Είναι η κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση. Και για πρώτη φορά στην ιστορία θα δούμε Παγκόσμιο Κύπελλο με φόντο τα Χριστούγεννα. Το Μουντιάλ στο Κατάρ θ’ αρχίσει στις 21 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 18 Δεκεμβρίου.
Η κληρωτίδα ήταν κεφάτη και οι όμιλοι δεν απογοήτευσαν. Η κορυφαία διοργάνωση της ποδοσφαιρικής υφηλίου υπόσχεται πλούσιο θέαμα, ανατροπές, συγκινήσεις, μάχες και φυσικά την πεμπτουσία του γκολ, με φόντο το επιχρυσωμένο τρόπαιο που θα κατακτήσει ο νικητής. Εκείνος που θα διαδεχτεί τη Γαλλία στην κορυφή του κόσμου (εκτός αν οι Τρικολόρ καταφέρουν το πρώτο back-to-back από το 1962) και θα κάνει δικό του τον τίτλο στον τελικό του «Lusail Stadium» στις 18 Δεκεμβρίου.
Μέχρι την τελευταία στάση ωστόσο ο δρόμος είναι μακρινός και ο χρόνος άπλετος για να χορτάσουμε μπάλα! Ιδίως από τη στιγμή που η κλήρωση των ομίλων του Παγκοσμίου Κυπέλλου έκλεισε το… μάτι στον κόσμο του ποδοσφαίρου και άφησε πρόσφορο έδαφος για φοβερά ματς που έχουν όλα τα φόντα για να χαραχθούν ανεξίτηλα στη μνήμη. Και πρώτο – πρώτο το μεγάλο ραντεβού της Ισπανίας με τη Γερμανία! Μετά την εξάρα των Φούριας Ρόχας στο Nations League, οι δυο μονομάχοι διασταυρώνουν εκ νέου τα ξίφη τους, αλλά ο κάπτεν και ηγέτης των Πάντσερ, Μάνουελ Νόιερ, υπόσχεται πως αυτή τη φορά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά! Αντίστοιχου μεγέθους… αναβίωση είναι και το μεγάλο παιχνίδι της Πορτογαλίας με την Ουρουγουάη στον όγδοο όμιλο, με τις δυο ομάδες να αγωνίζονται ξανά ως αντίπαλοι σε Παγκόσμιο Κύπελλο έπειτα από τέσσερα χρόνια.
Ήταν στο προηγούμενο Μουντιάλ άλλωστε και στα γήπεδα της (αποκλεισμένης πλέον από τη FIFA) Ρωσίας όπου οι Ίβηρες βρήκαν στο δρόμο τους τη Σελέστε, με τον Έντισον Καβάνι να παίρνει από το… χεράκι τους Λατινοαμερικάνους και να τους στέλνει στα προημιτελικά του θεσμού με νίκη 2-1. Από εκεί και έπειτα ξεχωρίζει ο όμιλος «φωτιά» που θα βρει τις Βραζιλία, Ελβετία, Σερβία και Καμερούν να μάχονται για δυο εισιτήρια, στον ίσως πιο αμφίρροπο όμιλο της διοργάνωσης. Από την πλευρά τους, οι πρωταθλητές Γάλλοι προετοιμάζονται για ένα άτυπο μπρα-ντε-φερ με τη Δανία του Κρίστιαν Έρικσεν, ενώ Αγγλία και Βέλγιο παραμένουν τα ακλόνητα φαβορί σε δεύτερο και έκτο όμιλο αντίστοιχα.
Στην ίδια μοίρα και η Αργεντινή του Λιονέλ Μέσι, η οποία ονειρεύεται δεύτερο σερί τρόπαιο μετά την κατάκτηση του Copa America, την ίδια ώρα που οι Ολλανδοί με τη σειρά τους αποτελούν στη θεωρία τα απόλυτα αφεντικά του δικούς τους ομίλου. Σε πρώτη φάση ωστόσο την λάμψη από τον όμιλο των Οράνιε αλλά και συλλήβδην από όλους τους συνδιεκδικητές θα κλέψει το Κατάρ, το οποίο θα υποδεχθεί στην πρεμιέρα το Εκουαδόρ στις 21 Νοεμβρίου και από εκεί και ύστερα το πιο ανατρεπτικό κουβάρι θα αρχίσει να ξετυλίγεται…
Η αντίστροφη μέτρηση για τη γιορτή άρχισε και το bwin News θυμάται πρόσωπα που έκαναν τη διαφορά!
