EURO 2020: Αλλάζει ο κανονισμός του οφσάιντ;

EURO 2020: Αλλάζει ο κανονισμός του οφσάιντ;

O Aρσέν Βενγκέρ τάραξε τα νερά με την πρότασή του για τον κανονισμό του οφσάιντ, το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο δεν δείχνει να το δέχεται, αλλά όλα είναι ανοιχτά ενόψει Εuro 2020. 

Ο διαιτητής πρέπει να αποφασίζει σαν να μην υπήρχε καν η τεχνολογία. Ξέρει ότι έχει αλεξίπτωτο στην διάθεση του που μπορεί να τον βοηθήσει να διορθωθεί το λάθος του, όμως, το λάθος εξακολουθεί να έχει συμβεί και όποιος καλείται να τον κρίνει σίγουρα δεν το ξεχνάει. Στόχος είναι να μην χρειάζεται το VAR, επειδή οι αποφάσεις είναι σωστές. Ο Αρσέν Βενγκέρ προσπαθεί να βάλει τη δικιά του πινελιά, να απορροφήσει τις πιέσεις, μιας και η κατάσταση στην Premier League έχει φτάσει σε οριακό σημείο!

Ο Αλσατός είναι ένας εκ των ανθρώπων που πιέζουν για την πιο ριζική αλλαγή στον κανονισμό του οφσάιντ τα τελευταία 30 χρόνια. Και αυτό με την πρόταση ο επιτιθέμενος να θεωρείται οφσάιντ μόνο όταν είναι ξεκάθαρα μπροστά από τον τελευταίο αμυντικό. Ο κανονισμός αυτός θα θεωρείται η πιο επιδραστική και μεγάλη αλλαγή σε κανονισμούς από το 1922 και μπορεί να εφαρμοστεί στο Euro 2020. Η FIFA θα φέρει την πρόταση στην ΙFAB, το αρμόδιο όργανο επιβολής των κανονισμών. Αυτό θα γίνει σε συνεδρίαση στις 29 Φλεβάρη και εφόσον περάσει θα μπορεί να εφαρμοστεί την 1η Ιουνίου, δηλαδή 12 ημέρες πριν την έναρξη του Euro.

Τι ισχύει τώρα: ο παίκτης είναι εκτεθειμένος εάν οποιοδήποτε σημείο του σώματός του – εκτός από χέρια ή ώμο – εξέχει έστω και λίγο από τον τελευταίο αμυνόμενο

Τι προτείνεται: ο παίκτης να υποδεικνύεται οφσάιντ μόνο όταν είναι ξεκάθαρα πιο μπροστά όλο του το σώμα από τον τελευταίο αμυνόμενο
Στον νέο ρόλο του ο Αρσέν Βενγκέρ δείχνει να επιμένει ώστε αυτή η αλλαγή να εισαχθεί άμεσα. Σε αυτήν την περίπτωση εφόσον οποιοδήποτε μέρος του σώματος του επιθετικού είναι στην ίδια ευθεία τότε δεν θα πρέπει να λογίζεται ως οφσάιντ. Όπως ισχύει τώρα οποιοδήποτε μέρος και εάν εξέχει και είναι μπροστά από τον αμυντικό τότε θεωρείται εκτεθειμένος ο επιθετικός. Οι Times είχαν αποκαλύψει τον Δεκέμβριο πως από τότε η FIFA σκεφτόταν αυτήν την αλλαγή. Με μία τέτοια αλλαγή θα σταματήσουν να υπάρχουν και προβλήματα στο VAR.

