Τop 11: Τα μεγαλύτερα ντέρμπι στον πλανήτη! (Vids & Poll)

Τop 11: Τα μεγαλύτερα ντέρμπι στον πλανήτη! (Vids & Poll)

Ποια είναι τα πιο μεγάλα ντέρμπι στον κόσμο; Αυτά που βλέπει ο περισσότερος κόσμος στο γήπεδο ή στην τηλεόραση; Αυτά με την πιο μακρά παράδοση και ιστορία; Αυτά με την αντιπαλότητα που ξεκινάει από θρησκευτικές διαφορές; Δεν είναι εύκολες αυτές οι ερωτήσεις. Όμως απαντήσεις υπάρχουν, όπως και ντέρμπι πιο δημοφιλή από άλλα.

[jsEntainMatchDetails match_id=”253704″]

 

Η Κυριακή (24/10) είναι μια από τις μέρες που δύσκολα θα συναντήσεις πολλές φορές μέσα στο έτος. Ντέρμπι στην Ισπανία, ντέρμπι στην Αγγλία, ντέρμπι στην Ελλάδα, ντέρμπι σε όλο τον κόσμο! Ο Οκτώβριος βαδίζει προς το τέλος του, ωστόσο φρόντισε για μια μαγική Κυριακή! Ο χαμένος μπορεί να μη… χάνεται ακόμα, ωστόσο ο νικητής θα έχει σύμμαχο το γόητρο, την αυτοπεποίθηση, εφόδια σημαντικά στη μάχη για τον τίτλο!

Η Κυριακή (24/10) των ντέρμπι!

  • Μπαρτσελόνα – Ρεάλ Μαδρίτης (17.15)
  • Άγιαξ – PSV (17.45)
  • Μαν. Γιουνάιτεντ – Λίβερπουλ (18.30)
  • Ρόμα – Νάπολι (19.00)
  • Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ (20.30)
  • Ίντερ  – Γιουβέντους (21.45)
  • Μαρσέιγ – Παρί Σεν Ζερμέν (21.45)
  • Φλουμινένσε – Φλαμένγκο (01.00)

Η ενδεκάδα των ντέρμπι σε όλο τον πλανήτη!

 

  • Λίβερπουλ – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (Αγγλία)

Είναι τα δύο πιο βαριά ονόματα στο αγγλικό ποδόσφαιρο. Είναι οι δύο πιο επιτυχημένες ομάδες στην Premier League με 39 τίτλους και 9 Κύπελλα Πρωταθλητριών. Δυο ομάδες με τρομερή βάση οπαδών.

Η αντιπαλότητα δεν είναι μόνο μεταξύ δύο μεγάλων ποδοσφαιρικών Οργανισμών. Είναι και μεταξύ δυο πόλεων που τις χωρίζουν 48 χιλιόμετρα και ανταγωνίζονται για τα πάντα. Η προέλευση αυτής της κόντρας εστιάζεται αρχικά στην περίοδο της Βιομηχανικής Επανάστασης και στο πως η πόλη του Μάντσεστερ ισχυροποιήθηκε εμπορικά, κάτι που επηρέασε για τα καλά το λιμάνι του Λίβερπουλ.

Μέσα από το ποδόσφαιρο ανακινήθηκαν περισσότερο συναισθήματα μίσους, πικρίας και ζήλιας μεταξύ των δύο ομάδων. Το φοβερό στατιστικό είναι πως ο Φιλ Τσίσναλ που πήρε μεταγραφή από τη Γιουνάιτεντ στη Λίβερπουλ το 1964 παραμένει ο τελευταίος παίκτης που πήγε απευθείας από τον έναν σύλλογο στον άλλον.

Όποιος βιώσει αυτά τα ματς θα τα λατρέψει για πάντα. Είτε ως παίκτης είτε ως οπαδός. Αρκεί να ρωτήσει τον Ο’Σέι, τον Φορλάν, τον Ρίισε ή τον Κάιτ. Η αντιπαλότητα δεν έλλειψε ποτέ εντός και εκτός γηπέδου. Κανείς δεν ξεχνά την αποβολή του Τζέραρντ το 2015, 41 δευτερόλεπτα μετά την είσοδο του στον αγωνιστικό χώρο στο δεύτερο ημίχρονο.

