ΤΣΣΚΑ - Ολυμπιακός: Πέντε μεγάλες «ερυθρόλευκες» παραστάσεις!

ΤΣΣΚΑ – Ολυμπιακός: Πέντε μεγάλες «ερυθρόλευκες» παραστάσεις!

Οταν η μοίρα παίζει το δικό της παιχνίδι, κανείς δεν μπορεί να της αντισταθεί, ό,τι σύστημα κι αν ακολουθήσει! Ετσι, και με τον Ολυμπιακό, όταν βρίσκει απέναντί του την ΤΣΣΚΑ σε Final Four. Tότε, τo αποτέλεσμα είναι προδιαγεγραμμένο. Τρεις φορές τα είπαν, ισάριθμες φορές οι Ρώσοι έφυγαν ταπεινωμένοι! Στα δύσκολα φαίνεται η ομάδα κι εκεί οι Πειραιώτες βγάζουν πάθος, σθένος, δύναμη, την ώρα που οι Ρώσοι λυγίζουν! Οσον αφορά τα ματς εκτός Final 4,  τότε, η Μόσχα είναι παγίδα για τον Ολυμπιακό. Ναι, 14 φορές την έχει επισκεφθεί και μόλις δυο έφυγε νικητής. Θα…τριτώσει το καλό απόψε (22/10 – 20.00) για τους «ερυθρόλευκους» ή θα συνεχιστεί η παράδοση; Με οδηγό τις πέντε μεγάλες παραστάσεις κόντρα στους Μοσχοβίτες, η ομάδα του Μπαρτζώκα θα επιδιώξει να συνεχίσει τις εξαιρετικές φετινές εμφανίσεις.

2007-08: Playoffs TΣΣΚΑ – Ολυμπιακός 74-76

Μια ανάσα από το Final 4!
Λίγες εβδομάδες είχαν περάσει από την ανάληψη της τεχνικής από τον Παναγιώτη Γιαννάκη και ο «Δράκος» προσπαθούσε να αλλάξει τη φιλοσοφία του προκατόχου του, Πίνι Γκέρσον. Η διαδρομή των Πειραιωτών στα Playoffs εκείνης της χρονιάς ήταν γεμάτη εμπόδια, με τους «ερυθρόλευκους» να μπαίνουν στη σειρά ως το απόλυτο αουτσάιντερ. Αντίπαλος ήταν η σπουδαία ΤΣΣΚΑ Μόσχας των Μεσίνα, Παπαλουκά, Σμόντις, Άντερσεν, Λάνγκντον, Ζήση και Χόλντεν η οποία προερχόταν από δύο σερί τελικούς στη EuroLeague (2006 Πράγα, 2007 Αθήνα). Κι όμως οι Πειραιώτες άγγιξαν την πρόκριση στο Final Four της Μαδρίτης.

Στο game 1 της σειράς στη Μόσχα ο Ολυμπιακός «έγραψε» ιστορία στη Ρωσία! Σούπερ εμφάνιση, με τη διαφορά στο 3ο δεκάλεπτο να εκτοξεύεται στους 16 πόντους. Τελικά, οι Πειραιώτες παρά την πίεση που δέχθηκαν κατάφεραν να πανηγυρίσουν το απίθανο break με 76-74 με ένα εντυπωσιακό buzzer beater του Λιν Γκριρ! Ματσάρα από τον Γουντς με 20 πόντους (8/12 σουτ, 4/4 τρίποντα) και 4 ριμπάουντ, σούπερ ο Γκριρ με 19 πόντους (6/10 σουτ) και 6 ασίστ και ηγετική εμφάνιση από τον Βασιλόπουλο με 14 πόντους, 2 ριμπάουντ και 2 τάπες. Για την ιστορία, η «Αρκούδα» επιβεβαίωσε την ανωτερότητα της και προκρίθηκε στο Final Four κατακτώντας τη EuroLeague, κάνοντας το 1-1 στο ΣΕΦ με 83-73 και στο game 3 σφράγισε την πρόκριση με το άνετο 81-56.

2019-20: Regular Season TΣΣΚΑ – Ολυμπιακός 79-84

Ενα… απροσδόκητο διπλό!
Το δεύτερο και τελευταίο διπλό μέχρι σήμερα του Ολυμπιακού στη Μόσχα κόντρα στην ΤΣΣΚΑ ήταν αυτό για τη regular season της EuroLeague. Ηταν η πιο περίεργη σεζόν της ομάδας την τελευταία δεκαετία στη διοργάνωση λόγω των πολλών αλλαγών στο ρόστερ, αλλά και της αποχώρησης του Ντέιβιντ Μπλατ στο ξεκίνημα της χρονιάς. Είχε προηγηθεί η συντριβή στην πρεμιέρα από τη Βιλερμπάν και το συγκεκριμένο παιχνίδι στην Ρωσία ήταν μια στιγμή ελπίδας σε μια σεζόν που φάνταζε δύσκολη.

Με τον Κεστούτις Κεμζούρα να έχει μονιμοποιηθεί στον πάγκο, ο Ολυμπιακός βρέθηκε στη Ρωσία με στόχο να είναι ανταγωνιστικός. Παρά το κακό ξεκίνημα στον αγώνα, όπου βρέθηκε πίσω με διψήφια διαφορά, έπειτα από μεγάλη αντεπίθεση πήγε στα αποδυτήρια μπροστά στο σκορ με 43-39. Στην επανάληψη, οι Πειραιώτες με κορυφαίους τους Πολ, Πάντερ, Τσέρι και ηγετική εμφάνιση του Σπανούλη στο φινάλε, κατάφεραν να πάρουν μία τεράστια νίκη στη Μόσχα με 84-79. Κορυφαίοι για τον Ολυμπιακό ήταν ο Πολ με 20 πόντους (5/10 σουτ), 6 ριμπάουντ και 3 ασίστ, ο Πάντερ με 16 πόντους (6/11 σουτ) και 4 ριμπάουντ, ο Πρίντεζης με 11 πόντους και 5 ριμπάουντ και ο Σπανούλης με 8 πόντους.

