Τσέλσι - Λάμπαρντ: Θα δοθεί χρόνος όπως σε Γκουαρδιόλα και Κλοπ;

Τσέλσι – Λάμπαρντ: Θα δοθεί χρόνος όπως σε Γκουαρδιόλα και Κλοπ;

Αυτή τη φορά η Τσέλσι πέτυχε πειστική νίκη 4-0 επί της Κρίσταλ Πάλας, ωστόσο το ξεκίνημα των Μπλε δεν ήταν το ιδανικό κι έβαλε τον Φρανκ Λάμπαρντ σε δύσκολη θέση.  Θα αντέξει την πίεση; Θα πάρει χρόνο από τον Ρομάν Αμπράμοβιτς; 

«Όχι αρκετά καλός. Τακτικά αφελής σίγουρα. Ήρθε η ώρα να φύγει». Αυτά είναι μόνο μερικά λόγια που έχουν ειπωθεί και αποτυπωθεί για τον προπονητή της Τσέλσι, μετά τον αποκλεισμό του στο League Cup από την Τότεναμ.

Είναι πραγματικά πρωτοφανείς οι… επιθέσεις και το… δηλητήριο που στάζουν οι φίλαθλοι για τον Λάμπαρντ. Προφανώς κανείς δεν ισχυριστεί ότι ήταν μία καλή αγωνιστική εξέλιξη, όμως δεν έχει κανένα νόημα να πηγαίνει κανείς στο άλλο άκρο. Βέβαια σε ότι έχει να κάνει με την Τσέλσι η ιεραρχία είναι ξεκάθαρη και το σπουδαιότερο είναι το τι σκέφτεται ο ισχυρός άνδρας των Λονδρέζων, Ρόμαν Αμπράμοβιτς. Η ιστορία δείχνει πως η υπομονή δεν είναι η αρετή που επιλέγουν στη Τσέλσι. Ειδικά όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά.

Η ομάδα του Λονδίνου όμως έχει παίξει μόλις έξι αγώνες στη φετινή σεζόν. Το πλάνο του 42χρονου για την ομάδα ακόμα αναμορφώνεται και φτιάχνεται ανάλογα με τις ανάγκες. Ακόμα κι ένα ποσό 200 εκατομμυρίων για να έρθουν επτά νέοι παίκτες στο ρόστερ δεν πρόκειται να διορθώσει τα πάντα στην ομάδα. Η βελτίωση με τον Λάμπαρντ θέλει τον χρόνο της και δεν είναι κάτι που θα έρθει από την μία στιγμή στην άλλη.

Τα δεκάδες εκατομμύρια που δαπάνησε η Τσέλσι

Από το 2015 έως το 2019 η Τσέλσι δαπάνησε πάνω από 650 εκατομμύρια για έναν αριθμό 29 παικτών. Είχε 3 διαφορετικούς προπονητές: Μουρίνιο, Κόντε και Σάρι. Όταν την ανέλαβε ο Λάμπαρντ ήταν ξανά σε μία περίοδο μετάβασης σε νέα δεδομένα αλλά και σε αλλαγές.

Η πλειοψηφία των 29 αυτών παικτών έχουν φύγει. Είτε μόνιμα είτε δανεικοί. Από τους έντεκα που έχουν μείνει μόνο οι Ενγκολό Καντέ, Κρίστιαν Πούλισικ και Ματέο Κόβασιτς μπορούν να νιώθουν ασφαλείς και ότι βρίσκονται στα πλάνα του τεχνικού επιτελείου. Παίκτες όπως οι Ζορζίνιο, Έμερσον και Κέπα πήραν χρόνο συμμετοχής όμως η Τσέλσι περιμένει να ακούσει προτάσεις για να τους παραχωρήσει πριν κλείσει το… παράθυρο των μεταγραφών. Οι… βετεράνοι Καμπαγιέρο και Ζιρού θα μπουν στην τελευταία σεζόν τους στην ομάδα.

