Κιλιάν Μπαπέ, το σήριαλ και η... λάμψη που χάθηκε από τη LaLiga!

Κιλιάν Μπαπέ, το σήριαλ και η… λάμψη που χάθηκε από τη LaLiga!

Αστείρευτη μεταγραφική ιστορία ενός υπέροχου καλοκαιριού. Ναι, το φετινό μεταγραφικό παζάρι είχε τα πάντα, Μέσι στην Παρί, Κριστιάνο στη Γιουνάιτεντ, Σέρχιο Ράμος στην Παρί, Γκριεζμάν στην Ατλέτικο, Γκρίλις στη Σίτι, Λουκάκου στην Τσέλσι και Ντεπάι στη Μπαρτσελόνα. Είχαμε πολλά χρόνια να ζήσουμε ανάλογες κατάστασεις, όπου τα μεγάλα deals διαδέχονταν το ένα το άλλο. Κι όμως μια… «βόμβα» δεν πυροδοτήθηκε ποτέ, μια «βόμβα» όπου η ισχύ της θα ξεπερνούσε σε αίσθηση αυτές των κορυφαίων, Μέσι και Ρονάλντο.

Ναι, ο Κιλιάν Μπαπέ απασχόλησε την επικαιρότητα περισσότερο από τον Αργεντίνο και τον Πορτογάλο σταρ. Ενα σήριαλ που κράτησε μήνες και πήρε… προσωρινό τέλος λίγες ώρες πριν το κλείσιμο της μεταγραφικής περιόδου. Πως φτάσαμε όμως στο σημείο ο Μπαπέ να αρνείται την πρόταση του… αιώνα για παραμονή στην Παρί; Τι… ζημιές προκλήθηκαν;

Το… χτύπημα στη LaLiga!

Το πρώτο φετινό clasico της La Liga έχει οριστεί για τις 24 Οκτωβρίου – την ίδια μέρα που οι Μπαπέ, Μέσι, Νεϊμάρ θα παραταχθούν απέναντι στη Μαρσέιγ. Ποια παιχνίδια θα παρακολουθήσει ο κόσμος; Ποια ονόματα θα τραβήξουν την προσοχή τους; Ερωτήσεις που πρέπει να εξετάσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι στη La Liga.

Στη συνέντευξη Τύπου της Ρεάλ Μαδρίτης την περασμένη Παρασκευή, ο προπονητής Κάρλο Αντσελότι έθεσε ως επί το πλείστον ερωτήσεις σχετικά με τις προσπάθειες του συλλόγου του να φέρει τον Μπαπέ από την Παρί Σεν Ζερμέν. Ερωτήθηκε επίσης αν δεν πιστεύει ότι, χωρίς τον Μπαπέ, η La Liga στέρεψε από «μεγάλους παίκτες». «Υπάρχουν πολλά μεγάλα ονόματα και πολλή ποιότητα στη La Liga», απάντησε ο Αντσελότι, αλλά δεν έπεισε.

Πριν από μια δεκαετία, δεν υπήρχε καμία απολύτως αμφιβολία ότι η La Liga – και το ισπανικό ποδόσφαιρο γενικά – ήταν απόλυτα γεμάτη με μεγάλα ονόματα και κορυφαία ποιότητα. Η εθνική ομάδα κέρδιζε τρία διαδοχικά μεγάλα τουρνουά, ενώ οι σύλλογοι κυριαρχούσαν στις διοργανώσεις της UEFA. Μεταξύ 2006 και 2018, είτε η Μπάρτσα είτε η Ρεάλ κέρδισαν οκτώ από τα 13 Champions League. Κανένας σύλλογος άλλου πρωταθλήματος δεν κέρδισε πάνω από δύο σε αυτό το διάστημα.

Το Clasico ήταν επίσης το μεγαλύτερο παιχνίδι του παγκόσμιου ποδοσφαίρου – ανταγωνιζόταν τους τελικούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου ή του EURO, ειδικά όταν οι αντίπαλοι προπονητές ήταν ο Πεπ Γκουαρδιόλα και ο Ζοζέ Μουρίνιο. «Όταν η Ρεάλ παίζει με τη Μπαρτσελόνα, ο κόσμος καθηλώνεται», είπε ο Μουρίνιο το 2012 και η La Liga ισχυρίστηκε ότι 500 εκατομμύρια τηλεθεατές παγκοσμίως παρακολουθούσαν το ντέρμπι.

Ο Μπαπέ έμεινε στην Παρί και η λάμψη της LaLiga… σβήνει

Και οι δύο ομάδες είχαν μια λίστα γεμάτη… σούπερ σταρ. Η λίστα με τους νικητές της Χρυσής Μπάλας ήταν αποκλειστικά από τη La Liga από το 2009 έως το 2019. Ο Λιονέλ Μέσι και ο Κριστιάνο Ρονάλντο το μοιράστηκαν μεταξύ τους, με έναν ενδιάμεσο τον Λούκα Μόντριτς το 2018.

