Λιονέλ Μέσι: Ετσι άρχισε ο θρύλος του...

Λιονέλ Μέσι: Ετσι άρχισε ο θρύλος του…

O κορυφαίος της γενιάς του, ένας από τους καλύτερους όλων των εποχών, ο μάγος της Μπαρτσελόνα, Λιονέλ Μέσι γίνεται 33 ετών (24/06/2020). Ο Μέσι είναι μια ιδιοφυΐα, ένα φαινόμενο. Η συζήτηση θα εξακολουθήσει να μαίνεται σε ορισμένα μέρη για το αν ο Κριστιάνο Ρονάλντο είναι ο καλύτερος παίκτης. Ναι, σε αυτή την κουβέντα που έχει ξεκινήσει καιρό τώρα τονίζεται πως ο Μέσι στηρίχθηκε πολύ στο ταλέντο του για να φτάσει να θεωρείται σήμερα ο… μάγος της τεχνικής και του σκοραρίσματος. Αντίθετα πως ο Κριστιάνο Ρονάλντο έπρεπε να δουλέψει πολύ στην σωματοδομή του και όχι μόνο για να πετύχει.

Οι… ενστάσεις και οι διαφωνίες που υπάρχουν έχουν να κάνουν με το ποιος είναι ο δρόμος της επιτυχίας των δύο παικτών. Λες και το ταλέντο δεν μπορεί να λειτουργήσει συνδυαστικά με την σκληρή και καλή δουλειά. Όλο αυτό βέβαια είναι άδικο και για τους δύο παίκτες. Ειδικά όταν για τον Μέσι όταν ήταν μικρός διαγνώστηκε με πρόβλημα σωματικό και ορμονικό που δεν του επέτρεπε να μεγαλώσει το σώμα του σωστά και που έπρεπε να αποχωριστεί την οικογένειά του στο Ροζάριο για να βρεθεί στη Βαρκελώνη.

Ο Μέσι πέτυχε το όνειρό του να παίξει στην ομάδα που υποστήριζε από την ηλικία των 6 ετών, όταν πρωτοπήγε στην ομάδα της Νιούελς. Ο Λιονέλ  ωστόσο δεν πήρε την ώθηση από την οικογένειά του να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο. Η γιαγιά του, Θέλια Ολιβέιρα και όχι οι γονείς του, ήταν εκείνη που τον πήγε να παίξει πρώτη φορά. Έπεισε τους γονείς του να του πάρουν τα πρώτα του παπούτσια. Πέθανε δυστυχώς προτού επαληθευτεί η εκτίμησή της πως ο εγγονός της θα γινόταν ο κορυφαίος παίκτης στον κόσμο, όμως ο Μέσι την τιμάει σε κάθε γκολ κοιτάζοντας και δείχνοντας τον ουρανό.

Στα χρόνια που ένα παιδί αναπτύσσεται η ανάπτυξη του Μέσι δεν ήταν η σωστή και η αναμενόμενη. Σε τέτοιο βαθμό που στη Νιούελς έλεγαν πως αυτό το παιδί είναι «Τόσο μικρό και ευαίσθητο. Δεν μπορεί να παίξει ποδόσφαιρο».

Το πρόβλημα του Μέσι διαγνώστηκε σε ηλικία 11 ετών. Η θεραπεία που του χορηγήθηκε ήταν ενέσεις με ορμόνες με κόστος 1.000 δολάρια ανά μήνα. Ένα νούμερο που ο πατέρας του, ο Χόρχε, ήταν ανήμπορος να πληρώσει ή να καλύψει. Η ασφάλεια που είχε δεν ήταν δυνατό να κάνει κάτι τέτοιο. Μπορούσε να καλύψει μόνο τα 2 χρόνια της θεραπείας από τα 3.

“Κάθε βράδυ μου βάζανε μία βελόνα στα πόδια μου. Νύχτα και μετά ξανά τη νύχτα. Κάθε μέρα και αυτό γινόταν για τρία χρόνια”, είχε πει ο Μέσι στο βιβλίο του Guillem Balague. “Ήμουν τόσο μικρός. Στο γήπεδο και στο σχολείο ήμουν ο πιο μικρός. Όλα αυτά μέχρι να τελειώσω την θεραπεία και μετά να αρχίσω να αναπτύσσομαι κανονικά πια”, συμπλήρωσε.

