Τζίτζι Μπουφόν, o Superman των γηπέδων έγινε 44!

Τζίτζι Μπουφόν, o Superman των γηπέδων έγινε 44!

Η καριέρα του, αξιοθαύμαστη. Ανεπανάληπτη, γεμάτη από τίτλους, παράσημα, ιστορίες. Ο Τζίτζι Μπουφόν είναι όμως κι ένας πραγματικός αρχηγός. Εχει όλο το πακέτο. Και αυτό είναι πάνω από πρωταθλήματα, κύπελλα, Χρυσές Μπάλες ή Champions League. Ο σπουδαίος Μπουφόν έγινε 44 ετών και ο ποδοσφαιρικός κόσμος υποκλίνεται!

Μπουφόν, ο κορυφαίος γκολκίπερ της Serie A!

Μπουφόν, ο κορυφαίος τερματοφύλακας του Serie A είχε όλο το πακέτο. Υψος, ρεφλέξ, positioning, εξόδους, διάβασμα του παιχνιδιού και πάνω απ’ όλα την απίστευτη ηγετική φυσιογνωμία. Από τα 17 του χρόνια κι έπειτα είχε μια εκπληκτική σταθερότητα να βρίσκεται στους κορυφαίους. Από τότε δηλαδή που βρέθηκε από το πουθενά στην 11άδα εκείνης της μοναδικής Πάρμα.

Με εκείνη την ομαδάρα πήρε ένα Κύπελλο, ένα Σούπερ Καπ, αλλά και το UEFA (1999). Το 2001 έγινε η πιο ακριβή μεταγραφή όλων των εποχών για τερματοφύλακα, με τη Γιουβέντους να πληρώνει 51 εκατ. ευρώ. Θα ακολουθούσαν εννέα πρωταθλήματα (αν και τα δύο τα έχασε με το Calciopoli, πήρε και ένα με την Παρί), τέσσερα Κύπελλα και κυρίως η αγάπη για την ομάδα, με την επιλογή του να την ακολουθήσει και στη Serie Β.

Το 2003 όμως έχασε στα πέναλτι τον ιταλικό τελικό του Champions League, αλλά θα δικαιωνόταν αργότερα με την Εθνική (176 συμμ. με 71 clean sheets). Το 2006 σήκωσε την παγκόσμια κούπα, κρατώντας πέντε clean sheet στο Μουντιάλ (σ.σ.: Νο1 σε clean sheets στην ιστορία της Σέριε Α’), αλλά έχασε τον τελικό του EURO του 2012. Για τρεις χρονιές η UEFA τον ανακήρυξε κορυφαίο στην Ευρώπη και το 2006 ψηφίστηκε 2ος στην «Χρυσή Μπάλα». Πολλοί τον θεωρούν κορυφαίο στον 21ο αιώνα και κάποιοι ακόμα και κορυφαίο όλων των εποχών γενικά.

Μπουφόν, η μάχη με την κατάθλιψη!

«Για τους οπαδούς δεν μετράει το ποιός είσαι. Σε βλέπουν ως έναν παίκτη, ένα είδωλο και κανείς δεν σκέφτεται να έρθει να σου πει και να ρωτήσει: ‘ει φίλε πως είσαι;”. Σίγουρα αυτά τα λόγια είναι βιωματικά. Το 2003 ο Τζιανλουίτζι Μπουφόν θα έμπαινε στο αμάξι του Fiat 500 ένα πρωινό και θα οδηγούσε για το προπονητικό κέντρο της Γιουβέντους γεμάτος με φόβο. Μπορεί όλα να έδειχναν φυσιολογικά αλλά μέσα του ένιωθε άρρωστος. Τη μία στιγμή όλα μπορεί να ήταν καλά και μετά τα πόδια του να έτρεμαν και να μην μπορούσε να τα ελέγξει.

Νόμιμο στοίχημα ποδόσφαιρο με μεγάλες προσφορές* και ανταγωνιστικές αποδόσεις! |21+ *Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις

Ο Νο1 γκολκίπερ της Ιταλίας και της Γιουβέντους υπέφερε από κατάθλιψη και κατάπτωση. Το γεγονός εκείνο το βράδυ της Τρίτης θα ισοφάριζε τον φίλο του Φάμπιο Καναβάρο στις περισσότερες συμμετοχές στην Εθνική Ιταλίας είναι ένα μάθημα για όλους τους παίκτες εκεί έξω: εάν έχετε κατάθλιψη ζητήστε βοήθεια. Αυτό έκανε ο Μπουφόν.

