EURO 2004: Πώς ήταν ο κόσμος όταν η Ελλάδα κατέκτησε την ποδοσφαιρική Ευρώπη;

EURO 2004: Πώς ήταν ο κόσμος όταν η Ελλάδα κατέκτησε την ποδοσφαιρική Ευρώπη;

2004, έτος εκτόξευσης για την ποδοσφαιρική Ελλάδα, αλλά και τον κόσμο! Από το… πετρέλαιο και την Tesla, στη μαγική ομάδα του Ρεχάγκελ και τους λαμπερούς Ολυμπιακούς Αγώνες. 

Ο σκληρός δίσκος των διεθνών είχε… καεί. Αναμνήσεις; Καμία. Κανείς παίκτης δεν μπορούσε να συνειδητοποιήσει δυο ώρες μετά τον τελικό τι είχε συμβεί. Απλά παρακολουθούσαν τηλεοράσεις για να καταλάβουν τι είχε συμβεί. Ενας ποταμός συναισθημάτων τους κυρίευε, απλά πανηγύριζαν! Και ποιος να μην τους καταλάβει. Ηταν τόσο μεγάλο το κατόρθωμα που κανείς τους δεν μπορούσε να το διαχειριστεί. Κανείς δεν έχει φτάσει ακόμη κοντά στο να μιμηθεί το επίτευγμα της Ελλάδας.

Οι αποδόσεις που έψαχνες, βρίσκονται εδώ | 21+

Οι παίκτες του Ότο Ρεχάγκελ εμφανίστηκαν στο Euro 2004 με… πενιχρό βιογραφικό, όμως φρόντισε να «καταπίνει» τον έναν μετά τον άλλο αντίπαλο. Το να νικήσει την Πορτογαλία, τη διοργανώτρια χώρα, μια φορά σε ένα τουρνουά μπορεί να είναι τυχερό: να το κάνει δύο φορές είναι άλλο θέμα και, δεδομένου ότι στο καναβάτσο έριξε Γαλλία και Τσεχία, τότε δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως την κούπα σήκωσε η κορυφαία ομάδα της Ευρώπης εκείνο το καλοκαίρι.

 

 

Αν κάποιος πίστευε σε αυτό το θαύμα, ήταν ο Οτο Ρεχάγκελ «Δεν ξέρουν, αυτό που ξέρουμε εμείς. Εχουμε όλα αυτά που χρειάζεται για να κερδίσουμε τον τίτλο» έλεγε στους παίκτες. Αυτή η ατσάλινη αυτοπεποίθησή του ήταν το έναυσμα για μια από τις ιστορικότερες ποδοσφαιρικές επιτυχίες. Στα 63 του ανέλαβε την ομάδα και μέσα σε μια τριετία την έστειλε στην κορυφή της Ευρώπης. Και να φανταστεί κανείς, πως στο πρώτο του ματς για τα προκριματικά του Μουντιάλ διασύρθηκε από τη Φινλανδία με 5-1. Τα βήματα προόδου φάνηκαν σε ένα απίθανο ματς στο Ολντ Τράφορντ, εκεί όπου χρειάστηκε η εκτελεστική δεινότητα του Μπέκαμ για να σώσει το βαθμό (2-2). Οι διεθνείς εμπιστεύθηκαν τον Ρεχάγκελ. Ο τρόπος που λειτουργούσε στη δική του πραγματικότητα ήταν μια μεγάλη ώθηση για την εθνική.

Το κακό ξεκίνημα ακολούθησαν έξι διαδοχικές νίκες, που περιελάμβαναν μια επιβλητική νίκη επί της Ισπανίας στη Σαραγόσα. Ωστόσο, υπήρχαν βαθιές ανασφάλειες που έπρεπε να αποτινάξουν οι Ελληνες διεθνείς. Ο μόνος στόχος που είχαν στο Euro 2004 ήταν να είναι ανταγωνιστικοί και να βελτιώσουν την αρνητική εικόνα της προηγούμενης παρουσίας σε μεγάλη διοργάνωση (στις ΗΠΑ). Ολοι πίστευαν στο θαύμα της πρόκρισης, αλλά δεν φαινόταν ρεαλιστική προσέγγιση.