 

2011-12: Final Four TΣΣΚΑ – Ολυμπιακός 61-62

Το έπος της Πόλης
Μπορεί στη Μόσχα η παράδοση να είναι… απέναντί του, όμως όταν αντιμετωπίζει την ΤΣΣΚΑ Μόσχας σε Final 4, ΟΛΑ είναι διαφορετικά! Δεν υπάρχει άλλωστε κανείς στον μπασκετικό πλανήτη που θα ξεχάσει το Επος της Πόλης. Τότε, που ο Ολυμπιακός έκανε την ανατροπή του αιώνα και κατέκτησε την κούπα της EuroLeague! Για πολλούς, ήταν ο αγώνας που άλλαξε την σύγχρονη ιστορία του Ολυμπιακού. Ο Βασίλης Σπανούλης και τα παιδιά του Ντούσαν Ίβκοβιτς βρήκαν στον Τελικό της EuroLeague στις 13 Μαϊου 2012 μία από τις πιο ακριβές ομάδες που έχουν εμφανιστεί στο Ευρωπαϊκό στερέωμα.

Το ρόστερ της προκαλούσε… σοκ. Αντρέι Κιριλένκο, Αλεξέι Σβεντ, Μίλος Τεόντοσιτς, Ραμούντας Σισκάουσκας, Νέναντ Κρστιτς, Βίκτορ Κριάπα και Σάσα Καούν μπήκαν στο Final 4 ως το απόλυτο φαβορί και για 35 λεπτά απλά το επιβεβαίωναν. Εκτόξευσαν τη διαφορά στους 19 πόντους (53-34), με τον Σπανούλη να παλεύει μόνος του. Ωστόσο, οι Καμικάζι του Ιβκοβιτς εμφανίστηκαν και… τρέλαναν τους Ρώσους! Με τον Πρίντεζη να πετυχαίνει μεγάλα καλάθια και τον Παπανικολάου να κάνει το ματς της ζωής του, οι Πειραιώτες μείωσαν σε 61-60. Κι εκεί φάνηκε ποιος έχει τα ψυχικά αποθέματα για το τρόπαιο! Ο Σισκάουσας αστόχησε και στις δύο βολές. Η συνέχεια… γνωστή: Ο Σπανούλης μοίρασε, ο Πρίντεζης σκόραρε με…πεταχτάρι και ο Ολυμπιακός ήταν Πρωταθλητής Ευρώπης!

 

2011-12: Final Four TΣΣΚΑ – Ολυμπιακός 52-69

Ξανά ραντεβού, ξανά κυρίαρχος
Η επόμενη σεζόν βρήκε ξανά τους δυο στο Final 4. Aυτή τη φορά στο Λονδίνο, αυτή τη φορά στον ημιτελικό. Ακόμα ένα κοινό; Ο νικητής! Είχαν περάσει 362 ημέρες από το ραντεβού στην Πόλη. Ο Ολυμπιακός είχε πλέον στον πάγκο του τον Γιώργο Μπαρτζώκα, ενώ η ΤΣΣΚΑ τον Έτορε Μεσίνα. Οι Ρώσοι μιλούσαν για εκδίκηση. Ο Σπανούλης όμως προτίμησε να μιλήσει στο γήπεδο! Ο Μπαρτζώκας είχε… διαβάσει εξαιρετικά την αντίπαλό του, εγκλώβισε την ΤΣΣΚΑ και στο τέλος την «έπνιξε». V-Span, Χάιντς, Αντιτς ήταν οι ηγέτες και το 69-52 τα λέει όλα. Μια από τις ευκολότερες νίκες στην ιστορία των Final 4. H συνέχεια; Ερυθρόλευκη, μιας και ακολούθησε η δεύτερη διαδοχική κούπα.

 

2014-15: Final Four TΣΣΚΑ – Ολυμπιακός 68-70

Μια από τα ίδια σε F-4!
Αυτή τη φορά τα είπαν στη Μαδρίτη, σε νοκ άουτ αγώνα για τρίτη φορά σε τέσσερα χρόνια. Πάλι σε ημιτελικό, όπως το 2013. Ακόμα μια μεγάλη ανατροπή, μόνο που αυτή τη φορά είχε πάνω της φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του Βασίλη Σπανούλη. Ο Ολυμπιακός τα βρήκε δύσκολα κόντρα στους Μοσχοβίτες, ακολουθούσε σε όλο σχεδόν το ματς. Οι Ρώσοι ξέφυγαν με 63-54 με τον Σπανούλη να έχει 2 πόντους με 0/11 σουτ. Ενα σουτ όμως ήταν αρκετό για να αλλάξει τη μοίρα. Το έβαλε, μείωσε σε 63-57 και όλα πήραν το δρόμο τους. Ακολούθησαν άλλα τρία μεγάλα σουτ από τον ηγέτη του Ολυμπιακού και η ομάδα του κέρδιζε για τρίτη φορά μέσα σε τέσσερα χρόνια την ΤΣΣΚΑ!

Σχολιάστε

X