Ποιος είναι ο κορυφαίος τερματοφύλακας των 00's; (Poll)

Ποιος είναι ο κορυφαίος τερματοφύλακας των 00’s; (Poll)

Η πεμπτουσία του αθλήματος είναι το γκολ. Όλοι οι παίκτες έχουν ως στόχο τα αντίπαλα δίχτυα, εκτός από έναν, τον γκολκίπερ. Ο τερματοφύλακας είναι εκείνος που μπορεί να στερήσει τη χαρά από τον αντίπαλο. Όσο πιο κρίσιμη, δύσκολη ή θεαματική είναι η επέμβαση, τόσο έντονη είναι και η αποθέωση. Ο γκολκίπερ μπορεί να συγκριθεί με έναν… επιθετικό, έχει τους δικούς του τρόπους να αποσοβήσει το γκολ. Πλονζόν, βουτιές, ένας εναντίον ενός, αντανακλαστικά, γροθιές, όλα είναι στη διάθεση του γκολκίπερ, αρκεί να μην επιτρέψει στον αντίπαλο να σκοράρει. Από το 2000 κι έπειτα έχουν εμφανιστεί αρκετοί τερματοφύλακες που έκαναν τη διαφορά. Ποιος είναι όμως ο καλύτερος;

Ολιβερ Καν 1987 – 2008

Τον είπαν «βασιλιά», «βράχο», τον αποθέωναν, ένας τεράστιος γκολκίπερ, ένας πραγματικός ηγέτης. Για πολλούς ο καλύτερος στον κόσμο στα τέλη των 90’s και στις αρχές του 00’s. Τότε που έχασε έναν (1999) τελικό Champions League και χάρισε το τρόπαιο στον επόμενο (2001) της ομάδας του, με σούπερ επεμβάσεις στη διαδικασία των πέναλτι. Με το εκπληκτικό ποσοστό του 37% για clean sheets (204 σε 557 αγώνες) κατέχει την 1η σχετική θέση στην πατρίδα του.

Στη Γερμανία τον ψήφισαν εννέα φορές κορυφαίο στην θέση του και δύο ακόμα (2000, 2001) ως κορυφαίο Γερμανό ποδοσφαιριστή γενικά. Επίσης τέσσερις φορές θεωρήθηκε καλύτερος Ευρωπαίος κάτω από τα δοκάρια και τρεις ακόμα στον κόσμο σύμφωνα με την ΙFFHS. Με τη Μπάγερν πήρε οκτώ πρωταθλήματα, έξι Κύπελλα, άλλα τόσα Λιγκ Καπ, ένα Κύπελλο UEFA (1996) και ένα Διηπειρωτικό (2001). Το 2002 έστειλε τη Γερμανία στον τελικό του Μουντιάλ, αλλά ήταν μόνος…Δύο φορές βρέθηκε στην 3η θέση (2001, 2002) στην ψηφοφορία της «Χρυσής Μπάλας».

Κάθε γκολ της Bundesliga παίζει σε Ζωντανή Μετάδοση*!

Μάνουελ Νόιερ 2004 – σήμερα 

Ενας εκ των κορυφαίων γκολκίπερ που είδαν τα μάτια μας τα τελευταία 20 χρόνια. Ξεχωρίζει για τις εκπληκτικές επεμβάσεις του, αλλά και για την φανταστική τεχνική του με τη μπάλα στα πόδια. Βοήθησε τα μέγιστα στην κατάκτηση του Μουντιάλ της Βραζιλίας (7 clean sheets σε 14 αγώνες), ενώ αναδείχθηκε κορυφαίος τερματοφύλακας σε αυτό το τουρνουά. Με τους Βαυαρούς κατέκτησε τα πάντα: 9 πρωταθλήματα, 4 Κύπελλα (έχει και ένα με τη Σάλκε), ένα ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ, ένα Μουντιάλ Συλλόγων και ένα Champions League. Ψηφίστηκε τέσσερις φορές κορυφαίος στη θέση του στην Ευρώπη και έχει κερδίσει όλες τις ατομικές διακρίσεις σε εγχώριο και παγκόσμιο επίπεδο. Θεωρείται ο κορυφαίος ολοκληρωμένος και σύγχρονος τερματοφύλακας της γενιάς του και συνεχίζει…