Ζινεντίν Ζιντάν: Από τον παράδεισο στην… κόλαση!
Μια τεράστια προσωπικότητα, ένας θρύλος του ποδοσφαίρου που έβαλε τη δική του σφραγίδα σε Μουντιάλ. Ο ίδιος έστειλε τη Γαλλία στους επτά ουρανούς, ήταν όμως αυτός που οκτώ χρόνια αργότερα με τη… διάσημη κουτουλιά έβαλε εμπόδια στη Γαλλία για ένα ακόμα Παγκόσμιο Κύπελλο. Το 1998 εκτόξευσε το μύθο του κι ας χρειάστηκε μόνο ένα ματς. Ο Ζιζού αποβλήθηκε για αντιαθλητικό μαρκάρισμα κόντρα στη Σαουδική Αραβία, ήταν επηρεασμένος σε προημιτελικό και ημιτελικό, όμως μετέτρεψε τον τελικό με τους Βραζιλιάνους σε one man show. Δυο γκολ με κεφαλιές, μια ηγετική εμφάνιση που δύσκολα βρίσκεις σε ένα τόσο μεγάλο ραντεβού και το 1998 πέρασε στην ιστορία ως το… Μουντιάλ του Ζιντάν!
Από τον παράδεισο στην κόλαση, μιας και το 2006 η κουτουλιά στον Ματεράτσι πέρασε για πάντα στην ιστορία. Στο 110ο λεπτό του τελικού του Βερολίνου, ο Γάλλος σταρ ξαπλώνει στο έδαφος τον πανύψηλο Ματεράτσι και αντικρίζει την κόκκινη κάρτα. Ο Ιταλός θα σηκωθεί και στη ρώσικη ρουλέτα θα δικαιώσει τον Λίπι. Η Ιταλία κατέκτησε το Μουντιάλ και οι Γάλλοι έμειναν με την απορία: Τι θα γινόταν αν συνέχιζε ο Ζιντάν;
Ρονάλντο: Ο εφιάλτης και η αποθέωση!
Από την κόλαση του 1998 στον παράδεισο του 2002! Ο Ρονάλντο έζησε τον απόλυτο εφιάλτη, αλλά και την κορυφαία στιγμή που μπορεί να ζήσει ένας ποδοσφαιριστής. Λίγες ώρες πριν το μεγάλο τελικό με τη Γαλλία, εκεί όπου η Βραζιλία φάνταζε το μεγάλο φαβορί, το Φαινόμενο… εξαφανίστηκε. Εδωσε περισσότερα από όσα μπορούσε ο οργανισμός του; Δεν άκουσε το σώμα του; Ο αγώνας «επιβίωσης» κόντρα στις ανθρώπινες αντοχές εξελίχθηκε σε μια βαριά ήττα. Ολα πάντως ξεχνιούνται για το μεγαλύτερο τρόπαιο της καριέρας του, το Μουντιάλ του 2002!
Στις 26 Ιουνίου ερχόταν το προμήνυμα της λύτρωσης, με τον Βραζιλιάνο να σκοράρει κόντρα στην Τουρκία και να της δίνει το εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό! Η ικανότητα του Ρονάλντο να επιστρέψει στην κορυφαία μορφή και να τραβήξει πάνω του όλα τα βλέμματα ήταν κάτι μοναδικό. Πιο αέρινος και με ένα… μοναδικό κούρεμα έδειχνε πως η πίεση της τριετίας είχε πλέον φύγει από πάνω του. Σχεδόν! Εμεναν ακόμα 90 λεπτά! Δυο γκολ σε έναν τελικό… λύτρωσης! «Έχω τονίσει ότι η μεγάλη νίκη μου ήταν να παίξω και πάλι το ποδόσφαιρο, να σκοράρω. Τα γκολ με τη Γερμανία το 2002 ήταν τα καλύτερα τέρματα στην καριέρα μου» θα τονίσει. Είναι δεύτερος σκόρερ στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων με 15 τέρματα.
Ντιέγκο Μαραντόνα: Μουντιάλ, υπόθεση ενός!