Δεν ήταν μόνο οι δύο μεγάλες: από τις 24 θέσεις του βάθρου από το 2009 έως το 2016, 22 συμπληρώθηκαν από παίκτες της La Liga, με τους Τσάβι, Αντρές Ινιέστα, Νεϊμάρ και Γκριεζμάν να κάνουν επίσης πολλές εμφανίσεις. Ριμπερί και Νόιερ της Μπάγερν Μονάχου (στην 3η θέση το 2013 και το 2014) ήταν οι εξαιρέσεις.

Πολλά αστέρια έκαναν τα πάντα να ενταχθούν είτε στη Μπαρτσελόνα είτε στη «Βασίλισσα» και πίεσαν σκληρά να φύγουν από μεγάλες ομάδες. Αυτό συνέβη με  Ρονάλντο, με Γκάρεθ Μπέιλ, με Σεσκ Φάμπρεγας, με Λουίς Σουάρες, με Τόνι Κρος και με Φιλίπ Κουτίνιο. Ακόμα κι εκείνοι που έπαιζαν για τις κορυφαίες ομάδες της Premier League βρήκαν τη γοητεία της Μπάρτσα ή της Ρεάλ ακαταμάχητη.

Με την πάροδο του χρόνου, τα περισσότερα από αυτά τα αστέρια έχουν αποχωρήσει και δεν έχουν αντικατασταθεί. Η καριέρα πολλών παικτών έχει τελειώσει (Ο Τσάβι στο Κατάρ, ο Αντρές Ινιέστα στην Ιαπωνία), η αποχώρηση του Ρονάλντο από την Ισπανία το 2018 ήταν ένα σοκ, το οποίο δεν καλύφθηκε από την έλευση του Αζάρ.

Κι ερχόμαστε στο φετινό καλοκαίρι που ήταν ακόμα πιο δύσκολο, με τους αρχηγούς και των δύο μεγάλων να μετακινούνται στην Παρί Σεν Ζερμέν με συμβόλαια που ούτε η Ρεάλ ούτε η Μπάρτσα θα μπορούσαν να πληρώσουν.

Οι ακριβότερες μεταγραφές του 2021

Παίκτης Από Σε Κόστος
Τζακ Γκρίλις Αστον Βίλα Μαν. Σίτι 117.5 εκατ. ευρώ
Ρομέλου Λουκάκου Ίντερ Τσέλσι 115 εκατ. ευρώ
Τζέιντον Σάντσο Ντόρτμουντ Μαν. Γιουνάιτεντ 85 εκατ. ευρώ
Aσράφ Χακίμι Ίντερ Παρί Σεν Ζερμέν 60 εκατ. ευρώ
Μπεν Γουάιτ Μπράιτον Άρσεναλ 58.8 εκατ. ευρώ
Νταγιοτ Ουπαμεκανό Λειψία Μπάγερν 42.5 εκατ. ευρώ
Ραφαέλ Βαράν Ρεάλ Μαδρίτης Μαν. Γιουνάιτεντ 40 εκατ. ευρώ
Ιμπραχίμα Κονατέ Λειψία Λίβερπουλ 40 εκατ. ευρώ
Τάμι Έιμπραχαμ Τσέλσι Ρόμα 40 εκατ. ευρώ
Εμιλιάνο Μπουεντία Νόριτς Άστον Βίλα 36 εκατ. ευρώ

Μπαπέ, το νέο τεράστιο όνομα

Η αποχώρηση του Μέσι και το πώς έγιναν όλα ήταν ένα τεράστιο πλήγμα για το ηθικό και το κύρος όλων γύρω από το Καμπ Νόου. Ο αντίκτυπος της εξόδου του Ράμος δεμ πρέπει να υποτιμηθεί. Μόλις ο Ρονάλντο έφυγε, έγινε το μεγαλύτερο όνομα, αλλά και προσωπικότητα στην ομάδα. Ο Μαρσέλο είναι ο νέος αρχηγός του συλλόγου, αλλά είναι πιθανώς ο τέταρτος αριστερός μπακ επιλογής. Ο Μπενζεμά ξεκίνησε τη σεζόν φορώντας το περιβραχιόνιο, αλλά δεν αναζητά τα φώτα της δημοσιότητας.

Ο Μπέιλ και ο Αζάρ έχουν τεράστιους μισθούς, αλλά ο κόσμος είναι… παγωμένος μαζί τους. Κάτι ανάλογο και στη Μπαρτσελόνα, με τον Ντεπάι να συγκεντρώνει τα βλέμματα, αλλά να μη μπορεί να μπει σε καμία σύγκριση με μεγάλα ονόματα του παρελθόντος.