Η Νιούελς αρχικά είχε δεσμευτεί να πληρώνει τις θεραπείες αλλά αθέτησε τον λόγο της. Η Ρίβερ είχε την ευκαιρία να πάρει τον Μέσι όμως δεν μπορούσε ή δεν ήθελε να καλύψει την θεραπεία του. Βέβαια, υπήρξε και μεγάλη οικονομική κρίση τότε που επηρέασε τις ομάδες. Ο Μέσι χρειαζόταν την θεραπεία του και για να μην έχει προβλήματα με το ανοσοποιητικό του σύστημα, την όραση, τα δόντια του και το δέρμα του. Στα 13 του ο Μέσι είχε ήδη δύο μάνατζερ. Τον Φαμπιάν Σολντίνι και τον Μαρτίν Μοντέρο. Και οι δύο τους είχαν πολύ καλή σχέση και σύνδεση με τον Οράσιο Γκαγιόλι, μάνατζερ με βάση στην Ισπανία που είχε πολύ καλές άκρες και γνωριμίες στην χώρα.

 

Ο Γκαγιόλι μίλησε με τον επικεφαλής για θέματα απόκτησης ταλέντων, Χοσέπ Μαρία Μινγκέλα για τον μικρό και για να δοκιμαστεί στους Καταλανούς. Μόλις οι αρμόδιοι τον είδαν με την μπάλα στα πόδια πείστηκαν πως άξιζε να αποκτηθεί και άρχισε να προπονείται με Πικέ και Φάμπρεγας που τον φωνάζαν El Mudo, δηλαδή ο ήσυχος (αυτός που δεν μιλάει) για την ήρεμη φύση του.

“Ήταν ένα ντροπαλό και αδύνατο αγόρι και του δίναμε συνέχεια την μπάλα για να νιώθει καλά και να μας ανοιχθεί”, είπε ο Φάμπρεγας στο TyC το 2018. “Έπρεπε να κάνουμε άμυνα εναντίον του, όμως και πάλι μας απέφευγε και μας… έριχνε κάτω. Σε άσκηση ένας εναντίον ενός αποφεύγαμε να επιλέγουμε εκείνον γιατί μας εξέθετε”, σημείωνε ακόμα.

Με το προεδρείο της Μπαρτσελόνα να έχει επικεντρωθεί όμως αλλού έπρεπε να γυρίσει ο Κάρλες Ρέσακ, τεχνικός διευθυντής, που ήταν στους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ, για να αξιολογήσει την κατάσταση. Λίγα λεπτά τον παρακολούθησε κι έπειτα παρακαλούσε την διοίκηση να τον κρατήσει και να τον κλείσει με πολυετές συμβόλαιο. Ο Χόρχε Μέσι, ο πατέρας του, είχε αρχίσει να γίνεται ανυπόμονος διότι η Μπαρτσελόνα δεν αποφάσιζε.

Ποιος θα ξεχάσει την ιστορία με τη χαρτοπετσέτα, εκεί πάνω που υπογράφτηκε το… συμβόλαιο του Μέσι μετά την συνάντηση του Ρέσακ με τον Γκαγιόλι και τον Μινγκέλα. Κι έτσι ο Λιονέλ Μέσι έγινε παίκτης της Μπάρτσα, που κάλυψε πλήρως ότι άλλο χρειάστηκε με την ορμονική του θεραπεία.

Ενάμιση χρόνο μετά και ενώ η οικογένειά του είχε μετακομίσει στην Ισπανία ο Μέσι σκέφτηκε να γυρίσει στην Αργεντινή. Οι κανονισμοί των μεταγραφών ήταν πολύ συγκεκριμένοι και αυστηροί και δεν είχε δικαίωμα να παίζει στα ματς των υποδομών της Μπαρτσελόνα. Δεν είχε δεθεί τόσο με τους συμπαίκτες του και είχε τραυματισμούς στον αστράγαλό του.

