Champions League: Η εκτόξευση των Φλικ, Τούχελ, Νάγκελσμαν!

Champions League: Η εκτόξευση των Φλικ, Τούχελ, Νάγκελσμαν!

Δυο γερμανικές ομάδες στα ημιτελικά του Champions League, αλλά και τρεις Γερμανοί προπονητές έτοιμοι για τη μάχη της κούπας!

Οι Νάγκελσμαν, Φλικ και Τούχελ πιστοποιούν πως η Bundesliga δεν βγάζει μόνο καλούς παίκτες, αλλά και πολύ καλούς νέους τεχνικούς.

Η Γερμανία εδώ και πολλά χρόνια έχει αναγνωριστεί ως η χώρα που βγάζει  ταλέντα. Πολύ σπουδαίους νεαρούς παίκτες, όμως δεν μπορεί να αγνοηθεί ότι έχει αναδείξει και εξαιρετικούς νέους προπονητές, όπως οι Νάγκελσμαν, Φλικ και Τούχελ, οι οποίοι και οδήγησαν τις ομάδες τους στα ημιτελικά του Champions League. Δείχνοντας το πόσο μπροστά ποδοσφαιρικά συνεχίζει να είναι η Γερμανία. Είναι για την ακρίβεια η πρώτη φορά που τρεις προπονητές από την ίδια χώρα βρίσκονται ταυτόχρονα στην ημιτελική φάση της διοργάνωσης.

Η Μπάγερν Μονάχου του Φλικ εξασφάλισε την πρόκρισή της στα ημιτελικά με ένα τρομερό 8-2 επί της Μπαρτσελόνα. Ένα σκορ το οποίο προκάλεσε μεγάλη αίσθηση, αλλά και αντιδράσεις στην παγκόσμια ποδοσφαιρική κοινότητα. Η Λειψία του Νάγκελσμαν απέκλεισε και εκείνη ομάδα από την Ισπανία με το 2-1 επί της Ατλέτικο Μαδρίτης και έτσι θα κληθεί σε μία αναμέτρηση με τον πρώην μέντορά του, τον Τούχελ της Παρί Σεν Ζερμέν. Η Παρί που νίκησε 2-1 την Αταλάντα με τρελή ανατροπή και πέρασε στα ημιτελικά.

“Είναι μία τρομερή στιγμή. Μία μεγάλη επιτυχία του γερμανικού ποδοσφαίρου”, ήταν το σχόλιο του Όλιβερ Μπίρχοφ, πρώην φορ της Μπορούσια Μενγκεγκλάντμπαχ και Εθνικής Γερμανίας. Ένας άνθρωπος που σήμερα είναι διευθυντής της Εθνικής ομάδας της Γερμανίας και αρμόδιος επί των Ακαδημιών.

“Είμαστε ενθουσιασμένοι όχι μόνο που έχουμε δύο γερμανικές ομάδες στα ημιτελικά αλλά για το γεγονός πως υπάρχουν τρεις Γερμανοί προπονητές και πολλοί διεθνείς μας σε αυτήν την φάση του θεσμού”, συμπλήρωσε.

Οι Κουτίνιο, Λεβαντόφσκι και Τόμας Μίλερ έβαλαν τα ονόματά τους στη λίστα των σκόρερ του ιστορικού 8-2 στον προημιτελικό με την Μπαρτσελόνα. Μάλιστα οι τρεις συγκεκριμένοι προπονητές δεν έχουν φτάσει ποτέ ξανά σε αυτήν την φάση της διοργάνωσης. Ο Φλικ θα δημιουργήσει και νέο ρεκόρ εάν η Μπάγερν περάσει την Λυών. Κανένας άλλος τεχνικός δεν έχει κερδίσει ποτέ τους πρώτους επτά συνεχόμενους αγώνες του στο Champions League. Ο Φλικ σε μία τέτοια περίπτωση θα το έχει κάνει.

Η Μπάγερν έχει ήδη σηκώσει τον τίτλο της Bundesliga και του Κυπέλλου κι έχει μπροστά της την πρόκληση ενός ακόμα τρεμπλ. Η προηγούμενη φορά που είχε πετύχει ένα τέτοιο επίτευγμα ήταν το 2012-2013 όταν επικράτησε της Μπορούσια Ντόρτμουντ. Ήταν κατά μία συγκυρία και η τελευταία φορά που δύο ομάδες της Bundesliga ήταν στα ημιτελικά της διοργάνωσης.

Έχουν περάσει επτά χρόνια από τότε που γερμανική ομάδα πήρε το Champions League όμως πέρυσι ένας ακόμα εξαιρετικός Γερμανός τεχνικός, ο Γιούργκεν Κλοπ, πρώην προπονητής της Ντόρτμουντ, κατάκτησε τον τίτλο με την Λίβερπουλ.

