Τα 10 «10αρια» των Μουντιάλ! (Poll)

Τα 10 «10αρια» των Μουντιάλ! (Poll)

Πελέ ή Μαραντόνα; Μόντριτς ή Μέσι; Ποιος είναι ο καλύτερος παίκτης που είδαμε ποτέ σε Μουντιάλ με τη φανέλα με το Νο. 10. Δέκα παίκτες που μάγεψαν στα Παγκόσμια Κύπελλα, ποδοσφαιριστές που… άντεξαν το τεράστιο βάρος της φανέλας και μας χάρισαν στιγμές μοναδικές.

Πελέ | Βραζιλία | Mουντιάλ 1958, 1962, 1966, 1970

Όταν κάνεις μια λίστα για τα μεγαλύτερα δεκάρια στην ιστορία των Μουντιάλ δεν γίνεται να ξεκινήσεις από οποιονδήποτε άλλον εκτός από τον Πελέ. Μπορεί να μην ήταν κλασικός επιτελικός μέσος, αλλά πιο πολύ επιθετικός, όμως η εικόνα του με τη φανέλα της «σελεσάο» με το Νο. 10 να σηκώνει το παγκόσμιο κύπελλο είναι από τις πλέον εμβληματικές στην ιστορία του αθλήματος. Τον αριθμό τον πήρε από… τύχη, καθώς η ομοσπονδία της Βραζιλίας είχε ξεχάσει στο Μουντιάλ του 1958 να στείλει τους αριθμούς στη FIFA και η Ομοσπονδία το πήρε πάνω της. Αγωνίστηκε για πρώτη φορά σε Μουντιάλ στο τουρνουά του 1958 όταν σε ηλικία 17 ετών σκόραρε έξι γκολ σε τέσσερα ματς και δυο εξ αυτών στον τελικό. Πανηγύρισε άλλα δυο Μουντιάλ το 1962 και το 1970.

Ζίκο | Βραζιλία | Mουντιάλ 1978, 1982, 1986

«Ο Ζίκο είναι ό,τι πιο κοντινό έχει υπάρξει σε μένα», είχε πει ο θρυλικός Πελέ και κάπως έτσι του κόλλησε το παρατσούκλι «Λευκός Πελέ». Θεωρείται ο «πατέρας» του φάουλ – μπανάνα και το 1983 αναδείχθηκε κορυφαίος ποδοσφαιριστής της χρονιάς. Ήταν ο πρωταγωνιστής της Βραζιλίας στο Μουντιάλ του 1982 και πέτυχε τέσσερα γκολ παρά το γεγονός πως η «σελεσάο» δεν έφτασε ούτε μέχρι ημιτελικά του τουρνουά. Ωστόσο, πέρασε στην ιστορία ως το «10» που μας μάγεψε…

Ντιέγκο Μαραντόνα | Αργεντινή | Mουντιάλ 1982, 1986, 1990, 1994

Ο Μαραντόνα ήταν, είναι και θα είναι το απόλυτο δεκάρι. Ο κορυφαίος στη θέση του και για πολλούς ο καλύτερος παίκτης όλων των εποχών. Μπορεί να μην έχει τα νούμερα του Λιονέλ Μέσι ή του Κριστιάνο Ρονάλντο, μπορεί να μην πήρε τρία Μουντιάλ, όπως ο Πελέ αλλά ήταν ένας επαναστατικός… καλλιτέχνης και ένας ηγέτης. Ο απόλυτος ροκ σταρ! Το 1986 οδήγησε την Αργεντινή στην κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου με τον δικό του τρόπο. Με τον τρόπο του «θεού». Στο Μεξικό δεν έχασε… δευτερόλεπτο και μέτρησε πέντε γκολ και ισάριθμες ασίστ.

