Boxing Day: Ολα όσα πρέπει να ξέρετε για την κορυφαία παράδοση!

Boxing Day: Ολα όσα πρέπει να ξέρετε για την κορυφαία παράδοση!

Οι φήμες πολλές, τα σενάρια περισσότερα και για πρώτη φορά στη σύγχρονη εποχή η Boxing Day βρέθηκε τόσο κοντά στην αναβολή της. Αιτία; Η μετάλλαξη Όμικρον, τα κρούσματα της οποία εκτοξεύονται ραγδαία στο Νησί, με τις ομάδες να πέφτουν κι αυτές «θύματά» της. Ωστόσο, οι ομάδες αποφάσισαν να μην προβούν σε αναβολή και να συνεχίσουν την ομορφότερη ποδοσφαιρική παράδοση του πλανήτη. Ετσι, στις 26 Δεκεμβρίου έχει μπάλα, ματσάρες (αναβλήθηκε το Λίβερπουλ – Λιντς και το Γουλβς – Γουότφορντ) και ο κόσμος στρέφει τα βλέμματα στην Αγγλία, στη χώρα που λατρεύει όσο καμία άλλη στον κόσμο το ποδόσφαιρο. Nα κατακτήσει το πρωτάθλημα η Μαν. Σίτι προσφέρεται στο 1.36.  

Ετσι άρχισε η Boxing Day!

Tι συνέβη στο ποδόσφαιρο την ημέρα των Χριστουγέννων; Η χαμένη ιστορία μιας βικτοριανής παράδοσης που πέρασε μέσα από πολλές δυσκολίες και άντεξε! Το ποδόσφαιρο στην Αγγλία συνεχίζει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι και τις ημέρες των Εορτών!

Η ημέρα των Χριστουγέννων ήταν μία σπάνια ημέρα γιορτής για τον κόσμο και το ποδόσφαιρο ήταν από τις λίγες διαθέσιμες διασκεδάσεις και απολαύσεις για το κοινό. Στην εποχή που δεν υπήρχε καν τηλεόραση και δεν μπορούσε κανείς να δει από το σπίτι του ένα παιχνίδι, ο κόσμος έπαιρνε τα καπέλα και τα κασκόλ του και πήγαινε να δει ποδοσφαιρικά παιχνίδια.

Την ημέρα των Χριστουγέννων υπήρχε ένα πλήρες αγωνιστικό πρόγραμμα και τη λεγόμενη Boxing Day υπήρχε επίσης φουλ δράση. Στη Βικτωριανή εποχή πρωτοξεκίνησαν πολλές από τις εορταστικές παραδόσεις που υπάρχουν σήμερα και έχουν καθιερωθεί. Το ποδόσφαιρο ήταν μέρος των Χριστουγέννων.

Το ποδόσφαιρο στη Βικτωριανή εποχή

Στη Βικτωριανή εποχή πρωτοξεκίνησαν πολλές από τις εορταστικές παραδόσεις που υπάρχουν σήμερα και έχουν καθιερωθεί. Το ποδόσφαιρο ήταν μέρος των Χριστουγέννων και το ανάποδο. Όμως, συνέβησαν και αρκετά ευτράπελα.

Ο Μπάρτραμ υπέθεσε πως η ομάδα του ήταν στην επίθεση χωρίς όμως να έχει οπτικό πεδίο. Μετά από κάποια λεπτά μία μορφή ξεπήδησε από την ομίχλη. «Τι στην ευχή κάνεις εδώ;», τον ρώτησε ένας αστυνομικός. «Το παιχνίδι έχει σταματήσει εδώ 15 λεπτά. Το γήπεδο είναι άδειο», του είπε. Όταν πήγε στα αποδυτήρια τον περίμεναν γελώντας και με πειράγματα οι συμπαίκτες του.

Το ποδόσφαιρο συνεχίστηκε την ημέρα των Χριστουγέννων ακόμα και στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στις 25 Δεκεμβρίου του 1940 η Νόριτς έπαιξε με τη Μπράιτον και Άλμπιον, η οποία παρατάχθηκε με μόλις πέντε παίκτες. Τρεις ήταν πιτσιρικάδες και ένας δανεικός. Με εθελοντές από το κοινό έφτιαξε 11άδα. Η Νόριτς νίκησε 18-0 με τον Φρεντ Τσάντγουικ να έχει βάλει έξι γκολ. Εν μέσω πολέμου παίχθηκαν 40 αγώνες το 1940 και μπήκαν 210 γκολ. Η Σάουθεντ νίκησε τη Κλάπτον Όριεντ με 9-3, η Μπόρνμουθ τη Μπρίστολ Σίτι 7-1, η Μάνσφιλντ 7-2 τη Στόουκ και Μπέρι με Χάλιφαξ ήρθαν ισόπαλες 5-5.