Η οικογένειά του δεν μπόρεσε να προσαρμοστεί στη ζωή στη Βαρκελώνη κι έτσι η ερώτηση προς τον Λίο ήταν εάν θέλει να γυρίσει πίσω. Λίγο αργότερα η οικογένειά του έφυγε εκτός από εκείνον και τον πατέρα του. Χωρίς την μητέρα του και τα αδέρφια του ο Μέσι δεν ένιωθε τόσο καλά, ενώ δεν είχε κάνει φίλους.

Οταν ο Μέσι έγινε μέλος της Μπάρτσα

Όλα τα νομικά ζητήματα λύθηκαν τον Φλεβάρη του 2002 και ο 14χρονος πήρε τα έγγραφα  από την ισπανική Ομοσπονδία ώστε να βγει δελτίο και να μπορεί να αγωνίζεται. Λίγους μήνες μετά ήταν μέλος της ομάδα της Μπάρτσα που ταξίδεψε στην Ιταλία για το τουρνουά Νέων Μαεστρέλι μαζί με Πικέ και Φάμπρεγας.

Ο Βίκτορ Βάσκεθ περιέγραψε στο Four Four Two την διαδικασία μύησης στον Μέσι. “Ο Πικέ πήγε και πήρε τα πάντα από το δωμάτιο του Μέσι. Ακόμα και το κρεβάτι του! Ο Μέσι μόλις γύρισε στο δωμάτιό του επειδή ήταν ένας πολύ ήσυχος τύπος απλά έβαλε τα χέρια του πάνω στο κεφάλι του σε απόγνωση. Μετά τον ενημέρωσαν το τι είχε γίνει. Ήταν πλέον μέλος της Μπάρτσα”, ανέφερε.

Το χαϊλαϊτ εκείνου του τουρνουά ήταν ο τελικός με την Πάρμα, όπου ο Μέσι, ανέδειξε τις δυνατότητές του, περνώντας δύο δύο τους αμυντικούς. Ο 14χρονος Μέσι ήταν εξαιρετικός με την μπάλα στα πόδια και δεν προσπαθούσε καν για αυτό. Οι διάσημες κινήσεις του από τότε είχαν να κάνουν ακόμα και με την αλλαγή κατεύθυνσής του.

Ο τρόπος με τον οποίο ντρίμπλαρε και κρατούσε μπάλα. Η Μπαρτσελόνα προφανώς και πήρε το τρόπαιο και ο Μέσι βγήκε τοπ παίκτης του τουρνουά. Όλα αυτά είναι ιστορία πια βέβαια…

Πως να σταματήσεις τον Μέσι;

Ο Μέσι όταν βρίσκει έστω και λίγο χώρο είναι ασταμάτητος. Ασταμάτητος μέχρι να σκοράρει. Οι επόμενοι 12 μήνες θα έβρισκαν τον Μέσι να βάζει 36 γκολ σε 30 αγώνες για τους μικρούς της Μπάρτσα. Το όνομά του έγινε βασικό αντικείμενο συζήτησης στη Μασία, τη Βαρκελώνη και την Ισπανία. Ναι, 18 χρόνια μετά ακόμα και τα πιο μεγάλα ποδοσφαιρικά μυαλά δεν έχουν βρει τρόπο να αντιγράψουν τις κινήσεις του. Πως να σταματήσεις άλλωστε τον Μέσι;

Κάθε προπονητής που δεχόταν ερώτηση πριν από αγώνα με τον Μέσι δεν ήξερε τι απαντήσει. Σαν μαθητής που δεν ξέρει το μάθημά του. Από τον Κλοπ μέχρι τον Ζιντάν, που τον επαινούσαν και έλεγαν πως οι ομάδες τους επικεντρώνονται στο τι θα κάνουν αυτές.

Ο Μέσι είχε σπάσει το ζυγωματικό του σε ματς για τον τίτλο της καταλανικής διοργάνωσης με την Εσπανιόλ και ειδικά οι αντίπαλοι περίμεναν να μην επανέλθει. Ο Μέσι όμως μία εβδομάδα μετά ήταν παρών στον τελικό του καταλανικού Κυπέλλου. Παίζοντας με προστατευτική μάσκα όλοι καταλάβαιναν το ποιος είναι.