Τζιανλουίτζι Μπουφόν 1995 – σήμερα

Ο Τζίτζι Μπουφόν συγκαταλέγεται στους κορυφαίους τερματοφύλακες όλων των εποχών, αν όχι ο κορυφαίος όλων. Έχει ξεπεράσει τα 1000 συνολικά παιχνίδια στην καριέρα του (1088), είναι 42 ετών και συνεχίζει να αγωνίζεται στο υψηλότατο επίπεδο (ο ένας εκ των δυο εν ενεργεία της λίστας). Στα 27 χρόνια της επαγγελματικής του πορείας, έχει φορέσει μόνο τέσσερις φανέλες αγωνιζόμενος για τις Πάρμα, Γιουβέντους, Παρί Σεν Ζερμέν και εθνικής Ιταλίας, για την οποία μάλιστα αποτελεί ρέκορντμαν συμμετοχών με 176 παρουσίες. Έχει κατακτήσει 9 πρωταθλήματα Ιταλίας και 1 Γαλλίας, 5 Κύπελλα Ιταλίας (το ένα με την Πάρμα) και 1 Κύπελλο UEFA (με την Πάρμα). Σαν μεγαλύτερή του επιτυχία πάντως στέκεται η κατάκτηση του Μουντιάλ του 2006, όπου δέχτηκε μόλις τρία γκολ σε επτά παιχνίδια και πανηγύρισε την κατάκτηση του τροπαίου στο Βερολίνο.

Εκείνη τη χρονιά ήρθε δεύτερος στην ψηφοφορία της Χρυσής Μπάλας, χάνοντας μόνο από τον Καναβάρο. Είναι ρέκορντμαν συμμετοχών στη Serie A (664), έχει αγωνιστεί σε τέσσερα EURO και είναι ένας από τους μόλις τέσσερις παίκτες στην ιστορία που έχουν παίξει σε πέντε Μουντιάλ (μαζί με Καρμπαχάλ, Μάρκες και Ματέους). Αντικρίζοντας τον κόσμο από τα 192 εκατοστά ο Μπουφόν είναι δυνατός, ευκίνητος και εξαιρετικός στο να αποκρούει μακρινά και κοντινά σουτ. Διαθέτει άψογη αίσθηση του χώρου, είναι αθλητικός, με πολύ καλά ρεφλέξ, ψύχραιμος, έμπειρος και ηγέτης. Σύμφωνα μάλιστα με την IFFHS (Διεθνής Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου) πρόκειται για τον κορυφαίο γκολκίπερ του 21ου αιώνα.

Build A Bet* στους αγώνες της Serie A! 

Ίκερ Κασίγιας 1998 – 2020

Ο Ίκερ Κασίγιας είναι ο τερματοφύλακας της λίστας που έχει κατακτήσει τους περισσότερους τίτλους, σηκώνοντας συνολικά 28 τρόπαια! Στο peak της καριέρας του, την πενταετία 2008-2012, θεωρούνταν δικαίως ως ο κορυφαίος τερματοφύλακας του κόσμου, συλλέγοντας κυριολεκτικά ό,τι τίτλο βρισκόταν προς διεκδίκηση. Στην 22χρονη πορεία του στο ποδόσφαιρο, φόρεσε μόλις τρεις φανέλες, αυτές της Ρεάλ Μαδρίτης, της Πόρτο και της Εθνικής Ισπανίας. Στη Μαδρίτη αγωνίστηκε για συνολικά 17 χρόνια όπου μεταξύ άλλων κατέκτησε πέντε πρωταθλήματα και τρία Champions League, ενώ τα τελευταία πέντε χρόνια της καριέρας του υπερασπίστηκε τα δοκάρια της Πόρτο, προτού αποσυρθεί το 2020 λόγω καρδιακών προβλημάτων.

