Παναθηναϊκός: Οι 11 κορυφαίοι ποδοσφαιριστές που φόρεσαν τα «πράσινα»! (Poll)

Παναθηναϊκός: Οι 11 κορυφαίοι ποδοσφαιριστές που φόρεσαν τα «πράσινα»! (Poll)

Ποια είναι η κορυφαία ενδεκάδα στα 118 χρόνια ζωής του Παναθηναϊκού; Πόσο εύκολο είναι να διαλέξεις τους καλύτερους που φόρεσαν τα «πράσινα»; Η επιλογή είναι πολύ δύσκολη μιας και ο Παναθηναϊκός έχει γράψει τη δική του μεγάλη ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ενώ η παρουσία του εκτός συνόρων έχει αφήσει το αποτύπωμά της. Τεράστιοι ποδοσφαιριστές βοήθησαν να γραφτούν ένδοξες σελίδες του «τριφυλλιού» και με το πάθος, αλλά και το σπουδαίο ταλέντο τους άφησαν τη σφραγίδα τους στα ελληνικά γήπεδα.

Το bwin News με ένα σύστημα 4-3-3 προσπάθησε να… χωρέσει τους κορυφαίους, με την επιλογή να είναι τρομερά δύσκολη. Όταν τα «πράσινα» φόρεσαν οι: Βάντσικ, Νικοπολίδης, Κυράστας, Ουζουνίδης, Κυργιάκος, Φύσσας, Αποστολάκης, Ζιλμπέρτο Σίλβα, Ρότσα, Σόουζα, Λιβαθηνός, Μίκλαντ, Κατσουράνης, Μαραγκός, Μπασινάς, Ζέκα, Φραντζέσκος, Μπορέλι, Γεωργακόπουλος, Κωνσταντίνου, Δημόπουλος, Αντωνιάδης, Ολισαντέμπε, Μπεργκ, Λέτο κι έμειναν εκτός επιλογής, τότε, καταλαβαίνει κανείς πόσο δύσκολο ήταν να βρεθούν οι έντεκα!

Build A Bet* στο Ελληνικό Πρωτάθλημα!

Τάκης Οικονομόπουλος | 1963 – 1976

Για τον τρομερό Τάκη Οικονομόπουλο, οι… πτήσεις ήταν εντυπωσιακές, αποτελεσματικές και τον καθιέρωσαν ως έναν εκ των κορυφαίων τερματοφυλάκων που είδαμε ποτέ στα ελληνικά γήπεδα. Απίθανες επεμβάσεις και οι… εκτοξεύσεις του έδωσαν το παρατσούκλι «Πουλί». Ο ίδιος δικαιολόγησε με το παραπάνω αυτό το προσωνύμιο σε όλη την 20χρονη καριέρα του (1959 – 1979). Βασικός στο αήττητο πρωτάθλημα του 1964 με τον Παναθηναϊκό και με ρεκόρ απαραβίαστης εστίας (1.088 λεπτά) την επόμενη σεζόν. Με το «τριφύλλι» κατέκτησε 5 Πρωταθλήματα (1964, 1965, 1969, 1970, 1972), 2 Κύπελλα (1967, 1969) και το οδήγησε στον τελικό του Πρωταθλητριών του 1971. Με το εθνόσημο έδωσε το παρών 25 φορές. Όσο για το παιχνίδι ζωής, αυτό στο «Γουέμπλεϊ» με τον Άγιαξ, ο ίδιος τονίζει: «Δεν θα ξεχάσω ποτέ την ανατριχίλα που με έπιασε όταν πάτησα στο γήπεδο. Ανατριχίλα. Ήταν το κάτι άλλο. Το γεγονός πως έπαιξα αντίπαλος με τα μεγαθήρια, όπως ήταν ο Γιόχαν Κρόιφ, άξιζε τον κόπο εκεί που φτάσαμε».

Γιούρκας Σεϊταρίδης | 2001 – 2004, 2009 – 2013

Στον Παναθηναϊκό «έλαμψε» την τριετία 2001 – 2004 προερχόμενος από τον ΠΑΣ, ωστόσο καθιερώθηκε για πάντα στις συνειδήσεις των οπαδών ως ένας εκ των κορυφαίων μπακ που φόρεσαν τα πράσινα. Ποιος θα ξεχάσει άλλωστε την περίφημη ατάκα του Σερ Αλεξ Φέργκιουσον “Who is Giourkas?”, μιας και στο ματς με τη Γιουνάιτεντ, ο Έλληνας μπακ επιβεβαίωσε τα τρομερά αγωνιστικά του προσόντα πετυχαίνοντας και γκολ στο ευρωπαϊκό του ντεμπούτο. Παρέμεινε στους «πράσινους» μέχρι και το 2004 όπου πραγματοποίησε και την πλέον επιτυχημένη χρονιά της καριέρας του, αφού κατέκτησε το νταπλ με τον Παναθηναϊκό και ασφαλώς το αλησμόνητο EURO όταν η Εθνική μας κατέκτησε την κορυφή της Ευρώπης. Εκρηκτικός, εξαιρετική τεχνική κατάρτιση, ταχύτατος, με τρομερή αντίληψη του χώρου είχε όλο το πακέτο για να λάμψει εκτός Ελλάδας και τα κατάφερε. Έκλεισε την καριέρα του στον Παναθηναϊκό, αφού επέστρεψε απ’ το 2009 και είχε την τύχη ένα χρόνο αργότερα να κατακτήσει ξανά το πρωτάθλημα. Αποχώρησε απ’ τα γήπεδα το 2013 σε ηλικία 32 ετών.