Αρκετές ομάδες έπαιξαν δύο ματς εκείνη την ημέρα. Η Λέστερ έχασε 5-2 από τη Νορθάμπτον το πρωί και η Νορθάμπτον έχασε 7-2 από τη Λέστερ το απόγευμα. Με παίκτες να επιτρέπεται να παίξουν σε διαφορετικές ομάδες ο Τόμι Λόουτον έπαιξε με την Έβερτον εναντίον της Λίβερπουλ το πρωί και για την Τρανμίρ εναντίον της Κρου το απόγευμα. Ο Λεν Σάκλετον έπαιξε για τη Μπράντφορντ Παρκ Άβενιου με τη Λιντς το πρωί και μετά σκόραρε το απόγευμα με τη Μπράντφορντ εναντίον της Χάντερσφιλντ.

Το 1949, σε μία μεταπολεμική εποχή, με το ποδόσφαιρο στην κορύφωσή του, περίπου 3.5 εκατομμύρια θεατές είδαν τα τρία ματς της Football League για το χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα. Ήταν τρία παιχνίδια σε τέσσερις ημέρες. Η ατμόσφαιρα ήταν εορταστική και ο κόσμος τραγουδούσε τα κάλαντα, ενώ μοιράζονταν τσιγάρα και φλασκιά με ποτό. Τα Match programmes που είχαν βγει είχαν ευχές και χαιρετισμούς από τις ομάδες προς τον κόσμο.

Υπήρχε και ένα παράδοξο έθιμο όπου οι επιλεγμένοι και εμπλεκόμενοι φίλαθλοι πετούσαν φλούδες από πορτοκάλια στους παίκτες. Τα πορτοκάλια ήταν πολύ ακριβά και πολύτιμα εκείνη την εποχή και θεωρούνταν πολύ καλό δώρο. Ο Τσάρλι Μίτεν της Γιουνάιτεντ θυμόταν πως ο κόσμος τα πετούσε στους αντίπαλους παίκτες (στην ομάδα που δεν στήριζε) αλλά κάποιες φορές τα πετούσε και στους παίκτες της αγαπημένης τους ομάδας.

Στα χρόνια που ακολούθησαν η Boxing Day εξελίχθηκε σε γιορτή του ποδοσφαίρου, όπου οι εκατομμύρια «πιστοί» συγκεντρώνονται μπροστά στις τηλεοράσεις τους ή ετοιμάζονται γεμάτοι ευφορία και με γοργό βάδην για να παρακολουθήσουν τους δικούς τους πρωταγωνιστές. Εκείνους που συνθέτουν την πιο ιδιαίτερη λιτανεία στον κόσμο της στρογγυλής Θεάς…

Νόμιμο στοίχημα ποδόσφαιρο με μεγάλες προσφορές* και ανταγωνιστικές αποδόσεις! |21+ *Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις

Γιατί όμως Boxing Day;

Boxing Day σημαίνει η πιο… ιερή ημέρα για το αγγλικό ποδόσφαιρο και μία πρωτόγνωρη και μεγάλη εμπειρία για κάθε φαν του αθλήματος!

H ημερομηνία που κάθε ποδοσφαιρόφιλος στην Αγγλία λατρεύει είναι αναμφισβήτητα η 26η Δεκεμβρίου. Κάθε σεζόν τη συγκεκριμένη ημέρα, την επόμενη των Χριστουγέννων, στο Νησί παίζεται ποδόσφαιρο σε όλα τα γήπεδα. Από την Κορνουάλη μέχρι το Νιούκαστλ και από το Λονδίνο μέχρι το Μάντσεστερ!

Από την Premier League μέχρι τις ερασιτεχνικές κατηγορίες του αγγλικού ποδοσφαίρου τα γήπεδα γεμίζουν. Οι φίλοι του ποδοσφαίρου μετά το χριστουγεννιάτικο τραπέζι σηκώνονται για να υποστηρίξουν από κοντά την αγαπημένη τους ομάδα, είτε αυτή παίζει εντός έδρας είτε πολλά χιλιόμετρα μακριά. Την ώρα που σχεδόν παντού τα καταστήματα είναι κλειστά, στις αγγλικές πόλεις όχι μόνο ανοίγουν, αλλά είναι και η μέρα που ξεκινούν οι εκπτώσεις. Το καταναλωτικό κοινό βρίσκεται σε αμόκ, λόγω των προσφορών και γενικά επικρατεί μια… τρέλα. Και μέσα σε αυτή τη φρενίτιδα, το ποδόσφαιρο έχει την τιμητική του, μέσω της Boxing Day. Λίβερπουλ, νικήτρια Λίγκας (χωρίς τη Μαν. Σίτι) στο 1.44. 

