Τι συνέβη στο ποδόσφαιρο την ημέρα των Χριστουγέννων; Η χαμένη ιστορία μιας βικτοριανής παράδοσης που πέρασε μέσα από πολλές δυσκολίες και άντεξε! Το ποδόσφαιρο στην Αγγλία συνεχίζει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι και τις ημέρες των Εορτών!
Η ημέρα των Χριστουγέννων ήταν μία σπάνια ημέρα γιορτής για τον κόσμο και το ποδόσφαιρο ήταν από τις λίγες διαθέσιμες διασκεδάσεις και απολαύσεις για το κοινό. Στην εποχή που δεν υπήρχε καν τηλεόραση και δεν μπορούσε κανείς να δει από το σπίτι του ένα παιχνίδι, ο κόσμος έπαιρνε τα καπέλα και τα κασκόλ του και πήγαινε να δει ποδοσφαιρικά παιχνίδια.
Την ημέρα των Χριστουγέννων υπήρχε ένα πλήρες αγωνιστικό πρόγραμμα και τη λεγόμενη Boxing Day υπήρχε επίσης φουλ δράση. Στη Βικτωριανή εποχή πρωτοξεκίνησαν πολλές από τις εορταστικές παραδόσεις που υπάρχουν σήμερα και έχουν καθιερωθεί. Το ποδόσφαιρο ήταν μέρος των Χριστουγέννων.
Σε δύο ημέρες τρία ματς
Το 1888 η Έβερτον έπαιξε δύο παιχνίδια την ημέρα των Χριστουγέννων κι ένα ακόμα στη Boxing Day. Και τα τρία παιχνίδια έγιναν στο Άνφιλντ, το γήπεδο που χρησιμοποιούσε πριν το Γκούντισον Παρκ. Το πρωί των Χριστουγέννων έπαιξε για το Κύπελλο Lancashire με την Μπλάκμπερν Παρκ Ρόουντ και νίκησε 3-2. Επειτα, έδωσε το ετήσιο ματς επίδειξης με την Ούλστερ, που νίκησε 3-0 με τον γκολκίπερ Τσαρλς Τζόλιφι να σκοράρει το 3ο τέρμα προς μεγάλη χαρά των 2.000 θεατών, ένας μεγάλος αριθμός για την εποχή. Την Boxing Day έπαιξε με τη Μπατλ σε δύσκολες καιρικές συνθήκες και το ματς να λήγει 0-0.
Το πρώτο παιχνίδι της Football League διεξήχθη την ημέρα των Χριστουγέννων, ανάμεσα στην Πρέστον Νορθ Εντ με την Άστον Βίλα το 1889. Η αήττητη Πρέστον ήταν πρωταθλήτρια. Όμως η Άστον Βίλα είχε κερδίσει τα προηγούμενα παιχνίδια των δύο. Το παιχνίδι παρακολούθησαν 9000 φίλαθλοι, δημιουργώντας ρεκόρ προσέλευσης.
Κορυφαίος του αγώνα ήταν ο αμυντικός Νικ Ρος της Πρέστον που ο… μύθος τον θέλει να έχει τρομοκρατήσει τους αντιπάλους του ακόμα και δείχνοντας τα χαλασμένα δόντια του. Ο Ρος έδωσε το προβάδισμα όμως η Βίλα σκόραρε δύο φορές πριν το ημίχρονο. Στο 2ο μέρος ο Ρος με ένα εξαιρετικό μακρινό σουτ ισοφάρισε και μετά ολοκλήρωσε το χατ τρικ του. Η Πρέστον νίκησε 3-2 και μετά βγήκε πρωταθλήτρια για 2η διαδοχική σεζόν.
Συχνά παίζονταν μεγάλα ντέρμπι την ημέρα των Χριστουγέννων. Ένα από τα πιο μεγάλα ήταν της Μπλάκμπερν με τη Ντάργουιν. Το 1890 ένα από τα παιχνίδια τους στο Ίγουντ Παρκ σημαδεύτηκε από μεγάλη ένταση και επεισόδια. Οι Μπλάκμπερν Ρόβερς ήθελαν να προφυλάξουν τους πιο καλούς παίκτες τους για τον αγώνα της Boxing Day με την ομάδα των Γουλβς και παρέταξαν αναπληρωματικούς. Η Ντάργουιν εξοργίστηκε από αυτήν την εξέλιξη.
