Λευκορωσία: Το μοναδικό πρωτάθλημα της Ευρώπης με κόσμο στις εξέδρες!

Λευκορωσία: Το μοναδικό πρωτάθλημα της Ευρώπης με κόσμο στις εξέδρες!

Τι κι αν το ποδόσφαιρο στην Ευρώπη έχει κατεβάσει ρολά λόγω της πανδημίας του Convid-19; Η Λευκορωσία όχι μόνο θα κάνει πρεμιέρα, αλλά και με οπαδούς την Πέμπτη (19/03)! Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για ένα από τα πιο άγνωστα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Το 2019 ολοκληρώθηκε με την Ντινάμο Μπρεστ να κάνει την έκπληξη και να αποκαθηλώνει την ΜΠΑΤΕ Μπορίσοβ από την κορυφή για πρώτη φορά μετά το 2006! Το πρώτο πρωτάθλημα στην ιστορία του συλλόγου ήρθε έπειτα από δύο σερί κατακτήσεις Κυπέλλου και αρκετά εκατομμύρια ευρώ.

Τα φαβορί, Ντινάμο Μπρεστ και ΜΠΑΤΕ Μπορίσοβ

Η μεγαλύτερη δύναμη του λευκορώσικου ποδοσφαίρου αποδυναμώθηκε πέρυσι λόγω του θανάτου του CEO Κάπσκι και δεν έχει καταφέρει να συνέλθει πλήρως. Το μπάτζετ έχει μειωθεί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ συνεχώς προσπαθεί να προωθήσει «δικούς» της προπονητές. Το ίδιο έκανε και τώρα, δίνοντας τα ηνία στον Κιρίλ Αλσέβσκι, ο οποίος πριν προπονούσε τη δεύτερη ομάδα της πριν γίνει βοηθός στην πρώτη. Αντικατέστησε τον Μπάγκα, που είχε ακολουθήσει ακριβώς το ίδιο μονοπάτι. Τώρα, η ομάδα του Μπορίσοβ θέλει να επιστρέψει εκεί που ανήκει: στην κορυφή.

Με νέο προπονητή θα συνεχίσει και η πρωταθλήτρια, καθώς το συμβόλαιο του Λίτσκα δεν ανανεώθηκε και ο Κοβαλτσούκ καλείται να την οδηγήσει ξανά στον τίτλο και όσο πιο μακριά γίνεται στην Ευρώπη, όπου για πρώτη φορά θα εμφανιστεί στα προκριματικά του Champions League. Ο Λευκορώσος τεχνικός την ξέρει καλά, καθώς έχει κάτσει στον πάγκο της αρκετές φορές, ενώ πέρασε και από άλλα πόστα τα τελευταία χρόνια. Με ηγέτη τον Αρτσιόμ Μιλέβσκι, το μεγάλο ταλέντο κάποτε της Ντινάμο Κιέβου, με τους πιο φανατικούς οπαδούς στη χώρα και με σταθερή οικονομική βάση, έστω και χωρίς τον Μαραντόνα, που για λίγες εβδομάδες είχε αναλάβει την προεδρεία, μπορεί να επαναλάβει τον περσινό άθλο. Στις τάξεις της και ένας Έλληνας, με τον Γιώργο Κατσικά να έχει υπογράψει από την περσινή σεζόν.

Επένδυση στους πάγκους

Τη μεγαλύτερη επένδυση στους πάγκους την έκανε η Σαχτιόρ Σολιγκόρσκ. Για χρόνια ζει στη σκιά των άλλων, παρά το γεγονός ότι κάθε χρονιά ξεκινάει ανάμεσα στα φαβορί. Τώρα, έδωσε τα ηνία στον Γιούρι Βερνιντούμπ, ο οποίος τα προηγούμενα χρόνια είχε κάνει εκπληκτική δουλειά στη Ζόρια, την οποία οδήγησε μέχρι τους ομίλους του Europa League, στην Ουκρανία. Με επιθετική τακτική, προσπαθεί να περάσει τη φιλοσοφία του και να την οδηγήσει στο πρώτο πρωτάθλημα μετά το 2005. Κάτοχος του Κυπέλλου, το μόνο που της λείπει είναι ένα γήπεδο αντάξιο της ποιότητάς της, κάτι που η διοίκηση παλεύει εδώ και χρόνια να υλοποιήσει.