Ο ρόλος του VAR για το οφσάιντ στο Euro 2020

Ο Βενγκέρ σε σχετικές τοποθετήσεις του πως με το VAR υπάρχει μεγάλη δυσκολία με τον ισχύοντα κανονισμό στο οφσάιντ. “Έχουμε περιπτώσεις οφσάιντ που πραγματικά δίνονται για το ελάχιστο. Για εκατοστά. Πρέπει να σταματήσει αυτό. Να γίνει γρήγορα η αλλαγή. Δεν γίνεται να λες ότι η μύτη του παίκτη μπορεί να είναι οφσάιντ. Αντίθετα το σωστό είναι να μην θεωρείται οφσάιντ ο παίκτης εφόσον οποιοδήποτε μέρος του σώματός του με το οποίο θα μπορούσε να σκοράρει να είναι στην ίδια ευθεία με τον αμυνόμενο. Αυτό θα ξεκαθαρίσει πολλά πράγματα”, σχολιάζει σχετικά ο Αλσατός.

Με αυτά τα δεδομένα έχει προκύψει και ανησυχία για το πως μπορεί να επηρεάζει το VAR τις φάσεις με τις υποδείξεις για οφσάιντ. Σε ένα Σαββατοκύριακο μες στον Δεκέμβριο μόνο πέντε γκολ δεν μέτρησαν για εκατοστά που ήταν εκτεθειμένοι οι επιθετικοί.

Οι σύλλογοι της Premier έχουν ζητήσει να προσαρμοστεί ανάλογα το VAR με τις γραμμές του οφσάιντ. Να είναι πιο χοντρές οι γραμμές και να δίνεται ένα μικρό περιθώριο έτσι. Οι ομάδες σημείωναν ότι τουλάχιστον εννιά γκολ θα έπρεπε να είχαν μετρήσει έτσι.

Για να περάσει η πρόταση στην IFAB (International Football Association Board ) πάντως χρειάζονται τουλάχιστον έξι ψήφοι. Η τελευταία μεγάλη αλλαγή στο οφσάιντ ήταν το 1990. Τότε το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο αποφάσισε πως ένας παίκτης δεν είναι εκτεθειμένος όταν είναι στην ίδια ευθεία με τον αμυνόμενο. Πριν για να μετρήσει το γκολ θα έπρεπε να βρίσκεται πίσω από τον αμυντικό. Το 1992 επετράπη και το να μπορεί να γυρίζει η μπάλα στον τερματοφύλακα με πάσα προς τα πίσω.

Το 2005 αυτό που είχε περάσει στον κανονισμό ήταν η ενδεχόμενη εμπλοκή άλλου παίκτη στην φάση αγγίζοντας την μπάλα ενώ είναι εκτεθειμένος ή επηρεάζοντας την φάση. Ο Βενγκέρ επίσης θέλει βελτίωση της επικοινωνίας του VAR και της επαφής της συγκεκριμένης τεχνολογίας με τον κόσμο στα γήπεδα. Η FIFA ετοιμάζεται να φέρει προτάσεις για να έχουν μεγάλες και επεξηγηματικές οθόνες στα γήπεδά τους οι αγγλικές ομάδες, πράγμα που σημαίνει πως οι Λίβερπουλ και Γιουνάιτεντ πρέπει να αναβαθμίσουν τις εγκαταστάσεις τους σε αυτό το θέμα.

Ο πρώην τεχνικός της Άρσεναλ επίσης έχει την άποψη πως παλιοί διαιτητές πρέπει να εκπαιδεύονται ως VARιστες. Επίσης συμφώνησε με την πρόταση του Φάμπιο Καμπέλο ότι παλιοί παίκτες πρέπει ακόμα να εκπαιδευτούν στο σύστημα του VAR. Όπως σημειώνει ο Βενγκέρ με αυτόν τον τρόπο θα αυξηθεί το δυναμικό που θα ξέρει το πρωτόκολλο του VAR και θα υπάρχει ειδίκευση αλλά και πιο καλή λειτουργία.

Νόμιμο στοίχημα ποδόσφαιρο με μεγάλες προσφορές* και ανταγωνιστικές αποδόσεις! |21+ Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις

Ατελείωτο στοίχημα στο Champions League  με 200+ ειδικά!

Σχολιάστε

X