Play off 2021: Ώρα για ντέρμπι στo Ελληνικό Πρωτάθλημα!

Play off 2021: Ώρα για ντέρμπι στo Ελληνικό Πρωτάθλημα!

Η κανονική διάρκεια ολοκληρώθηκε με τον Ολυμπιακό να είναι το τεράστιο φαβορί στον δρόμο για τον τίτλο, όμως οι θέσεις της Ευρώπης παραμένουν «ορθάνοιχτες». Ο μαραθώνιος του ελληνικού πρωταθλήματος συνεχίζεται με τα Play off, όπου θα αναδειχθεί ο πρωταθλητής για το 2021, αλλά και οι ομάδες που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στο Europa Conference League. Ολυμπιακός, Άρης, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός και Αστέρας Τρίπολης οι έξι ομάδες που μπήκαν στα φετινά Play off.

Νόμιμο στοίχημα ποδόσφαιρο με μεγάλες προσφορές* και ανταγωνιστικές αποδόσεις! |21+ Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις

Ατελείωτο στοίχημα στη Σούπερ Λιγκ με 100+ ειδικά!|21+ Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις

Τι ισχύει με τα Play off;

Οπως και πέρσι, έτσι και το 2021 το σύστημα διεξαγωγής είναι ίδιο και ο πρωταθλητής δε βγαίνει μέσα από την κανονική διάρκεια, αλλά μετά την ολοκλήρωση και των Play offs.

Από το μίνι πρωτάθλημα των 10 αγωνιστικών θα αναδειχθεί ο νέος πρωταθλητής και τα τέσσερα ευρωπαϊκά εισιτήρια. Οι ομάδες μεταφέρουν τους βαθμούς που κέρδισαν στη regular season. Ειδικότερα, ένα εισιτήριο για τα προκριματικά του Champions League και τρία  για τη νέα διοργάνωση Europa Conference League. Ωστόσο, σε περίπτωση που ο ΠΑΣ Γιάννινα κατακτήσει το κύπελλο, τότε τα ευρωπαϊκά εισιτήρια μέσα από τα Play offs θα είναι τρία. Σε αυτές τις 10 αγωνιστικές, οι δυο ομάδες θα αγωνιστούν τόσο στην έδρα τους όσο και σε αυτή των αντιπάλων.

Το πρόγραμμα των Play off!

Ξεκίνημα με «ντέρμπι Δικεφάλων», όπου ο ΠΑΟΚ θα υποδεχθεί την ΑΕΚ, ενώ ο Ολυμπιακός κάνει πρεμιέρα με τον Άρη. Χαρακτηριστικό είναι πως οι Πειραιώτες έχουν πέντε διαδοχικά ντέρμπι, μιας και στην 6η στροφή θα υποδεχθούν τον Αστέρας Τρίπολης στο «Γ. Καραϊσκάκης». Αναλυτικά:

1η αγωνιστική: Αστέρας Τρίπολης-Παναθηναϊκός | Oλυμπιακός-Άρης | ΠΑΟΚ-ΑΕΚ

2η αγωνιστική: ΑΕΚ-Ολυμπιακός | Άρης-Αστέρας Τρίπολης | Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ

3η αγωνιστική: Άρης-ΑΕΚ | Αστέρας Τρίπολης-ΠΑΟΚ | Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός

4η αγωνιστική: ΑΕΚ-Αστέρας Τρίπολης | Παναθηναϊκός-Άρης | ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός

5η αγωνιστική: ΑΕΚ-Παναθηναϊκός | Άρης-ΠΑΟΚ | Ολυμπιακός-Αστέρας Τρίπολης

6η αγωνιστική: Αστέρας Τρίπολης-Άρης | Ολυμπιακός-ΑΕΚ | ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός

7η αγωνιστική: ΑΕΚ-ΠΑΟΚ | Άρης-Ολυμπιακός | Παναθηναϊκός-Αστέρας Τρίπολης

8η αγωνιστική: Αστέρας Τρίπολης-Ολυμπιακός | Παναθηναϊκός-ΑΕΚ | ΠΑΟΚ-Άρης

9η αγωνιστική: Άρης-Παναθηναϊκός | Αστέρας Τρίπολης-ΑΕΚ | Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ

10η αγωνιστική: Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός | ΑΕΚ-Άρης | ΠΑΟΚ-Αστέρας Τρίπολης


Τι έκανε το Big
Six των Play off στα μεταξύ τους ματς στην κανονική διάρκεια;

Ο Ολυμπιακός γνώρισε μόλις μία ήττα (στη Λεωφόρο) από τον Παναθηναϊκό. Εντός έδρας είχε τέσσερις νίκες και μια ισοπαλία κόντρα στον Άρη. Οι Πειραιώτες κέρδισαν εκτός τους «κίτρινους», τον Αστέρα, ενώ αναδείχθηκαν ισόπαλοι με ΑΕΚ, ΠΑΟΚ.

Ο Αρης ήταν εντυπωσιακός εκτός έδρας έχοντας μόλις μία ήττα κι αυτή στην Τρίπολη από τον Αστέρα. Πήρε ισοπαλία στον Πειραιά, στην Τούμπα, νίκησε τόσο την ΑΕΚ όσο και τον Παναθηναϊκό. Εντός έδρας ηττήθηκε τρεις φορές (από Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΑΕΚ), ενώ επικράτησε του ΠΑΟΚ και του Αστέρα.

