Μουντιάλ: Αυτοί που «κατέβασαν» τα ρολά! (Poll)

Μουντιάλ: Αυτοί που «κατέβασαν» τα ρολά! (Poll)

H θέση του τερματοφύλακα ήταν και είναι ιδιαίτερη. Ένα λάθος αρκούσε για να φέρει την κατάρρευση, τη «σταύρωση» αφήνοντας στην άκρη όλες τις μεγάλες επεμβάσεις.

Πολλές φορές ωστόσο ο τερματοφύλακας μπορεί να αναδειχθεί σε «ήρωα», σε «Κέρβερο» που θα κρατήσει όρθια την ομάδα του κόντρα στην πίεση του αντιπάλου.  Το Μουντιάλ άλλωστε έδωσε και στους τερματοφύλακες την ευκαιρία να εντυπωσιάσουν, να λάμψουν μαζί με τα υπόλοιπα αστέρια και δέκα γκολκίπερ έγραψαν τη δική τους ιστορία.

Γκόρντον Μπανκς | Αγγλία | 1966

Υπάρχουν αποκρούσεις τόσο εντυπωσιακές, που καταγράφονται στη μνήμη σαν γκολ, έχοντας αντίστοιχη σημασία και προκαλώντας εξίσου μεγάλο θαυμασμό. Καμία άλλη δεν έχει αποκτήσει μεγαλύτερη αξία στο πέρασμα των (πολλών) χρόνων, όσο αυτή του Γκόρντον Μπανκς στην κεφαλιά του Πελέ, κατά τη διάρκεια του αγώνα Βραζιλίας – Αγγλίας για την τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1970, που διεξήχθη στα γήπεδα του Μεξικού. Βέβαια, ο Μπανκς είχε βοηθήσει τα μέγιστα την Αγγλία τέσσερα χρόνια νωρίτερα να κατακτήσει το μοναδικό της Παγκόσμιο Κύπελλο. Κολοσσιαία παρουσία στο τέρμα της ομάδας του, ήταν στους κορυφαίους παίκτες. Αλλωστε, δεν είχε δεχθεί ούτε γκολ στη φάση των προκριματικών και με κεκτημένη ταχύτητα παρουσιάστηκε και στη διοργάνωση. Φοβερές επεμβάσεις που χάρισαν στην Αγγλία το πολυπόθητο τρόπαιο.

Σεπ Μάιερ | Δυτική Γερμανία | 1974

Ενας «Κέρβερος» κάτω από τα δοκάρια της Δυτικής Γερμανίας. Ο Σεπ Μάιερ βρέθηκε σε τέσσερα Παγκόσμια Κύπελλα, αλλά σε αυτό του 1974 ήρθε η εκτόξευση. Το παρατσούκλι του ήταν «Γάτος του Anzing» και φρόντισε να το επιβεβαιώσει στο τουρνουά. Ο γκολκίπερ της Μπάγερν διατήρησε ανέπαφη την εστία του σε τέσσερα ματς, ενώ στο κομβικό ματς με την Πολωνία ήταν εντυπωσιακός, ο MVP της αναμέτρησης. Μάλιστα, ο Φραντς Μπεκενμπάουερ είχε τονίσει: «Χωρίς τον Μάιερ δεν θα είχαμε κατακτήσει ποτέ το Μουντιάλ».

Ντίνο Τζοφ | Ιταλία |1982

Ενας θρυλικός γκολκίπερ, ένας παίκτης που νίκησε το χρόνο και απέδειξε πως η ηλικία δεν έχει κανένα νόημα, αν το μυαλό και η ψυχή είναι σύμμαχοι. Το ημερολόγιο έδειχνε 11 Ιουλίου του 1982 όταν η «σκουάντρα ατζούρα» επικρατούσε της Δυτικής Γερμανίας στο Σαντιάγκο Μπερναμπέου και… έπιανε τη Βραζιλία στην κορυφή των κατακτήσεων του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ο «φύλακας άγγελός» της, Ντίνο Τζοφ, γινόταν ο γηραιότερος παίκτης που έχει παίξει σε τελικό Μουντιάλ. Σε ηλικία 40 ετών και 133 ημερών κατακτούσε το Μουντιάλ και περνούσε για πάντα στην ιστορία. «Ένιωθα πως ήμουν υπεύθυνος για μια θέση την οποία έπρεπε να προστατέψω και με τη σειρά της με προστάτεψε. Ήταν η θέση μου στον κόσμο». Ο «θρυλικός» γκολκίπερ είναι ο μοναδικός Ιταλός που έχει στο παλμαρέ του και Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα αλλά και Παγκόσμιο. Οι επεμβάσεις του κόντρα στη Βραζιλία έγραψαν ιστορία.