Πέντε λεπτά μετά ο Μέσι πέταξε την μάσκα επιλέγοντας να παίξει χωρίς αυτήν. Δεσμεύτηκε να βγει στο ημίχρονο για να μην πάθει ζημιά, όμως είχε δουλειά πριν. Τα δύο… χτυπήματά του βοήθησαν την Μπαρτσελόνα σε μία νίκη με 4-1 και ένα ακόμα μετάλλιο στην συλλογή του. Το ματς αυτό έμεινε στην ιστορία πως το El Partido de la Máscara, δηλαδή το παιχνίδι της μάσκας. Η πιο πετυχημένη ομάδα Νέων της Μπαρτσελόνα δεν θα κρατούσε μετά το καλοκαίρι. Η Γιουνάιτεντ θα πήγαινε να πάρει τον Πικέ έναν χρόνο μετά, ενώ η Άρσεναλ έκανε κίνηση για τον Φάμπρεγας θέλοντας όμως και τον Μέσι. Ο Αργεντίνος επέλεξε να μείνει και η ιστορία γράφτηκε αλλιώς.

Οταν ο Μέσι φόρεσε το 14 του Γιόχαν Κρόιφ

Πάμε τώρα στον Νοέμβριο του 2003. Η πρώτη ομάδα της Μπάρτσα είναι στο γήπεδο Ντραγκάο της Πόρτο. Ένα διεθνές φιλικό που έγινε στην διακοπή λόγω Εθνικών. Ο Ράικαρντ είχε πάρει αρκετούς νεαρούς για να δει το τι μπορούσαν να κάνουν απέναντι στην ομάδα του Μουρίνιο που θα έπαιρνε πρωτάθλημα Ευρώπης. Ο Μέσι φορούσε το 14 του Γιόχαν Κρόιφ.

Μπήκε στο ματς ως αλλαγή με τη Mundo Deportivo να στέκεται την επόμενη ημέρα στο πως άλλαξε το παιχνίδι. Ο Μέσι ανέβαινε τα ηλικιακά κλιμάκια της Μασία σαν να άλλαζε κάποιος με ευκολία αμάξια.

Μόλις βρέθηκε στην πρώτη ομάδα ο Ροναλτίνιο τον πήρε υπό την προστασία του. Ο Βραζιλιάνος είχε πει στο Four Four Two ότι πάντα επεδίωκε να είναι καλή επιρροή για τον Μέσι, όπως είχε κάνει ο Ρονάλντο για εκείνον. Ο ‘Ρόνι’ έλεγε πως ο Μέσι ήταν πάντα φανταστικός παίκτης και πιο καλός από εκείνον αλλά ντροπαλός, όμως είχαν πολύ καλή σχέση.

Ο Μέσι έκανε το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα της Μπαρτσελόνα σε ηλικία 17 ετών, 3 μηνών και 22 ημερών απέναντι στην Εσπανιόλ. Ήταν ο πιο νεαρός παίκτης που αγωνίστηκε με την πρώτη ομάδα σε επίσημο αγώνα. Ο Μέσι αγωνιστικά έδειχνε πως είχε μεγάλη πίστη και αυτοπεποίθηση στον εαυτό του.

Ο Αργεντίνος έδειχνε το ποδοσφαιρικό του μεγαλείο από νωρίς. Σε ματς που μπήκε ως αλλαγή με την Αλμπαθέτε μετά από μία εξαιρετική συνεργασία με τον Ροναλντίνιο θα σκόραρε στέλνοντας την μπάλα με εξαιρετικό τρόπο στα δίχτυα. Το γκολ ακυρώθηκε ως οφσάιντ παρότι φαινόταν πως ο Μέσι δεν ήταν εκτεθειμένος. Το  ‘σκάψιμο’ της μπάλας από τον Μέσι στέλνοντας την μπάλα στα δίχτυα ήταν τρομερό.

Ο γκολκίπερ της Αλμπαθέτε, Ραούλ Βαλμπουενά, έκανε ένα ελαφρύ χτύπημα αναγνώρισης στον Μέσι στο κεφάλι του. Ο Μέσι όμως θα έκανε ανάλογη κίνηση και θα σκόραρε στον έξτρα χρόνο και έτσι ο Βαλμπουενά θα γινόταν έναν από τους χιλιάδες γκολκίπερ που δέχθηκαν γκολ από τον Μέσι. Και σε εκείνη την φάση τον βρήκε ο Ροναλντίνιο. Ο Μέσι πανηγύριζε έντονα και ήταν σε κατάσταση μεγάλης ευφορίας.

