The Vikings: Ποιος είναι ο κορυφαίος των ευρωπαϊκών γηπέδων; (Poll)

The Vikings: Ποιος είναι ο κορυφαίος των ευρωπαϊκών γηπέδων; (Poll)

Η εποχή των Vikings μπορεί να τελείωσε πριν από περίπου μια χιλιετία, όμως συνεχίζουν να αιχμαλωτίζουν τη φαντασία μας. Βέβαια, στο ποδόσφαιρο παραμένουν «πολεμιστές», παίκτες που δεν τα παρατάνε, ξέρουν να παίρνουν αυτό που θέλουν και σε πολλούς αρέσει η… επίθεση. Από την δεκαετία του ’50 με την απόκτηση των Γκούναρ Νόρνταλ, Νιλς Λιντχολμ και Γκούναρ Γκρεν από τη Μίλαν μέχρι και τις μέρες μας οι Σκανδιναβοί συνεχίζουν σε αμείωτο ρυθμό να παράγουν ταλαντούχους παίκτες. Χαρισματικοί και καλλιτέχνες ανέβασαν τον πήχη στις ομάδες που αγωνίστηκαν και τις οδήγησαν σε τίτλους. Άλαν Σίμονσεν, Τζόνι Χάνσεν, Σόρεν Λέρμπι, Γκούναρ Νόρνταλ είναι Σκανδιναβοί που άφησαν τη δική τους σφραγίδα, πάμε όμως να δούμε τους κορυφαίους που κάνουν τη διαφορά τα τελευταία 30 χρόνια στα ευρωπαϊκά γήπεδα.

Priceboosts κάθε μέρα!

Mίκαελ Λάουντρουπ | 1982 – 1996

Eνας από τους πιο εμβληματικούς Σκανδιναβούς που είδαν τα μάτια μας στα ευρωπαϊκά γήπεδα, ο παίκτης που έγραψε το όνομα του με χρυσά γράμματα στην αθλητική ιστορία της Δανίας. Μέσος με επιθετικές τάσεις, πολλές φορές έπαιζε και ως εξτρέμ, είχε άψογη τεχνική κατάρτιση, σούπερ ντρίμπλα, ήξερε πως να μοιράζει και πως να σκοράρει. Ρομάριο, Γκουαρδιόλα, Ραούλ υποκλίθηκαν στο ταλέντο του. Μετά την αποχώρηση του από την Μπρόντμπι έγινε το «10» της Λάτσιο, της Γιουβέντους, της Μπαρτσελόνα, της Ρεάλ Μαδρίτης, του Άγιαξ.

Ηταν ηγετικό μέλος της ομαδάρας του Γιόχαν Κρόιφ στην Μπαρτσελόνα, στις αρχές της δεκαετίας του ‘90. Κέρδισε τέσσερα πρωταθλήματα Ισπανίας και ένα Τσάμπιονς Λιγκ. Το ίδιο καλοκαίρι μετακόμισε στην μισητή αντίπαλο Ρεάλ Μαδρίτης. Το 1999 ψηφίστηκε ως ο κορυφαίος ξένος παίκτης της Πριμέρα Ντιβιζιόν της τελευταίας 25ετίας. «Ένας κομψός, παλαιάς κοπής ποδοσφαιριστής ο οποίος έκανε πράγματα που ελάχιστοι άλλοι παίκτες μπορούσαν να τα κάνουν». Ο Λάουντρουπ, θεωρείται από κάποιους, ο καλύτερος Σκανδιναβός ποδοσφαιριστής όλων των εποχών, προσπερνώντας το Γκούναρ Νόρνταλ και τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς.

Πίτερ Σμάιχελ | 1984 – 2003

Ενας εκ των κορυφαίων γκολκίπερ που είδαμε στα ευρωπαϊκά γήπεδα. Ο τεράστιος Δανός πορτιέρο αδικείται από το γεγονός, πως η Premier League το 1992 τον βρήκε σε ηλικία 29 ετών. Ακόμα κι έτσι όμως πέρασε επτά ακόμα σεζόν με την Μάντεστερ Γιουνάιτεντ και από μία με Αστον Βίλα, Μάντεστερ Σίτι. Πέντε πρωταθλήματα με τους «κόκκινους διαβόλους», κορυφαίος όλων των παικτών για το 1995-96, βραβείο του κορυφαίου της 20ετίας 1992-12 και με δική του την απόκρουση στην ιστορία της Premier (με Νιούκαστλ το 1997 σε κεφαλιά του Τζον Μπαρνς). Με 128 clean sheets, ο Δανός συγκαταλέγεται στους κορυφαίους τερματοφύλακες, ενώ κανείς δεν ξεχνά τα ρεφλέξ του, τις επεμβάσεις του, τις τοποθετήσεις του, την οργάνωση της άμυνάς του.