Η Μπάγερν κατέκτησε το προηγούμενο τρεμπλ της το 2012-2013 υπό της οδηγίες του Χιουπ Χάινκες, ενός ακόμα Γερμανού τεχνικού. Έτσι όπως νεαροί παίκτες βγαίνουν από τις Ακαδημίες, εξελίσσονται καθιερώνονται και εμπνέουν έτσι γίνεται και με τους προπονητές. Στη Γερμανία οι κόουτς πρέπει να πάρουν το σχετικό δίπλωμα,  που είναι το ίδιο με το δίπλωμα UEFA Pro προκειμένου να δουλέψουν στις τρεις επαγγελματικές κατηγορίες της χώρας. Επισήμως είναι γνωστό ως Fußball-Lehrer – ‘Ποδοσφαιρικός Καθηγητής’. Για να το πάρει κανείς αυτό το πτυχίο πρέπει να περάσει από την Ακαδημίες Χένες – Βάισβαϊλερ στην Κολωνία.

Ιδρύθηκε το 1947 και πήρε το όνομά της από τον ξακουστό προπονητή Βάισβαϊλερ που ήταν σε Γκλάντμπαχ και Κολωνία (το διάστημα 1956 με 1970). Η Ακαδημία αυτή είναι άκρως ανταγωνιστική και κινείται σε πολύ υψηλό επίπεδο. Κάθε χρόνο 24 με το πολύ 25 τυχεροί επιλέγονται για να βρεθούν εκεί και να περάσουν ένα άκρως απαιτητικό τεστ. Για να μπορέσουν να διεκδικήσουν το πολυπόθητο δίπλωμα θα πρέπει να έχουν προπονητική προϋπηρεσία σε ομάδα (προφανώς ερασιτεχνική) τουλάχιστον έναν χρόνο.

Ο Βάισβαϊλερ έχει κερδίσει τέσσερα πρωταθλήματα και τρία Κύπελλα με τις Γκλάντμπαχ και Κολωνία, ενώ οδήγησε την πρώτη στην κατάκτηση του Κυπέλλου UEFA το 1975.

Μέσα σε 11 μήνες οι επίδοξοι νέοι προπονητές μελετάνε κάθε παράμετρο του παιχνιδιού. Με μεγάλη έμφαση στο πρακτικό σκέλος. Από το 2019-2020 τα μαθήματα τροποποιήθηκαν και οι μαθητές περνάνε το πιο μεγάλο διάστημα δουλεύοντας με επαγγελματικές ομάδες που τους προσλαμβάνουν και ενώ ακόμα λαμβάνουν μέρος στα μαθήματα στην Κολωνία μες στη σεζόν. Η επιμόρφωση προφανώς και γίνεται και εκτός της Ακαδημίας και τα πιο σύγχρονα μέσα.

Για το δίπλωμα UEFA Pro η ευρωπαϊκή Ομοσπονδία απαιτεί τουλάχιστον 240 ώρες μαθημάτων. Στην Ακαδημία του Βάισβαϊλερ οι μαθητές πρέπει να κάνουν σχεδόν 800 ώρες. Δεν είναι λοιπόν έκπληξη το πόσο έχουν δουλέψει οι Νάγκελσμαν, Φλικ και Τούχελ.

Η ποιότητα της προπονητικής στη Γερμανία έχει ανέβει αισθητά και σε πολύ καλό επίπεδο ειδικότερα από το 2000 και μετά. Εκτός από την ξεχωριστή αυτή προπονητική Ακαδημία η Ομοσπονδία έφτιαξε ένα πρόγραμμα όπου οι ομάδες της Bundesliga είναι υποχρεωμένες να έχουν στις Ακαδημίες τους τουλάχιστον δυο προπονητές με δίπλωμα. Το εθνικό δίπλωμα. Η θεωρία είναι απλή: εάν θέλουμε να έχουμε τους τοπ παίκτες θα πρέπει να έχουμε και τους τοπ προπονητές.

Η εκτόξευση του Φλικ

Ο Φλικ ήταν στους κορυφαίους μαθητές της τάξης του 2003. Ο περισσότερος κόσμος έμαθε τον 55χρονο απ’ όταν ανέλαβε τη Μπάγερν όμως για περίπου 15 χρόνια έχει κάνει την δική του πορεία στο γερμανικό ποδόσφαιρο. Το 2006 είχε προσληφθεί στην Εθνική Γερμανίας ως βοηθός του Γιοακίμ Λεβ. Ο Λεβ είχε πάρει το πτυχίο του το 2000 μαζί με Ζάμερ και Κλίνσμαν. Ο Φλικ ήταν εξαιρετικός αναλυτής και του άρεσε να έχει τη δική του βάση δεδομένων για όλους τους διεθνείς. Από πολύ μικρή ηλικία μέχρι την μεγάλη Εθνική.