Ήταν μία εικόνα που την θυμάται πολύς κόσμος παγκοσμίως με τον Ροναλτίνιο να σηκώνει στους ώμους του τον Μέσι. Παίκτες όπως ο Ζιουλί, ο Πουγιόλ, ο Ινιέστα και ο Ντέκο πήγαν να τον συγχαρούν κοντά στο σημείο του κόρνερ. “Μου πήρε 17 χρόνια και 114 ημέρες για να ζήσω μία βραδιά επιτυχίας”, θα πει πιο μετά ο Μέσι.

Υπήρχε βέβαια και συνέχεια. Η εξαιρετική εμφάνισή του με την Ίντερ για τον τρόπαιο Ζουάν Γκάμπερ ώθησε τους Νερατζούρι να δίνουν 150 εκατ. για να καλύψουν τη ρήτρα του. Ένα νούμερο που θα πήγαινε δύο φορές πάνω από την μεταγραφή – ρεκόρ του Ζιντάν τότε. Ο Φάμπιο Καπέλο ήταν μεγάλος θαυμαστής του. Ο Μέσι όμως επέλεξε να μείνει στην Μπαρτσελόνα.

Βέβαια εδώ υπάρχει και μία άλλη παράμετρος. Η προγιαγιά του Μέσι είχε καταλανική προέλευση, κάτι που επέτρεψε στον Αργεντίνο να πάρει ισπανικό διαβατήριο. Η οικογένεια του Μέσι πάντως είχε και ιταλικές ρίζες.

Στα 18 του και με ισπανική υπηκοότητα ο Μέσι είχε ξεπεράσει κάθε εμπόδιο και μπορούσε να παίξει δίχως κανένα θέμα στην πρώτη ομάδα της Μπάρτσα το 2005-2006. Ο μικρός απέρριψε την πρόταση της ισπανικής Ομοσπονδίας για να παίξει στην Εθνική Ισπανία και ξεκίνησε από την Εθνική Νέων της Αργεντινής.

Ήταν μήνας Αύγουστος που έκανε ντεμπούτο με την Αργεντινή σε ματς με την Ουγγαρία στη Βουδαπέστη που αποβλήθηκε. Φορώντας την φανέλα της Μπαρτσελόνα και της Αργεντινής ο Μέσι αναμφίβολα θα άρχιζε να μπαίνει σε… καλούπια και σε σύγκριση με τον Μαραντόνα.

«Βλέπω έναν παίκτη που θα πάρει την θέση του και το όνομά του είναι Μέσι», θα πει τότε ο Μαραντόνα. Ο Μέσι εκείνο το διάστημα θα καθιερωνόταν ως βασικός με Ράικαρντ και θα έφτιαχνε μία τρομερή γραμμή κρούσης με Ροναλντίνιο και Ετό. Έχασε τον τελικό του Champions League με την Άρσεναλ του Φάμπρεγας μετά από ένα μυϊκό του πρόβλημα και τραυματισμό με την Τσέλσι.

Messi mania!

Η Messi mania θα έπαιρνε μεγάλες διαστάσεις. “Μέσι, Μέσι, Μέσι“, ούρλιαζαν οι σπορτκάστερς στο Καμπ Νου όταν ο Μέσι έκανε σε ηλικία 19 ετών το χατ τρικ του στο καθοριστικό Clàsico με τη Ρεάλ. Το όνομά του ήταν γραμμένο στο 3-3 εκείνου του αγώνα. Ο Μέσι ήταν στο πρωτοσέλιδο της Sport την επόμενη ημέρα. Υπάρχει πολύς κόσμος που έχει ακόμα αυτήν την εφημερίδα και αυτές τις σελίδες από τότε. Από τότε βέβαια θα εμφανιζόταν σε χιλιάδες πρωτοσέλιδα.

Νόμιμο στοίχημα ποδόσφαιρο με μεγάλες προσφορές* και ανταγωνιστικές αποδόσεις! |21+ Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις

Ατελείωτο στοίχημα στην Πριμέρα Ντιβισιόν με 200+ ειδικά!

Σχολιάστε

X