Build A Bet*: Η διασκέδαση στο… κόκκινο, με πολλαπλές επιλογές σε ένα στοίχημα από τον ίδιο αγώνα 

Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ | 1990 – 2007

Το όνομά του γράφτηκε με χρυσά γράμματα στα βιβλία της της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αφού ήταν ο ήρωας του τελικού του1999. Ποιος θα ξεχάσει το νικητήριο γκολ στο τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ απέναντι στην Μπάγερν… «Πρέπει να ήταν ένα εκατομμύριο άνθρωποι στο Καμπ Νόου εκείνο το βράδυ, γιατί κάθε φορά που συναντώ κάποιον μου λέει και μία ιστορία. Ένας μου είχε πει ότι παντρεύτηκε εξαιτίας του γκολ που έβαλα», τόνιζε. Ο «δολοφόνος με το αγγελικό πρόσωπο», όπως ήταν το προσωνύμιο του, αποτέλεσε μία από τις καλύτερες μεταγραφές του σερ Άλεξ Φέργκιουσον το 1996.

Η Γιουνάιτεντ δαπάνησε 1,5 εκατομμύριο λίρες για τον 23χρονο επιθετικό που είχε 31 γκολ με τη Μόλντε. Γρήγορο, πανέξυπνος, είχε απίθανη αντίληψη του χώρου, ενώ ήταν μετρ στο να έρχεται από τον πάγκο και να σκοράρει. Η καριέρα του ήταν αψεγάδιαστη, πέρασε στην ιστορία ως ένας από τους καλύτερους φορ της ομάδας…

Χένρικ Λάρσον | 1992 – 2007

Ο Χένρικ Λάρσον ήταν ένας από τους ποδοσφαιριστές που δούλεψαν όσο λίγοι για να γίνουν καλύτεροι μέσα στο γήπεδο. Γρήγορος, εξαιρετικό σουτ, ένας ικανότατος φορ που έβαλε τη σφραγίδα του στα ευρωπαϊκά γήπεδα. Το παιδί από το Χέλσινγκμποργκ, ήξερε όσο λίγοι να φορτώνει με γκολ τα αντίπαλα δίχτυα. Το 1999 υπέστη διπλό κάταγμα στο πόδι του και έμεινε εκτός γηπέδων για μεγάλο χρονικό διάστημα, όμως επέστρεψε πιο δυνατός, πιο ώριμος. Εγραψε ιστορία με τη Σέλτικ, ενώ ξεδίπλωσε το ταλέντο του και στην Μπαρτσελόνα, καθώς αποτέλεσε τον παίκτη – κλειδί στον μεγάλο τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ το 2006, όταν ήρθε και η κούπα.

Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τονυπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

Αποσύρθηκε στην πατρίδα του και εξέπληξε τους πάντες, όταν τον Ιανουάριο του 2007 επέστρεψε στην αγωνιστική δράση με την φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
Ηταν στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994, βοηθώντας την εθνική Σουηδίας στην 3η θέση του τουρνουά, ενώ το γκολ που σημείωσε κόντρα στη Βουλγαρίας στο EURO 2004 ψηφίστηκε ως το καλύτερο της διοργάνωσης. Με 242 γκολ σε 315 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις είναι ο τρίτος σκόρερ όλων των εποχών για τη Σέλτικ και έχει ψηφιστεί κορυφαίος ξένος της.

Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς | 1999 – 

Ζλάταν, xωρίς χιαστό, με 20+ ενέσεις σε έξι μήνες και κάθε μέρα παυσίπονα. Αυτός είναι ο Ιμπραΐμοβιτς, ίσως ο πιο θρυλικός Σκανδιναβός που είδαμε ποτέ στα γήπεδα της Ευρώπης. «Η πίεση είναι σαν φάρμακο, χρησιμοποίησέ τη για να γίνεις καλύτερος». Το σλόγκαν της καμπάνιας «Dare to Zlatan» περιγράφει σε μεγάλο βαθμό το πως λειτουργεί ο Σουηδός και το πως έγινε ο κορυφαίος. Γκολ, γκολ, ρεκόρ και τίτλοι! Ο Ζλάταν στα 41 του χρόνια συνεχίζει να κάνει αισθητή την παρουσία του και να αποδεικνύει πως η ηλικία δεν παίζει κανένα ρόλο.