Σέρχιο Γκοϊκοετσέα | Αργεντινή | 1990

Στο Μουντιάλ του 1990, ο Ντιέγκο Μαραντόνα δεν ήταν… μόνος, είχε συμπαραστάτη τον Σέρχιο Γκοϊκοετσέα. Δεύτερος στην Εθνική, αλλά και στη Ρίβερ Πλέιτ πίσω από τον Νέρι Πουμπίδο. Ο τελευταίος τραυματίστηκε σοβαρά στο ματς με τη Σοβιετική Ένωση, ο Σέρχιο Γκοϊκοετσέα πήρε τη θέση του και μέχρι το τέλος της διοργάνωσης το άστρο του είχε λάμψει. Με τη Βραζιλία ήταν μοναδικός με σωρεία εξαιρετικών επεμβάσεων. «Αν έχεις κάποιες ανθρώπινες έκτακτες ανάγκες πρέπει να τις… καλύψεις στο γήπεδο. Αυτό συνέβη κόντρα στην Γιουγκοσλαβία.

Στο τέλος του παιχνιδιού έπρεπε να πάω τουαλέτα, οπότε δεν είχα άλλη επιλογή» είχε πει ο ίδιος. Όντας πλέον χαλαρός ο Γκοϊκοετσέα απέκρουσε δυο πέναλτι της Γιουγκοσλαβίας και έστειλε την Αργεντινή στην επόμενη φάση. Κόντρα στην Ιταλία ο Γκοϊκοετσέα έγινε ξανά… ήρωας. Έπιασε τα δυο τελευταία πέναλτι των Ιταλών και έστειλε την Αργεντινή στον τελικό. Κόντρα στους Γερμανούς είχε ξανά την ευκαιρία του, στο πέναλτι του Μπρέμε έπεσε ξανά στη σωστή πλευρά, αλλά δεν κατόρθωσε να σώσει. Το κύπελλο χάθηκε, αλλά ο Γκοϊκοετσέα πέρασε για πάντα στην ιστορία.

Παγκόσμιο Κύπελλο με ενισχυμένες αποδόσεις

Φαμπιάν Μπαρτέζ | Γαλλία | 1998

Για τους Γάλλους ήταν ο «καραφλός θεός», ο παίκτης που πήρε τη θέση του Μπερνάρ Λαμά και εκτόξευσε τους «μπλε»! Ο Φαμπιάν Μπαρτέζ ήταν τρομερός, διατήρησε την εστία του ανέπαφη σε πέντε ματς, δέχθηκε μόλις δυο γκολ, ενώ κανείς δεν ξεχνά τη μεγάλη του επέμβαση στο πέναλτι του Αλμπερτίνι στον προημιτελικό με την Ιταλία. Εκτός από την αξία του, ήταν και αρκετά προληπτικός, αφού πριν από κάθε ματς ο Μπλαν του φιλούσε το ξυρισμένο κεφάλι, ενώ ο ίδιος είχε… επιβάλλει να κάθονται όλοι στις ίδιες θέσεις. Καλύτερος γκολκίπερ του τουρνουά, γιγάντωσε τον μύθο του με τις μεγάλες επεμβάσεις του.

Ολιβερ Καν | Γερμανία | 2002

Τον είπαν «βασιλιά», «τιτάνα», άλλωστε το προσδιόριζε και το παρουσιαστικό του. Υπήρξε τεράστιος τερματοφύλακας, ένας πραγματικός ηγέτης με όλη τη σημασία της λέξης. Ηταν ο καλύτερος στον κόσμο στα τέλη των 90ς και στις αρχές των 00ς. Τον ψήφισαν εννέα φορές κορυφαίο στην θέση του και δύο ακόμα (2000, 2001) ως κορυφαίο Γερμανό ποδοσφαιριστή γενικά. Το 2002 υπήρξε ο βασικός λόγος που η Εθνική έφτασε μέχρι τον τελικό. Ο Γερμανός ήταν ανίκητος προβαίνοντας σε σωρεία εκπληκτικών επεμβάσεων κατά την διάρκεια του τουρνουά. Ξεχωρίζει η απόκρουση στο σουτ του Λάντον Ντόνοβαν στα προημιτελικά όπου κράτησε το 1-0.

Build A Bet* στο Παγκόσμιο Κύπελλο

Τζίτζι Μπουφόν | Ιταλία | 2006

Συγκαταλέγεται στους κορυφαίους γκολκίπερ που είδαν τα μάτια μας σε παγκόσμιο Κύπελλο. Ενας… superman κάτω από τα δοκάρια της Ιταλίας, ο παίκτης που έκανε τα πάντα για να καταφέρουν οι «ατζούρι» να σηκώσουν την κούπα! Σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο δέχθηκε μόνο 2 γκολ. Το ένα ήταν από πέναλτι και το άλλο από αυτογκόλ. Το 2006 ο «θρύλος» του παγκόσμιου ποδοσφαίρου υπερασπίστηκε εντυπωσιακά την εστία της «σκουάντρα ατζούρα».