Σε εκείνο το διάστημα χιλιάδες οπαδοί των δύο ομάδων βρέθηκαν να συνυπάρχουν σε κοντινή απόσταση. Όπως μετέδωσε τότε η Birmingham Daily Post “το ανυπόμονο κοινό μπήκε στο γήπεδο, κατέστρεψε τα δύο τέρματα και τις κερκίδες και έτσι δεν έγινε ματς”. Όσο η Football League εξαπλωνόταν οι ομάδες άρχισαν να ταξιδεύουν σε πιο μεγάλες αποστάσεις. Αυτό φυσικά γινόταν την ημέρα των Χριστουγέννων. Παίκτες και κόσμος έπαιρναν τρένα και λεωφορεία για τις μετακινήσεις. Ήταν σύνηθες να έπαιζε μετά η κάθε ομάδα με τον ίδιο αντίπαλο για ισορροπία και για να έχει διανύσει η κάθε ομάδα την ίδια απόσταση.
Το 1908 παρατηρήθηκε το εξής. Η Μάντσεστερ Σίτι είχε κερδίσει 2-1 τη Τσέλσι την ημέρα των Χριστουγέννων και την Boxing Day έγινε το ανάποδο με το ίδιο σκορ. Η Μπρίστολ Σίτι κέρδισε τη Μπράντφορντ με 1-0 και μετά η Μπράντφορντ νίκησε με 1-0. Οι Times κατέγραψαν πως η φόρμα δεν μετράει τόσο για τέτοιους αγώνες και στάθηκαν στο ότι μετράει ποια ομάδα έχει τους πιο καλούς αναπληρωματικούς για να καλύπτει τραυματισμούς ή άλλα προβλήματα.
Το 1909, ανήμερα τα Χριστούγεννα, διεξήχθη το ματς ανάμεσα στην Πάτρικ Θιστλ και τη Χιμπέρνιαν. Ένα ματς που σημαδεύτηκε από τον πολύ σοβαρό τραυματισμό του αμυντικού της Χιμπς και της Σκωτίας, Τζέιμς Μάιν. Το γήπεδο είχε καλυφθεί με πάγο και ο Μάιν είχε προειδοποιήσει τους συμπαίκτες και τους αντιπάλους του για το πόσο ρισκάρουν. Λίγο πριν το ημίχρονο συγκρούστηκε με τον Φρανκ Μπράνσκομπ και μεταφέρθηκε εκτός γηπέδου με σοβαρό τραυματισμό και σημάδια από το παπούτσι του αντιπάλου του στο στομάχι. Η Χιμπς έχασε 3-1. Πήγε στο νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε πως είχε τρυπήσει το έντερό του, δεν μπορούσε να σωθεί από επέμβαση και πέθανε την επόμενη ημέρα.
Το διασημότερο ματς των Χριστουγέννων
Το πιο διάσημο ματς την ημέρα των Χριστουγέννων ήταν το 1914 (με Άγγλους και Γερμανούς). Υπήρχε η ανακωχή του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και 100.000 στρατιώτες στο δυτικό μέτωπο αντάλλαζαν δώρα, τραγουδούσαν κάλαντα και έπαιζαν μπάλα.
Το παιχνίδι αυτό διαδόθηκε σαν… μύθος ωστόσο υπήρχαν γράμματα στρατιωτών που επιβεβαιώνουν ότι έγινε.
Ο αξιωματικός Κλέμεντ Μπάρκερ αναφέρθηκε στο πως ενεπλάκη στο παιχνίδι το πρώτο τάγμα των φρουρών Grenadier (επίλεκτο σώμα των Βρετανών). Υπήρξε ανακωχή, οι δύο πλευρές έθαψαν τους νεκρούς τους και μετά έπαιξαν ποδόσφαιρο. Ο Μπάρκερ επιβίωσε από τον πόλεμο αλλά 16 εκατ. στρατιώτες και πολίτες σκοτώθηκαν. Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος επέφερε και την έλλειψη παικτών.
Έτσι αναδείχθηκαν γυναικείες ομάδες με την πιο δημοφιλή να είναι εκείνη των Κυριών του Κερ. Έπαιξαν το πρώτο τους παιχνίδι την ημέρα των Χριστουγέννων το 1917. Δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν οι εορτασμοί για εύλογους λόγους όμως αυτά τα παιχνίδια έδωσαν ώθηση και συγκέντρωσαν χρήματα για καλό σκοπό.