Ενισχυμένες Αποδόσεις κάθε μέρα!

Γιάννης Καλλιτζάκης | 1987 – 1997

To 1987 πήρε μεταγραφή για τον Παναθηναϊκό κι έγραψε τη δική του ιστορία. Ενας τρομερός αμυντικός, ο οποίος φόρεσε φανέλα του συλλόγου για μια δεκαετία καταγράφοντας 345 εμφανίσεις και σημειώνοντας 15 τέρματα σε όλες τις επίσημες διοργανώσεις, όντας στην πρώτη 15άδα των συμμετοχών όλων των εποχών στην ιστορία του. Παράλληλα, κατέκτησε 4 πρωταθλήματα, 6 Κύπελλα και 3 Σούπερ Καπ, ενώ βέβαια ήταν και βασικό στέλεχος της ομάδας που έφτασε… μια ανάσα από τον τελικό του Champions League τη σεζόν 1995-96. Δυναμικός στόπερ, με απαράμιλλο πάθος και αυταπάρνηση, ήταν ο στόπερ που ήθελε να έχει ο κάθε προπονητής. Μπορεί να ήταν σκληρός, με παρατσούκλι «νίντζα», όμως αντίκρισε μόλις 10 φορές την κόκκινη κάρτα σε σύνολο 345 αγώνων.

Ρενέ Χένρικσεν | Παναθηναϊκός | 1999 – 2005

Για πολλούς, ο Ρενέ Χένρικσεν είναι ο κορυφαίος Σκανδιναβός που έχει αγωνιστεί στη χώρα μας κι ένας εκ των καλύτερων στόπερ που έπαιξαν στα ελληνικά γήπεδα. Το καλοκαίρι του 1999 ο Δανός ήρθε στην Ελλάδα για λογαριασμό του «τριφυλλιού» και έμεινε στην Αθήνα για έξι χρόνια. Τρομερός κεντρικός αμυντικός, ο οποίος ξεχώριζε για την αντίληψη του, για την τεχνική του, για τον ηγετικό του χαρακτήρα, αλλά και τη φινέτσα των κινήσεων του. Ο Χένρικσεν ήταν από τους πρωταγωνιστές στο νταμπλ του 2004, αλλά και στις δύο μεγάλες πορείες στην Ευρώπη, τη σεζόν 2001/02, όπου έφτασε με τον Παναθηναϊκό μέχρι τα προημιτελικά του Champions League και την επόμενη (2002/03), όπου οι «πράσινοι» έφτασαν στους «8» του Κυπέλλου UEFA. Με τον Παναθηναϊκό αγωνίστηκε 208 φορές και είναι πρώτος στη λίστα με τους Σκανδιναβούς που έχουν αγωνιστεί στην Ελλάδα.

Μάρκους Μινχ | 2003 – 2005

Ήρθε το καλοκαίρι του 2003 ελπίζοντας πως θα δώσει ξανά ώθηση σε μια καριέρα με πτωτική τάση. Ένας ποδοσφαιριστής με πολλές συμμετοχές σε Μπάγερν Μονάχου, Λεβερκούζεν, Κολωνία και Γκλάντμπαχ, δεν θα μπορούσε παρά να κάνει διαφορά και μάλιστα μεγάλη στο ελληνικό πρωτάθλημα. Ο Μάρκους Μινχ, εκτοξεύθηκε στον Παναθηναϊκό, έγινε βασικός στο αριστερό άκρο της άμυνας , ένα «έμβολο» στην πτέρυγα που έδωσε αυτό που ζητούσε το «τριφύλλι». Εξαιρετικός στο ανασταλτικό κομμάτι, υπέροχος στο δημιουργικό, έβαλε τη δική του υπογραφή στο νταμπλ του 2004. Ένας δυναμικός μπακ, με εξαιρετική φυσική κατάσταση, αντίληψη του χώρου και επελάσεις που έκαναν την ομάδα ακόμα πιο επικίνδυνη.

