Πεπ Γκουαρδιόλα: Οι σεζόν που το... τερμάτισε! (Poll)

Πεπ Γκουαρδιόλα: Οι σεζόν που το… τερμάτισε! (Poll)

Μπαρτσελόνα, Μπάγερν Μονάχου, Μάντσεστερ Σίτι. Με επιτυχημένες θητείες σε τρεις από τους μεγαλύτερους συλλόγους της Ευρώπης και μια αξιοσημείωτη ικανότητα να συνεργάζεται στενά με μερικούς από τους καλύτερους παίκτες του κόσμου, η επίδραση του Πεπ Γκουαρδιόλα στο ποδόσφαιρο δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Η αποθέωση της τακτικής και η αδιάκοπη επιδίωξη του για το τέλειο όχι μόνο οδήγησαν σε πολλές διακρίσεις τις ομάδες του, αλλά έχουν επίσης εμπνεύσει και επηρεάσει άλλους προπονητές σε όλη την ήπειρο. Ποια είναι όμως η κορυφαία του σεζόν; Τίτλοι; Βαθμοί; Καλό ποδόσφαιρο; Ποια είναι τα κριτήρια για την κορυφαία χρονιά; Όλα! Γιατί οι χρονιές του Πεπ είχαν και ρεκόρ, είχαν ελκυστικό ποδόσφαιρο, είχαν όμως και κούπες. Ωστόσο, το βάρος πέφτει στις σεζόν που το… τερμάτισε βαθμολογικά, ενώ δεν ξεχνάμε και τα τρεμπλ που έγραψαν ιστορία. Ποιος θα ξεχάσει την πρώτη του… μαγική χρονιά ή όταν η Σίτι βάδισε στα χνάρια του Σερ Άλεξ.

Αξέραστο live στοίχημα στη Premier League!

Σε άλλο επίπεδο την Μπαρτσελόνα

Τον Μάιο του 2008, ο πρόεδρος των «μπλαουγκράνα», Τζουάν Λαπόρτα, ανακοίνωσε ότι ο Πεπ Γκουαρδιόλα θα πάρει τη θέση του Φρανκ Ράικαρντ. Για μια τέτοια αλλαγή, ο ενθουσιασμός δεν ήταν διάχυτος και ο Καταλανός ήταν ο μοναδικός που πίστευε στη συνταγή επιτυχίας. Ο Πεπ πήγε την τακτική σε άλλο επίπεδο και άφησε κληρονομιά για τις επόμενες γενιές. Πρωτοφανής διαχείριση των αστεριών και τρομερή καθοδήγηση σε Μέσι, Πουγιόλ, Ινιέστα, Τσάβι και Μπουσκέτς. Στην πρώτη του σεζόν ως προπονητής της ομάδας, ο Γκουαρδιόλα οδήγησε την Μπαρτσελόνα σε ένα άνευ προηγουμένου τρεμπλ και συνολικά 6 τρόπαια το 2009! Πήρε ακόμα 14 και στον τελικό του Champions League του 2011 στο «Wembley» η ομάδα του έκανε το τέλειο ματς κόντρα στη Γιουνάιτεντ.

Αλλά αυτή η πρώτη σεζόν θα μείνει χαραγμένη για πάντα στο μυαλό των Καταλανών. Τη σεζόν 2008-09, η Μπάρτσα τερμάτισε με 87 πόντους στο πρωτάθλημα, στο +9 από τη δεύτερη της βαθμολογίας, Ρεάλ Μαδρίτης. Tο σύνολο του Γκουαρδιόλα κατάφερε να σημειώσει την επίδοση των 26 νικών, 6 ισοπαλιών και μόλις 5 ηττών σε ολόκληρο το πρωτάθλημα! Μέσα στη σεζόν έκανε 9 σερί νίκες και κατάφερε να παραμείνει αήττητη για 21 ματς. Μπορεί τις επόμενες σεζόν να συγκέντρωσε περισσότερους βαθμούς, αλλά σε αυτή τη χρονιά το σήκωσε πιο εύκολα από ποτέ, κατάφερε να κάνει ιδανική διαχείριση και όταν όλα είχαν… τελειώσει εντός συνόρων, τότε αφοσιώθηκε και στο στόχο εκτός. Στο Champions League είχε εντυπωσιακή πορεία και στον τελικό της Ρώμης κόντρα στη Γιουνάιτεντ δε συνάντησε την παραμικρή δυσκολία.

Ωστόσο, βαθμολογικά το… τερμάτισε την επόμενη σεζόν. Μπορεί εκτός συνόρων να αποκλείστηκε στα ημιτελικά του Champions League από την Ίντερ, ωστόσο στη LaLiga κατέκτησε το πρωτάθλημα με ρεκόρ. Η Μπάρτσα συγκέντρωσε 99 βαθμούς, η υψηλότερη συγκομιδή ομάδας από κορυφαίο πρωτάθλημα μέχρι εκείνη τη στιγμή. Ηταν το έβδομο τρόπαιο του Πεπ που πλέον βρισκόταν στα χνάρια του Κρόιφ. Παράλληλα, εκείνη τη σεζόν έγινε μόλις ο πρώτος προπονητής στην ιστορία της Μπαρτσελόνα που κέρδισε τη Ρεάλ Μαδρίτης τέσσερις συνεχόμενες φορές στο Clásico. Ο απολογισμός ήταν εντυπωσιακός, αφού είχε 31 νίκες, έξι ισοπαλίες και μόνο η Ατλέτικο Μαδρίτης κατάφερε να σπάσει το αήττητο.