Αρχηγός ήταν η Άλις Κελ. Οι κοπέλες βοηθούσαν εθελοντικά σε ότι χρειαζόταν για τον πόλεμο και δούλευαν στο εργοστάσιο του Πρέστον με ιδιοκτήτες τους Μεσρς Ντικ και Κερ. Από εκεί δόθηκε και το όνομα της ομάδας. Ο αγώνας έγινε στο Ντιπντέιλ με αντίπαλο ομάδα από το εργοστάσιο Κούλθαρντ και ομάδα των Ντικ / Κερ νίκησε 4-0. Η Daily Post έγραψε πως το επίπεδό τους ήταν πολύ καλό. Δέκα χιλιάδες κόσμος είδε τον αγώνα και συγκεντρώθηκαν 488 λίρες για ένα τοπικό νοσοκομείο.
Οι κανόνες της Ομοσπονδίας μέχρι ένα σημείο ανέφεραν πως καμία ομάδα δεν ήταν υποχρεωμένη να παίζει παιχνίδι σε θρησκευτικό χώρο ή παλιό χώρο λατρείας που έγινε μετά γήπεδο των ημέρα των Χριστουγέννων. Ήταν δηλαδή εθελοντικό όλο αυτό. Παίκτες όπως οι Άγγλοι διεθνείς Άρθουρ Μπρίτζετ της Σάντερλαντ και Χάρολντ Φλένινγκ της Σουίντον είχαν αρνηθεί να παίξουν λόγω της θρησκευτικότητας που είχαν χώροι που χρησιμοποιούνταν ως γήπεδα. Έως το 1925 όλη η ομάδα της Άρσεναλ δεν έπαιζε την ημέρα των Χριστουγέννων για αυτόν τον λόγο.
Η γη που χτίστηκε το Χάιμπουρι ανήκε στο Θρησκευτικό Κολέγιο του Άγιου Ιωάννη και απαγορευόταν η ομάδα να παίξει σε ημέρα θρησκευτικής λατρείας.
Όμως η Άρσεναλ αγόρασε τη γη το 1925 και την ημέρα των Χριστουγέννων έπαιξε το πρώτο της ματς με τη Νοτς Κάουντι. Κέρδισε με 3-0 μπροστά σε 33.500 θεατές. Ο Τσάρλι Μπιούτσαν ήταν μες τους σκόρερ. Τις ημέρες των εορτών πάντως οι παίκτες δεν μπορούσαν να συγκρατηθούν με το ποτό. Κάποιες ομάδες προσέφεραν ποτά στους παίκτες τους για τις γιορτές.
Ο φορ Τεντ Κρόφορντ της Κλάπτον Όριεντ θυμήθηκε ημέρα όπου όλη η ομάδα ήταν μεθυσμένη και βγήκε έτσι στο ματς των Χριστουγέννων με τη Μπόρνμουθ το 1931. Ο προπονητής τους, τους είχε βγάλει να πιουν ένα βαρέλι μπύρας. Ο Κρόφοντ δεν μπορούσε να δει καθαρά και κατέρρευσε στο γήπεδο. Η Κλάπτον – σημερινή Λέιτον – έχασε 2-1 όμως μετά συνήλθε και στη Boxing Day νίκησε 1-0.
Το 1937 την ημέρα των Χριστουγέννων το πρόβλημα ήταν η ομίχλη. Λόγω της ομίχλης αρκετά ματς είτε αναβλήθηκαν είτε δεν έγιναν ποτέ. Το ματς της Τσέλσι με την Τσάρλτον στο Στάμφορντ Μπριτζ διεξήχθη και οι 2 ομάδες έβαλαν από 1 γκολ. Στο 2ο μέρος όμως η ομίχλη πύκνωσε περισσότερο και ο γκολκίπερ της Τσάρλτον, Σαμ Μπάρτραμ, σταμάτησε να βλέπει τους συμπαίκτες του. Στην αυτοβιογραφία του σημειώνει πως έβλεπε όλο και πιο λίγα σώματα παικτών. Η ημέρα των Χριστουγέννων ήταν μία σπάνια ημέρα γιορτής για τον κόσμο και το ποδόσφαιρο ήταν από τις λίγες διαθέσιμες διασκεδάσεις και απολαύσεις για το κοινό. Στην εποχή που δεν υπήρχε καν τηλεόραση δεν μπορούσε κανείς να δει από το σπίτι του ένα παιχνίδι, οπότε ο κόσμος έπαιρνε τα καπέλα και τα κασκόλ του και πήγαινε να δει ποδοσφαιρικά ματς.