Μίλησε στην οικογένειά του και στους φίλους του. Στους πιο κοντινούς φίλους που είχε και διαπίστωσε ότι δεν ήταν καλά. Έτσι επικοινώνησε με ψυχολόγο.
Όπως παραδέχθηκε είχε ‘μαύρες περιόδους’ το 2003 και το 2004. Περιόδους όπου όλα ήταν ‘σκοτεινά’ για εκείνον. Ο ίδιος έλεγε κάθε τόσο πως για τους οπαδούς μετράει μόνο το να είσαι ο ποδοσφαιριστής και το είδωλο. “Κανείς δεν θα σταματήσει να σε ρωτήσει πως είσαι. Εάν είχα πει πως έπρεπε να φύγω για 2 μήνες για να γίνω καλά όλα θα είχαν τελειώσει. Διότι κάθε φορά μετά από αυτό που είχα πάθει εάν δεν έκανα μία επέμβαση ή οτιδήποτε άλλο, τότε ερχόταν στο μυαλό μου εκείνη η περίοδος. Απλά εγώ δεν επέτρεπα στον εαυτό μου να φύγει για 2-3 μήνες για να γίνει καλά ή καλύτερα.

Όμως είδα έναν ψυχολόγο που με βοήθησε πάρα πολύ. Όμως έπρεπε να αναθεωρήσω πράγματα. Πίστευα πως οι ψυχολόγοι ήταν σαν ληστές. Πως παίρνουν χρήματα από τους ανασφαλείς ανθρώπους. Όμως δεν είανι. Είναι άνθρωποι που σε βοηθάνε. Εάν βρεις έναν καλό ψυχολόγο θα μπορέσεις να μιλήσεις για τα πάντα και να ανοιχθείς χωρίς τον παραμικρό φόβο και αυτό δεν είναι κάτι εύκολο ή απλό”, είχε πει ο Μπουφόν.  Στο 1.80  να μπει στην τετράδα της Serie A η Γιουβέντους.

Ο Μπουφόν έβλεπε ψυχολόγο για πάνω από έξι μήνες και ξαφνικά διαπίστωσε πως ήταν καλύτερα. “Όλα έγιναν τόσο ξαφνικά. Φοβόμουν να μπω στο γήπεδο. Είχα φτάσει σε τέτοιο σημείο. Έφτασα στο σημείο στο Euro στην Πορτογαλία στο ματς με την Ιταλία και τη Δανία ήμουν ο μόνος που χαμογελούσα”, τονίζει.

H παραμονή στα πέτρινα χρόνια της Γιουβέντους

Ο υποβιβασμός της Γιουβέντους στη Serie B μετά το σκάνδαλο Calciopoli κατά τη διάρκεια εκείνης της χρονιάς που κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006 ήταν από τις πιο δύσκολες στιγμές. Αλλά ενώ υπήρχαν φήμες ότι ο Μπουφόν θα ακολουθούσε τα βήματα των Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, Πάτρικ Βιεϊρά, Καναβάρο και Έμερσον και θα έφευγε από τον σύλλογο, επέλεξε να μην το κάνει. «Ίσως είχα διαφορετική ανατροφή από άλλους παίκτες, ίσως διαφορετική εκπαίδευση, ειδικά από τους γονείς μου όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να συμπεριφέρομαι στις σχέσεις μου με τους άλλους. Στο 101.00 να αναδειχθεί πρώτος σκόρερ ο Ιμπραΐμοβιτς.

Έχω κάνει πολλά λάθη στη ζωή μου, αλλά σκέψου ότι αυτό είναι φυσιολογικό για κάποιον που θέλει να αναπτυχθεί και να εξελιχθεί. Θα χρειαστεί να ξεπεράσεις πολλά εμπόδια και είναι φυσιολογικό να σκοντάφτεις μερικές φορές. Ίσως είμαι ο μόνος ποδοσφαιριστής που δεν ενδιαφέρεται για τα αυτοκίνητα. Η Lancia Y μου με ταξιδεύει».

