Νάπολι - Μίλαν: Από το πάρτι τίτλου του Γκούλιτ στο σήμερα!

Νάπολι – Μίλαν: Από το πάρτι τίτλου του Γκούλιτ στο σήμερα!

Tο βράδυ της Κυριακής (21.45) , το θρυλικό «Diego Armando Maradona» φιλοξενεί το ματς της χρονιάς. Δυο πρωτοπόροι, Νάπολι και Μίλαν, ένα 90λεπτο και ο χαμένος… χάνεται! Πολλά μπορούν να γίνουν στις επόμενες 11 στροφές, αλλά ο νικητής θα έχει πάρει τεράστια αυτοπεποίθηση. Σαν αυτή που εκτόξευσε τη Μίλαν στην κορυφή της Ιταλίας το 1988! Το ντέρμπι του Σαν Πάολο την Πρωτομαγιά του 1988 πέρασε στην ιστορία, ως ένα από τα μεγαλύτερα ματς στην ιστορία της Serie A.

Η Νάπολη ήταν το ιδανικό μέρος το καλοκαίρι του 1987. Η κατάκτηση του πρώτου Scudetto της ιστορίας της ήταν ένα…. σεισμικό επίτευγμα για τη Νάπολι και τα πάρτι κράτησαν όλο το καλοκαίρι. H Μίλαν θα ήταν ο κύριος αντίπαλος της στη μάχη για τη διατήρηση του τίτλου. Η Νάπολι μπήκε δυνατά, κέρδισε εννέα από τους δώδεκα αγώνα. Μέχρι την αλλαγή της χρονιάς, οι Ναπολιτάνοι ήταν αήττητοι και είχαν μείνει πίσω στη βαθμολογία μόνο για συνολικά 29 λεπτά.

Η Μίλαν, με νέο προπονητή, τον πρώην πωλητή παπουτσιών Αρίγκο Σάγκι, δυσκολευόταν. Κέρδισε μόνο τους μισούς από τους 12 αγώνες της πριν από τα Χριστούγεννα, χάνοντας δύο. Στην εποχή των δύο πόντων για μια νίκη, η διαφορά των πέντε βαθμών ήταν τεράστια. Το σημείο καμπής για τη Μίλαν – και η έναρξη μιας επικής κούρσας τίτλου – ήρθε στα τρία παιχνίδια των Χριστουγέννων. Η Μίλαν κέρδισε την Ίντερ στο ντέρμπι στα τέλη Δεκεμβρίου, διέλυσε τη Νάπολι με 4-1 στις αρχές Ιανουαρίου και ακολούθησε η νίκη με 1-0 κόντρα στη Γιούβε μια εβδομάδα αργότερα.

Η Νάπολι επανήλθε αμέσως από την πρώτη της ήττα στη σεζόν, κερδίζοντας επτά σερί παιχνίδια τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, με τον Μαραντόνα να σκοράρει σε έξι συνεχόμενα παιχνίδια, κάτι που κανένας παίκτης δεν είχε πετύχει στη Serie A από την εποχή του μεγάλου Τζίτζι Ρίβα στην Κάλιαρι. Η Νάπολι πέτυχε 17 γκολ και δέχθηκε μόλις δύο σε αυτό το νικηφόρο σερί, και φαινομενικά βάδιζε προς τον τίτλο.

Ο Μαραντόνα ένιωσε ότι βρισκόταν στο απόγειο των δυνάμεών του εκείνη τη σεζόν, αντανακλώντας αργότερα στην αυτοβιογραφία του, El Diego: «Το θυμάμαι ως ένα από, αν όχι το καλύτερο διάστημα, ολόκληρης της καριέρας μου. Ήμουν σε απίστευτη φόρμα». Σκόραρε κόντρα σε κάθε ομάδα στο πρωτάθλημα και κέρδισε τον τίτλο του πρώτου σκόρερ (Capocannoniere με 15 γκολ)!

Η θερμοκρασία άρχισε να ανεβαίνει στην Ιταλία, όμως η φόρμα της Νάπολι άρχισε να υποχωρεί. Η διαφορά ήταν ακόμη πέντε βαθμοί στα μέσα Απριλίου, αλλά η ήττα με 3-1 από τη Γιουβέντους σε συνδυασμό με μια νίκη της Μίλαν επί της Ρόμα έφερε την απόσταση στο -3. Την επόμενη εβδομάδα, η Νάπολι ισοφάρισε εκτός έδρας στη Βερόνα και η Μίλαν κέρδισε την Ίντερ στο ντέρμπι. Το χάσμα μειώθηκε τώρα στον πόντο, με τις δύο πλευρές να αναμετρώνται στη Νάπολη την 1η Μαΐου. Ματσάρα στη μάχη για το Scudetto.

