Από τον Αναστόπουλο στον Ελ Αραμπί! Οι κορυφαίοι φορ του Ολυμπιακού (Poll)

Από τον Αναστόπουλο στον Ελ Αραμπί! Οι κορυφαίοι φορ του Ολυμπιακού (Poll)

Κάθε τους άγγιγμα μια απειλή για τον αντίπαλο! Κάθε τους κίνηση για γκολ και χτυποκάρδι στην εξέδρα! Το ΟΑΚΑ και το «Γ. Καραϊσκάκης» σηκώθηκε χιλιάδες φορές για να τους αποθεώσει. Θρυλικοί φορ που έκαναν τη σύγχρονη ιστορία του Ολυμπιακού ακόμα πιο λαμπερή. Από τον Νίκο Αναστόπουλο στον Αλεξανδρή και από τον Τζιοβάνι στον Ελ Αραμπί!

Νίκος Αναστόπουλος

Ο «Μουστάκιας» έγραψε τη δική του θρυλική ιστορία με τον Ολυμπιακό. Killer μέσα στο κουτί, κανείς δε μπορεί να λησμονήσει τα ψαλιδάκια και τα ψαράκια του. Για τον Ολυμπιακό έβαζε το κορμί και το κεφάλι του στη φωτιά με μοναδικό στόχο το γκολ. Εξαιρετικά γυρίσματα του σώματος του και τρομερή αίσθηση του γκολ στο τετ α τετ. Ο Νίκος Αναστόπουλος με τα ερυθρόλευκα κατέκτησε 4 Πρωταθλήματα (1981, 1982, 1983, 1987), 3 ακόμα Κύπελλα (1981, 1990, 1992) και ισάριθμα Σούπερ Καπ (1980, 1987, 1992). Αναδείχθηκε τέσσερις φορές πρώτος σκόρερ Ελλάδος (1983 29 γκολ, 1984 18 γκολ, 1986 19 γκολ, 1987 16 γκολ) και μια φορά τρίτος σκόρερ Ευρώπης (1983). «Είχα την ευκαιρία να φύγω στην στην 5ετία μου, αλλά ήμουν κι ο Ολυμπιακός από παιδί και δεν υπήρχε περίπτωση να φύγω. Είχα πρόταση από τον Παναθηναϊκό» τονίζει ο Αναστόπουλος. Αλλωστε, οι θρυλικές του εμφανίσεις ήταν το διαβατήριο για το εξωτερικό. Σε μια εποχή που η μεταγραφή Έλληνα ποδοσφαιριστή στο Καμπιονάτο ήταν σχεδόν αδύνατη, ο Αναστόπουλος πήγε στην Αβελίνο.

Αλέκος Αλεξανδρής

Aκόμα ένας «ερυθρόλευκος» killer! Ο Αλέκος Αλεξανδρής έβαζε γκολ με κάθε τρόπο. Αεροπλανικά βολέ, ψαράκια, ψαλιδάκια και εναέριες προβολές. Είχε την ικανότητα να κινηθεί περιφερειακά ή ακόμα και στα πλάγια, ενώ μπορούσε να πάρει τη μπάλα πιο πίσω και να συνδυαστεί με τους μεσοεπιθετικούς. Αφού πήρε 3 Πρωταθλήματα με την ΑΕΚ (1992, 1993, 1994), κατέκτησε ακόμα 7 (1997, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003) με τον Ολυμπιακό και έφτασε τα 10 συνολικά (μόνο ο Νικοπολίδης 11 και ο Τζόρτζεβιτς 12 έχουν περισσότερα). Επίσης πήρε και ένα Κύπελλο (1999). Τέσσερις φορές στην Α’ Εθνική (1994, 24 γκολ, 1997, 23 γκολ, 2001, 20 γκολ, 2002, 21 γκολ), ενώ το 2001 ψηφίστηκε κορυφαίος Ελληνας.

Φόρεσε το εθνόσημο 24 φορές (10 γκολ) και αγωνίστηκε στο Μουντιάλ των Η.Π.Α. (1994). Είναι ο τρίτος ever σκόρερ του Ολυμπιακού σε Α’ Εθνική / Super League με 127 τέρματα και έχει μείνει στην ιστορία για τελειώματά του και τα τέρματα με ανάποδο ψαλίδι αλλά και με γυριστά σουτ. Βρίσκεται επίσης στην δεκάδα των πρώτων σκόρερ της Α’ Εθνικής με πάνω από 180 γκολ. Ποιος θα ξεχάσει το φανταστικό του τέρμα κόντρα στον Αγιαξ στις 21 Οκτωβρίου του 1998, τότε που το όνομά του γινόταν σύνθημα στα χείλη 70.000 και πλέον οπαδών…

Τζιοβάνι

«Αυτά τα κάνει τώρα ο Zιοβάνι και πριν από 30 χρόνια ο Πελέ» ήταν η χαρακτηριστική ατάκα στη μετάδοση του αγώνα του Ολυμπιακού με τη Γαλατασαράι, όταν ο Βραζιλιάνος έκανε την απίθανη λόμπα στον Μοντραγκόν. Ο Τζιοβάνι ήρθε στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 1999, με τους «ερυθρόλευκους» να βγάζουν από τα ταμεία τους 4 δισεκατομμύρια δραχμές (περίπου 12 εκατ. ευρώ) και να τον κάνουν δικό τους από την Μπαρτσελόνα. Το αποτέλεσμα; Μαγικό! Σε μια εξαετία λατρεύτηκε από τους οπαδούς όσο ελάχιστοι, χόρεψε αρκετή σάμπα εντός αγωνιστικού χώρου κι έβαλε τη σφραγίδα του σε σπουδαίες ευρωπαϊκές επιτυχίες.