Ο Ζλάταν έχει αγωνιστεί σε 10 ομάδες στην Ευρώπη, πέρασε και από το MLS, όπου έβαλε τη σφραγίδα του. Από τους μεγάλους παίκτες που δεν κατέκτησαν το Champions League και δεν έπαιξαν καν στον τελικό. Ομως παραμένει ένας εκ των κορυφαίων επιθετικών της τελευταίας 20ετίας και αναμφισβήτητα η κλάση του τον βάζει στους τεράστιους παίκτες που δεν κατέκτησαν Χρυσή Μπάλα. Bέβαια, λίγο τον ενδιαφέρει, μιας και αν κοιτάξει κανείς τους τίτλους και τις διακρίσεις, απλά θα… θαμπωθεί.

Η Serie A προσκύνησε το ταλέντο του, η Παρί τον αποθέωσε, με τη Γιουνάιτεντ κέρδισε ευρωπαϊκή κούπα, με τη Μπαρτσελόνα πήρε πρωτάθλημα, τίτλους με τον Άγιαξ. Ο μοναδικός που έχει σκοράρει 50 γκολ με Μίλαν και Ίντερ, ο μοναδικός που έχει σκοράρει σε όλα τα μεγάλα πρωταθλήματα και στο Champions League, o μοναδικός που έχει βρει δίχτυα με έξι ομάδες στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, ο γηραιότερος σκόρερ στην ιστορία της Serie A. Η κυριαρχική φιγούρα του μένει ανεξίτηλη, αν και ο Ζλάταν δεν έχει σκοπό να τα… παρατήσει τόσο εύκολα.

Δεν έχεις χρόνο  να παρακολουθήσεις τα στοιχήματά σου; Το αυτόματο Cash Out* σου λύνει τα χέρια!

Ερλινγκ Χάαλαντ | 2017 – 

Ο παίκτης που άλλαξε τη φιλοσοφία του Πεπ, ο ποδοσφαιριστής που μπορεί να φτάσει το μέγεθος των Μέσι, Ρονάλντο, Κριστιάνο. Υπερβολή; Είναι μια μηχανή των γκολ στον 21ο αιώνα και ο τρόπος που σκοράρει έχει κάνει μεγαλύτερο θόρυβο απ΄ότι είχαν προκαλέσει Μέσι και Ρονάλντο στο ξεκίνημά τους. Η Σίτι ήταν πρώτη σε χαμένες ευκαιρίες στην Πρέμιερ οπότε είδαν ότι χρειάζονται επιθετικό. Και έτσι μοιραία πήραν την απόφαση να αποκτήσουν τον Νορβηγό επιθετικό. Είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης μαζί με τον Κέβιν Ντε Μπρόινε καθώς αμείβεται με 450.000 την εβδομάδα. Κι όμως, το συμβόλαιό του θα εκτοξευθεί, όπως τα… γκολ του. Κοντεύει τα 2 μέτρα, αλλά κινείται με τη λαμπρότητα ενός ήρωα βιντεοπαιχνιδιού.

Η δύναμη, ο ρυθμός και το τελείωμα θυμίζουν Κριστιάνο Ρονάλντο, είναι απρόβλεπτος σαν τον Τόμας Μίλερ, όμως στα 21 του χρόνια έχει βάλει ήδη την ταυτότητά του στον τρόπο που αγωνίζεται. Ο Χάαλαντ έχει δείξει μια αδυσώπητη εμμονή στο σκοράρισμα, βάζει τη μπάλα στα δίχτυα με όλους τους τρόπους. Μα περισσότερο, τρελαίνεται να κερδίζει, κάτι που δεν είδε ο Πεπ μέσα στο «Μπερναμπέου» από τους δικούς του μαχητές. Στην πρώτη του χρονιά έσπασε το ρεκόρ του Σίρερ στην Premier League, καθώς έφτασε τα 36 σε μια σεζόν. Πλέον, κυνηγά το ρεκόρ του Ρον Ντέιβις, ο οποίος τη σεζόν 1966-67 είχε πετύχει 37 γκολ στη μεγάλη κατηγορία. Ο Νορβηγός στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα ανά πέντε σουτ που επιχειρεί, με τον μέσο όρο σκοραρίσματος στην ηλικία των 21 ετών να είναι (κατά πολύ) καλύτερος συγκριτικά με εκείνον που είχαν οι Κριστιάνο Ρονάλντο, Καρίμ Μπενζεμά, Λιονέλ Μέσι και Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι στην αντίστοιχη ηλικία. Το μέλλον του ανήκει…

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι | *Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

 

Σχολιάστε

X