Γιατί όμως Boxing Day; Υπάρχει μία παράδοση που θέλει τους πλούσιους να πηγαίνουν στα σπίτια των εργαζόμενών τους τις γιορτινές μέρες για να τους δίνουν δώρα για να τους ευχαριστήσουν. Υπάρχει επίσης μία εκδοχή πως η ονομασία προέρχεται από την τοποθέτηση ενός κουτιού από έναν ιερέα στα πλοία των εξερευνητών, μέσα στο οποίο έριχναν χρήματα για καλή τύχη. Αν όλα πήγαιναν καλά, τότε το κουτί επέστρεφε στον ιερέα, ο οποίος το κρατούσε μέχρι και τα Χριστούγεννα και το άνοιγε, προσφέροντας τα χρήματα που είχαν συγκεντρωθεί στους φτωχούς.

Fish n’ chips, pies και ένα pint στις κοντινές pubs από το γήπεδο είναι το… pregame όσων σέβονται και τιμούν την ημέρα με θρησκευτική ευλάβεια. Γιατί αυτό είναι. Μία… ιερή και μεγάλη ποδοσφαιρική ημέρα. Έως την δεκαετία του 1950 το πρόγραμμα έμπαινε Χριστούγεννα. Όταν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς τα Χριστούγεννα άρχισαν σταδιακά να μειώνουν τα δρομολόγιά τους, τότε λήφθηκε η απόφαση να μεταφερθούν τα παιχνίδια την 26η του Δεκέμβρη, κάτι που ουσιαστικά συνέβη από την σεζόν 1957-1958.

Κορυφαία ομάδα της Boxing Day η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Την πρώτη χρονιά του πρωταθλήματος το 1888 και στη δεύτερη ημέρα του πρωταθλήματος η Nτέρμπι νίκησε τη Μπόλτον και η Γουέστ Μπρομ την Πρέστον. Από τότε, έχουν πραγματοποιηθεί 3.726 αγώνες Boxing Day. Ποια ομάδα όμως τα κατάφερε καλύτερα όλα αυτά τα χρόνια; Επειδή η Boxing Day έρχεται μετά την Ημέρα των Χριστουγέννων και όλοι απολαμβάνουν μια ημέρα γεμάτη φαγητό, γεμάτη αλκοόλ. Κάποιοι σύλλογοι τα καταφέρνουν σταθερά καλύτερα στο να φροντίζουν οι παίκτες τους να κρατούν πίσω τους όλο αυτό το γλέντι… Το βλέμμα πέφτει μόνο σε ομάδες που έχουν παίξει τουλάχιστον 30 αγώνες Boxing Day στη Football League. Nα κατακτήσει το πρωτάθλημα η Λίβερπουλ προσφέρεται στο 4.50. 

Σύμφωνα με τα στατιστικά, οι δύο πιο επιτυχημένες ομάδες στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου είναι επίσης οι δύο πιο επιτυχημένες την Boxing Day – η Mάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 1,88 πόντους ανά παιχνίδι και 51 νίκες σε 95 αγώνες και η Λίβερπουλ με 1,71 πόντους ανά παιχνίδι και 43 νίκες σε 90 αγώνες. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει επίσης σημειώσει 195 γκολ στη Boxing Day όλα αυτά τα χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της εξάρας το 1991!

Από την άλλη, η Γουέστ Χαμ, η Μπέρνλι και η Νιούκαστλ φαίνεται να έχουν σταθερά άθλιες Boxing Days, κερδίζοντας μόλις 1,1 έως 1,2 πόντους ανά αγώνα. Από το Big Six, η Άρσεναλ… φροντίζει να απογοητεύει τους φιλάθλους της τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων, αν και πέρσι έκανε την εξαίρεση επικρατώντας 3-1 της Τσέλσι στο ντέρμπι. Να υποβιβαστεί η Νιουκάστλ προσφέρεται στο 1.57.

Man United and Liverpool are familiar table toppers in the best ever Boxing Day league tab

Ατελείωτο στοίχημα στην Premier League με 200+ ειδικά! |21+ *Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις

Τα ζευγάρια της Boxing Day!