Με άλλα λόγια εκτός από φέτος που η Τσέλσι έκλεισε και πήρε τους Ζίγιεχ, Βέρνερ και Χάβερτς έκανε πολύ κακές μεταγραφικές επιλογές. Απέτυχε να… κεφαλαιοποιήσει τον τίτλο το 2015 και το 2017 και να φτιάξει μία δυνατή και ποιοτική ομάδα ενώ δέχθηκε και το ισχυρό χτύπημα της απαγόρευσης μεταγραφών που ήταν ένα ακόμα μεγάλο πρόβλημα για τον Λάμπαρντ.

Εννοείται πως σε μία μεταγραφική περίοδο βοηθούν και οι συγκυρίες αλλά και το στοιχείο της τύχης. Κανείς δεν μπορεί να προδικάσει πως μία μεταγραφή θα βγει στο 100%. Στην έλευση του Μοράτα για παράδειγμα το 2017 υπήρξε το αίσθημα της προοπτικής και της αισιοδοξίας. Είχε δείξει καλά στοιχεία σε Γιουβέντους και Ρεάλ Μαδρίτης όμως στην Τσέλσι δεν άντεξε την πίεση και ενώ είχε και τραυματισμό στη μέση.

Μεγάλα ποσά δόθηκαν για τον Ζαπακόστα, τον Ραχμάν – που είχε τραυματισμό στο γόνατο – Μπατσουαγί και Έμερσον. Κακοί παίκτες δεν ήταν όμως δεν έδειξαν ικανοί για να ανταποκρίνονται στο επίπεδο της Premier και του Champions League. Οι Μπακαγιόγκο και Ντρινκγουότερ κόστισαν στο σύνολο 75 εκατ. το 2017. Είχαν μόνο 29 ματς ως βασικοί στη Premier μέσα σε 2 χρόνια.

Αγωνιστικά ο προπονητής πάντα θα πρέπει να αναλαμβάνει τις ευθύνες που του αναλογούν για μία ήττα ή κακή εμφάνιση ή να πληρώνει το τίμημα όταν η κατάσταση δεν είναι καλή. Ο Λάμπαρντ το ξέρει αυτό. Όμως η Τσέλσι δεν είναι μία ομάδα που τόσο γρήγορα θα επουλώσει τις αγωνιστικές της… πληγές.

Από το 2013-2014 και μετά η Τσέλσι δεν έχει καταφέρει να περάσει μετά την φάση των 16 κορυφαίων ομάδων στο Champions League. Μία τέτοια ομάδα είχε συνηθίσει σε πολύ καλές πορείες καθώς βρέθηκε στην 4αδα στο σύνολο 7 φορές από το 2004 έως το 2014, πήγε σε 2 τελικούς και πήρε το τρόπαιο το 2012.

Όταν ο Λάμπαρντ μπήκε σε διαδικασία συζητήσεων με Χάβερτς και Βέρνερ για να τους πείσει να ενταχθούν στη Τσέλσι τους μίλησε για ένα πρότζεκτ διάρκειας τρία ετών και ότι αυτή η ομάδα θα διεκδικούσε κάθε τρόπαιο και κάθε διοργάνωση. Ένα πλάνο το οποίο συμμερίζεται και η διοίκηση. Ο Λάμπαρντ ήθελε και έναν τοπ επιπέδου γκολκίπερ. Ωστόσο μία από τις βασικές… κατηγορίες από τους φιλάθλους και το τελευταίο διάστημα είναι πως δεν βλέπουν εμφανή βελτίωση.

Οι νέες προσθήκες στην Τσέλσι είχαν 12 ματς ως βασικοί. Ο Ζίγιεχ δεν έχει χρησιμοποιηθεί ακόμα έχοντας ένα πρόβλημα στο γόνατό του ενώ ο Πούλισικ, ένα ιδιαίτερα σημαντικό μέλος της ομάδας είχε επίσης τραυματισμό. Η Τσέλσι δεν είναι ακόμα ομάδα του Λάμπαρντ, όπως την έχει σκεφτεί και την θέλει.