Νέα ειδικά στοιχήματα κάθε μέρα | 21+

Η έλλειψη προσδοκιών οφειλόταν, εν μέρει, στην τοποθέτηση σε μια τετράδα μαζί με την Πορτογαλία και την Ισπανία. Στην πρεμιέρα η Ελλάδα έκανε μια γενναία εμφάνιση. Ο Αγγελος Χαριστέας «καθάρισε» με την Ισπανία, αλλά στο ματς με τη Ρωσία βγήκε η κούραση, το άγχος. Εκεί επιβεβαιώθηκε, πως η Εθνική ήταν για μεγαλύτερα πράγματα. Η πρόκριση ήρθε και μαζί η αλλαγή πλάνων για γάμους, διακοπές. Ποιος το περίμενε πως η ομάδα θα κάτσει παραπάνω στην Ιβηρική;

Ο Χαριστέας συνέχισε το βιολί του, Ανρί και Ζιντάν απογοητευμένοι δεν μπορούσαν να πιστέψουν τι συνέβη, όπως και εκατομμύρια Ελληνες! Αλλά το θαύμα συνέχιζε να διαιωνίζεται και το όνειρο συνέχιζε να μένει ζωντανό. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία: ο Τραϊανός Δέλλας διέλυσε τους Τσέχους με το ασημένιο γκολ στο Οπόρτο. Ο Χαριστέας, ο εκ των MVP του Euro, κρεμάστηκε στον αέρα για να ζαλίσει την Πορτογαλία και να πυροδοτήσει αυτό το ένδοξο χάος. H Ελλάδα από τη στιγμή που έφτασε στον τελικό ήταν αποφασισμένη να ολοκληρώσει το θαύμα. Νίκησε δυο φορές την Πορτογαλία, σαφής ένδειξη ότι ήταν η καλύτερη ομάδα: όχι η πιο ταλαντούχα ομάδα, αλλά η πιο αποτελεσματική ομάδα.

Ο αδυσώπητος πραγματισμός του Ρεχάγκελ γινόταν ολοένα και πιο έντονος κάτι που δεν άρεσε καθόλου στους αντιπάλους. Η Ελλάδα δεν ήταν Βραζιλία, Ισπανία, Γερμανία, Γαλλία, όμως κόουτς και παίκτες ήταν ρεαλιστές, βασίστηκαν στην άμυνα, εκμεταλλεύθηκαν τις στημένες φάσεις και ήταν πιο αποτελεσματικοί απ’ όλους τους άλλους.

 

2004, έτος… εκτόξευση!

Αυτό που συνέβη ξεπέρασε το αθλητικό κομμάτι, η Ελλάδα ήταν στο επίκεντρο για πρώτη φορά στη σύγχρονη εποχή. Κι αυτό το 2004, η χώρα μας ετοιμαζόταν πυρετωδώς για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ναι, λίγες ημέρες μετά τη μαγική πορεία, το Ολυμπιακό Στάδιο γέμιζε για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Η ελληνική οικονομία το 2004 έτρεχε με ρυθμούς ανάπτυξης μεγαλύτερους του 5%, η ανεργία μόλις που ξεπερνούσε το 10%.

Τον Σεπτέμβριο του 2004, τα χαμόγελα συνεχίζονταν. Ο λόγος; «Ανεπαίσθητη πτώση 0,24% στα 0,823 ευρώ ανά λίτρο σημείωσε, στις 10 Σεπτεμβρίου, η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης, σύμφωνα με πανελλαδικές μετρήσεις τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης σε 2.300 πρατήρια της χώρας» τόνιζαν τα ΜΜΕ. Το 2022 η τιμή της αμόλυβδης έχει εκτοξευθεί και δεν πιάνεται ούτε με λάσο.