Με τη φανέλα του Ολυμπιακού αγωνίστηκε σε 207 παιχνίδια, έχοντας 97 γκολ και 29 ασίστ, ενώ με τα «ερυθρόλευκα» κατέκτησε πέντε πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο, ενώ τη σεζόν 2003/2004 βγήκε πρώτος σκόρερ στην Α’ Εθνική με 21 γκολ. Κι όμως ήταν αδικημένος στη Σελεσάο μιας και ο Ζαγκάλο δεν ήξερε πως να τον χρησιμοποιήσει… «Ζιοβάνι, Ζιοβάνι για πάντα στο λιμάνι» το σύνθημα που θα τον ακολουθεί πάντα…

Ντάρκο Κοβάσεβιτς

Ένας μεγάλος φορ, ένας παίκτης που γέμισε το κουτί κι έδωσε στον Ολυμπιακός, δύναμη και γκολ! Λεμονής – Ίβιτς πίεσαν για το deal και ο Σέρβος έφτασε στο Λιμάνι για να χαρίσει τίτλους. Με θητεία σε Γιουβέντους, Λάτσιο, Σοσιεδάδ, ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς προσαρμόστηκε άμεσα στα ερυθρόλευκα πλάνα. Ο Σέρβος φορ πέτυχε 17 τέρματα στη Super League και σύνολο 31 σε 61 εμφανίσεις σε όλες τις διοργανώσεις. Οι οπαδοί του Ολυμπιακού δεν ξεχνούν τα θρυλικά του γκολ σε Βέρντερ και Λάτσιο, όπου οι πρωταθλητές Ελλάδας πανηγύρισαν τα πρώτα τους διπλά στο Champions League. Από τα εγχώρια γκολ, αλησμόνητα μένουν τα τέρματα κόντρα στον ΠΑΟΚ και απέναντι στον Παναθηναϊκό (4-0). Γέμιζε την αντίπαλη περιοχή, ανίκητος στον αέρα, ήξερε να ανοίγει χώρους, να μοιράζει και φυσικά να σκοράρει. Θα μπορούσε να προσφέρει περισσότερα, αλλά το πρόβλημα υγείας έβαλε τέλος σε μια μεγάλη καριέρα.

Κώστας Μήτρογλου

Ο… καουμπόι του Ολυμπιακού, ο παίκτης που δε… φοβήθηκε τον Σωκράτη Κόκκαλη. Οταν τελευταίος του ζήτησε να βάλει τα «πιστόλια» μέσα, εκείνος απάντησε με 2 γκολ κόντρα στον Παναθηναϊκός. Ο Σωκράτης Κόκκαλης, όχι μόνο… συγχώρεσε τον τρόπο που πανηγύρισε τα γκολ επί του Παναθηναϊκού ο Κώστας Μήτρογλου, αλλά τώρα το διασκέδασε με την ψυχή του”, έγραφαν τα ρεπορτάζ των επόμενων ημερών. Τέσσερα πρωταθλήματα, ισάριθμα κύπελλα πανηγύρισε με τον Ολυμπιακό, ξεσήκωσε όσο λίγοι το «Καραϊσκάκης». Κόντρα στην Άντερλεχτ έκανε ίσως την πιο εντυπωσιακή εμφάνιση Ελληνα επιθετικού σε εκτός έδρας ευρωπαϊκό ματς, αφού πέτυχε μοναδικό χατ τρικ με απίθανα τέρματα, δίνοντας μια μεγάλη ευρωπαϊκή νίκη στον Ολυμπιακό. Σε 186 συμμετοχές με τα ερυθρόλευκα σε όλες τις διοργανώσεις πέτυχε 82 τέρματα, γράφοντας έτσι τη δική του ιστορία. Τα γκολ του ήταν το… διαβατήριο για την Premier League, με τη Φούλαμ να δαπανά ποσό – ρεκόρ για να τον αποκτήσει (15 εκατ., ευρώ).

Γιουσέφ Ελ Αραμπί

Συστήθηκε ως… killer και φρόντισε να επιβεβαιώσει τον τίτλο του! Λατρεύτηκε όσο λίγοι ξένοι από τους Πειραιώτες και το όνομά του είναι σύνθημα στα ερυθρόλευκα χείλη. Κάθε του κίνηση στην αντίπαλη περιοχή και μια απειλή, κάθε άγγιγμα του είναι κίνδυνος για τον αντίπαλο. Στα 34 του χρόνια ο Μαροκινός επιθετικός έγραψε ιστορία στον Ολυμπιακό καθώς αναδείχθηκε πρώτος του σκόρερ στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Βρίσκοντας δίχτυα στο 12ο λεπτό της αναμέτρησης με την Αϊντραχτ, έφτασε τα 16 γκολ στα εκτός συνόρων ματς του με τον Ολυμπιακό και έτσι πήγε μόνος πρώτος στην κορυφή του πίνακα των σκόρερ του συλλόγου στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, καθώς άφησε τους Τζόρτζεβιτς και Μήτρογλου στα 15. Μάλιστα το επίτευγμά του είναι ακόμη πιο ξεχωριστό, αφού χρειάστηκε μόλις 33 παιχνίδια για να το πετύχει. Στον Ολυμπιακό ο Ελ Αραμπί έχει 70 γκολ σε 128 ματς αλλά και 15 ασίστ και συνεχίζει…

Σχολιάστε

X