Παράλληλα αποτέλεσε αναπόσπαστο μέλος και αρχηγός της θρυλικής γενιάς της Ισπανίας που σήκωσε δυο Euro κι ένα Μουντιάλ από το 2008 έως το 2012. Με την Εθνική μάλιστα συμπλήρωσε 167 επίσημες συμμετοχές και βρίσκεται πίσω μόνο από τον Σέρχιο Ράμος που μετράει τρεις περισσότερες. Ο Κασίγιας, χωρίς να είναι ιδιαίτερα ψηλός (1.82μ.), υπήρξε ένας ολοκληρωμένος τερματοφύλακας, πολύ καλός στα ρεφλέξ, στα τετ-α-τετ, στις αποκρούσεις σε κοντινά και μακρινά σουτ, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν σταθερός και με τη μπάλα στα πόδια.

Ψύχραιμος, έμπειρος και με ηγετικά στοιχεία, ο «Άγιος» Ίκερ μπορεί να έπεσε κάπως σε απόδοση τα τελευταία χρόνια της καριέρας του, αλλά παρέμεινε εγγύηση για την εστία του. Ο Μπουφόν τον χαρακτήρισε ως τον κορυφαίο γκολκίπερ της γενιάς του με τα χέρια.

LaLiga διαθέσιμη σε Live Streaming*!

Πετρ Τσεχ 1999 – 2019

Ο Πετρ Τσεχ θεωρείται ένας από τους κορυφαίους τερματοφύλακες στην ιστορία της Premier League και αδιαμφισβήτητα ο σπουδαιότερος που που έβγαλε ποτέ η Τσεχία. Ο Τσεχ αγωνίστηκε για 15 χρόνια στην Αγγλία, πρώτα στην Τσέλσι (2004-2015) και κατόπιν στην Άρσεναλ (2015-2019), όπου ολοκλήρωσε την καριέρα του. Με τους “blues” κατέκτησε τα πάντα: 4 πρωταθλήματα, 4 Κύπελλα, 3 Λιγκ Καπ, 1 Europa League και 1 Champions League, το πρώτο στην ιστορία των Λονδρέζων. Κατά την πορεία τους μέχρι την κατάκτηση της κούπας ο Τσεχ ίσως να αποτέλεσε τον μεγαλύτερο καταλύτη, χάρη στις εντυπωσιακές του εμφανίσεις στα ημιτελικά κόντρα στη Μπαρτσελόνα, αλλά και απέναντι στη Μπάγερν στον τελικό του Μονάχου το 2012.

Με τους «gunners πρόσθεσε ένα ακόμα Κύπελλο στη συλλογή του, ενώ είναι ο μοναδικός τερματοφύλακας που έχει κερδίσει το Premier League Golden Glove με δυο διαφορετικές ομάδες. Κατέχει το ρεκόρ των περισσότερων clean sheets στην ιστορία της Πρέμιερ (202), ενώ έχει ανακηρυχθεί τρεις φορές κορυφαίος γκολκίπερ του Champions League.

Ο Τσεχ αποτελεί ρέκορντμαν συμμετοχών για την Τσεχία με 124 παρουσίες, συμμετέχοντας στο Μουντιάλ του 2006, καθώς και σε τέσσερα Euro. Γνωστό για την κάσκα που φορούσε λόγω του σοβαρού τραυματισμού που είχε υποστεί στο κεφάλι πίσω στο 2006, ο Τσεχ ήταν ψηλός (1.96μ.), αθλητικός, ευκίνητος, δυνατός, αποφασιστικός, ηγετικός και διακρίνονταν για τα ρεφλέξ του, τις επεμβάσεις του, τις τοποθετήσεις του, την οργάνωση της άμυνάς του και τη συγκέντρωσή του.

Μπορεί να μην ήταν τόσο καλός με τη μπάλα στα πόδια, όμως είχε ένα δυνατό βολέ που συχνά έβγαζε τους συμπαίκτες του στην αντεπίθεση, ενώ ήταν καλός και στις αποκρούσεις των πέναλτι. Αναδείχθηκε τρίτος στην ψηφοφορία της IFFHS για τον κορυφαίο γκολκίπερ του 21ου αιώνα, πίσω μόνο από τους Μπουφόν και Κασίγιας.

Ενισχυμένες αποδόσεις στην Premier League!

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι | *Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις

Σχολιάστε

X