Η ΑΕΚ είναι η μοναδική ομάδα που δεν έχει νίκη στο ΟΑΚΑ! Ειδικότερα, εντός είχε ισοπαλίες με Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ, Αστέρα και ήττες από Άρη, Παναθηναϊκό. Εκτός έχασε από Ολυμπιακό, νίκησε Άρη, Αστέρα, αναδείχθηκε ισόπαλη με ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό.

Ο ΠΑΟΚ δεν πήρε ούτε μια νίκη μακριά από την Τούμπα. Ηττήθηκε από Ολυμπιακό, Άρη, Παναθηναϊκό και Αστέρα, ενώ αναδείχθηκε ισόπαλος με την ΑΕΚ. Εντόςνίκησε μόνο Παναθηναϊκό και Αστέρα και παραχώρησε ισοπαλίες σε Ολυμπιακό, Άρη και ΑΕΚ.

Ο Παναθηναϊκός εντός έδρας νίκησε τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ, ηττήθηκε από τον Άρη, ενώ αναδείχθηκε ισόπαλος με ΑΕΚ και Αστέρα Τρίπολης. Εκτός έδρας έχασε από τον Ολυμπιακό, τον ΠΑΟΚ και τον Αστέρα, ωστόσο πήρε διπλά από Αρη και ΑΕΚ.

Ο Αστέρας Τρίπολης είχε εξαιρετική παρουσία στην Τρίπολη, όπου πήρε τρεις νίκες με Άρη, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό, ενώ έχασε από Ολυμπιακό και ΑΕΚ. Εκτός πήρε ισοπαλίες από Παναθηναϊκό και ΑΕΚ, όμως έχασε Ολυμπιακό, Άρη και ΠΑΟΚ!

Τι ισχύει με τα Play out;

Στα Play out συνεχίζουν οι ομάδες που τερμάτισαν από την 7η θέση και κάτω, όπως οι: Βόλος, ΠΑΣ Γιάννινα, Απόλλων, Ατρόμητος, Λαμία, Παναιτωλικός, ΟΦΗ και Λάρισα.

Οπως και στα Play off οι ομάδες θα μεταφέρουν τους βαθμούς που κέρδισαν στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος. Ωστόσο, δεν θα υπάρχουν διπλά ματς, αλλά ένα παιχνίδι απέναντι σε κάθε αντίπαλο (είτε εντός, είτε εκτός). Οι ομάδες που τερμάτισαν στις θέσεις 7-10 να έχουν ένα περισσότερο παιχνίδι στην έδρα τους (τέσσερα εντός, τρία εκτός).

Όποια ομάδα τερματίσει στην 14η θέση μετά και την ολοκλήρωση των Play out, υποβιβάζεται απευθείας, ενώ η ομάδα που θα βρεθεί στην 13η θέση θα δώσει αγώνα μπαράζ με την 2η της Super League 2.

Στην πρεμιέρα θα έχουμε ένα μεγάλο ντέρμπι παραμονής, αφού ο Παναιτωλικός θα υποδεχθεί τη Λαμία. Η ουραγός ΑΕΛ θα παίξει στη Ριζούπολη με τον Απόλλωνα Σμύρνης, ενώ ο ΟΦΗ στο Πανθεσσαλικό με τον Βόλο. Στους «Ζωσιμάδες» ο ΠΑΣ Γιάννινα θα φιλοξενήσει τον Ατρόμητο.

Τι ισχύει σε περίπτωση ισοβαθμίας σε Play off και Play out;

Σε περίπτωση ισοβαθμίας, υπάρχουν τα παρακάτω κριτήρια: α) βαθμοί στα μεταξύ τους ματς, β) διαφορά τερμάτων στα μεταξύ τους ματς, γ) περισσότερα γκολ στα μεταξύ τους ματς, δ) περισσότερα εκτός έδρας γκολ στα μεταξύ τους ματς, ε) διαφορά τερμάτων, στ) καλύτερη επίθεση, ζ) καλύτερη άμυνα, η) μπαράζ (αν κρίνεται ο τίτλος, ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο ή η παραμονή στην κατηγορία), θ) κλήρωση.

Η ιστορία των Play off!

Τη σεζόν 2007-08, η Superleague δημιούργησε ένα σύστημα Play off για για την πρόκριση των ομάδων στο Europa League, εκτός από εκείνες του πρωταθλητή και του κυπελλούχου. Επί του παρόντος δεν υπάρχει αυτό το σύστημα. Τις σεζόν 2017-18, 2018-19 δεν υπήρξαν Play off, ενώ από πέρσι συμμετέχει στη διαδικασία και ο πρωτοπόρος της κανονικής διάρκειας και δεν στέφεται αυτομάτως πρωταθλητής!

Στις 11 σεζόν όπου είχαν Play off, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ έκαναν το 2-3 και αντίστροφα. Ο ΠΑΟΚ σε έξι περιπτώσεις έχει πάρει 2η ή 3η θέση, ενώ ο Άρης… καμία! Σε αυτές τις 11 σεζόν, ο Παναθηναϊκός δεν κατόρθωσε να βρεθεί στις πρώτες τρεις θέσεις δυο φορές, ενώ η ΑΕΚ πέντε φορές!

Την περσινή σεζόν, ο Ολυμπιακός δεν έχασε τον τίτλο μέσα από τη διαδικασία των Play off, ενώ παρά τα μεγάλα ματς δεν άλλαξε και η σειρά κατάταξης, με τον ΠΑΟΚ να παίρνει τη 2η θέση, την ΑΕΚ την 3η, τον Παναθηναϊκό την 4η, ενώ Άρης και ΟΦΗ κατάλαβαν την 5η και 6η θέση αντίστοιχα.

X