Οι σπεσιαλίστες: Ποιος είναι ο κορυφαίος εκτελεστής φάουλ; (Poll)

Οι σπεσιαλίστες: Ποιος είναι ο κορυφαίος εκτελεστής φάουλ; (Poll)

Ποιος δεν έχει αποθεώσει έναν παίκτη που σκοράρει με σλάλομ, με απίθανες ντρίμπλες, με ψαλιδάκι, με μαγικό τακουνάκι, με υπέροχη λόμπα. Ολα αυτά είναι φοβερά στο μάτι, όμως εκεί που υποκλίνεσαι είναι στις εκτελέσεις φάουλ. Είναι χάρισμα και προϊόν σκληρής δουλειάς! Zουνίνιο, Ροναλντίνιο, Μαραντόνα, Πλατινί στη λίστα με τους σπεσιαλίστες όλων των εποχών στα στημένα. Μπορεί να μην είναι ανάμεσά τους, αλλά ο δικός μας, Κώστας Φραντζέσκος ήξερε να κάνει τη διαφορά.

Κάθε φορά που έστηνε τη μπάλα έξω από την περιοχή, ήταν φόβος και τρόμος για τους αντίπαλους γκολκίπερ.Τα περισσότερα και τα καλύτερα γκολ με απευθείας εκτελέσεις, ο Φραντζέσκος τα πέτυχε με τον Παναθηναϊκό (1990 – 94) και τον ΠΑΟΚ (1996 – 00). Ακολουθεί το Top 10 με αυτούς που άφησαν… εποχή στις στημένες φάσεις.

 

Ζουνίνιο Περναμπουκάνο | 1993 – 2013

Όταν ακούς το όνομα «Ζουνίνιο Περναμπουκάνο», τότε, το μυαλό σου ταξιδεύει στις φαουλάρες του Βραζιλιάνου. Για πολλούς ο κορυφαίος εκτελεστής στημένων που είδαμε ποτέ. Στα πρώτα του χρόνια στη Βάσκο Ντα Γκάμα και στην οκταετή θητεία του στη Λυών, ο Ζουνίνιο ανέπτυξε την τεχνική του με το «knuckleball», κάτι που προσπάθησαν να αντιγράψουν οι Ντρογκμπά, Ρονάλντο και Λουίζ, χωρίς κανένας να πλησιάσει το επίπεδο μαεστρίας του Βραζιλιάνου. Η θαυμάσια ικανότητά του να κάνει την μπάλα να πετάει στον αέρα, να στρίβει σε πολλές διαφορετικές κατευθύνσεις πριν βρει τα δίχτυα, πολύ απλά είναι η καλύτερη.  Επιπλέον, η απόσταση έκανε μικρή διαφορά.

Είτε 20, 30 ή 40 μέτρα από το τέρμα, τα χτυπήματα ήταν συχνά τόσο ποιοτικά και δυνατά, που οι τερματοφύλακες απλά δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα για αυτά. Ο Ζουνίνιο σκόραρε 44 από τα 100 γκολ του με τη Λυών από στημένα.

Σίνισα Μιχαΐλοβιτς | 1998 – 2006

Μια σπουδαία καριέρα σε Ερυθρό Αστέρα, Σαμπντόρια, Λάτσιο. Ενας σκλητράχηλος αμυντικός, με καλή τεχνική κατάρτιση κι ένα μεγάλο προσόν, τις εκελέσεις φάουλ. Ήταν μια αμφιλεγόμενη φιγούρα που αντίκρισε πολλές κόκκινες κάρτες, ενώ είχε πολλά επεισόδια με αντιπάλους. Αλλά όταν ο Μιχαΐλοβιτς έστηνε τη μπάλα, οι αντίπαλοι αμυντικοί ήξεραν ότι είχαν πρόβλημα. Το αριστερό του πόδι ήταν σαν το…. σφυρί του Θορ. Μπορούσε να εκτελέσει από μεγάλες αποστάσεις, αλλά και να σουτάρει βάζοντας τρομερή τεχνική. Ποιος θα ξεχάσει το σούπερ χατ τρικ του με φάουλ κόντρα στη Σαμπντόρια…

Serie A σε ζωντανή μετάδοση*!