Η Γιουνάιτεντ πέρασε δύσκολα τη δεκαετία του 1970 και του 1980 με την κυριαρχία της Λίβερπουλ. Μέσα στη δεκαετία του 1990 όμως η Μάντσεστερ πήρε ξανά τα ηνία. Ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον πέτυχε στο να αφήνει εκτός της διεκδίκησης τίτλων τη Λίβερπουλ, χωρίς αυτό να σημαίνει πως οι Reds δεν έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την πτώση τους. Η αποχώρηση του Φέργκιουσον σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο Κλοπ ανέλαβε τους «Κόκκινους» άλλαξε τα δεδομένα ξανά. Η Λίβερπουλ περίμενε 30 χρόνια για τον 19ο  τίτλο της. Φέτος το μομέντουμ δείχνει… Reds, όμως η Γιουνάιτεντ παίζει με την πλάτη στον τοίχο. Να κατακτήσει τον τίτλο η Λίβερπουλ προσφέρεται στο 4.50.

  • Ρίβερ Πλέιτ – Μπόκα Τζούνιορς (Superclasico, Αργεντινή)

Όταν οι δύο πιο μεγάλες ομάδες της πιο… τρελαμένης για ποδόσφαιρο πόλης αντιμετωπίζουν η μία την άλλη, τότε, ναι, δεν υπάρχει άλλο τόσο δυνατό συναίσθημα για τους οπαδούς τους, αλλά και τις ίδιες τις ομάδες. Φώτα, καπνοί, καπνογόνα, τραγούδια, φωνές και… τρέμουλο από τη συγκίνηση. Το γήπεδο από την άλλη σείεται. Ναι υπάρχουν ντέρμπι που η αντιπαλότητα έχει να κάνει με τη θρησκεία ή το Ρεάλ – Μπαρτσελόνα που διαχωρίζεται με την εθνική ταυτότητα, όμως η αντιπαλότητα στο Μπόκα – Ρίβερ έχει καταβολές στις κοινωνικές τους διαφορές. Οι οικονομικά ισχυροί απέναντι στους ασθενέστερους οικονομικά.

Η Μπόκα προέρχεται από την εργατική τάξη και έχει να καυχιέται για τους Ντιέγκο Μαραντόνα, Χουάν Ρομάν Ρικέλμε, Κάρλος Τέβες. Εκπροσωπεί την εργατική τάξη της Λα Μπόκα απέναντι στη Ρίβερ, την ομάδα των μεγαλοαστών.

Η ιστορία της Ρίβερ αναφέρει πως το όνομά της οφείλεται σε κάποιον απ’ τους ιδρυτές του συλλόγου, ο οποίος έμαθε ποδόσφαιρο παρακολουθώντας Άγγλους ναύτες να παίζουν στην προκυμαία του τοπικού παραποτάμιου λιμανιού και δίπλα σε κιβώτια που έγραφαν River Plate. Ένα ξέσπασμα του λεγόμενου κίτρινου πυρετού οδήγησε τη Ρίβερ στο να μεταφερθεί στο βόρειο προάστιο του Νούνιες το 1923. Η Ρίβερ έγινε γνωστή για τις δαπανηρές μεταγραφές της και το αρχοντικό στιλ της. Η Μπόκα για το πάθος της και τη μαχητικότητά της. Και δύο έχουν βιώσει μεγάλες επιτυχίες. Για τους Αμερικανούς και ειδικά τους Λατινοαμερικάνους δεν υπάρχει πιο μεγάλο ματς από το Superclasico.