Το 1990 έφτασε την «αλμπισελέστε» σε ακόμα έναν τελικό, αλλά δεν κατάφερε να «σώσει» την χώρα του στον τελικό με τους Γερμανούς. Το 1994 θα θυμούνται όλοι τη γκολάρα κόντρα στην Ελλάδα, όμως κανείς δεν ξεχνά το άδοξο ποδοσφαιρικό του φινάλε…

Build A Bet* στο Παγκόσμιο Κύπελλο

Λόταρ Ματέους | Γερμανία | Mουντιάλ 1982, 1986, 1990, 1994, 1998

«Ήταν ο καλύτερος αντίπαλος που αντιμετώπισα ποτέ». Όταν αυτά τα λόγια προέρχονται από έναν ποδοσφαιριστή του μεγέθους του Ντιέγκο Μαραντόνα τότε είσαι κάτι παραπάνω από ένας σπουδαίος παίκτης. Ο λόγος για τον Λόταρ Ματέους. Ο Γερμανός «θρύλος» υπήρξε ένας φανταστικός χαφ που μπορούσε να κάνει ότι ήθελε στον αγωνιστικό χώρο. Κατέγραψε 150 συμμετοχές με το εθνόσημο της Γερμανίας, τις περισσότερες που έχει μετρήσει ποτέ κανείς. Το 1990 σήκωσε το Παγκόσμιο Κύπελλο ως αρχηγός της «νασιονάλμανσαφτ» και την ίδια σεζόν πήρε τη Χρυσή Μπάλα.

Γκάρι Λίνεκερ | Αγγλία | Mουντιάλ 1986, 1990

Ο Γκάρι Λίνεκερ είναι ένα από τους μεγαλύτερους «killer» που έχουν αγωνιστεί με τη φανέλα των «τριών λιονταριών». Ο Άγγλος σέντερ φορ έκανε το τουρνουά της καριέρας του στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1986, φορώντας τη φανέλα με το Νο. 10. Στο τουρνουά του 1986 είχε βγει πρώτος σκόρερ με έξι γκολ, όμως το όνειρο της κατάκτησης του τροπαίου το κατάστρεψε ο Ντιέγκο Μαραντόνα στα προημιτελικά, με το «Χέρι του θεού» και «το γκολ του αιώνα». Τέσσερα χρόνια αργότερα στο Μουντιάλ του 1990 πέτυχε τέσσερα γκολ και ήταν καθοριστικός στην πορεία των Λιονταριών μέχρι τα ημιτελικά, όπου αποκλείστηκαν από τη Γερμανία.

Ρομπέρτο Μπάτζιο | Ιταλία | Mουντιάλ 1990, 1994, 1998

Μπάτζιο σημαίνει… δεκάρι. Ένας αρτίστας του γηπέδου, που δεν ήξερες τι να περιμένεις όταν είχε τη μπάλα στα πόδια του και αυτό τον έκανε έναν από τους πιο αγαπητούς παίκτες στην Ιταλία.

Η κραυγή στο χαμένο πέναλτι στον τελικό του Μουντιάλ του 1994, αλλά και οι σοβαροί τραυματισμοί στο γόνατο τον ανέβασαν ακόμα περισσότερο στα μάτια των ποδοσφαιρόφιλων. O μικρός Βούδας οδήγησε σχεδόν… μόνος του τη «σκουάντρα ατζούρα» στους τελικούς του Μουντιάλ το 1990 και το 1994, όμως ο Θεός του ποδοσφαίρου δεν του έκανε τη χάρη.

Ειδικά παικτών και κορυφαίο live στοίχημα στο Παγκόσμιο Κύπελλο

Ζινεντίν Ζιντάν | Γαλλία | Mουντιάλ 1998, 2002, 2006

Ο Ζιντάν είναι αναμφίβολα το κορυφαίο δεκάρι της εποχής του και ο απόλυτος σούπερ σταρ πριν την «ανατολή» της εποχής «Μέσι – Ρονάλντο». Ένας γητευτής της μπάλας που συνδύαζε την ποδοσφαιρική «αλητεία» με τη φινέτσα. Ήταν ο ηγέτης στο δρόμο της Γαλλίας για την κατάκτηση του Μουντιάλ του 1998 και μάλιστα σκόραρε δις στον μεγάλο τελικό με τη Βραζιλία. Το 2006 έδωσε τα πάντα για να οδηγήσει τους «Μπλε» στην κορυφή του κόσμου για δεύτερη φορά αλλά η παρουσία του στον χαμένο τελικό με την Ιταλία ολοκληρώθηκε άδοξα με την κουτουλιά στο στήθος του Μάρκο Ματεράτσι, για την οποία αποβλήθηκε στο τελευταίο ματς της καριέρας του.