Αντρέα Πίρλο | 1995 – 2017

Eνας από τους κουρφαίους πλέι μέικερ, από τους πιο δημιουργικούς χαφ όλων των εποχών. Οταν οι αντίπαλοι έκαναν το λάθος να κάνουν φάουλ έξω από την περιοχή τους, γνώριζαν και τις συνέπειες. Ο «maestro» ήταν τρομερός εκτελεστής, ήξερε πως να χτυπήσει το τέλειο φάουλ. Τελείωσε την καριέρα του με 46 γκολ – φάουλ, φορώντας τη φανέλα της Μίλαν, της Γιουβέντους και της εθνικής Ιταλίας. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια της καριέρας του, ο Πίρλο σημείωσε στα σαλόνια του calcio 11 τέρματα από dead balls, 4 περισσότερα από κάθε άλλο παίκτη σε αυτό το διάστημα. Ο Ιταλός σκόραρε με μεγαλύτερη συχνότητα με φάουλ σαν παίκτης της «vecchia signora» απ’ ότι το έκανε με τους «ροσονέρι».

Ζίκο | 1971 – 1994

Κάποτε, ο σούπερ ταλαντούχος Βραζιλιάνος επιτελικός μέσος, ήταν το σημείο αναφοράς για στημένες φάσεις, ο άνθρωπος που έθεσε τα πρότυπα και έδειξε πόσο ζωτικής σημασίας θα μπορούσαν να είναι τα φάουλ σε ένα ταχέως εξελισσόμενο παιχνίδι στις δεκαετίες του ’70 και του ’80. Απίθανος με τη μπάλα, ο Ζίκο είχε τρομερή τεχνική κατάρτιση και μπορούσε να σκοράρει με όλους τους τρόπους. Οταν όμως η μπάλα στηνόταν κοντά στην περιοχή του πέναλτι, ο Βραζιλιάνος ήταν ανίκητος. Θα ξεκινούσε μια σειρά από δύο βήματα και έβαζε όσο δύναμη ένιωθε ότι χρειαζόταν η κατάσταση για να καταλήξει η μπάλα στα δίχτυα. Ίσως ο πρώτος που μετέτρεψε το φάουλ σε μορφή τέχνης. Σκόραρε περισσότερα από 500 γκολ κατά τη διάρκεια της καριέρας του, περισσότερα από 50 ήταν με εκτέλεση φάουλ.

Μισέλ Πλατινί | 1972 – 1987

Ο Γάλλος πλέι μέικερ ήταν αναμφισβήτητα ο καλύτερος Ευρωπαίος παίκτης της δεκαετίας του 1980, ένας πραγματικός θρύλος, ένας υπέροχος ποδοσφαιριστής που πέτυχε απίθανα γκολ. Ένα τεράστιο μέρος του παιχνιδιού του Πλατινί ήταν η συγκλονιστική του ικανότητα στις στημένες φάσεις μέσα και γύρω από τη μεγάλη περιοχή. Είχε τον τρόπο να εκτελεί απίθανα στημένα από 35 μέτρα  και φυσικά να βρίσκει δίχτυα. Συνεπής με τα γκολ από φάουλ, ο τρεις φορές νικητής της Χρυσής Μπάλας πέρασε στην ιστορία, ως ένας από τους κορυφαίους. Με μια υπέροχη καμπύλη, η μπάλα περνούσε πάνω από το τείχος και κατέληγε στο πίσω μέρος των διχτύων. Ήταν τόσο απλοϊκό, αλλά τόσο… θανατηφόρο.

Priceboosts κάθε μέρα!

Ντιέγκο Μαραντόνα | 1976 -1997

Ίσως ο καλύτερος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών, ο Ντιέγκο Μαραντόνα οδήγησε την Αργεντινή σχεδόν μόνος του στην κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1986. Παρόλο που ο Αργεντινός σούπερ σταρ μνημονευόταν κυρίως για τη μοναδική ντρίμπλα, τις έξυπνες πάσες και την απίστευτη κυριαρχία του στο ανοιχτό παιχνίδι, ήταν επίσης πολύ χρήσιμος όταν η ομάδα του κέρδιζε ένα φάουλ κοντά στην περιοχή.

Ο Μαραντόνα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το αριστερό του πόδι για να κάνει σχεδόν ό,τι ήθελε με τη μπάλα και να τη στείλει στα δίχτυα. Αν ήταν κοντινή η απόσταση, απλά ήξερε πως να χαϊδέψει το τόπι και να βάλει αυτά τα υπέροχα φάλτσα. Αν η απόσταση ξεπερνούσε τα 30 μέτρα, τότε, γνώριζε πως να συντρίψει το τείχος και να σκοράρει. Οταν είσαι ο… θεός, ξέρεις όλους τους τρόπους να για να σκοράρεις.