Ο τεράστιος Μπουφόν έχασε μόνο από τον Ζιντάν από την βούλα μετά τη βουτιά του Μαλουντά στον τελικό με την Γαλλία και από τον συμπαίκτη του, Τζακάρντο στον αγώνα με τις ΗΠΑ. Μέσα σε όλα, στα ημιτελικά κόντρα στην διοργανώτρια, Γερμανία, κράτησε το «μηδέν» για 120 λεπτά. Με τεράστιες επεμβάσεις και ηγετική φυσιογνωμία, ο τότε 28χρονος οδήγησε την ομάδα του στο πιο μεγάλο επίτευγμα της σύγχρονης ιστορίας της. Ποιος θα ξεχάσει τις τεράστιες επεμβάσεις του στις σουτάρες του Πάβελ Νέντβεντ, τις αντιδράσεις του Ζιντάν στις σούπερ τοποθετήσεις, αλλά και το μεγάλο τετ α τετ με τον Λούκας Ποντόλσκι.

Ειδικά παικτών και κορυφαίο live στοίχημα στο Παγκόσμιο Κύπελλο

Ικερ Κασίγιας | Ισπανία | 2010

Ο «Αγιος Ικερ» της Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά και της Εθνικής Ισπανίας, με τέσσερις παρουσίες σε Μουντιάλ απέδειξε πόσο μεγάλος γκολκίπερ είναι. Οι εμφανίσεις του στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής συγκλονιστικές και απέδειξε πως εκείνη τη χρονιά ήταν ο καλύτερος τερματοφύλακας στον κόσμο. Πέντε φορές κράτησε ανέπαφη την εστία του, είχε σωτήριες επεμβάσεις, όμως σε όλους έχει μείνει ανεξίτηλη η φάση του τελικού με την Ολλανδία. Ο Ινιέστα με γκολ στο 116΄ της παράτασης έκρινε τον τελικό του Μουντιάλ με την Ισπανία να επικρατεί 1-0 της Ολλανδίας. Νωρίτερα όμως ο αρχηγός των «ρόχας», Ίκερ Κασίγιας κράτησε το μηδέν, όταν στο 62΄ ο Ρόμπεν βρέθηκε τετ-α-τετ. Ο άλλοτε γκολκίπερ της Ρεάλ Μαδρίτης δεν έχασε την ψυχραιμία του καταφέρνοντας να βρει την μπάλα με τα πόδια.

Μάνουελ Νόιερ | Γερμανία | 2014

Τις ικανότητες του τις επέδειξε πρώτη φορά το 2009, κατακτώντας το EURO U-21, όμως η εκτόξευσή του ήρθε στο Μουντιάλ του 2014! Ξεχώρισε όχι μόνο για τις εκπληκτικές επεμβάσεις του, αλλά και για την φανταστική τεχνική του με τη μπάλα στα πόδια. Του αρέσει πολύ να παίζει ως λίμπερο και να στήνει ιδανικά το παιχνίδι από πίσω. Η ευχέρεια του Γερμανού με την μπάλα στα πόδια αλλά και η επιθυμία του να γίνεται ενεργό μέλος στο παιχνίδι είναι στοιχεία που ουδείς προπονητής μπορεί να αφήσει ανεκμετάλλευτα. Στα γήπεδα της Βραζιλίας ήταν τρομερός, ανέβαινε αρκετά κι έδινε τη δυνατότητα στους συμπαίκτες του να απλωθούν στο γήπεδο, να πιέσουν περισσότερο και να επιβάλουν κυριαρχία, γνωρίζοντας ότι πίσω τους υπάρχει εκείνος ως ο «τελευταίος» για να «καθαρίσει». Συγκλονιστικός και κάτω από τα δοκάρια έχοντας (4 clean sheets), ενώ αναδείχθηκε κορυφαίος τερματοφύλακας σε αυτό το τουρνουά.

Τιμπό Κουρτουά | Βέλγιο | 2018

Ανήκει στη «Χρυσή γενιά» του Βελγίου, την ομάδα που κατέκτησε την 3η θέση στο Μουντιάλ της Ρωσίας και στις… λεπτομέρειες δεν έκανε την υπέρβαση. Στο ματς με τη Βραζιλία ήταν συγκλονιστικός, είχε μοναδικές επεμβάσεις, όπως αυτή στο πλασέ του Νεϊμάρ στις καθυστερήσεις.

Σε τρία ματς κράτησε ανέπαφη την εστία του, ήταν ο κορυφαίος και στο ματς της 3ης θέση με την Αγγλία, παίρνοντας παράλληλα το βραβείο του κορυφαίου της διοργάνωσης.

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι | *Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις

 

Σχολιάστε

X