  • Μίλαν – Ίντερ (Derby della Madonnina, Ιταλία)

Από πλευράς ατμόσφαιρας στην Ευρώπη μόνο τα ντέρμπι στο Βελιγράδι, την Ελλάδα, την Τουρκία πλησιάζουν εκείνα μίας μεγάλης ιταλικής αναμέτρησης. Εάν πάντως έπρεπε να καταλήξει κάποιος σε ένα ιταλικό ντέρμπι αυτό θα ήταν η μάχη της Ίντερ με τη Μίλαν. Να κατακτήσουν οι ροσονέρι τη φετινή Serie A στο 4.20.

Για όλα. Για τη διαδικασία της αναμονής στο μετρό, για τη διαδρομή προς το γήπεδο, τους θορύβους, τα τραγούδια και όλα τα άλλα. Αυτό το ιταλικό ντέρμπι έχει ομάδες με 10 ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα και ξεσηκώνει μία ολόκληρη πόλη.

Ναι, 18 κάτοχοι της Χρυσής Μπάλας έχουν παίξει στο ντέρμπι αυτό από το 1987 έως το 1997. Πόσες φορές έχουν πάρει Χρυσή Μπάλα παίκτες της Ίντερ ή της Μίλαν; Επτά φορές.

Το Σαν Σίρο πρέπει να είναι στη λίστα των επιλογών όλων των οπαδών. Πληρώνεις για το show που βλέπεις στον αγωνιστικό χώρο και τις εξέδρες. Τα κορεό μπορεί να είναι τα κορυφαία στην Ευρώπη. Δεν σε απογοητεύουν σχεδόν ποτέ!

Ο… διάλογος μεταξύ της Curva Nord και της Curva Sup κρατάει σε όλο το ματς και συνήθως τελειώνει με τους Ultras της Ίντερ να αφήνουν ένα πανό που αναφέρει «Ciao Me@@e» και δεν χρειάζεται καμία μετάφραση πάνω σε αυτό. Υπάρχουν ακόμα και οι εκδοχές με τραγούδια όπως το C’ e solo I’ Inter (από ροκ μπαλάντα) (υπάρχει μόνο η Ίντερ και με τον στίχο ‘δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να υποφέρεις συνεχώς ή να πηγαίνεις για τη νίκη’). Η Μίλαν έχει την προσαρμογή του  Sara perche ti amo (Γι αυτό σε αγαπάω).΄Να πάρει δεύτερο διαδοχικό τίτλο η Ίντερ τιμάται στο 4.00

  • Σέλτικ – Ρέιντζερς (Old Firm, Σκωτία)

Αυτό που τονίζεται με κάθε βεβαιότητα είναι πως δεν εκτιμάς πραγματικά ένα ντέρμπι Old Firm εάν δεν ζήσεις αυτήν την ατμόσφαιρα μέσα στο… χάος. Όποιος δεν έχει βιώσει την ατμόσφαιρα αυτή, λογικά έχει τις αμφιβολίες του.

Η Γλασκώβη ως πόλη, είναι γνωστή για την εμμονή της με το ποδόσφαιρο. Υπάρχουν ντέρμπι και ποδοσφαιρικές αντιπαλότητες που μπορεί στο γήπεδο να είναι πιο ωραίες στο μάτι. Η Σέλτικ έχει 51 τίτλους και οι Ρέιντζερς έχουν 55.

Οι δύο ομάδες ξεκίνησαν τις σχέσεις τους με φιλικούς όρους όμως η μετακίνηση ιρλανδικών πληθυσμών στα δυτικά της Σκωτίας επέφερε εντάσεις με την κοινότητα των Προτεσταντών κι ένα μεγάλο μίσος. Δεν είναι μόνο το ποδοσφαιρικό παιχνίδι που κάνει την έχθρα πιο έντονη. Είναι οι σχέσεις των Ρέιντζερς με τους «Προτεστάντες» και της Σέλτικ με τους «Καθολικούς» που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες.

Είναι ο Καθολικισμός απέναντι στον Πρεσβυτεριανισμό. Οι δύο ομάδες δεν είναι πια τα μεγέθη που ήταν παλιά στην Ευρώπη, όμως τα παιχνίδια τους παραμένουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος «Είναι σαν να βρίσκεσαι μέσα σε ένα πλυντήριο που πηγαίνει με τη μέγιστη ταχύτητα», είχε πει ο Μικέλ Αρτέτα γι αυτό το ντέρμπι.