Ενισχυμένες Αποδόσεις στη Premier League!

Στο Μόναχο η νέα πρόκληση του Γκουαρδιόλα!

Αναζητώντας μια νέα πρόκληση, ο Γκουαρδιόλα μετακόμισε στην Μπάγερν το 2013. Η τριετής θητεία του στη Βαυαρία σημαδεύτηκε από τεράστια επιτυχία η ομάδα που κέρδισε επτά τρόπαια, συμπεριλαμβανομένου ενός εγχώριου διπλού το 2014. Ωστόσο, ποτέ δε… βρέθηκε το κομμάτι που έλειπε από το παζλ, κι αυτό ήταν του Champions League. Παρά το γεγονός ότι το κέρδισε λίγο πριν φτάσει το 2013, δεν μπόρεσε να το ξαναπάρει, ούτε και να φτάσει σε έναν τελικό. Η ομάδα του Πεπ γνώρισε βαρύ αποκλεισμό από τη Ρεάλ Μαδρίτης στους ημιτελικούς το 2014, ενώ δεν τα κατάφερε ούτε το 2015. Το 2014 με επτά αγώνες να απομένουν στη σεζόν, ήταν ο πιο πρόωρος τίτλος που κατακτήθηκε στην ιστορία της Bundesliga, σπάζοντας το ρεκόρ που είχε η Μπάγερν του Χάινκες την προηγούμενη σεζόν. Εσπασε το ρεκόρ με τις 28 σερί νίκες, ενώ έμεινε 53 ματς αήττητος. O Πεπ άφησε μια ομάδα καλύτερη από αυτή που βρήκε, με περισσότερους υψηλής ποιότητας ποδοσφαιριστές από αυτούς που βρήκε και με χαμηλότερο μέσο όρο ηλικίας και συνεπώς ακόμη καλύτερη και μεγαλύτερη προοπτική διάρκειας.

Κάθε γκολ της Bundesliga σε Ζωντανή Μετάδοση*!

Ο Πεπ εκτόξευσε τη Σίτι

Το 2016, ο Πεπ αποφάσισε να αλλάξει τη μοίρα ενός συλλόγου, να βάλει την ομάδα στην ποδοσφαιρική elite και της έδωσε όλα όσα δεν είχε ζήσει στην ιστορία της. Η Σίτι έπαιξε υπέροχο ποδόσφαιρο σε αντίθεση με οτιδήποτε έχουμε δει ποτέ στην Αγγλία. Υπό τις οδηγίες του Γκουαρδιόλα, η Μάντσεστερ έχει κερδίσει πέντε τίτλους Premier League σε έξι σεζόν, συμπεριλαμβανομένου ενός ρεκόρ 100 πόντων το 2018 κι ενός ιστορικού τρεμπλ τη σεζόν 2022/23, ένα κατόρθωμα που ίσχυε μόνο από τη θρυλική ομάδα του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον (1999). Η ομάδα του πέτυχε 106 γκολ (τα περισσότερα σε μια σεζόν στην ιστορία) και 32 νίκες, το οποίο είναι επίσης ρεκόρ. Παράλληλα, είχε την μεγαλύτερη διαφορά (σσ. 19 βαθμών) από την δεύτερη θέση. «Θέλω να κερδίζω, θέλω να παίζω σοβαρά, θέλω να είμαι αποτελεσματικός». Παράλληλα, έσπασε το ρεκόρ συνεχόμενων νικών με 18 παιχνίδια και το ρεκόρ επιτυχημένων μεταβιβάσεων (904) είχαν καταρριφθεί πριν από αρκετό καιρό.

Ναι, η σεζόν με τους 100 βαθμούς θα μείνει για πάντα χαραγμένη στο μυαλό όλων των ποδοσφαιρόφιλων, όμως για τους φίλους της Σίτι, το περσινό τρεμπλ ήταν ό,τι καλύτερο τους έχει συμβεί. Ο Καταλανός οδήγησε τους «Πολίτες» στην κορυφή της Ευρώπης για πρώτη φορά στην ιστορία της και παράλληλα έγινε ο πρώτος προπονητής που έχει στην τροπαιοθήκη του δύο τρεμπλ με δύο διαφορετικές ομάδες. Επίσης, έγινε ο μόλις δεύτερος κόουτς που κατακτά το τρεμπλ (Premier League, FA Cup και Champions League) μετά τον Άλεξ Φέργκιουσον με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (1998-99) και παράλληλα ο τέταρτος προπονητής που κατακτά ευρωπαϊκό Κύπελλο τουλάχιστον τρεις φορές, μετά τον Κάρλο Αντσελότι (τέσσερις τίτλοι – δύο με τη Μίλαν και τη Ρεάλ Μαδρίτης, 2003, 2007, 2014, 2022), Μπομπ Πέισλι (Λίβερπουλ, 1977, 1978, 1981) και Ζινεντίν Ζιντάν (Ρεάλ Μαδρίτης, 2016, 2017, 2018). Μπορεί στο πρωτάθλημα να μην έκανε ρεκόρ βαθμών, όμως δεν είχε… αντίπαλο, όπως και στο Champions League που έφτασε στην κορυφή χωρίς να χάσει ούτε ένα ματς!

Αυτό που ξεχωρίζει τον Γκουαρδιόλα δεν είναι μόνο η εντυπωσιακή συλλογή τροπαίων του, αλλά και ο αντίκτυπός του στο ίδιο το παιχνίδι.

*ΙΣΧΥΟΥΝ ΟΡΟΙ & ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ 

21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ| ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Σχολιάστε

X