Το ποδόσφαιρο στη Βικτωριανή εποχή
Στη Βικτωριανή εποχή πρωτοξεκίνησαν πολλές από τις εορταστικές παραδόσεις που υπάρχουν σήμερα και έχουν καθιερωθεί. Το ποδόσφαιρο ήταν μέρος των Χριστουγέννων και το ανάποδο. Όμως, συνέβησαν και αρκετά ευτράπελα.
Ο Μπάρτραμ υπέθεσε πως η ομάδα του ήταν στην επίθεση χωρίς όμως να έχει οπτικό πεδίο. Μετά από κάποια λεπτά μία μορφή ξεπήδησε από την ομίχλη. “Τι στην ευχή κάνεις εδώ;”, τον ρώτησε ένας αστυνομικός. “Το παιχνίδι έχει σταματήσει εδώ 15 λεπτά. Το γήπεδο είναι άδειο”, του είπε. Όταν πήγε στα αποδυτήρια τον περίμεναν γελώντας και με πειράγματα οι συμπαίκτες του.
Το ποδόσφαιρο συνεχίστηκε την ημέρα των Χριστουγέννων ακόμα και στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στις 25 Δεκεμβρίου του 1940 η Νόριτς έπαιξε με τη Μπράιτον και Άλμπιον, η οποία παρατάχθηκε με μόλις πέντε παίκτες. Τρεις ήταν πιτσιρικάδες και ένας δανεικός. Με εθελοντές από το κοινό έφτιαξε 11άδα. Η Νόριτς νίκησε 18-0 με τον Φρεντ Τσάντγουικ να έχει βάλει έξι γκολ. Εν μέσω πολέμου παίχθηκαν 40 αγώνες το 1940 και μπήκαν 210 γκολ. Η Σάουθεντ νίκησε τη Κλάπτον Όριεντ με 9-3, η Μπόρνμουθ τη Μπρίστολ Σίτι 7-1, η Μάνσφιλντ 7-2 τη Στόουκ και Μπέρι με Χάλιφαξ ήρθαν ισόπαλες 5-5.
Αρκετές ομάδες έπαιξαν δύο ματς εκείνη την ημέρα. Η Λέστερ έχασε 5-2 από τη Νορθάμπτον το πρωί και η Νορθάμπτον έχασε 7-2 από τη Λέστερ το απόγευμα. Με παίκτες να επιτρέπεται να παίξουν σε διαφορετικές ομάδες ο Τόμι Λόουτον έπαιξε με την Έβερτον εναντίον της Λίβερπουλ το πρωί και για την Τρανμίρ εναντίον της Κρου το απόγευμα. Ο Λεν Σάκλετον έπαιξε για τη Μπράντφορντ Παρκ Άβενιου με τη Λιντς το πρωί και μετά σκόραρε το απόγευμα με τη Μπράντφορντ εναντίον της Χάντερσφιλντ.
Το 1949, σε μία μεταπολεμική εποχή, με το ποδόσφαιρο στην κορύφωσή του, περίπου 3.5 εκατομμύρια θεατές είδαν τα τρία ματς της Football League για το χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα. Ήταν τρία παιχνίδια σε τέσσερις ημέρες. Η ατμόσφαιρα ήταν εορταστική και ο κόσμος τραγουδούσε τα κάλαντα, ενώ μοιράζονταν τσιγάρα και φλασκιά με ποτό. Τα Match programmes που είχαν βγει είχαν ευχές και χαιρετισμούς από τις ομάδες προς τον κόσμο.
Υπήρχε και ένα παράδοξο έθιμο όπου οι επιλεγμένοι και εμπλεκόμενοι φίλαθλοι πετούσαν φλούδες από πορτοκάλια στους παίκτες. Τα πορτοκάλια ήταν πολύ ακριβά και πολύτιμα εκείνη την εποχή και θεωρούνταν πολύ καλό δώρο. Ο Τσάρλι Μίτεν της Γιουνάιτεντ θυμόταν πως ο κόσμος τα πετούσε στους αντίπαλους παίκτες (στην ομάδα που δεν στήριζε) αλλά κάποιες φορές τα πετούσε και στους παίκτες της αγαπημένης τους ομάδας.
