Ρεάλ Μαδρίτης - Μπαρτσελόνα: Clasico με... άρωμα τίτλου στη LaLiga!

Ρεάλ Μαδρίτης – Μπαρτσελόνα: Clasico με… άρωμα τίτλου στη LaLiga!

Αίγλη, προσμονή, μπαλάρα, όλα αυτά που μας καθηλώνουν πάντα στο Clásico, θα βρουν τον τρόπο να παρουσιαστούν στο χορτάρι του «Alfredo Di Stefano». Αλλωστε, όταν κοντράρονται οι κορυφαίοι, πάντοτε το ένστικτο τους οδηγεί στο να τα δίνουν όλα. O νικητής συνεχίζει την τρελή πορεία για τον τίτλο σε μια από τις πιο… παράξενες σεζόν στη LaLiga. Ο χαμένος… χάνεται, μένει πίσω ψυχολογικά και ο δρόμος για την κούπα στενεύει.

Όλες οι αποδόσεις LaLiga εδώ!

Νόμιμο στοίχημα ποδόσφαιρο με μεγάλες προσφορές* και ανταγωνιστικές αποδόσεις! |21+ Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις

Το βράδυ του Σαββάτου (22.00, 10/04) έχουμε Clasico, Ρεάλ Μαδρίτης – Μπαρτσελόνα και τα εκατομμύρια των φιλάθλων ανυπομονούν… Σε λίγες ώρες ένα νέο κεφάλαιο θα προστεθεί στις άπειρες αναμνήσεις που από το 1929 γεμίζουν τα κεφάλαια μίας χρυσής ιστορίας που έχει εξελιχθεί σε κάτι περισσότερο από ένα παιχνίδι. Το Clasico αρχίζει, συντονιστείτε….

Τι σημαίνει… Clasico;

Είναι το κλασικό, ο τίτλος που δόθηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά ραντεβού του πλανήτη, αυτό ανάμεσα στη Μπαρτσελόνα και τη Ρεάλ Μαδρίτης. Αρχικά αναφερόταν μόνο στους αγώνες του ισπανικού πρωταθλήματος, αλλά σήμερα ο όρος έχει γενικοποιηθεί και τείνει να περιλαμβάνει κάθε ραντεβού μεταξύ των δύο ομάδων εντός κι εκτός συνόρων.

Ποια ήταν η αρχή του Clasico;

Η ιστορία της αντιπαλότητας χρονολογείται από το 1929. Τότε, ήταν η πρώτη φορά που Μπαρτσελόνα και Ρεάλ βρέθηκαν αντιμέτωπες. Στην τότε έδρα της πρώτης, «Λες Κορτς», οι Μαδριλένοι είχαν επικρατήσει με 2-1. Εκείνον τον τίτλο, ωστόσο τον πήρε η Μπάρτσα.

Πότε η dream team του Κρόιφ διέλυσε τη Ρεάλ Μαδρίτης;

Ιανουάριος του 1994. Η επίσκεψη της Ρεάλ στο «Καμπ Νόου» ήταν εφιαλτική και ο χρόνος δεν είχε μπει καλά για τη Βασίλισσα. Απόλυτος πρωταγωνιστής ο Ρομάριο. Το εκπληκτικό χατ τρικ του Βραζιλιάνου και το τελικό 5-0 αποτελούν το ένδοξο κύκνειο άσμα της εξαιρετικής εποχής της περίφημης «Dream team» του Γιόχαν Κρόιφ. Η ήττα αυτή σηματοδότησε το τέλος της μεγάλης Ρεάλ των Μίτσελ και Μπουτραγκένιο και βύθισε την ομάδα της Μαδρίτης σε κρίση.

Πότε «εκδικήθηκε» η Ρεάλ τη Μπαρτσελόνα;

“Δοξασμένο 5-0” είναι ο τίτλος της «Αs». Τέσσερα χρόνια χωρίς τίτλο ήταν παρά πολλά για τη Βασίλισσα. Με προπονητή τον Χόρχε Βαλντάνο υποδέχθηκε τη Μπαρτσελόνα. Στόχος ήταν ο τίτλος, αλλά και η εκδίκηση για το ταπεινωτικό 5-0 της περσινής σεζόν. Ο Ιβάν Ζαμοράνο απάντησε στον Ρομάριο με τον ίδιο τρόπο. Το δικό του χατ τρικ, οδήγησε τη Ρεάλ σε μια μεγάλη νίκη, που εκδικήθηκε με το ίδιο νόμισμα (5-0). Αποθέωση για τον Βαλντάνο, ο οποίος επί δυο διαδοχικές χρονιές είχε στερήσει το πρωτάθλημα – ως προπονητής της Τενερίφε – από τη Ρεάλ, στέλνοντάς το στη Βαρκελώνη.