Υπάρχουν παίκτες τους οποίους βρήκε στην ομάδα ο Λάμπαρντ και δεν έχουν προσαρμοστεί στα… θέλω του και τον τρόπο σκέψης του. Δεν έχουν την προσέγγιση και τη νοοτροπία που θέλει. Το κλίμα στην ομάδα δεν είναι ιδανικό και όπως προκύπτει από αγγλικά ΜΜΕ μπορεί και να υπάρχουν παίκτες που να προτιμούσαν να μην είχαν τον συγκεκριμένο τεχνικό. Η απειθαρχία του Μάρκος Αλόνσο μετά την ισοπαλία με τη Γουέστ Μπρομ το δείχνει αυτό.

Το βασικό ερώτημα σε σχέση με τον Λάμπαρντ είναι πόση διάθεση θα έχει να περιμένει η διοίκηση για βελτίωση σε περίπτωση συνεχών αρνητικών αποτελεσμάτων. Εάν δουν βέβαια ανταγωνιστές τους στην Premier θα διαπιστώσουν πως η υπομονή και η πίστη σε ένα πρότζεκτ τους δικαίωσε.

Η στήριξη της Λίβερπουλ στον Κλοπ!

Όπως την Λίβερπουλ με τον Κλοπ. Μία ομάδα που χρειάστηκε πολλή δουλειά και υπομονή αλλά έφτασε στο σημείο να κατακτήσει ξανά Champions League αλλά και τον τίτλο της Premier και ενώ ο Γερμανός είχε πρωτοπάει στο Άνφιλντ το 2015. Μετά το 2015 η ομάδα είχε τερματίσει 8η και 4η στα επόμενα 2 χρόνια προτού φτάσει στο σημείο να χάσει για έναν βαθμό τον τίτλο από τη Σίτι και μετά να πάρει τον τίτλο. Φυσικά ο μεγάλος στόχος που ήταν να ξαναστεφθεί πρωταθλήτρια μετά από 30 χρόνια επετεύχθη.

Δεν ήταν μόνο οι προσθήκες όπως του Μανέ το 2016 ή του Σαλάχ έναν χρόνο μετά και των Φαν Ντάικ και Άλισον το 2018. Ο Κλοπ στην πρώτη του προετοιμασία έστειλε… σπίτι του από τις ΗΠΑ τον Μαμαντού Σακό γιατί είχε χάσει προπονήσεις και επειδή είχε αργήσει για την πτήση της ομάδας και για γεύμα της. Ο Γάλλος διεθνής δεν θα έπαιξε ποτέ ξανά για τη Λίβερπουλ και ο Γερμανός τεχνικός έστειλε το ηχηρό του μήνυμα.

Όπως και η Τσέλσι τώρα και η Λίβερπουλ αντιμετώπιζε αμυντικά προβλήματα. Οι Σκρτελ και Ενρίκε επίσης είδαν την πόρτα της εξόδου. Οι επιθετικοί Μπεντέκε και Μπαλοτέλι που δεν έκαναν στον Κλοπ επίσης αποχώρησαν. Η πώληση του Κουτίνιο στη Μπαρτσελόνα το 2018 επέτρεψε στην ομάδα να προχωρήσει σε μεταγραφές – κλειδιά με Φαν Ντάικ και Άλισον. Δεν ήταν μόνο τα χρήματα. Ο Κλοπ ήθελε ενότητα στην ομάδα και ποτέ του δεν πίεσε κάποιον να μείνει στο Άνφιλντ ενώ δεν ήθελε.

Ψήφος εμπιστοσύνης σε Γκουαρδιόλα

Ο Πεπ Γκουαρδιόλα επίσης βίωσε προβλήματα όταν πρωτοέκλέισε στη Σίτι το 2016. Η τρίτη θέση της ομάδας δεν ήταν ιδανικό σενάριο. Δέχθηκε πολύ μεγάλη πίεση και κριτική όμως μετά πήρε τίτλους και μάλιστα διαδοχικά στην 2η και την 3η σεζόν του. Ο πρώην τεχνικός των Μπαρτσελόνα και Μπάγερν ήταν πολύ αυστηρός στο θέμα των γκολκίπερ. Κάτι που σχετίζεται με τον Λάμπαρντ που έφερε τον Μεντί για να βελτιώσει τον Κέπα, που δύο χρόνια πριν ήταν ο πιο ακριβός παίκτης της Τσέλσι. Ο Πεπ ήθελε έναν τερματοφύλακα να παίζει σωστά τη μπάλα. Είχε μία συζήτηση με τον Χαρτ, όμως ο βασικός πορτιέρε της Εθνικής Αγγλίας για καιρό, δεν ήθελε να αλλάξει το παιχνίδι του και έτσι η καριέρα του εκεί τελείωσε. Πήγε για 2 χρόνια μετά δανεικός. Ο Μπράβο ήρθε από την Μπαρτσελόνα αλλά δεν τα καταφέρε και έτσι αγοράστηκε ο Έντερσον.