Ποτέ και κανένα μέχρι το καλοκαίρι του 1986 τουρνουά δεν ήταν υπόθεση ενός παίκτη, και αν είχαν αγωνιστεί στο παρελθόν σε Παγκόσμιο Κύπελλο σπουδαίοι ποδοσφαιριστές όπως ο Πελέ και ο Κρόιφ. Ο Ντιέγκο Μαραντόνα πήγε στο Μεξικό ως ο ποδοσφαιριστής που ήταν αποφασισμένος να γίνει ο καλύτερος του κόσμου και τα κατάφερε! Μια τρομερή ανασταλτικά Αργεντινή κι ένας παίκτης που έκανε τα πάντα να φαίνονται τόσο απλά! Ο Ντιέγκο «έφαγε» πολύ ξύλο, αλλά άντεξε. Με τους Κορεάτες μοίρασε τρεις ασίστ, με την Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Ιταλία σκόραρε και ξόρκισε τα φαντάσματα του Μουντιάλ της Ισπανίας. Ασίστ με τη Βουλγαρία και ματσάρα με την Ουρουγουάη. Κόντρα στους Αγγλους ήταν… θεϊκός!
Κάθε άγγιγμά του και κάτι μοναδικό. Πέτυχε το ωραιότερο τέρμα στην ιστορία του ποδοσφαίρου, αλλά κι αυτό που δεν θα ξεχαστεί ποτέ! Τη στιγμή όμως που ο Σίλτον έκανε έξοδο έχοντας σίγουρη την απόκρουση, ο Μαραντόνα που κανονικά δεν θα έφτανε τη μπάλα, έβαλε το χέρι του και σκόραρε το 1-0. «Στο γκολ έβαλα εγώ το κεφάλι μου και ο Θεός το χέρι του», είπε αργότερα και το γκολ ονομάστηκε «Το χέρι του Θεού!». To δεύτερο είναι ό,τι πιο όμορφο έχει υπάρξει ποτέ. Πήρε τη μπάλα κοντά στο κέντρο και ντρίμπλαρε τέσσερις αντιπάλους, τρέχοντας με τη μπάλα στα πόδια για 60 μέτρα σε χρόνο 10 δευτερολέπτων!
Δεν ήθελε όμως να σκοράρει απλά, γι αυτό και προσπέρασε τον τερματοφύλακα κάνοντας το 2-0. Αλλα δυο γκολ του Ντιέγκο στον ημιτελικό με το Βέλγιο και κόντρα στη Δυτική Γερμανία ήταν αυτός που κάνει την διαφορά. Επειτα από οκτώ χρόνια το Παγκόσμιο Κύπελλο επέστρεφε στο Μπουένος Άιρες και ο Ντιέγκο Μαραντόνα γινόταν ο εθνικός ήρωας μιας ολόκληρης χώρας. Τέσσερα χρόνια αργότερα, ο Μαραντόνα βρέθηκε μια ανάσα από το δεύτερο τρόπαιο, όμως ένα πέναλτι έκρινε τη μοίρα. Δεν θα ξεχάσει κανείς τα δάκρυα του Ντιέγκο απέναντι στους Γερμανούς, αλλά και το σοκ του 1994, όταν βρέθηκε θετικός σε ντόπινγκ κοντρόλ.
Πελέ: Ο «Βασιλιάς» της διοργάνωσης
Σκόραρε…. εκατοντάδες γκολ με τη Σάντος, αλλά η παγκόσμια φήμη του Πελέ χτίστηκε στις επιδόσεις του στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Η πρώτη του ήταν το 1958, 17 ετών στο τουρνουά. Τα κατορθώματά του κατά τη διάρκεια αυτής της παράστασης περιελάμβαναν ένα χατ-τρικ στον ημιτελικό και δύο γκολ σε μια επιβλητική νίκη εναντίον της γηπεδούχου Σουηδίας στον τελικό. Οι τραυματισμοί τον εμπόδισαν να συνεισφέρει πλήρως στις δύο επόμενες παρουσίες της Βραζιλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο, οπότε ήταν το 1970 – το τέταρτο Παγκόσμιο Κύπελλο, όπου ο Βραζιλιάνος εδραίωσε πραγματικά τη φήμη του ως ένας από τους καλύτερους παίκτες που έχουν παίξει ποτέ σε Μουντιάλ. Οι εμπνεύσεις του στο Μουντιάλ του 1970 θα μείνουν σε όλους αξέχαστες. Οδηγώντας την ομάδα, ο Πελέ πέτυχε 4 γκολ στη διοργάνωση, περιλαμβανομένου ενός στον τελικό, που συνέβαλε στη νίκη με 4-1 κατά της Ιταλίας. Το γκολ του Πελέ στον τελικό συνέπεσε βολικά με το 100ό γκολ της Σελεσάο σε Παγκόσμια Κύπελλα! Ο κόσμος υποκλίθηκε για άλλη μια φορά στον «βασιλιά»…
Μίροσλαβ Κλόζε: Το… φαινόμενο!