Το ποδοσφαιρικό έπος της Πορτογαλίας, διαφήμισε την Ελλάδα στα πέρατα της γης. Οι αναφορές, καθημερινές και διθυραμβικές χάρισαν το καλύτερο μπουστάρισμα στους επικείμενους Ολυμπιακούς Αγώνες για τους οποίους η χώρα προετοιμαζόταν πυρετωδώς ήδη από το 1997. Σε αυτούς τους Αγώνες συμμετείχαν 10,625 αθλητές από 201 χώρες . Εκεί όπου ο Φελπς κατακτούσε έξι χρυσά μετάλλια και οκτώ συνολικά.

To 2004 ήταν η χρονιά των εκτοξεύσεων, τότε ο Ελον Μασκ αποφάσιζε να επενδύσει στην Tesla ένα μεγάλο ποσό και να γίνει ο μεγαλύτερος μέτοχος και πρόεδρός της. Τότε, πήρε μπρος το Spirit rover στον Άρη και μετέφερε πολύτιμα στοιχεία για το νερό! Είπαμε, ήταν η χρονιά του διαστήματος, μιας και για πρώτη φορά φωτογραφίσαμε τον Κρόνο.

Η ποδοσφαιρική Ελλάδα άνοιγε τα φτερά της, την ίδια ώρα που η Ευρωπαϊκή Ενωση επεκτεινόταν! Πολωνία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Σλοβενία, Μάλτα, Κύπρος και Τσεχία έμπαιναν στην αγκαλιά της για το Bing Bang της E.E.

Την ώρα που η Βασίλισσα Ελισάβετ βάφτιζε το κρουαζιερόπλοιο RMS Queen Mary 2, το μεγαλύτερο υπερωκεάνιο στον κόσμο, η Αγγλία έβαζε τέλος στο κυνήγι της αλεπούς.

Πριν τον τελικό του Euro 2004 είχε προηγηθεί ένας λαμπερός τελικός Super Bowl με… αποκαλυπτήρια, μιας και ο Τζάστιν Τίμπερλεϊκ ήταν λίγο «ζωηρός» με την Τζάνετ Τζάκσον. Η άκρως αμφιλεγόμενη ταινία «Fahrenheit 9/11» είχε κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους των ΗΠΑ, ενώ ακολούθησαν ταινίες που έσπασαν ταμεία όπως: «Harry Potter and the Prisoner of Azkaban», «Spider-Man 2», «The Incredibles», «The Passion of the Christ», «Million Dollar Baby», «Αviator».

Η Αφρική δέχθηκε τη μεγαλύτερη επίθεση ακρίδων τα τελευταία 40 χρόνια, ενώ η Ιαπωνία κουνιόταν σε ρυθμούς ρίχτερ… Ηταν η χρονιά του Τζορτζ Μπους, ο οποίος νίκησε τον Τζον Κέρι, κερδίζοντας μια δεύτερη θητεία.

Priceboosts κάθε μέρα | 21+

Εκτός από την Tesla, το 2004 είχαμε τη… γέννηση του Facebook! Ξεκίνησε ως ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης, ανοιχτός μόνο σε φοιτητές από το Χάρβαρντ. Ναι, όταν η ομάδα του Οτο προετοιμαζόταν, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ με τους συγκάτοικούς του στο κολέγιο έκαναν την επανάστασή τους.

Το 2004 όλοι ανησύχησαν, όταν η τιμή στο βαρέλι πετρελαίου εκτοξευόταν στα 50 δολάρια. Επειτα από 18 χρόνια έφτασε τα 121 και συνεχίζει τον ανήφορο! Στην Ταϊπέι ολοκληρωνόταν ο υψηλότερος ουρανοξύστης στον κόσμο, δίνοντας έμπνευση στους Εμιρετιανούς, οι οποίο λίγα χρόνια αργότερα έκαναν δικό τους το ρεκόρ στο Ντουμπάι.

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι | *Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις | Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές

Σχολιάστε

X