Χριστούγεννα! Ποδόσφαιρο στον υπόλοιπο κόσμο!
Την ημέρα των Χριστουγέννων είχαν παιχθεί και διεθνή παιχνίδια στο παρελθόν. Το πρώτο ήταν για το Κύπελλο Inter-Cities Fairs ή αλλιώς το Κύπελλο Διεθνών Εκθέσεων, τον… πρόγονο του Europa League, διεξήχθη στις 25 Δεκεμβρίου του 1955. Η μία ομάδα ήταν η Μπαρτσελόνα (η σύνθεση της Μπαρτσελόνα συν έναν παίκτη από την Εσπανιόλ) και η Κοπεγχάγη, γνωστή ως Στάεβνετ. Στο Καμπ Νου η Μπαρτσελόνα προηγούνταν με 4-0 στο ημίχρονο.
Η Στάεβνετ έβγαλε δύο γκολ στο 2ο μέρος αλλά η Μπαρτσελόνα νίκησε με 6-2. Ο Λάζλο Κουμπάλα ήταν μες στους σκόρερ.
Την ίδια ημέρα, η Ρεάλ Μαδρίτης έπαιζε με τη Παρτιζάν στα προημιτελικά της πρώτης ευρωπαϊκής διοργάνωσης Κυπέλλων. Η Ρεάλ νίκησε 4-0 με τον Ντι Στέφανο να σκοράρει το 4ο. Η Μπαρτσελόνα κέρδισε το Κύπελλο Εκθέσεων και η Ρεάλ πήρε το άλλο ευρωπαϊκό τρόπαιο.
Αρκετά διεθνή παιχνίδια έγιναν την ημέρα των Χριστουγέννων. Κυρίως στη Λατινική Αμερική, όπου οι Βραζιλία, το Εκουαδόρ και η Παραγουάη έδωσαν αγώνες του Κόπα Αμερική στις 25 Δεκεμβρίου.
Στην Ευρώπη η Γαλλία έπαιξε φιλικά στα Χριστούγεννα με το Βέλγιο το 1952, το 1955 και το 1963. Είχε χάσει και στα τρία ενώ έπαιξε εναντίον της Βουλγαρίας το 1957 με το παιχνίδι να τελειώνει 2-2. Διεθνή φιλικά ανήμερα των Χριστουγέννων είχαν παίξει Κίνα, Νότια Κορέα, Ισραήλ, Παλαιστίνη, Γκάνα και Ουζμπεκιστάν. Στις 25 Δεκεμβρίου του 2012 τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είχαν κερδίσει 2-0 την Υεμένη σε φιλικό στη Ντόχα.
Το 1956, τον Δεκέμβριο είχε πέσει πολύ χιόνι και ήταν από τα πλέον χιονισμένα Χριστούγεννα, που υπήρξαν ποτέ. Παρά τον καιρό και την έλλειψη σε υλικά καύσιμα για θέρμανση, που κράτησε αρκετό κόσμο στο σπίτι του, όλα τα ματς των Χριστουγέννων έγιναν. Οι παίκτες τότε ήταν σκληροτράχηλοι και τα ματς διεξήχθησαν παρότι υπήρξε ισχυρή χιονόπτωση και δυνατοί άνεμοι. Το παιχνίδι της Κόβεντρι με τη Νιούπορτ διεκόπη λόγω χιονοθύελλας και το 2ο παιχνίδι στη Boxing Day αναβλήθηκε. Ο Guardian τόνισε πως εκείνη την ημέρα ‘Ο Άγιος Βασίλης τις ξέχασε αυτές τις ομάδες’.
Το 1957 η τελευταία ημέρα των Χριστουγέννων με φουλ πρόγραμμα
Το 1957 ήταν η τελευταία ημέρα των Χριστουγέννων με φουλ πρόγραμμα. Οι συνθήκες της εποχής και η μετάθεση αγώνων για το απόγευμα ώθησαν αρκετούς φιλάθλους να μείνουν σπίτι τους. Στην πρώτη κατηγορία στις 25 Δεκεμβρίου του 1957 η Μπλάκπουλ νίκησε 5-1 τη Λέστερ, η Γιουνάιτεντ τη Λούτον 3-0 και η Σέφιλντ Γουένστεϊ ήρθε ισόπαλη 4-4 με την Πρέστον. Η Τσέλσι νίκησε 7-4 την Πόρτσμουθ με τον 17χρονο Τζίμι Γκριβς να σκοράρει 4 γκολ με τους Μπλε.