«Δεν θέλω να δω ούτε μια σημαία της Μίλαν στο Σαν Πάολο», είπε ο Μαραντόνα. «Είμαστε στο σπίτι μας και για αυτούς πρέπει να είναι σα… νεκροταφείο. Εδώ πρέπει να πεθάνουν. Θέλω να δω το Σαν Πάολο γαλάζιο». Οι 82.000 οπαδοί που στριμώχνονταν στο θρυλικό Σαν Πάολο έγιναν μάρτυρες ενός ματς που μπήκε στα κορυφαία όλων των εποχών. Το παιχνίδι χαρακτηρίστηκε ως μια μάχη μεταξύ του Μαραντόνα και του Ρουντ Γκούλιτ: ο καλύτερος παίκτης του κόσμου απέναντι στον νικητή της Χρυσής Μπάλας. Παρατάχθηκαν ο ένας απέναντι από τον άλλον στο τούνελ και μοιράστηκαν μια ζεστή χειραψία, καθώς οι πλευρές έβγαιναν στο… ηφαίστειο! Οι ευκαιρίες ήταν ελάχιστες στο πρώτο ημίωρο, σκληρό ματς, δύναμη, αλλά και λίγα ρίσκα. Η Μίλαν χτύπησε πρώτη και στο 36’ ο Πάολο Βίρντις άνοιξε το σκορ.

Στο 45’, η Νάπολι κέρδισε ένα φάουλ 25 μέτρα από το τέρμα του Τζιοβάνι Γκάλι. Ο Μαραντόνα στάθηκε πάνω από την μπάλα και μπορείτε να καταλάβετε το φινάλε. Ο Ντιεγκίτο έστειλε τη μπάλα να… ξυρίσει την απίθανη κόμη του Γκούλιτ και να καταλήξει στα δίχτυα. Χρόνια αργότερα, ο Σάκι αποκάλυψε ότι ο Μαραντόνα του είπε πως σκόπιμα έστειλε τη μπάλα να «ξυρίσει« τα μαλλιά του Γκούλιτ, απλά επειδή μπορούσε.

Στην επανάληψη, ο Φαν Μπάστεν μπήκε αλλαγή στη θέση του Ντοναντόνι, ο Γκούλιτ πέρασε πίσω από τους φορ και η Μίλαν… έπνιξε τη Νάπολι. Ο Γκούλιτ ήταν παντού, πάτησε γκάζι, έδωσε εκρηκτικό ρυθμό στους Ροσονέρι και με τη βοήθειά του ήρθαν τα γκολ. Στο 68’ από δική του σούπερ ασίστ ο Βίρντις πέτυχε το 2-1. Ο Μαραντόνα έμοιαζε μόνος, μια τρομερή πάσα στον Καρέκα έφερε τον Βραζιλιάνο φάτσα με το γκολ, αλλά αστόχησε. Η Νάπολι πίεζε για την ισοφάριση, αλλά η Μίλαν χτύπησε για τρίτη φορά. Τρομερή ενέργεια του Μαλντίνι, ακόμα καλύτερη του Γκούλιτ και ο Φαν Μπάστεν πέτυχε το 3-1 στο 76′. Αστραπιαία αντεπίθεση και όλοι τόνιζαν πως η Μίλαν έδειξε πως θα παίζεται το ποδόσφαιρο του 2000. Δυο λεπτά αργότερα, ο Καρέκα μείωσε σε 3-2, όμως τίποτα δεν μπορούσε να αλλάξει την εικόνα…

[jsEntainMatchHead2Head match_id=”255585″]

Η ήττα συνέτριψε την ψυχολογία της Νάπολι. Ο Μαραντόνα, ήταν διαλυμένος, πονούσε παντού, σε μέση, γόνατα, δεν μπορούσε να κουνηθεί. Εχασε τα δύο τελευταία παιχνίδια της σεζόν, κόντρα στη Φιορεντίνα και τη Σαμπντόρια. Η Νάπολι τα έχασε και τα δύο. Η Μίλαν απέτυχε επίσης να κερδίσει τα υπόλοιπα παιχνίδια της, αλλά οι ισοπαλίες κόντρα στη Γιουβέντους και την Κόμο ήταν αρκετές για να εξασφαλίσουν το πρώτο της πρωτάθλημα έπειτα από μια δεκαετία. Ο Σάκι είχε κερδίσει το Scudetto στην πρώτη του σεζόν ως προπονητής της Μίλαν.

Η Νάπολη, είναι μια πόλη με στενά σοκάκια και σπίτια όπου το ένα παράθυρο επικοινωνεί με το άλλο παράθυρο και οι φήμες στροβιλίζονται γρήγορα. Ολοι σχολίασαν τη μνημειώδη κατάρρευση της Νάπολι. Πώς μια ομάδα που είχε χάσει μόνο δύο από τα 25 παιχνίδια της στη σεζόν έχανε τέσσερα από τα πέντε τελευταία; Πολλά τα σενάρια, αλλά ο Μαραντόνα φώναζε πως δε συνέβη τίποτα…

Σχολιάστε

X