«Ο γιος του πολέμου» κατακτά τη Χρυσή Μπάλα!

«Ο γιος του πολέμου» κατακτά τη Χρυσή Μπάλα!

«Πίσω από τις κλειστές πόρτες των σπιτιών κανείς δεν ξέρει τι συμβαίνει», λέει ο σοφός λαός. Με πόσα προβλήματα στην παιδική ηλικία έχουν μεγαλώσει οι μεγαλύτεροι αθλητές στον κόσμο; Αμέτρητα! Παρ’ όλα αυτά έφτασαν στην κορυφή, δεν τους πτόησε τίποτα, πέτυχαν πράγματα, έγιναν παραδείγματα προς μίμηση σε μικρά παιδιά της γενιάς μας.

Υπάρχουν και κάποια παιδιά, όμως, που έζησαν κάτι πιο… βίαιο, πιο «σκοτεινό» στην πιο αγνή τους ηλικία. Ενας από αυτούς είναι ο Λούκα Μόντριτς, ο οποίος το βράδυ της Δευτέρας (03/12) ανέβηκε στην κορυφή του κόσμου, αφού κατέκτησε τη «χρυσή μπάλα» ρίχνοντας το μονοπώλιο των Κριστιάνο Ρονάλντο και Λιονέλ Μέσι.

Τα δύσκολα παιδικά χρόνια
Γεννήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου του 1985 στο Ζάτον Ομπροβάκι, ένα χωριό 45 χιλιόμετρα μακριά από το Ζάνταρ στην τότε Κροατία. Οταν ήταν μόλις 6 ετών βρέθηκε στη δύνη του πολέμου για την ανεξαρτησία της Κροατίας, με το χωριό του να ενώνει την Κροατία με τη Σερβία. Κάπου εκεί ξεκίνησαν όλα.

Η οικογένεια του αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την περιοχή, κυνηγημένη από τους Σέρβους αντάρτες. Ο πατέρας του υπηρέτησε στον κροατικό στρατό, ενώ ο παππούς του, Λούκα, εκτελέστηκε μαζί με άλλους έξι ηλικιωμένους πολίτες (από τους Σέρβους) στις 18 Δεκεμβρίου του 1991. Εγινε πρόσφυγας και το κράτος τους έστειλε σε ξενοδοχείο στο Ζάνταρ, και παρότι μετά το τέλος του πολέμου υπήρχε η δυνατότητα να επιστρέψει με την οικογένειά του πίσω στο Ζάτον, εκείνη αποφάσισε να παραμείνει στο ξενοδοχείο για να κάνει το όνειρο του μικρού Λούκα πραγματικότητα. Η ζωή του έχει γίνει βιβλίο, «Ο γιος του πολέμου», ενώ έγινε και ντοκιμαντέρ ισπανικής παραγωγς, του Canal Plus.

Στα 15 ξεκίνησε το… όνειρο!
Από μικρή ηλικία ξεχώριζε για την αγάπη του για το ποδόσφαιρο, για τις ποδοσφαιρικές του ικανότητες, τις οποίες άμεσα εντόπισαν οι άνθρωποι της Ντινάμο Ζάγκρεμπ. Το 2000, σε ηλικία 15 ετών, υπέγραψε το πρώτο του συμβόλαιο με την ομάδα του Ζάγκρεμπ, ωστόσο τα πρώτα χρόνια αγωνίστηκε με την εφηβική ομάδα και στη συνέχεια δόθηκε δανεικός σε ομάδα της Βοσνίας και τη Ζρίνσκι Μόσταρ.

Επειτα από έναν χρόνο καλής παρουσίας και αρκετών παιχνιδιών στο πρωτάθλημα της Βοσνίας, δόθηκε την επόμενη σεζόν δανεικός στη Ιντερ Ζάπρεσιτς (2004-05) κάνοντας εξαιρετική σεζόν, ενώ είχε προηγηθεί πολύ καλή πορεία με την Εθνική Ομάδα της Κροατίας U-21. Ολα αυτά ανάγκασαν τους ανθρώπους της Ντινάμο να του κάνουν ανανέωση του συμβολαίου, αλλά και να πάρει πιο ενεργό ρόλο στην ομάδα. Τρία τρομερά χρόνια με τη φανέλα της Ντινάμο, έφεραν και τρία διαδοχικά πρωταθλήματα τις σεζόν 2005-08. Οι εμφανίσεις του τον έφεραν να φοράει και το εθνόσημο, με βασικό ρόλο πλέον, ώσπου ήρθε η πρόταση από την Αγγλία και την Τότεναμ.

Η λονδρέζικη ομάδα ισοφάρισε τη μεγαλύτερη μεταγραφή της ιστορίας της, δίνοντας 27 εκατομμύρια για την απόκτηση του Λούκα Μόντριτς και εννοείται η επένδυση δεν πήγε… στράφι! Τέσσερα χρόνια στην Αγγλία, βοηθώντας την Τότεναμ σε πολύ καλές πορείες εντός και εκτός συνόρων διοργανώσεις. Μπορεί να μην αποτέλεσε τη… μηχανή των γκολ (12 γκολ σε 4 χρόνια), όμως η δουλειά του στη μεσαία γραμμή ήταν κομβική.

Η καριέρα του απογειώθηκε στη Ρεάλ Μαδρίτης το καλοκαίρι του 2012. Διανύει τον 7ο χρόνο του στη «Βασίλισσα», πλέον έχει γίνει τα… πάντα γι αυτήν στο παιχνίδι της, κατακτώντας 4 Τσάμπιονς Λιγκ, 3 Σούπερ Καπ Ευρώπης, 3 Κύπελλα Συνομοσπονδιών, ένα πρωτάθλημα Ισπανίας και ένα Κύπελλο Ισπανίας. Μπορεί όλα αυτά να έχουν μπει στο… παλμαρέ του, ωστόσο η πορεία της Εθνικής Κροατίας στο πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας είναι η… εκτόξευση, η οποία όμως δεν συνδυάστηκε με το τρόπαιο.

Αρχηγός ο Λούκα Μόντριτς στο σύνολο του Ζλάτκο Ντάλιτς, γνωρίζοντας την ήττα στον τελικό από τη Γαλλία με 4-2. Η περσινή χρονιά ήταν το… πικ της καριέρας του, με τη «χρυσή μπάλα» να καταλήγει –δικαίως- στα χέρια του. Ο άνθρωπος που «έσπασε» το μονοπώλιο των Κριστιάνο Ρονάλντο και Λιονέλ Μέσι, αν και αυτό μικρή σημασία έχει για εκείνον…

Νόμιμο στοίχημα ποδόσφαιρο με μεγάλες προσφορές* και ανταγωνιστικές αποδόσεις! |21+ Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις

Σχολιάστε

X