Ριβάλντο | Βραζιλία | Mουντιάλ 1998, 2002

Η χώρα του καφέ μας έχει προσφέρει ουκ ολίγους «μάγους» μεσοεπιθετικούς και ο Ριβάλντο είναι αναμφίβολα ένα από τα μεγαλύτερα δεκάρια που έχουν αγωνιστεί με τη φανέλα της Βραζιλίας. Ο Ρίμπο ήταν εκ των πρωταγωνιστών στην πορεία της «σελεσάο» στα Μουντιάλ του 1998 και του 2002. Στο πρώτο οι Βραζιλιάνοι έφτασαν μέχρι τον τελικό και έχασαν από την οικοδέσποινα Γαλλία και στο δεύτερο στέφθηκαν πρωταθλητές κόσμου. To 1998 ο μετέπειτα σταρ του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ είχε τρία γκολ και δυο ασίστ και το 2002 μέτρησε πέντε τέρματα και μία ασίστ.

Λιονέλ Μέσι | Αργεντινή | Mουντιάλ 2006, 2010, 2014, 2018, 2022

Το σύγχρονο δίπολο στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο είναι ένα. Κριστιάνο Ρονάλντο και Λιονέλ Μέσι. Ο CR7 είναι μια μηχανή παραγωγής… ρεκόρ και ο «απόλυτος» γκολτζής, ενώ ο «pulga» είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί. Ένας… εξωγήινος. Ένας ποδοσφαιριστής που μπορεί να κάνει τη διαφορά με μια κίνηση. Με ένα άγγιγμα στη μπάλα που κανείς άλλος δεν μπορεί να κάνει ή έστω να φανταστεί.

Το 2014 ηγήθηκε στην πορεία της ομάδας του μέχρι τον τελικό αλλά η Γερμανία στην παράταση κατάφερε να «κλέψει» το τρόπαιο από την «αλμπισελέστε». Μια ήττα που σημάδεψε τον Μέσι σε όλα τα επίπεδα. Στο Κατάρ ο Λίο έχει την ευκαιρία να οδηγήσει την Αργεντινή στην κορυφή και να διώξει μια για πάντα τη «σκιά» του Ντιέγκο.

Παγκόσμιο Κύπελλο με ενισχυμένες αποδόσεις

Λούκα Μόντριτς | Κροατία | Mουντιάλ 2006, 2014, 2018, 2022

Άρχισε από το μηδέν στην Κροατία ως ένα παιδί σε μια οικογένεια κτηνοτρόφων και πλέον είναι ο ηγέτης ενός έθνους. Ο Λούκα Μόντριτς μπορεί να μην υπήρξε και να μη γίνει ποτέ ένας σούπερ σταρ που θα τραβάει όλα τα βλέμματα πάνω του, αλλά αυτό δεν τον κάνει λιγότερο παικταρά. Είναι ο αρχηγός και απόλυτος πρωταγωνιστής της εθνικής και ένας από τους κύριους λόγους που η χώρα του θεωρείται υπολογίσιμη ποδοσφαιρική δύναμη.

Το 2018 έφτασε με τη «χρβάτσκα» στον μεγάλο τελικό του Μουντιάλ κόντρα στην… αχτύπητη Γαλλία και στο Κατάρ δείχνει πως ακόμα και στα 37 του μπορεί να κάνει τη διαφορά στο υψηλότερο επίπεδο με την τεχνική του και το πνεύμα νικητή, το οποίο μεταδίδει και στους συμπαίκτες του.

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι | *Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις

 

Σχολιάστε

X