Προφανώς και τα πλούτη της Σίτι βοήθησαν πολύ στις μεταγραφές. Για να φέρει σημαντικούς παίκτες όπως οι Γουόκερ, Ζέσους, Λαπόρτ, Μπερνάντο Σίλβα, Σανέ και Στόουνς. Όλοι τους πήγαν εκεί στους πρώτους 18 μήνες του Καταλανού. Ο Ισπανός προπονητής είχε προβλήματα με τον μέσο Γιάγια Τουρέ από πολύ νωρίς. Ο Τουρέ στα πρώτα δύο χρόνια του Γκουαρδιόλα είχε 48 ματς όμως μετά είχε μικρό ρόλο στον τίτλο του 2017-2018 προτού γυρίσει στον Ολυμπιακό.

Ο Μαουρίτσιο Ποκετίνο μπορεί να μην είχε τίτλο να επιδείξει στα πέντε του χρόνια στην Τότεναμ όμως πήγε την ομάδα σε άλλο επίπεδο. Στην πρώτη του χρονιά πήγε τον σύλλογο στην 5η θέση και είχε τουλάχιστον δύο πολύ καλές προσπάθειες για να στεφθεί πρωταθλητής και ήταν 3ος πίσω από τη Λέστερ το 2016. Έναν χρόνο μετά η Τότεναμ ήταν 2η πίσω από την Τσέλσι. Επίσης πήγε την Τότεναμ στον τελικό του Champions League. Ο Αργεντίνος όποτε χρειάστηκε επίσης ήταν πολύ αυστηρός.

Οι Λένον και Αντεμπαγιόρ δεν πήραν αριθμούς και φανέλες της ομάδας το 2015-2016 και έφυγαν δανεικοί σε Έβερτον και Πάλας αντίστοιχα. Ο Ποκετίνο σε διάστημα 12 μηνών που πήγε από την Τότεναμ στη Σαουθάμπτον έπρεπε να φύγουν και έτσι έγινε οι Εκοτό, Καμπούλ και Καπουέ. Ο Τάουνσεντ τσακώθηκε με τον γυμναστή Γκάρντινερ και πουλήθηκε στη Νιουκάστλ. Ο Ποκετίνο ξεκαθάρισε σε όλους τους παίκτες ότι εάν είναι στο 100% αφοσιωμένοι στην ομάδα και τις μεθόδους τους τότε δεν θα υπάρχει χώρος για αυτούς στο ρόστερ.

Αυτές οι αποχωρήσεις έφεραν στην ομάδα τους Κέιν, Ντάιερ, Μέισον και Μπενταλέμπ, αν και ο τελευταίος μπήκε στον… πάγο μετά από μία διένεξη με τον Ποκετίνο, δόθηκε δανεικός το 2016-2017 και μετά πουλήθηκε.

Οι προπονητές κάνουν τις αλλαγές που θεωρούν ότι πρέπει να γίνουν. Όλοι το κάνουν αυτό. Όμως ο Λάμπαρντ θεωρεί πως πρέπει να κριθεί αυστηρά και έντονα όταν πια θα έχει φτιάξει την… δική του Τσέλσι. Το πρόβλημα είναι πως αρκετοί που έχουν απολυθεί από τον Αμπράμοβιτς έτσι ένιωθαν…

Νόμιμο στοίχημα ποδόσφαιρο με μεγάλες προσφορές* και ανταγωνιστικές αποδόσεις! |21+ Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις

Ατελείωτο στοίχημα στην Premier League με 200+ ειδικά! |21+ Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις

Σχολιάστε

X