Μετά την αποτυχία στην φάση των ομίλων του Euro 2004 η ομάδα των Λεβ και Φλικ κατάφερε να βρεθεί στην 3η θέση στο Μουντιάλ του 2006. Ήταν 2η στο Euro 2008 και τρίτη ξανά στο Παγκόσμιο του 2010 προτού κατακτήσουν το τρόπαιο στη Βραζιλία τέσσερα χρόνια μετά. Ο Λεβ μπορεί να κέρδισε το πιο έντονο και μεγάλο χειροκρότημα όμως ο Φλικ είχε μεγάλο μερίδιο επιτυχίας στην Εθνική. Και αυτό ήταν καιρό πριν τη Μπάγερν.

Η Ακαδημία του Χένες-Βάισβαϊλερ μιλάει από μόνη της με όλα όσα έχουν πετύχει οι μαθητές της. Το 2016 η Χόφενχαϊμ έκανε πρώτο προπονητή της τον Νάγκελσμαν. Σε εκείνο το σημείο (Φλεβάρης) ήθελε ακόμα μόλις λίγες εβδομάδες για το πτυχίο του. Τελείωσε 2ος στην τάξη του. Πίσω από τον πρώην τεχνικό της Σάλκε, Ντομένικο Τεντέσκο. Πολλά γερμανικά ΜΜΕ εστίασαν στην ηλικία του αλλά η Χόφενχαϊμ ήξερε το πόσο καλό τεχνικό είχε πάρει.

Η εντυπωσιακή εξέλιξη του Νάγκελσμαν
Ο Νάγκελσμαν εξελίχθηκε τρομερά και μαζί με την εξέλιξή του οδήγησε την Χόφενχαϊμ στις θέσεις για την Ευρώπη και μετά στο Champions League για να συνεχίσει την καριέρα του στη Λειψία. Ομάδα την οποία έβαλε στα ημιτελικά του θεσμού του Champions League, αποδεικνύοντας τις εξαιρετικές γερμανικές προπονητικές μεθόδους. Στα 33 του θεωρείται ένας τεχνικός που έχει φέρει την δική του… επανάσταση με την χρήση των τελευταίων τεχνικών μέσων και με πολύ καλή τακτική.

Ήδη έδειξε το πως αφήνει εκτός ομάδες όπως η Τότεναμ του Μουρίνιο και η Ατλέτικο του Σιμεόνε για να φτάσεις στις 4 κορυφαίες του θεσμού. Ακόμα και η προοπτική του να βρεθεί απέναντι στον Φλικ και την Μπάγερν είναι κάτι συναρπαστικό. Η Λειψία ήταν η μόνη ομάδα φέτος που δεν έχασε από τους πρωταθλητές και η τελευταία χρονικά ομάδα στην οποία δεν έβαλαν γκολ οι Βαυαροί.

Το επίτευγμα του Τούχελ

Πριν από αυτόν τον αγώνα βέβαια ο Νάγκελσμαν θα βρει απέναντί του τον φίλο του, πρώην συνεργάτη του και υπό μία έννοια μέντορά του, τον Τούχελ. Υπό τις δικές του οδηγίες πήρε την πρώτη του προπονητική εμπειρία στην Άουγκσμπουργκ. Ο τεχνικός της Παρί τελείωσε την Ακαδημία το 2006 προτού ακολουθήσει τα βήματα του Κλοπ σε Μάιντς και Ντόρτμουντ.

Ο 46χρονος πέτυχε ότι δεν κατάφεραν οι προκάτοχοί του, Κάρλο Αντσελότι, Λοράν Μπλαν και Ουνάι Έμερι. Πήγε την γαλλική ομάδα στις τελευταίες τέσσερις του Champions League για πρώτη φορά μετά το 1994-1995. Ο Τούχελ ήδη έχει κερδίσει δύο πρωταθλήματα με την Παρί και μπορεί να γίνει ο 2ος προπονητής με Champions League σε γαλλικό σύλλογο μετά τον Ραϊμόν Γκετάλ το 1993. Ότι αποτέλεσμα και εάν προκύψει θα είναι ένα συναρπαστικό Champions League. Και να μην εκπλαγείτε εάν οι Γερμανοί προπονητές συνεχίζουν να κυριαρχούν και να παραδίδουν μαθήματα για πολλά χρόνια ακόμα.

Νόμιμο στοίχημα ποδόσφαιρο στο Champions League με μεγάλες προσφορές* και ανταγωνιστικές αποδόσεις! |21+ Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις

Build A Bet μόνο με ένα κλικ!| 21+ Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις

Σχολιάστε

X