Eνα… φαινόμενο των Παγκοσμίων Κυπέλλων! Μίροσλαβ Κλόζε, ο πρώτος σκόρερ των Μουντιάλ, ο μοναδικός παίκτης που έχει συμμετοχή σε τέσσερις διαδοχικούς ημιτελικούς.
Με 16 γκολ στην πλάτη του με την Καϊζερσλάουτερν, ο Μίροσλαβ Κλόζε πάει στο μουντιάλ του 2002 και βάζει στο πρώτο ματς τρία από τα οκτώ γκολ της Γερμανίας κόντρα στην Σαουδική Αραβία. Η Ασία θα γίνει η πρώτη κορυφή της καριέρας του. Ο Κλόζε με πέντε γκολ πήρε το ασημένιο παπούτσι πίσω από Ρονάλντο και μπήκε στην all star ομάδα. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006, ο Κλόζε θα πετύχει δύο γκολ στην πρεμιέρα της διοργανώτριας Γερμανίας στη νίκη με 4-2 απέναντι στην Κόστα Ρίκα. Θα πετύχει ακόμα δύο κόντρα στο Εκουαδόρ και το λυτρωτικό απέναντι στην Αργεντινή που έστειλε το ματς στα πέναλτι και τα πάντσερ στον ημιτελικό.
Το 2010 είναι το επόμενο ραντεβού του. Μετά τη δεύτερη θέση του 2002 και την τρίτη του 2006, ο Κλόζε θα μοιάζει σαν ο τελευταίος των Μοϊκανών. Κι όμως ο Τύπος αντέδρασε στην κλήση του. Ομως ο Γιόακιμ Λεβ ήξερε τι έκανε. Στο πρώτο ματς του μουντιάλ ο Μίροσλαβ Κλόσε θα σκοράρει και πάλι. Δεν θα ήταν το μοναδικό γκολ. Στα 32 του χρόνια, ο χαρισματικός επιθετικός θα πετύχει το πρώτο γκολ της Γερμανίας στη φάση των «16» κόντρα στην Αγγλία, ενώ θα σκοράρει δύο φορές στον προημιτελικό απέναντι στην Αργεντινή. Το κοντέρ έφτασε τα 14. Ομως δεν έμεινε εκεί… To 2014 ήταν εκεί ξανά! Ιστορικό γκολ με τη Γκάνα, γκολ ρεκόρ κόντρα στη Βραζιλία στο μυθικό 7-1!
Τσάβι: Το μυαλό της Ισπανίας
Το σύμβολο μιας ποδοσφαιρικής ιδέας! MVP του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2008, στο οποίο η ομάδα του του Λουίς Αραγονές αποτίναξε για πάντα την ταμπέλα της λούζερ, υπήρξε τρομερός στην αξέχαστη κατάκτηση του Μουντιάλ του 2010. Ναι, στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής, ήταν αυτός που βοήθησε να γίνουν τα πάντα. Ηταν αυτός που έβρισκε λύσεις απέναντι σε μια γεμάτη μεσαία γραμμή, να οργανώνει επιθέσεις με σύντομες, κοφτές πάσες. Ηταν ο «εγκέφαλος» μιας ομάδας που έκανε τα πάντα εξαιρετικά. Ο Τσάβι ολοκλήρωσε τις περισσότερες πάσες από οποιονδήποτε άλλο παίκτη στη διοργάνωση κι έβαλε τα νικητήρια γκολ τόσο στον προημιτελικό όσο και στον ημιτελικό.