  • Φλαμένγκο – Φλουμινένσε (Φλα-Φλου, Βραζιλία)

Η ποιότητα του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου αποτυπώνεται στο πιο μεγάλο ντέρμπι της χώρας κι από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως. Το ντέρμπι αυτό μεταξύ της Φλαμένγκο και της Φλουμινένσε είναι ένας καμβάς ελπίδων, ονείρων αλλά και φόβων. Συναισθημάτων που αποτυπώνονται μέσα σε έναν αιώνα. Δεν μπορεί να καταλάβει κάποιος το Ρίο Ντε Τζανέιρο εάν δεν αντιληφθεί αυτό το ντέρμπι και τη σημασία του.

Κι εδώ είναι μία ίσως κλασική ιστορία πλουσίων εναντίον φτωχών. Οι αριστοκράτες της Φλου ή Φλουμινένσε από την περιοχή Λαρανχέιρας. Και από την άλλη το κοντράστ με τη Φλα ή Φλαμένγκο. Με τον απλό κόσμο, τη σάμπα και την άμμο. Όταν υποστηρίζεις τη μία πλευρά σημαίνει πως στηρίζεις όλα όσα πρεσβεύει.

Για ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας οι δύο ομάδες μοιράζονταν το Μαρακανά. Η Φλαμένγκο ιδρύθηκε ουσιαστικά από παίκτες της Φλου που είχαν αποχωρήσει. «Το Φλα-Φλου άρχισε 40 λεπτά πριν την αυγή του χρόνου» γράφουν οι Βραζιλιάνοι για να αποτυπώσουν το μέγεθος αυτής της αναμέτρησης

  • Μπαρτσελόνα – Ρεάλ (Clasico, Ισπανία)

Είναι από τις δυνατές εικόνες που χαρακτηρίζουν ένα ματς. Στο σύνολο 4.000 αστυνομικοί και άνθρωποι της ασφαλείας σχηματίζουν δύο διαφορετικούς διαδρόμους προστασίας γύρω από το Καμπ Νόου. Είναι το ματς του 2019 όταν η Ρεάλ είχε βρεθεί εκεί για το ντέρμπι με τη Μπαρτσελόνα. Για τις ανάγκες του ματς  εκείνης της χρονιάς είχαν επιστρατευθεί εκατοντάδες αστυνομικοί. Και στις εξέδρες να είναι 99.000 οπαδοί της Μπάρτσα με τις σημαίες τους και τα χρώματα της ομάδας και να φωνάζουν για ανεξαρτησία. Η πολιτική σημασία ενός τέτοιου αγώνα πολύ δύσκολα θα βρεθεί σε άλλο ντέρμπι παγκοσμίως, όπως και οι πολιτιστικές διαφορές. Εκτός όλων αυτών όμως τα ντέρμπι αυτά ειδικά κατά καιρούς έχουν δώσει και πολύ ποιοτικούς αγώνες και φοβερό θέαμα.

Στην κορύφωσή τους είχαν προπονητές όπως τους Γκουαρδιόλα και Μουρίνιο και παίκτες όπως οι Μέσι, Κριστιάνο Ρονάλντο, Ροναλντίνιο, Ρονάλντο, Τσάβι, Κασίγιας και Ινιέστα. Παίκτες στα καλύτερά τους!

Στις 22 Δεκεμβρίου του 2017 στο Μπερναμπέου είχε παρουσιαστεί ενδεκάδα… αξίας 983 εκατομμυρίων ευρώ, στο πιο ακριβό ντέρμπι στην ιστορία του πλανήτη!