Πότε υποκλίθηκε το Μπερναμπέου στον Ροναλντίνιο;

“Ο Ροναλντίνιο είναι ανώτερο ον”. Ο τίτλος της “As” τα λέει όλα. Σεζόν 2005-’06 και ο Ροναλντίνιο στα καλύτερα του κάνει… μαγικά πράγματα. Το «Σαντιάγο Μπερναμπέου» περιμένει να τον αποδοκιμάσει, αλλά τόσο μετά το δεύτερο γκολ του όσο και στο τέλος τον αποθεώνει με ανυπέρβλητο και παρατεταμένο χειροκρότημα. Νωρίτερα ο Ρόνι έχει πραγματοποιήσει δύο απίστευτα σλάλομ και έχει βάλει την σφραγίδα του στο διασυρμό (3-0) των γηπεδούχων. Ο Ετό είχε ανοίξει το σκορ για τους Καταλανούς.

Ποια είναι η μεγαλύτερη νίκη σε Clasico;

Είναι αρχές Μαΐου του 2009, λίγο πριν την ολοκλήρωση της πρώτης χρονιάς του Πεπ Γκουαρδιόλα στον πάγκο της Μπαρτσελόνα. Ωστόσο, πριν το φινάλε υπήρχε Clasico στη Μαδρίτη με τη Ρεάλ του Χουάντε Ράμος. Ο Ιγουαΐν βάζει νωρίς μπροστά τους γηπεδούχους, μα αυτό που θα ακολουθήσει δεν έχει προηγούμενο και επόμενο στα Clasicos. Οι Καταλανοί οργιάζουν και με μπροστάρη τον Ανρί που κάνει τρομερή εμφάνιση (2 γκολ δικά του) φτάνουν στο ανεπανάληπτο και ιστορικό 2-6 (2 γκολ και ο Μέσι). Ολος ο κόσμος υποκλίνεται στην απίστευτη Μπαρτσελόνα, η οποία λίγες ημέρες αργότερα φτάνει στο πρώτο τρεμπλ της ιστορίας του συλλόγου. Η εποχή Γκουαρδιόλα ξεκινούσε με μαγικό τρόπο.

 

Ποιοι είναι οι αριθμοί του Λιονέλ Μέσι στο Clasico;

Η Μπάρτσα έχει νικήσει πέντε από τα τελευταία της επτά ματς με τη Ρεάλ εκτός έδρας σε όλες τις διοργανώσεις. Σε μια παράξενη σεζόν, ο Λιονέλ Μέσι είναι μόνος, αλλά ορεξάτος, έχοντας βάλει 29 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις. Είναι επίσης ο πρώτος σκόρερ των ντέρμπι στην ιστορία (26 στο σύνολο και 18 στο πρωτάθλημα). Ωστόσο, ο Αργεντίνος σούπερ σταρ μετρά και έξι διαδοχικά παιχνίδια κόντρα στη Ρεάλ χωρίς να σκοράρει. Εχει ισοφαρίσει το μεγαλύτερο σερί… ξηρασίας κόντρα στους Μαδριλένους (Απρίλιος ΄14-  Δεκέμβριος ΄16). Απέναντί έχει βρει και έχει νικήσει 17 φορές τον Κασίγιας, 5 φορές τον Νάβας και τέσσερις τον Ντιέγκο Λόπεθ!

Οι πρώτοι σκόρερ του Clasico

Παίκτης Ομάδα Γκολ
Λιονέλ Μέσι Μπαρτσελόνα 26
Αλφρέντο Ντι Στέφανο Ρεάλ Μαδρίτης 18
Κριστιάνο Ρονάλντο Ρεάλ Μαδρίτης 18
Ραούλ Ρεάλ Μαδρίτης 15
Θέσαρ Μπαρτσελόνα 14
Φρανσίσκο Χέντο Ρεάλ Μαδρίτης 14
Φέρεντς Πούσκας Ρεάλ Μαδρίτης 14
Λουίς Σουάρες Μπαρτσελόνα 12
Σαντιγιάνα Ρεάλ Μαδρίτης 12
Ούγκο Σάντσες Ρεάλ Μαδρίτης 10
Χουανίτο Ρεάλ Μαδρίτης 10
Χοσέ Σαμιτιέρ Ρεάλ Μαδρίτης και Μπάρτσα 10
Καρίμ Μπενζεμά Ρεάλ Μαδρίτης 9

Αυτοί είναι οι αριθμοί του Clasico

Η Ρεάλ έχει νικήσει 71 από τα 170 ματς πρωταθλήματος απέναντι στη Μπαρτσελόνα από το 1929, ενώ η Μπαρτσελόνα μετρά 67 νίκες. Η Ρεάλ κατέχει το ρεκόρ νικηφόρου σερί με έξι διαδοχικές επιτυχίες από τον Σεπτέμβριο του 1962 έως τον Φεβρουάριο του 1965.