Η Ντινάμο Μινσκ έχει, πλέον, το πιο σύγχρονο γήπεδο στη Λευκορωσία και θα προσπαθήσει να αναγεννηθεί από τις στάχτες της. Τα διοικητικά προβλήματα πέρυσι έφεραν τεράστιες οικονομικές τρύπες και κάποια στιγμή αναγκάστηκε να αφήσει ελεύθερους σχεδόν όλους τους ξένους παίκτες της. Η επιστροφή του Γκουρένκο στον πάγκο έσωσε κάπως τη σεζόν, έφερε τη σταθερότητα, της έδωσε ξανά ταυτότητα και τώρα περιμένει την εξέλιξη του Κυπέλλου για να μάθει αν θα βρεθεί και του χρόνου στην Ευρώπη. Όσο και να βελτιώθηκε παραμένει το φαβορί με τις λιγότερες πιθανότητες για την κορυφή.

Η περίπτωση της Ρουχ, οι «νέες» και τα προβλήματα της Σλουτσκ

Η περσινή σεζόν βρήκε την Τορπέντο Μινσκ να δηλώνει… διάλυση με το τέλος του πρώτου γύρου και την Γκομέλ να την ακολουθεί στη δεύτερη κατηγορία. Σύμφωνα με το σύστημα διεξαγωγής οι δύο τελευταίες της βαθμολογίας υποβιβάζονται απευθείας, ενώ εκείνη που θα τερματίσει στην 14η θέση θα δώσει διπλούς αγώνες μπαράζ με την την ομάδα που θα τερματίσει στην 3η θέση της δεύτερης κατηγορίας. Εκεί, η Ρουχ Μπρεστ αντιμετώπισε την Ντνιπρό Μόγκιλεβ και την κέρδισε στα πέναλτι για να πάρει για πρώτη φορά την άνοδο στην κορυφαία κατηγορία.

Η Ρουχ, λοιπόν, είναι η πιο ιδιόρρυθμη περίπτωση του πρωταθλήματος. Ιδρύθηκε μόλις το 2016 και από τις ερασιτεχνικές κατηγορίες βρέθηκε στην πρώτη κατηγορία! Το 2018 είχε υπογράψει συμφωνία με τη μεγάλη ομάδα της πόλης, την Ντινάμο, για να αποτελέσει ουσιαστικά τη δεύτερη ομάδα της, αλλά αυτήν κράτησε μόλις για ένα χρόνο, καθώς βρέθηκε στην επαγγελματική δεύτερη κατηγορία και αυτό ήταν ενάντια στους κανονισμούς. Θα δούμε κατά τη διάρκεια της σεζόν τι ρόλο θα παίξουν αυτές οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο ομάδες του Μπρεστ…

Οι δύο άλλες νέες προσθήκες στην κατηγορία είναι η Μπελσίνα και η Σμολέβιτσι. Η πρώτη αποτελεί και το μεγάλο φαβορί για υποβιβασμό, καθώς έχασε τον κορυφαίο της σκόρερ, αλλά και τον προπονητή, Πούντους, που είχε φέρει την επιτυχία. Ενίσχυση δεν υπήρξε, θα υπάρχει πρόβλημα στο γκολ και τα πράγματα δείχνουν δύσκολα. Η Σμολέβιτσι έχει εμπειρία από την πρώτη κατηγορία και βρίσκεται σε καλύτερη θέση. Αυτό που της δίνει προβάδισμα είναι ότι έχει κρατήσει τον περσινό της κορμό.