Γιώργος Καραγκούνης | 1995 – 2003, 2007 – 2012

Ενας τεράστιος μέσος, μια ποδοσφαιρική προσωπικότητα που άφησε τη σφραγίδα της στα ελληνικά γήπεδα. Ο «Κάρα» είναι απόλυτα συνυφασμένος με την τεράστιες ευρωπαϊκές πορείες του Παναθηναϊκού στα 00’s! Για την κεφαλιά – ψαράκι, όπου έγινε ένα με το… χορτάρι κόντρα στην Άρσεναλ, για την γκολάρα στο “Old Trafford”, για τον κομμένο χιαστό στο “Camp Nou”, για το γκολ πρωτιά ομίλου κόντρα στην Ανόρθωση το 2008, για την απίθανη «φωτοβολίδα» στην Βρέμη, την γκολάρα στο “Madrigal”, το πάθος και την τρέλα του για την φανέλα. Είχε σημαντική συνεισφορά και στο νταμπλ του 2010. Η πρώτη θητεία υπήρξε πιο επιτυχημένη σε ατομικό επίπεδο (4 χρονιές βασικός έναντι 3, περισσότερα τέρματα) και ευρωπαϊκές διακρίσεις (2 φορές στα προημιτελικά), ενώ η επόμενη σε τίτλους (νταμπλ 2010) και συμμετοχές στην Ελλάδα (57 έναντι 25, αρχηγός τις 34.

Βέλιμιρ Ζάετς | 1984 – 1988

Ενας εκ των κορυφαίων μέσων που έπαιξαν ποτέ στα ελληνικά γήπεδα. Αρχηγός της μεγάλης Γιουγκοσλαβίας των 80’s φόρεσε τη φανέλα του Παναθηναϊκού από το 1984 έως το 1988 και κατέκτησε το νταμπλ του 1986 και το κύπελλο του 1988. Η παρουσία του στον Παναθηναϊκό μαζί με τους Σαραβάκο και Ρότσα δημιούργησαν μια τριάδα που θα μπορούσε να αγωνιστεί σε οποιοδήποτε κορυφαίο ευρωπαϊκό σύλλογο. Εκανε τα πάντα, ώστε ο Παναθηναϊκός να συμμετάσχει στον ημιτελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1985. Ένας κεντρικός μέσος σίγουρα μία δεκαετία μπροστά από την εποχή του, παίζοντας άνετα το κάθετο παιχνίδι ως ένα “box-to-box” κεντρικός χαφ. Ενας πανέξυπνος μέσος, με τρομερή αντίληψη, εξαιρετική τεχνική κατάρτιση αποτέλεσε ένα τεράστιο γρανάζι στη μηχανή του Παναθηναϊκού. Επαιξε σε 67 αγώνες και σημείωσε 11 γκολ.

Μίμης Δομάζος | 1959 – 1978

Δίκαια θεωρείται ένας από τους καλύτερους Έλληνες ποδοσφαιριστές όλων των εποχών. Τα κατορθώματα του μιλούν από μόνα τους. Οι διακρίσεις του ατελείωτες και αδιαμφισβήτητες. Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι όλοι τον θυμούνται με το προσωνύμιο «Στρατηγός». Με την μπάλα στα πόδια έκανε πράγματα, που ακόμα και σήμερα όσοι τα έζησαν τα μνημονεύουν. Με το «τριφύλλι» έκανε σπουδαία καριέρα και δικαίως θεωρείται ως ένας εκ των μεγαλύτερων μορφών που φόρεσαν τη φανέλα του αθηναϊκού συλλόγου. Με τα «πράσινα» μέτρησε συνολικά 502 συμμετοχές και σκόραρε 134 τέρματα. Είναι ο ποδοσφαιριστής με τις περισσότερες συμμετοχές στην ιστορία του Παναθηναϊκού. Κορυφαία του στιγμή υπήρξε η συμμετοχή του στον τελικό του κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1971 στο «Γουέμπλεϊ», απέναντι στην κορυφαία ομάδα της εποχής στην Ευρώπη, Άγιαξ του Γιόχαν Κρόιφ. Με τον Παναθηναϊκό κατέκτησε συνολικά 13 τίτλους και ήταν αρχηγός της ομάδας για περίπου 15 χρόνια.

Αξεπέραστο live στοίχημα στους αγώνες του Ελληνικού Πρωταθλήματος!