Λίβερπουλ – Λιντς (Aναβλήθηκε)
Η Λίβερπουλ κέρδισε τα τελευταία πέντε παιχνίδια της στην Πρέμιερ Λιγκ στην Boxing Day με συνολικό σκορ 15-0, το μεγαλύτερη σερί νικών των Reds αυτή τη μέρα στην ιστορία τους στο πρωτάθλημα. Εντός έδρας, η Λίβερπουλ δεν έχει χάσει σε Boxing Day από το 1986 (0-1 από τη Γιουνάιτεντ), έχοντας από τότε εννέα νίκες και τρεις ισοπαλίες.

Γουλβς – Γουότφορντ (Aναβλήθηκε)
Η Γουλβς είναι αήττητη στα έξι τελευταία της παιχνίδια πρωταθλήματος την Boxing Day (4 νίκες) μετά την εντός έδρας ήττα με 3-0 από την Πιτέρμπορο το 2012-13. Ωστόσο, στη μεγάλη κατηγορία παραμένει χωρίς νίκη στη Boxing Day στα επτά τελευταία παιχνίδια της, από τότε που κέρδισε την Μπέρμιγχαμ με 2-1 το 1978-79.

Mπέρνλι – Εβερτον
Αυτή είναι η έκτη φορά που η Μπέρνλι και η Έβερτον συναντώνται σε αγώνα πρωταθλήματος την Boxing Day, με τα Ζαχαρωτά να είναι αήττητα σε κάθε ένα από τα προηγούμενα πέντε. Ένα από αυτά ήταν η νίκη με 5-1 στο Turf Moor τη σεζόν 2018-19, η μεγαλύτερη εκτός έδρας νίκη τη Boxing Day στην ιστορία τους.

Μαν. Σίτι – Λέστερ
Η Μάντσεστερ Σίτι είναι αήττητη σε οκτώ εντός έδρας αγώνες πρωταθλήματος τη Boxing Day κερδίζοντας έξι σερί! Η τελευταία της ήττα σε αυτή την ημέρα ήρθε τη σεζόν 1996-97 από την Πορτ Βέιλ στη δεύτερη κατηγορία.

Νόριτς – Αρσεναλ
Η Νόριτς δεν μπορεί στη Boxing Day και είναι η μοναδική ομάδα της Premier League που δεν έχει νίκη. Αλλωστε, σε επτά ματς μετρά έξι ήττες και μια ισοπαλία, ενώ έχουν πετύχει μόλις ένα γκολ.

Τότεναμ – Κρίσταλ Πάλας
Η Τότεναμ είναι αήττητη στα 14 τελευταία ματς στη Boxing Day, μετρώντας 11 νίκες και 3 ισοπαλίες. Η τελευταία ήττα χάνεται τη σεζόν 2003-04 από την Πόρτσμουθ με 2-0. Είναι και το καλύτερο σερί ομάδας στη Boxing Day στις τέσσερις πρώτες κατηγορίες.

Γουέστ Χαμ – Σαουθάμπτον
Η Γουέστ Χαμ κέρδισε μόνο ένα από τα επτά τελευταία παιχνίδια πρωταθλήματος την Boxing Day (3 ισοπαλίες), 4-1 τη Σουόνσι το 2016-17. Αυτή είναι η 12η φορά που η Σαουθάμπτον παίζει εκτός έδρας τη Boxing Day στην Premier League (3 νίκες, 5 ισοπαλίες), ενώ θα είναι το 11ο παιχνίδι αυτή την ημέρα απέναντι σε ομάδα του Λονδίνου.

Αστον Βίλα – Τσέλσι
Στην ιστορία της Premier League, υπήρξαν 38 κόκκινες κάρτες σε παιχνίδια της Boxing Day. Το 8% αυτών των καρτών ήρθε σε έναν αγώνα, στην ισοπαλία 4-4 της Άστον Βίλα εκτός έδρας με την Τσέλσι το 2007-08. Αυτή είναι η έκτη φορά που η Άστον Βίλα και η Τσέλσι τα λένε σε αγώνα πρωταθλήματος τη Boxing Day, με τους Μπλε να παραμένουν αήττητοι (3 νίκες, 2 ισοπαλίες).

Μπράιτον – Μπρέντφορντ
Η Μπράιτον είναι χωρίς νίκη στους 11 τελευταίους αγώνες πρωταθλήματος στη Boxing Day (4 ισοπαλίες, 7 ήττες). Τελευταία φορά που κέρδισε ήταν τη σεζόν 2005-06 κόντρα στην ΚΠΡ. Είναι το μεγαλύτερο σερί χωρίς νίκη στη Boxing Day από οποιαδήποτε ομάδα στις τέσσερις πρώτες κατηγορίες της Αγγλίας.

Σχολιάστε

X