Το 1958 παίχθηκαν μόνο τρία παιχνίδια της πρώτης κατηγορίας στις 25 Δεκεμβρίου και το 1959 μόνο ένα. Τα τελευταία παιχνίδια που παίχθηκαν ημέρα Χριστουγέννων ήταν το παιχνίδι της Μπλάκπουλ με τη Μπλάκμπερν το 1965. Στο σύνολο 21.000 κόσμος είδε τη Μπλάκπουλ να νικά 4-2.
Στη Σκωτία, ποδόσφαιρο παίζεται στις 25 Δεκεμβρίου μόνο όταν είναι Σάββατο. Τα τελευταία παιχνίδια ήταν της Κλάιντεμπανκ με τη Σεντ Μίρεν (2-2) και της Αλόα με την Κάουντενμπιθ (2-1) το 1976.
Μία απόπειρα να ξαναγίνουν ματς ανήμερα των Χριστουγέννων απέτυχε το 1983. Τότε η Μπρέντφορντ, ομάδα τρίτης κατηγορίας, είχε προγραμματίσει να παίξει με τη Γουίμπλεντον το πρωί. Μετά από σειρά διαμαρτυριών των οπαδών το παιχνίδι δεν έγινε εκείνη την ημέρα και πήγε για τις παραμονές της νέας χρονιάς. Η Γουίμπλεντον νίκησε 4-3.
Στη Βόρεια Ιρλανδία ακόμα παίζεται ποδόσφαιρο την ημέρα των Χριστουγέννων, όπου υπάρχουν παραδοσιακά αγώνες τελικών Κυπέλλου, για το το Steel και Sons Cup (Κύπελλο). Ο θεσμός αυτός είναι σχεδόν 120 ετών. Ιδρύθηκε το 1890 από τον κοσμηματοπώλη του Μπέλφαστ, Ντέιβιντ Στιλ. Το 2012 τον τίτλο κατέκτησε η Γκλέντοραν II, η ομάδα με τις ρεζέρβες της Πρέμιερσιπ, που νίκησε 3-0 την Αρντς. Ομως, διαπιστώθηκε παράνομη συμμετοχή παίκτη της Γκλέντοραν σε προηγούμενο γύρο και της αφαιρέθηκε το τρόπαιο.
Πριν την εποχή της Πρέμιερ, τα παιχνίδια σπανίως είχαν κάλυψη από την τηλεόραση ή ραδιοφωνικές αναφορές. Το 1930, στις πρώτες ημέρες του ραδιοφώνου, το BBC, είχε ένα live σχόλιο για τα παιχνίδια στη Boxing Day και ειδικότερα στο 2ο μέρος του αγώνα της Άρσεναλ με τη Μάντσεστερ Σίτι. Οι δύο ομάδες ήρθαν ισόπαλες 1-1 την ημέρα των Χριστουγέννων στο Μέιν Ρόουντ και οι ακροατές άκουσαν το 3-1 της Άρσεναλ στο Χάιμπουρι. Το πρώτο σχόλιο το έκανε ο Τζορτζ Άλισον, που μετά έγινε τεχνικός στην Άρσεναλ.
Το 1939 στη Boxing Day οι φίλαθλοι άκουσαν ραδιοφωνικά το ματς της Σέφιλντ Γουένσντεϊ με τη Τσέστερφιλντ. Ή μέρος αυτού καθώς το πρόγραμμα και η μετάδοση κράτησε 30 λεπτά.
Το πρώτο παιχνίδι με πλήρη μετάδοση ήταν εκείνο της Μπρένφορντ με τη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ στις 26 Δεκεμβρίου του 1946. Η Μπρέντφορντ νίκησε 2-1 και σιγά σιγά άρχισαν να καθιερώνονται οι ραδιοφωνικές μεταδόσεις.
Οι ποδοσφαιρόφιλοι μπορούσαν τη δεκαετία του 1970 να βλέπουν το τελικό σκορ από οθόνες, όμως οι αρμόδιοι είχαν τον φόβο πως εάν υπήρχε πλήρης τηλεοπτική κάλυψη θα μειώνονταν αισθητά ο κόσμος που θα πήγαινε στο γήπεδο, ειδικά στα τηλεοπτικά παιχνίδια.