Ντέιβιντ Μπέκαμ | 1992 – 2013

Ντέιβιντ Μπέκαμ, ο παίκτης που… μιλούσε στη μπάλα, ο σπεσιαλίστας των στημένων.  Το ταλέντο του μοναδικό, ήξερε πως θα εκτελέσει το φάουλ και που να στείλει τη στρογγυλή θεά. Με υπέροχη τεχνική, ο Μπέκαμ μπορούσε να κάνει το δύσκολο… απλό, ήξερε πως να κατευθύνει τη μπάλα μοναδικά για τη στείλει στα δίχτυα. Φανταστικά τέρματα που για τον ίδιο ήταν κάτι συνηθισμένο. Η συνέπειά του στα στημένα ήταν ένα σημαντικό πλεονέκτημα και, φυσικά, συχνά σκόραρε ακριβώς όταν η μπάλα… έκαιγε. Δεν ξεχνά κανείς το απίθανο φάουλ κόντρα στην Ελλάδα το 2001.

Ενισχυμένες αποδόσεις στην Premier League!

Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο | 1991 – 2014

Ο Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο δεν ήταν τίποτα λιγότερο από έναν θρύλο της Γιουβέντους, ένα μοναδικό «10αρι». Νικητής του Παγκοσμίου Κυπέλλου, φόρεσε 19 χρόνια τη φανέλα της Γιούβε, σκοράροντας 290 γκολ σε 750 παιχνίδια. Μοναδική τεχνική κατάρτιση, ήξερε καλά να κρατήσει τη μπάλα, αλλά και να τη στείλει στα δίχτυα. Σπεσιαλίστας στα στημένα, είχε πολλούς τρόπους να σκοράρει. Το έκανε με σούπερ φάλτσα, το επιχειρούσε με δυνατό σουτ, ήξερε να βάζει καμπύλη και το αποτέλεσμα ήταν μοναδικό.

Ροναλντίνιο | 1998 – 2015

Ροναλντίνιο, ο θρύλος του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, ο παίκτης που όταν «κολλούσε» πάνω του τη μπάλα, απλά δεν μπορούσες να του την πάρεις. Στο απόγειό του, συνδύασε μια εξωφρενική σειρά από κινήσεις και κόλπα με εκρηκτικές… ριπές που τον απομάκρυναν από τους αμυντικούς, καθώς και στιγμές απόλυτης λαμπρότητας και ιδιοφυΐας. Έπειτα, υπήρχαν τα γκολ του από υπέροχες στημένες φάσεις που ήταν σημείο κατατεθέν σε αυτή την τεράστια καριέρα. Δύναμη, ρυθμός, καμπύλη, και καμία έλλειψη εφευρετικότητας, ο Ροναλντίνιο ανήκει στην elite των παικτών που ήξεραν να σκοράρουν με φάουλ.

Build A Bet* στη LaLiga

Ρόναλντ Κούμαν | 1980 – 1997

Ο Ρόναλντ Κούμαν ήταν ένας υπέροχος ποδοσφαιριστής, μέλος της λεγόμενης Dream Team της Μπαρτσελόνα τη δεκαετία του ’90, δύο φορές Ολλανδός ποδοσφαιριστής της χρονιάς και μέλος της ομάδας που κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Κύπελλο το 1988. Καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του, πάντρεψε τις αμυντικές του ικανότητες με την υπέροχη τεχνική κατάρτιση, αισθητή τόσο στις μεταβιβάσεις του όσο και στην ικανότητά του στα στημένα.

Ήταν το φάουλ του Κούμαν το 1992 στο Γουέμπλεϊ που χάρισε στην Μπαρτσελόνα το πρώτο της Ευρωπαϊκό Κύπελλο εναντίον της Σαμπντόρια. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του σημείωσε περισσότερα από 200 γκολ. Πολλά από αυτά προέρχονταν από στημένα, είτε ήταν πέναλτι είτε φάουλ. Οταν έστηνε τη μπάλα, ο φόβος κυριαρχούσε στην αντίπαλη άμυνα, αφού ήξερες πως το ευθύβολο σουτ θα βρει εστία…

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι | *Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις |

 

Σχολιάστε

X