Έπειτα από τρεις πολύ καλές σεζόν για τα δικά της δεδομένα η Σλουτσκ βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο. Πριν λίγες ημέρες η διοίκηση εξέπεμψε SOS, καθώς λόγω οικονομικών προβλημάτων κινδυνεύει σύντομα, αν δεν βρεθούν χορηγοί και χρήματα, με χρεωκοπία…

Οι μεταγραφές

Υπάρχουν αρκετές μεταγραφές που μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα στο φετινό πρωτάθλημα. Ο Πάβελ Νεχάιτσικ αποφάσισε να αφήσει την Ντινάμο Μπρεστ και να γίνει ο νέος ηγέτης της μεσαίας γραμμής της ΜΠΑΤΕ, που ενισχύθηκε και άλλο στο κέντρο με την απόκτηση του Αλεξάντρ Βολοντκό από τη Σαχτιόρ. Οι πρωταθλητές έχασαν και τον βασικό τους τερματοφύλακα, καθώς ο Αλεξάντρ Γκούτορ θα συνεχίσει την καριέρα του στη Σαχτιόρ, θέλοντας να είναι πιο κοντά στο σπίτι του, τη στιγμή που το αντίθετο δρομολόγιο θα ακολουθήσει ο έμπειρος επιθετικός Έλις Μπακάι.

Επίσης, από τις μεταγραφές που ξεχωρίζουν είναι και εκείνη του γνωστού μας Γιεβγκένι Χατσερίντι, ο οποίος υπέγραψε στην Ντινάμο Μπρεστ. Η Ίσλοτς έκανε την έκπληξη με την απόκτηση του επιθετικού Νικολάι Γιάνους από τη Σαχτιόρ, ενώ η Ντινάμο Μινσκ έκανε δύο εξαιρετικές κινήσεις με τις μεταγραφές του επιθετικού Ιβάν Μπάχαρ από την Μινσκ και του αμυντικού Αλεξέι Ρίος από την ΜΠΑΤΕ. Η ομάδα της πρωτεύουσας, μάλιστα, έφερε και τον πρώτο ποδοσφαιριστή από τη Νότια Κορέα στην ιστορία του πρωταθλήματος με τον μέσο Τζουν Εν Κιμ.

Ο τρόπος διεξαγωγής

Αφού τα προηγούμενα χρόνια δοκιμάστηκε η λύση των πλέι οφ, η Λευκορωσία έχει επιστρέψει ήδη από τις προηγούμενες σεζόν στη διοργάνωση με 16 ομάδες και 30 αγωνιστικές. Ο πρωταθλητής κερδίσει το δικαίωμα συμμετοχές στα προκριματικά του Champions League, ενώ οι ομάδες που θα τερματίσουν στη 2η και στην 3η θέση στα προκριματικά του Europa League. Μία ακόμη θέση στο Europa League προβλέπεται μέσω του Κυπέλλου. Οι ομάδες που θα τερματίσουν στις 2 τελευταίες θέσεις θα υποβιβαστούν απευθείας, ενώ εκείνη που θα τερματίσει στην 14η θέση θα δώσει διπλούς αγώνες μπαράζ με την ομάδα που θα τερματίσει στην 3η θέση της δεύτερης κατηγορίας.

Οι 16 φετινοί «μονομάχοι»

Ντινάμο Μπρεστ, ΜΠΑΤΕ Μπορίσοβ, Σαχτιόρ Σολιγκόρσκ, Ντινάμο Μινσκ, Ίσλοτς, Τορπέντο Μπελάζ, Γκοροντέγια, Σλάβια Μοζίρ, Μινσκ, Νιόμαν Γκρόντνο, Σλουτσκ, Ενεργκέτικ Μινσκ, Βιτέμπσκ, Μπελσίνα, Σμολέβιτσι, Ρουχ Μπρεστ

Νόμιμο στοίχημα ποδόσφαιρο με μεγάλες προσφορές* και ανταγωνιστικές αποδόσεις! |21+ Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις

Build A BetΈνας αγώνας –  πολλές επιλογές – ένα στοίχημα! |21+

Σχολιάστε

X