Οι Μαδριλένοι είχαν 43 νίκες έναντι των 28 της Μπάρτσα μέχρι το 1973. Οι Καταλανοί ανέβασαν ρυθμό και από τότε έχουν κερδίσει 39 ντέρμπι και η Ρεάλ 28.

Η Μπάρτσα το 2011 σχεδόν… ισοφάρισε το πιο μεγάλο νικηφόρο σερί. Όμως το γκολ – πέναλτι του Κριστιάνο Ρονάλντο έδωσε την ισοπαλία στη Ρεάλ κι έβαλε τέλος σε ένα σερί πέντε διαδοχικών νικών των Καταλανών.

Οι δυο ομάδες έχουν σκοράρει 546 γκολ στα ματς τους στη La Liga από το 1929 κι έπειτα. Είναι ένας μέσος όρος 3.2 ανά αγώνα. Οι δύο ομάδες έχουν από 99 γκολ εκτός έδρας. Η Ρεάλ εντός έδρας όμως έχει 179, 10 παραπάνω από την μισητή αντίπαλό της. Το Clasico με τα πιο πολλά γκολ ήταν τον Φλεβάρη του 1935 και τον Γενάρη του 1943: το 8-2 της Ρεάλ και το 5-5 αντίστοιχα.

Τα τελευταία τέσσερα ντέρμπι στο Μπερναμπέου είχαν όλα γκολ στα πρώτα επτά λεπτά. Ο Μπενζεμά είχε σκοράρει 23 δευτερόλεπτα μετά τη σέντρα τον Δεκέμβριο του 2011 και μετά από έξι λεπτά τον Μάρτιο του 2013. Ο Ινιέστα της Μπαρτσελόνα άνοιξε το σκορ μετά από επτά λεπτά τον Οκτώβριο του 2013 και ο Νεϊμάρ έκανε το ίδιο σε ντέρμπι έπειτα από 4 λεπτά από την έναρξή του.

Το Clasico είχε και ρεκόρ σε πρεστίζ και αξία παικτών. Υπήρξε ματς όπου βρέθηκαν μαζί οι Μπέιλ, Κριστιάνο Ρονάλντο και Χάμες Ροντρίγκες από τη Ρεάλ και από τη Μπαρτσελόνα οι Νεϊμάρ και Σουάρες με συνολικό κόστος στα 367 εκατομμύρια.

Ο Λίο Μέσι έχει την ευκαιρία να κάνει ρεκόρ συμμετοχών σε Clásico, ισοφαρίζοντας την επίδοση του Σέρχιο Ράμος, που θα χάσει το ματς λόγω τραυματισμού. Εφόσον ο Αργεντίνος σταρ αγωνιστεί το Σάββατο θα πιάσει τα 45 ντέρμπι του αρχηγού της Ρεάλ. Aκολουθούν οι: Πάκο Χέντο, Μανόλο Σαντσίς και Τσάβι που έχουν ο καθένας 42 Clásico.

Ο Ράμος θα χάσει το ντέρμπι λόγω του τραυματισμού του στην Εθνική Ισπανίας. Θα είναι μόλις το τρίτο ντέρμπι που θα χάσει με τη Ρεάλ. Είχε λείψει από τον ημιτελικό του Champions League του 2010-2011 (1-1) και το πρώτο ματς του Κυπέλλου Ισπανίας (ημιτελικός του 2012-2013 που είχε λήξει 1-1).

Ο Καρίμ Μπενζεμά δεν κατάφερε να σκοράρει στις εννέα τελευταίες εμφανίσεις του εναντίον της Μπαρτσελόνα σε όλες τις διοργανώσεις. Είναι η μεγαλύτερη διάρκεια χωρίς γκολ εναντίον ενός αντιπάλου για παίκτη της Ρεάλ Μαδρίτης.

Διοργάνωση Παιχνίδια Νίκες Ρεάλ Νίκες Μπάρτσα Ισοπαλίες
La Liga 181 74 72 35
Copa del Rey 35 12 15 8
Copa de la Liga 6 0 2 4
Supercopa de España 14 8 4 2
Copa de la Coronación 1 0 1 0
Champions League 8 3 2 3
All competitions 245 104 96 52

 

X