Η Λίγκα έκανε τελικά τηλεοπτική συμφωνία περίπου στα μέσα του 1980. Στις 27 Δεκεμβρίου του 1988 το ITV έδωσε τηλεοπτικά το ματς της Νόριτς με τη Γουέστ Χαμ από το Κάροου Ρόουντ. Η Νόριτς νίκησε 2-1 με σχολιαστή τον Μάρτιν Τάιλερ, που ακόμα σχολιάζει παιχνίδια των Χριστουγέννων τρεις δεκαετίες μετά.
Γιατί όμως Boxing Day;
Boxing Day σημαίνει η πιο… ιερή ημέρα για το αγγλικό ποδόσφαιρο και μία πρωτόγνωρη και μεγάλη εμπειρία για κάθε φαν του αθλήματος!
H ημερομηνία που κάθε ποδοσφαιρόφιλος στην Αγγλία λατρεύει είναι αναμφισβήτητα η 26η Δεκεμβρίου. Κάθε σεζόν τη συγκεκριμένη ημέρα, την επόμενη των Χριστουγέννων, στο Νησί παίζεται ποδόσφαιρο σε όλα τα γήπεδα. Από την Κορνουάλη μέχρι το Νιούκαστλ και από το Λονδίνο μέχρι το Μάντσεστερ!
Από την Premier League μέχρι τις ερασιτεχνικές κατηγορίες του αγγλικού ποδοσφαίρου τα γήπεδα γεμίζουν. Οι φίλοι του ποδοσφαίρου μετά το χριστουγεννιάτικο τραπέζι σηκώνονται για να υποστηρίξουν από κοντά την αγαπημένη τους ομάδα, είτε αυτή παίζει εντός έδρας είτε πολλά χιλιόμετρα μακριά. Την ώρα που σχεδόν παντού τα καταστήματα είναι κλειστά, στις αγγλικές πόλεις όχι μόνο ανοίγουν, αλλά είναι και η μέρα που ξεκινούν οι εκπτώσεις. Το καταναλωτικό κοινό βρίσκεται σε αμόκ, λόγω των προσφορών και γενικά επικρατεί μια… τρέλα. Και μέσα σε αυτή τη φρενίτιδα, το ποδόσφαιρο έχει την τιμητική του, μέσω της Boxing Day.
Γιατί όμως Boxing Day; Υπάρχει μία παράδοση που θέλει τους πλούσιους να πηγαίνουν στα σπίτια των εργαζόμενών τους τις γιορτινές μέρες για να τους δίνουν δώρα για να τους ευχαριστήσουν. Υπάρχει επίσης μία εκδοχή πως η ονομασία προέρχεται από την τοποθέτηση ενός κουτιού από έναν ιερέα στα πλοία των εξερευνητών, μέσα στο οποίο έριχναν χρήματα για καλή τύχη. Αν όλα πήγαιναν καλά, τότε το κουτί επέστρεφε στον ιερέα, ο οποίος το κρατούσε μέχρι και τα Χριστούγεννα και το άνοιγε, προσφέροντας τα χρήματα που είχαν συγκεντρωθεί στους φτωχούς.
Fish n’ chips, pies και ένα pint στις κοντινές pubs από το γήπεδο είναι το… pregame όσων σέβονται και τιμούν την ημέρα με θρησκευτική ευλάβεια. Γιατί αυτό είναι. Μία… ιερή και μεγάλη ποδοσφαιρική ημέρα. Έως την δεκαετία του 1950 το πρόγραμμα έμπαινε Χριστούγεννα. Όταν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς τα Χριστούγεννα άρχισαν σταδιακά να μειώνουν τα δρομολόγιά τους, τότε λήφθηκε η απόφαση να μεταφερθούν τα παιχνίδια την 26η του Δεκέμβρη, κάτι που ουσιαστικά συνέβη από την σεζόν 1957-1958.
Με πληροφορίες από: Times, FourFourTwo, Guardian
Νόμιμο στοίχημα ποδόσφαιρο με μεγάλες προσφορές* και ανταγωνιστικές αποδόσεις! |21+ Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις
Ατελείωτο στοίχημα στην Premier League με 200+ ειδικά! |21+ Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις