Οι 10 κορυφαίοι τελικοί στην ιστορία του Παγκόσμιου Κυπέλλου! (Poll)

Οι 10 κορυφαίοι τελικοί στην ιστορία του Παγκόσμιου Κυπέλλου! (Poll)

Η αντίστροφη μέτρηση για τον τελικό του Παγκόσμιου Κυπέλλου άρχισε και την Κυριακή (18/12) μια ομάδα θα φτάσει στην κορυφή του κόσμου. Ενα ραντεβού, δυο χώρες και ο χαμένος… χανέται! Το bwin News παραμένει σε ρυθμούς Μουντιάλ με δέκα τελικούς που έμειναν για πάντα χαραγμένοι στη μνήμη μας.

Παγκόσμιο Κύπελλο 1950 | Βραζιλία – Ουρουγουάη 1-2

Μια διοργάνωση που δεν θα ξεχαστεί ποτέ. Ήταν το πρώτο Μουντιάλ που διεξήχθη μετά τον καταστροφικό Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αλλωστε, μέχρι σήμερα δεν συνέβη ποτέ ξανά παύση στο καθιερωμένο ραντεβού ανά τέσσερα χρόνια, όπως εκείνη των δώδεκα ετών από το 1938 ως το 1950. Λόγω της διαλυμένης από τον πόλεμο Ευρώπης, η διοργάνωση επέστρεψε στη Λατινική Αμερική, για πρώτη φορά με οικοδέσποινα τη Βραζιλία. Ολοι τη θυμούνται ως την «κηδεία» του «Μαρακανάσο», αλλά και ως την πρώτη και μοναδική φορά που ο νικητής δεν κρίθηκε σε τελικό δύο ομάδων.

Η Ουρουγουάη του Χουάν Λόπες, ήταν η μεγάλη νικήτρια, με τη Βραζιλία να μη μπορεί να ξεχάσει ποτέ το «στραπάτσο» που ερμηνεύθηκε ως εθνική τραγωδία. Ο Βραζιλιάνος τερματοφύλακας Μοαζίρ Μπαρμπόσα δεν μπόρεσε ποτέ να αποτρέψει το δεύτερο γκολ των Ουρουγουανών και στιγματίστηκε ως μοιραίος της ντροπιαστικής αποτυχίας. Η «σελεσάο» προηγήθηκε με τον Φριάσα στο 47’, όμως, η Ουρουγουάη πέτυχε την ανατροπή με γκολ των Σκιαφίνο και Γκίτζια, βυθίζοντας τους Βραζιλιάνους. Δύο οπαδοί που βρίσκονταν στο γήπεδο αυτοκτόνησαν πηδώντας από τις εξέδρες.

Build A Bet* στο Παγκόσμιο Κύπελλο

Παγκόσμιο Κύπελλο 1954 | Δυτική Γερμανία – Ουγγαρία 3-2

Το Μουντιάλ του 1954 πέρασε στην ιστορία ως το «Θαύμα της Βέρνης», με τη Δυτική Γερμανία να πετυχαίνει μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις όλων των εποχών. Η Ουγγαρία ήταν η Νο1 δυναμη της Ευρώπης, με των 5,38 γκολ ανά αγώνα, ρεκόρ που ακόμα και σήμερα δεν έχει σπάσει. Στο φινάλε, όμως, η κορυφαία της Γηραιάς Ηπείρου υπέστη την έκπληξη από τους Γερμανούς, οι οποίοι αποτελούν μέχρι και σήμερα τη μοναδική νικήτρια του Μουντιάλ που για να φτάσει στο τρόπαιο έπαιξε αποκλειστικά κόντρα σε ομάδες της ίδιας ηπείρου/συνομοσπονδίας.

Η Δυτική Γερμανία του Σεπ Χέρμπεργκερ, κατάφερε να σταματήσει τους υπερηχητικούς «μαγυάρους» στον τελικό, έχοντας ηττηθεί στο ματς του ομίλου με το εμφατικό 8-3! Κι όμως βρέθηκε πίσω στο σκορ με δύο γκολ μόλις στο 8′! Μαξιμίλιαν Μόρλοκ και Χέλμουτ Ραν έφεραν το ματς στα ίσα μέχρι το 18′, για να γράψει ο τελευταίος το 3-2 στο 84′ και να σφραγίσει μια από τις πλέον αναπάντεχες νίκες στην ιστορία του θεσμού. Για πολλούς αυτή η νίκη έγινε σύμβολο αναγέννησης για την τότε Γερμανία.

Παγκόσμιο Κύπελλο 1970 | Βραζιλία – Ιταλία 4-1

Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1970 διεξήχθη στο Μεξικό και οι φίλαθλοι είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά μια από τις μεγαλύτερες ομάδες που έχουν δει τα μάτια της. Η Βραζιλία του Πελέ, η υπερδύναμη του Παγκοσμίου Κυπέλλου παρουσιάστηκε κόντρα στην Ιταλία χωρίς καμία απώλεια. Μια ομάδα φουλ επιθετική, με μπροστάρη τον θρυλικό Πελέ. Αντίπαλος τότε η Ιταλία, η οποία ωστόσο απλώς περιορίστηκε στον ρόλο του… κομπάρσου.

Ειδικά παικτών και κορυφαίο live στοίχημα στο Παγκόσμιο Κύπελλο

Χάρη σε γκολ των Πελέ, Γκέρσον, Ζαϊρζίνιο και Κάρλος Αλμπέρτο οι Βραζιλιάνοι την διέσυραν με το εκκωφαντικό 4-1 για να στεφθούν για τρίτη φορά στην ιστορία τους παγκόσμιοι πρωταθλητές. Παράλληλα, το Μουντιάλ του 1970 έμεινε στην ιστορία για το επιθετικό ποδόσφαιρο που παρήγαγαν οι ομάδες, γεγονός που οδήγησε στον υψηλότερο μέσο όρο για γκολ ανά αγώνα.

Παγκόσμιο Κύπελλο 1982 | Ιταλία – Δ. Γερμανία 3-1

Μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις που έχουν σημειωθεί σε Μουντιάλ. Η Ιταλία του Πάολο Ρόσι παρουσιάστηκε στα γήπεδα της Ισπανίας χωρίς τη λάμψη της Βραζιλίας, τη δυναμική της Αργεντινής, το πάθος των Γερμανών. Ολοκλήρωσε τη φάση των ομίλων με ισοπαλίες, αλλά στον τελικό με τη Δυτική Γερμανία έκανε ό,τι ήθελε, επικρατώντας 3-1.

Η «σκουάντρα ατζούρα» του 40χρονου Τζοφ, του 18χρονου, Μπέργκομι, αλλά και του απίθανου Ρόσι μπήκε δυνατά και προηγήθηκε 3-0. Στο 57’ ο Πάολο Ρόσι, στο 69’ ο Ταρντέλι και στο 81’ ο Αλτομπέλι έστειλαν την Ιταλία στους επτά ουρανούς. Η Γερμανία πέτυχε το γκολ της «τιμής» με τον Μπράϊτνερ. Ο Ρόσι, ο οποίος με έξι γκολ ήταν ο πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης. Σπουδαιότερο όμως είναι το γεγονός ότι σκόραρε όλα του τα τέρματα στα πιο κρίσιμα παιχνίδια της διοργάνωσης, τα τρία τελευταία.

Παγκόσμιο Κύπελλο 1986 | Αργεντινή – Δ. Γερμανία 3-2

Είναι το Μουντιάλ του Ντιέγκο Μαραντόνα, του κορυφαίου παίκτη που είδαν ποτέ τα μάτια μας στα γήπεδα του πλανήτη. Ο «Ντιεγκίτο» εκείνο το καλοκαίρι στο Μεξικό με όσα έκανε, μπήκε για πάντα στο πάνθεον της ποδοσφαιρικής ιστορίας. Ποιος θα ξεχάσει τον θρυλικό προημιτελικό ανάμεσα σε Αργεντινή και Αγγλία, το… «Χέρι του Θεού» και λίγο αργότερα το κορυφαίο τέρμα που έχει μπει ποτέ σε Παγκόσμιο Κύπελλο.

Παγκόσμιο Κύπελλο με ενισχυμένες αποδόσεις

Στον τελικό απέναντι στη Δυτική Γερμανία η ομάδα του Μπιλάρδο μπήκε δυνατά, προηγήθηκε 2-0 χάρη στα γκολ των Μπράουν, Βαλντάνο, ωστόσο οι Γερμανοί επέστρεψαν και ισοφάρισαν με τους Ρουμενίγκε, Φέλερ. Ωστόσο, ο Ντιέγκο το φυλούσε για το τέλος και μια απίθανη έμπνευση έβγαλε τον Μπουρουσάγκα σε θέση βολής, με τον τελευταίο να γράφει το 3-2. Ο Ντιέγκο πέτυχε πέντε γκολ, αλλά η μαγεία που προσέφερε ουσιαστικά έδωσαν το όνομά του στη διοργάνωση του 1986.

Παγκόσμιο Κύπελλο 1990 | Δ. Γερμανία – Αργεντινή 1-0

Δεν είδαμε τα γκολ των προηγούμενων διοργανώσεων, παρακολουθήσαμε όμως ματς με ένταση, πάθος. Μουντιάλ στο οποίο ο Ντιέγκο κατάφερε να διχάσει μια ολόκληρη χώρα, προσκαλώντας τους Ναπολιτάνους να υποστηρίξουν την Αργεντινή, και όχι την Ιταλία, στον μεταξύ τους ημιτελικό στο Σαν Πάολο. Ο «Ντιεγκίτο» ήταν σε ακόμα ένα τουρνουά τρομερός, απέκλεισε τους «ατζούρι» στα ημιτελικά και στον τελικό έπαιζε μόνος για την κούπα! Σε ένα πολύ κακό ματς στο Ολίμπικο το αμφισβητούμενο πέναλτι του Μπρέμε στο 85′ ήταν αυτό που εκδικήθηκε την Αργεντινή και χάρισε το χρυσό τρόπαιο στη χώρα του. Μία διοργάνωση που συνεχίστηκε στις αίθουσες των ιταλικών δικαστηρίων. Κερδοσκοπίες, πολιτικοί και φουσκωμένοι προϋπολογισμοί για μία διοργάνωση που οι Ιταλοί ίσως να μετάνιωσαν πουν την ανέλαβαν.

Παγκόσμιο Κύπελλο 1998 | Γαλλία – Βραζιλία 3-0

Από το Μουντιάλ του Ντιέγκο το 1986 σε αυτό του Ζιντάν 12 χρόνια αργότερα. Από τη μια ο σταρ της Γαλλίας έλαμψε και από την άλλη, δε θα μάθουμε ποτέ τι συνέβη στον Ρονάλντο παραμονές του τελικού. O τότε ηγέτης της Γιουβέντους στα 26 του χρόνια έγινε… επίσημα θρύλος, καθώς ηγήθηκε και της εθνικής ομάδας της Γαλλίας, την οδήγησε στην κορυφή του κόσμου και μάλιστα μέσα στο σπίτι της, στο Παρίσι. Αντίθετα, το «φαινόμενο» δεν μπόρεσε ποτέ στον τελικό να πείσει πως μπορεί να κάνει τη διαφορά. Πριν το ματς ο Ρονάλντο «κατέρρευσε». Κάποιοι κάνουν λόγο για κρίση επιληψίας, άλλοι για νευρικό κλονισμό. Λιποθυμούσε συνεχώς και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Για κάποιο λόγο ο Ζαγκάλο τον έβαλε να παίξει… Ο τελικός πάντως εξελίχθηκε σε απόλυτο πάρτι για τους Μπλε, αφού νίκησαν με 3-0 τη «σελεσάο» μπροστά σε 80.000 θεατές με σκόρερ τους Ζιντάν (27′ – 45+1′), Πετί (90+3′).

Παγκόσμιο Κύπελλο 2002 | Βραζιλία – Γερμανία 2-0

Τέσσερα χρόνια μετά τον καταστροφικό τελικό, ο Ρονάλντο επέστρεψε και απέδειξε πως είναι ο κορυφαίος . Λάμψη Βραζιλίας στα γήπεδα της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας, μιας από τις κορυφαίες παρουσίες στην ιστορία της θρυλικής «σελεσάο». Στον δρόμο της για το πέμπτο της Παγκόσμιο Κύπελλο η Βραζιλία παρέσυρε τους πάντες και έφτασε στον τελικό κόντρα στη Γερμανία του MVP του τουρνουά, Όλιβερ Καν ως το μεγάλο φαβορί. Η ομαδάρα του Σκολάρι επικράτησε με 2-0 των «νασιονάλμανσαφτ» με μεγάλο πρωταγωνιστή το «φαινόμενο», Ρονάλντο Ναζάριο Ντα Λίμα, ο οποίος νίκησε δυο φορές τον Γερμανό για να στείλει τη χώρα του στην κορυφή του κόσμου.

Παγκόσμιο Κύπελλο 2006 | Ιταλία – Γαλλία 5-3 πεν. (1-1 κ.α.)

Αυτός ο τελικός θα μείνει για πάντα στην ιστορία! Όχι, δεν ήταν το θέαμα, ούτε τα γκολ, αλλά η κουτουλιά του Ζινεντίν Ζιντάν στον Ματεράτσι. Κι όμως, ένας εκ των κορυφαίων ποδοσφαιριστών που πέρασαν ποτέ από τα γήπεδα δεν θα ξεχάσει ποτέ πως το «αντίο» ήρθε με τον πιο άσχημο τρόπο… Στο 110′ ο Ζιντάν είπε στον Ματεράτσι: «Αν θέλεις τη φανέλα μου, έλα να σου τη δώσω στο τέλος» και ο Ιταλός απάντησε: «Θα προτιμούσα την @#@# την αδερφή σου». Ο Γάλλος «θόλωσε», του έριξε κουτουλιά στο στήθος και αποβλήθηκε. Η εικόνα του θλιμμένου Ζιντάν να περνάει με σκυμμένο κεφάλι δίπλα από το τρόπαιο του Μουντιάλ στην τελευταία του εμφάνιση θα μείνει για πάντα αξέχαστη. Κι όμως ο Ζιντάν είχε ανοίξει το σκορ, αλλά ο Ματεράτσι είχε φέρει το ματς στα ίσα. Στα πέναλτι οι Ιταλοί ήταν άψογοι και με 5-3 σήκωσαν την κούπα για τέταρτη φορά.

Παγκόσμιο Κύπελλο 2010 | Ισπανία – Ολλανδία 1-0 (0-0 κ.α.)

Από τις τελειότερες ομάδες που είδαμε ποτέ σε ευρωπαϊκή και παγκόσμια σκηνή. Ευρωπαϊκό, Μουντιάλ και πάλι Ευρωπαϊκό… Η Ισπανία του 2010 δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφισβήτησης και κατέκτησε το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο στην ιστορία της. Η ομαδάρα του Βιθέντε Ντελ Μπόσκε με βασικό «κινητήρα» την τριάδα των Καταλανών, Μπουσκέτς, Τσάβι και Ινιέστα έπαιζε το τέλειο «τίκι τάκα».

Στον μεγάλο τελικό με την Ολλανδία στο Γιοχάνεσμπουργκ χάρη στο γκολ του Ινιέστα στο 116′ πήραν την κούπα, αν και κανείς δεν ξεχνά τη χαμένη ευκαιρία του Ρόμπεν, αλλά και την επέμβαση του Κασίγιας.

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι | *Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις

 

Σχολιάστε

X