Μπουφόν, ένας μεγάλος αρχηγός

Το 2017 ο Τζιανλουίτζι Μπουφόν έγινε ο πρώτος σε λεπτά συμμετοχής στο ιταλικό πρωτάθλημα στην Ιστορία του συλλόγου, ξεπερνώντας τα 39.680′ λεπτά του Τζιαμπιέρο Μπονιπέρτι.  Δεν είναι εύκολο να μετρήσεις τα ρεκόρ του “Superman”. Στην πραγματικότητα όμως δεν χρειάζεται και να αναφέρεις πολλά για να τον διαχωρίσεις από τους υπόλοιπους. Ναι, είναι ο πρώτος Ευρωπαίος σε συμμετοχές με την Εθνική ομάδα της πατρίδας του στην Ιστορία, κι ένας από τους 6 με τις περισσότερες “εθνικές” συμμετοχές στον κόσμο. Ναι, οι τίτλοι δεν έγιναν ποτέ γι αυτόν αυτοσκοπός, όμως είναι ένας Παγκόσμιος Πρωταθλητής του 2006, ο τερματοφύλακας που έφτασε όσο πιο κοντά στην κατάκτηση της Χρυσής Μπάλας!

Αν δεν είχε ζήσει τα “πέτρινα” χρόνια της Γιούβε μέχρι την επιστροφή στην κορυφή του ιταλικού πρωταθλήματος, ο Μπουφόν θα είχε σίγουρα περισσότερα συλλογικά πρωταθλήματα (10 με τη Γιούβε κι ένα με την Παρί), θα είχε ενδεχομένως κατακτήσει το τρόπαιο που του λείπει, το Champions League, ίσως και μια Χρυσή Μπάλα. Ωστόσο, ο Μπουφόν ξεχωρίζει ως μια από τις πιο αυθεντικές και γνήσιες προσωπικότητες του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Εχει κερδίσει τον σεβασμό, είναι ένας απίθανος τύπος με τον οποίο μπορείς να ταυτιστείς. Πάνω απ΄όλα όμως αγαπάει το ποδόσφαιρο και στα 44 αρνείται να τα παρατήσει. Επέστρεψε στην Πάρμα για να πει το δικό του «αντίο».

«Είμαστε πάντα αντίθετα αλλά πάντα αλληλοσυμπληρωνόμαστε, όπως ο ήλιος και το φεγγάρι. Αναγκασμένοι να ζούμε δίπλα δίπλα, χωρίς να είμαστε σε θέση να αγγιζόμαστε. Συμπαίκτες στη ζωή, μια ζωή όπου στερούμαστε κάθε επαφή.

Περισσότερα από 25 χρόνια πριν, έδωσα τον όρκο μου: ορκίστηκα να σε προστατεύω. Να σε προσέχω. Να είμαι ασπίδα απέναντι στους εχθρούς. Σκέφτομαι πάντα την ευημερία σου, βάζοντας της σε πρώτο πλάνο, περισσότερο ακόμα και από το δική μου» ήταν το απίστευτο γράμμα του Μπουφόν προς την εστία του.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Τζίτζι δεν παίρνει ενέργεια από τους αριθμούς, όπως αποκάλυψε η αδερφή του. «Την Κυριακή μαζευτήκαμε και ανοίξαμε ένα μπουκάλι κρασί. ‘Τι γιορτάζουμε;’ ρώτησε. ‘Είναι το 1.000ό σου παιχνίδι’». Εκείνος το βλέπει διαφορετικά. «Εχω σκεφτεί πολλές φορές τι είναι αυτό που με κάνει να συνεχίζω να παίζω. Αν είχα ήδη κατακτήσει το Champions League, θα μου είχε φύγει αυτή η δίψα. Το ότι θέλω να το πάρω μου δίνει ώθηση». Εφτασε στην πηγή, δεν ήπιε νερό, αλλά ο Μπουφόν παραμένει ένας κορυφαίος γκολκίπερ, ένας τεράστιος ποδοσφαιριστής.

 

Σχολιάστε

X