πλέον ταλαντούχα φουρνιά παικτών στη Γερμανία. Με τον γκολκίπερ Μάιερ, τον Φραντζ Ντερ Κάιζερ Μπεκενμπάουερ, τον Χανς- Χανς-Τζορτζ Σβάρζενμπεκ και μετά τις προσθήκες των Ούλι Χένες και Μπράιτνερ. Όμως χωρίς τα γκολ του Μίλερ η Μπάγερν και η Δυτική Γερμανία δεν είχαν πετύχει όσα έκαναν τότε. ‘Η ομάδα του χρωστάει τα πάντα’, είχε πει ο Μπεκενμπάουερ στα γενέθλιά του Μίλερ τον Νοέμβριο. Δεν ήταν υπερβολή αυτό.

Ο Μίλερ είχε φοβερό ένστικτο στο γήπεδο, αλλά και εξαιρετικά πόδια. Ο Μάιερ έλεγε πως τα πόδια του ήταν τόσο δυνατά και μεγάλα, όσο ήταν η μέση σε άλλους ανθρώπους. Με χαμηλό κέντρο βάρους που τον βοηθούσε στην κίνησή του, αλλά και την εκρηκτικότητα που είχε και το πως άλλαζε κατεύθυνση ή ρυθμό στον αγώνα.

Ο Χέλμουτ Σον τον είχε περιγράψει ως τον παίκτη των γκολ από κοντινή απόσταση καθώς σπάνια έβαζε γκολ από μακριά ή με συνεχείς ατομικές ενέργειες. Τα δύο γκολ του στον ευρωπαϊκό τελικό με την Ατλέτικο Μαδρίτης το 1974 ήταν τα πιο ‘λαμπερά’ και εντυπωσιακά τέρματά του. Παίρνοντας τη μπάλα και κρατώντας μακριά τους αμυνόμενους με το σώμα του. Υπήρχε και το νικητήριο γκολ του με την Ολλανδία στον τελικό του Μουντιάλ του 1974. Το πως αυτοσχεδίαζε αποτελεσματικά μέσα στους αγώνες ήταν απλά απίστευτο.

Όλοι πίστευαν πως τα ρεκόρ του θα κρατούσαν για πάντα, αλλά τον ξεπέρασε ο Ρονάλντο σε επίπεδο Μουντιάλ το 2006 και την περασμένη σεζόν το έκανε με τη Μπάγερν ο Λεβαντόφσκι (κατά ένα γκολ ως προς την επίδοση των 40 γκολ του τη σεζόν 1971-1972). Ωστόσο ο Μίλερ συνεχίζει να λατρεύεται στη Γερμανία. Θα μείνει για πάντα στη μνήμη όλων ως ένας παίκτης που είχε την ουσία του παιχνιδιού. Μίλερ σημαίνει σκόρερ.

Τι δεν θα ξεχάσουμε ποτέ από τον Γκερντ Μίλερ;

Τα 10 γκολ στο Μουντιάλ στο Μεξικό. Ο «Bomber» αποτελεί ως τώρα τον τελευταίο παίκτη που τελειώνει το τουρνουά με διψήφιο αριθμό γκολ.

Τα 85 γκολ σε ένα έτος. Όχι μόνο στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης με τη Δυτική Γερμανία, αλλά ήταν η χρονιά του ρεκόρ των 40 γκολ και το ημερολογιακό έτος έκλεισε με τον ασύλληπτο αριθμό των 85 τερμάτων! Πέρασαν ακριβώς 40 χρόνια, ώσπου ο Λιονέλ Μέσι κατέρριψε κάθε λογική με τα 91 γκολ.

Είναι το πρώτο κανόνι της Bundesliga. Μπορεί ο Λεβαντόφσκι να πέτυχε 41 γκολ σε μία σεζόν, αλλά χρειάζεται πολλά ακόμη για να εκθρονίσει τον Γκερντ Μίλερ από την all-time κορυφή της Bundesliga. Στα 365 έθεσε τον πήχη ο «Bomber»!

Τα τρία σερί Πρωταθλητριών της σπουδαίας Μπάγερν των ’70s, σκοράροντας συνολικά 18 γκολ σε αυτές τις τρεις σεζόν, τα τρία εκ των οποίων στους τελικούς του 1974 και του 1975.

Μα πάνω απ΄ όλα το στυλ του «Ήταν μικρόσωμος, ατσούμπαλος και όχι ιδιαίτερα γρήγορος. Όταν τον αντίκριζες δεν πίστευες ποτέ ότι ήταν ο τέλειος ποδοσφαιριστή. Είχε, όμως, «φονική» επιτάχυνση σε μικρές αποστάσεις, τρομερή ικανότητα στο ψηλό παιχνίδι και μοναδικό ένστικτο του γκολ».

Σχολιάστε

X