Τζιμπρίλ Σισέ | 2009 – 2011

Ένα τεράστιο όνομα έφτασε το καλοκαίρι του 2009 στην Αθήνα για τον Παναθηναϊκό και οι «πράσινοι» του ετοίμαζαν κάτι τρομερό! Περίπου 5.000 οπαδοί του Παναθηναϊκού τον αποθέωσαν στο αεροδρόμιο. «Είμαι εντυπωσιασμένος. Δεν περίμενα τέτοια υποδοχή», ήταν τα πρώτα λόγια του 28χρονου επιθετικού. Ο Γάλλος σταρ έβαλε τη σφραγίδα του στο νταμπλ του 2010 και λατρεύτηκε όσο λίγοι ξένοι που φόρεσαν τα «πράσινα». Για μια διετία ήταν ο ηγέτης της ομάδας, έχοντας 61 ματς και 47 γκολ, οδηγώντας την ομάδα στην κατάκτηση του νταμπλ το 2010 (για χάρη του οποίου έκανε ένα ακόμα… τατουάζ), αλλά και στην εντυπωσιακή πρόκριση επί της Ρόμα. Υπήρξε τρομερός φορ, ειδικά στην κίνηση στον… χώρο, έκανε τη διαφορά στην αντίπαλη περιοχή, με χαρακτηριστικό το δυνατό σουτ και ξεσήκωνε το κοινό, λόγω και της «σύνδεσης» του με τον κόσμο του «τριφυλλιού».

Κριστόφ Βαζέχα | 1989 – 2004

Τον Δεκέμβριο του 1989 ο Παναθηναϊκός έφερε στην Ελλάδα τον Κριστόφ Βαζέχα και τα υπόλοιπα είναι ιστορία… Μπορεί το πρώτο του ματς, αυτό κόντρα στην ΑΕΚ, να έληξε ισόπαλο χωρίς τέρματα, ωστόσο οι ικανότητές του είχαν αποτυπωθεί στο χορτάρι, κάτι που είχε τονίσει και ο Στέλιος Μανωλάς. Ο Πολωνός επιθετικός αγωνίστηκε 15 διαδοχικά χρόνια στον Παναθηναϊκό κι έγινε… θρύλος! Είναι ο πρώτος ξένος σκόρερ στην ιστορία του ελληνικού πρωταθλήματος με 244 γκολ, ενώ συνολικά, μόνο ο Θωμάς Μαύρος είναι πιο πάνω. Τρεις φορές πρώτος σκόρερ, κατέκτησε 5 πρωταθλήματα, ισάριθμα Κύπελλα και βοήθησε τα μέγιστα τον σύλλογό του να φτάσει μέχρι τα ημιτελικά του Champions League το 1996. Μπορούσε να σκοράρει με κάθε τρόπο. Είτε με το δεξί ποδί, είτε με το… κακό το αριστερό. Με ατομική ενέργεια, με σουτ εν κινήσει ή ακόμα και με το κεφάλι, αν και δεν διακρινόταν γι’ αυτό. Είχε 25 γκολ σε 63 ευρωπαϊκές συμμετοχές και κανείς δεν πρόκειται να ξεχάσει το απίθανο πλασέ του στο Άμστερνταμ κόντρα στον Άγιαξ.

Δημήτρης Σαραβάκος | 1984 – 1994

Η φανέλα με το νούμερο «7», χάρισε στους φίλους του Παναθηναϊκού μοναδικές παραστάσεις . Οι εντυπωσιακές εκτελέσεις φάουλ, η εξαιρετική τεχνική κατάρτιση κι ένας πανηγυρισμός που είχε τη δική του σφραγίδα, σπριντ, άλμα και η δεξιά γροθιά στον αέρα! Ο μοναδικός Δημήτρης Σαραβάκος λατρεύτηκε από τους φίλους του συλλόγου όσο λίγοι. Ενας από τους μεγαλύτερους παίκτες της γενιάς του. Απίστευτο πάθος, δίψα για επιτυχία μετατράπηκε σε θρύλο. Για 10 χρόνια υπήρξε ο αρχηγός και ο παίκτης που έδωσε τα πάντα για το «τριφύλλι».

Ο μεγάλος… μικρός ξεχώρισε και «κέρδισε» τον κόσμο των «πράσινων» από την πρώτη του κιόλας σεζόν, στα 23 του χρόνια. Αέρινος, ντριμπλέρ, δημιουργός, σκόρερ και άριστος εκτελεστής στατικών φάσεων. Με δικά του γκολ, ο Παναθηναϊκός απέκλεισε την Γκέτεμποργκ στο Κύπελλο Πρωταθλητριών, πριν αποκλειστεί από την Λίβερπουλ, στον ημιτελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Ο Σαραβάκος ήταν δεδομένα ένας από τους βασικούς συντελεστές σε δύο από τις μεγάλες ευρωπαϊκές πορείες του Παναθηναϊκού. Ο λόγος για τη σεζόν 1984-85 όταν ο σύλλογος απέκλεισε Φέγενορντ, Λίνφιλντ, την κάτοχο του Κυπέλλου UEFA, Γκέτεμποργκ και τη σεζόν 1987-88 κόντρα σε Οσέρ, Γιουβέντους και Χόνβεντ.

*ΙΣΧΥΟΥΝ ΟΡΟΙ & ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ| ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Σχολιάστε

X