Ακόμα και εάν προκαλεί σκεπτικισμό ο ισχυρισμός της La Liga πως περίπου 10% του παγκόσμιου πληθυσμού βλέπει κάθε Clasico στην τηλεόραση, στις συνειδήσεις των οπαδών έχει περάσει ως το κορυφαίο ματς. Να πάρει τη LaLiga η Ρεάλ Μαδρίτης στο 1.90

  • Αλ Αχλί – Ζάμαλεκ (Aίγυπτος)

Το ντέρμπι της Αλ Αχλί με τη Ζάμαλεκ είναι εκεί που το ποδόσφαιρο συναντά την ιστορία και την πολιτική. Μία σοβαρή και μεγάλη δικαιολογία για να ξεσηκωθεί όλη η Αίγυπτος. Η Ζάμαλεκ έχοντας ιδρυθεί το 1911 εκπροσωπεί τους ισχυρούς του Καΐρου. Του πλουσίους και τους ισχυρούς. Το αρχικό της όνομα ήταν Al Mukhatalat και σήμαινε τον συνδυασμό Αιγύπτιων και Ευρωπαίων και του να παίζουν μαζί.

Η Αλ Αχλί σημαίνει ουσιαστικά το έθνος και από την ίδρυσή της το 1909 και μετά εκπροσωπεί τον ανερχόμενο εθνικισμό στη χώρα και την αποστασιοποίηση από τους ξένους που εγκαταστάθηκαν στη χώρα. Παρά το ιστορικό βάρος που έχουν αυτά τα ματς για τους περισσότερους Αιγύπτιους είναι μία καλή απόδραση από την καθημερινότητα να βιώσουν το ματς με τις πιο πετυχημένες ομάδες στην Αίγυπτο. Εκτός από 50 εκατομμύρια κόσμο που παρακολουθεί από την τηλεόραση το ματς, το ντέρμπι αυτό έχει μεγάλη απήχηση και στη Βόρεια Αφρική, αλλά και στη Μέση Ανατολή.

  • Φενερμπαχτσέ vs Γαλατασαράι (Τουρκία)

Οι δύο ομάδες της Κωνσταντινούπολης από τις δύο διαφορετικές πλευρές του Βόσπορου και δύο διαφορετικές ηπείρους. Η Γαλατά από την Ευρώπη και η Φενέρ από την πλευρά της Ασίας. Ντέρμπι με… διεθνή απόχρωση και τεράστια αντιπαλότητα. Οι ομάδες δεν έχουν ιστορικά έναν πολύ σοβαρό λόγο αντιπαράθεσης, παρότι κοινωνικά συνδέονται με διαφορετικές κοινωνικές τάξεις.

Στη δεκαετία του 1970 ένας Τούρκος Ακαδημαϊκός και οπαδός της Φενέρ αναφερόμενος στη Γαλατά την είχε συνδέσει με την ευρωπαϊκή αριστοκρατία και τη Φενέρ με την αστική τάξη στην Τουρκία. Η Γαλατά ιδρύθηκε από το «Λύκειο Γαλατασαράι» που είναι είναι ένα από τα πιο επιφανή και σημαίνοντα κέντρα μέσης εκπαίδευσης στη σύγχρονη Τουρκία. Οργανισμός με 400 έτη λειτουργίας. Η Φενέρ από την άλλη δημιουργήθηκε από ανθρώπους που αναδείχθηκαν από τη νέα και μοντέρνα ασιατική Τουρκία. Μία φιλόδοξη τάξη, σκληρά εργαζόμενη. Η ατμόσφαιρα καυτή τόσο στον αγωνιστικό χώρο όσο και στις εξέδρες.

  • Ερυθρός Αστέρας – Παρτιζάν Βελιγραδίου (Σερβία)

Αυτές οι δύο ομάδες πρωταγωνιστούν στη Σερβία και κυριαρχούν στη χώρα. Σε 27 από τις 28 σεζόν από τη διάσπαση της άλλοτε ενωμένης Γιουγκοσλαβίας η Παρτιζάν ή ο Ερυθρός Αστέρας είναι οι σύλλογοι που πήραν το πρωτάθλημα. Σε αυτήν την παλιά γωνιά της Ευρώπης η έχθρα είναι παλιά, ισχυρή και πιο πολύπλοκη απ’ όσο μπορεί να νομίζει κανείς.