Η άφιξη του Μπαπέ θα ήταν ένα μεγάλο βήμα προς την άλλη κατεύθυνση, αφού μιλάμε για τον επόμενο σούπερ σταρ στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Ενας χρήσιμος τρόπος για να δείτε τον αντίκτυπο του 22χρονου, σε σχέση με όλους τους άλλους παίκτες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη La Liga, είναι ο συνολικός αριθμός των οπαδών τους στο Instagram. Ο Ρονάλντο έχει (336 εκατ.), ο Μέσι (276 εκατ.) και ο Νεϊμάρ (159 εκατ.) Είναι σαφώς οι τρεις πρώτοι, αλλά ο Μπαπέ είναι ο επόμενος από όλους τους ποδοσφαιριστές με 57 εκατ., όταν οι σταρ της LaLiga. Λουίς Σουάρες και Καρίμ Μπενζεμά έχουν 42 εκατομμύρια, ο Γκριεζμάν 34 εκατομμύρια και ο Πικέ 19 εκατομμύρια.

Όλα αυτά εξηγούν γιατί ο Πέρεθ είχε εμμονή να φέρει τον Μπαπέ στο Bernabeu και ήταν πρόθυμος να πληρώσει 180 εκατομμύρια ευρώ αυτό το καλοκαίρι, αντί να περιμένει και να προσπαθήσει να τον πάρει με δωρεάν μεταγραφή (αν και με ένα τεράστιο μπόνους υπογραφής) σε 10 μηνες. Ηταν πολλές οι… φωνές στη Μαδρίτη που τόνιζαν πως απομένουν… 128 ημέρες μέχρι να μπορέσει να τον αποκτήσει χωρίς ευρώ! Ο Κάρλο Αντσελότι όμως ήθελε για μια μεγάλη μεταγραφή, ο κόσμος ανυπομονούσε και ο Πέρεθ ήθελε να τον δει μέσα στο νέο Μπερναμπέου. Γι αυτό και μετά τα 160 εκατομμύρια, η πρόταση ανέβηκε στα 170 εκατομμύρια, ακολούθησαν, ακόμα 10 εκα. Ευρώ, ενώ η Ρεάλ ήταν έτοιμη να προσφέρει μέχρι και 200 εκατ.!

Ωστόσο, η Παρί ήταν ανένδοτη, δεν της άρεσε καθόλου η στρατηγική του Φλορεντίνο Πέρεθ, μα περισσότερο δεν μπορούσε να αντιδράσει ψύχραιμα στις διαδοχικές αρνήσεις του ποδοσφαιριστή. Ούτε όταν ήρθε ο Λιονέλ Μέσι δεν ήταν αρκετό για τον 22χρονο να υπογράψει νέο συμβόλαιο.

Η πρόταση… σοκ που αρνήθηκε ο Μπαπέ

Το σίριαλ της μεταγραφής του κατέρρευσε μία ημέρα πριν από τη λήξη της προθεσμίας. Η Παρί Σεν Ζερμέν δεν ικανοποιήθηκε με την πρόταση των 180 εκατομμυρίων ευρώ της Ρεάλ Μαδρίτης, σταμάτησε οριστικά τις επαφές κι έτσι αποφάσισε να ρισκάρει να χάσει το μεγάλο της αστέρι για το τίποτα το επόμενο καλοκαίρι. Ο Κιλιάν Μπαπέ είναι κάτι παραπάνω αποφασισμένος να μετακομίσει στη Βασίλισσα το ερχόμενο καλοκαίρι ως ελεύθερος, τόσο που αρνήθηκε πρόταση ανανέωσης που θα τον καθιστούσε τον πιο ακριβοπληρωμένο ποδοσφαιριστή στον πλανήτη!

Η τελευταία από τις έξι συνολικά προτάσεις που απέρριψε ο Γάλλος σταρ θα του απέφερε ετησίως 45 εκατομμύρια ευρώ! Ποσό που ξεπερνά τους υψηλότερους μισθούς-μαμούθ της Παρί και του παγκοσμίου ποδοσφαίρου αυτή τη στιγμή, των Λιονέλ Μέσι (36 εκατ. ευρώ) και Νεϊμάρ (35 εκατ. ευρώ).

Η λογική του Γάλλου στηρίζεται στο ότι αν υπέγραφε επέκταση συμβολαίου τότε η χρηματιστηριακή του αξία θα εκτοξευόταν ξανά, όπως και οι απαιτήσεις της Παρί για την οποιαδήποτε πρόταση παραχώρησής του. Απαιτήσεις που θα ήταν πολύ πιο δύσκολο να «ματσάρουν» οι Μερένγκες, στους οποίους ο Μπαπέ βλέπει τον εαυτό του από το ερχόμενο κιόλας καλοκαίρι. Αυτή τη στιγμή ο μισθός του 22χρονου αγγίζει τα 20 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο και μένει να φανεί πόσο θα αυξηθεί το κασέ του στη Ρεάλ, αν φυσικά ολοκληρωθεί η μετακίνησή του το 2022.

Με πηγή: Athletic, Times

Σχολιάστε

X