Ο Ερυθρός Αστέρας ιδρύθηκε από Κομμουνιστές και η Παρτιζάν από αξιωματούχους του στρατού συνθέτοντας το μεταπολεμικό σκηνικό στη Σερβία. Όπως συνηθίζεται σε τέτοιες χώρες κατά καιρούς οι ομάδες αυτές έγιναν… πιόνια του συστήματος – ειδικά εν μέσω του πολέμου – και των διαφορών μεταξύ διάφορων υπηρεσιών του κράτους. Ακόμα και έτσι πάντως το μίσος και η διαφορά στις οπαδικές ιδεολογίες δεν έφυγαν ποτέ. Όταν ο πόλεμος έληξε οι δύο μεγάλοι του Βελιγραδίου που τους χωρίζουν 400 μέτρα επανήλθαν στην αντιπαλότητά τους!

  • Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός (Ντέρμπι αιωνίων, Ελλάδα)

Δεν θα μπορούσε να λείπει το ντέρμπι αιωνίων από την ενδεκάδα! Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός και η νίκη είναι το παν. Ο χαρακτηρισμός «αιώνιο ντέρμπι» έχει αρχίσει και φτάνει πιο κοντά στην πραγματικότητα, καθώς για να συναντήσει κάποιος την πρώτη αναμέτρηση των δύο ομάδων, πρέπει να ταξιδέψει 94 χρόνια πίσω, στο μακρινό 1925! Ντέρμπι στο «Γ. Καραϊσκάκης» ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ, με το Over 2.5 να τιμάται στο 1.90

Συγκεκριμένα το πρώτο (φιλικό) παιχνίδι μεταξύ των δύο ομάδων διεξήχθη  στις 28 Ιουνίου 1925 στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες με το εντυπωσιακό 3-3. Από τότε και για τα επόμενα 5 χρόνια, οι δύο ομάδες συναντιούνταν μόνο για φιλικές αναμετρήσεις για να φτάσουν το 1930 και να δώσουν το πρώτο τους επίσημο παιχνίδι. Ματσάρες, θρυλικές προσωπικότητες, διακοπές λόγω επεισοδίων. Ο Ολυμπιακός κυριαρχεί στους τίτλους, ακολουθεί ο Παναθηναϊκός και το ραντεβού τους απλά επισκιάζει τα πάντα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Να αναδειχθεί πρωταθλητής Ελλάδας ο Ολυμπιακός στο 1.50.

  • Λάτσιο – Ρόμα (Derby della Capitale, Ιταλία)

Στην πιο μεθυστική πόλη του κόσμου, τη Ρώμη, υπάρχει το «Derby della Capitale», ένα ντέρμπι που ώρες-ώρες μοιάζει με κόλαση. Η ιστορία αρχίζει το 1900, έτος κατά το οποίο… γεννήθηκε η Λάτσιο. Τα ιδρυτικά της μέλη ήταν άτομα της αστικής τάξης της Ρώμης, έχοντας ως έδρα τα βόρεια σημεία της πόλης. Η Ρόμα, από την άλλη, ήρθε στη ζωή το 1927, σαν μια έμπνευση του Μπενίτο Μουσολίνι.

Ο «Ντούτσε» ήθελε μια δυνατή ρωμαϊκή ομάδα που θα μπορούσε να τα βάλει με αυτές του βορρά και ουσιαστικά διέταξε να ενωθούν όλες τοι ομάδες ης πρωτεύουσας για να κάνουν μία. Οι Alba Roma, Roman και Fortitudo συμφώνησαν αλλά η Λάτσιο όχι! Στα ντέρμπι της Ρώμης έχουν συμβεί πάρα πολλά στην πάροδο των χρόνων, αγωνιστικά και μη. Επεισόδια, αλλά και αναβολή του ντέρμπι κατόπιν συμφωνίας. Να νικήσει η Ρόμα τη Νάπολι προσφέρεται στο 2.65

Loading…

Σχολιάστε

X