EuroBasket: Ποια είναι η κορυφαία ομάδα στην ιστορία; (Poll)

EuroBasket: Ποια είναι η κορυφαία ομάδα στην ιστορία; (Poll)

Ποια είναι η κορυφαία ομάδα στην ιστορία των EuroBasket; Η απάντηση… δύσκολη, μιας και πέντε τουλάχιστον ομάδες μας τρέλαναν με τις εμφανίσεις τους. Από το 1985 κι έπειτα (είχαμε τρίποντο για πρώτη φορά) υπήρξαν συγκροτήματα που έμειναν στην ιστορία για το πάθος, το υπέροχο μπάσκετ που έπαιξαν, αλλά και τις τεράστιες προσωπικότητες. Σοβιετική Ενωση, Γιουγκοσλαβία, Ελλάδα, Σερβία, Γαλλία και Ισπανία έκαναν τη διαφορά, όμως μια ομάδα είναι η καλύτερη! Στις έξι ομάδες που παρουσιάζουμε βάλαμε μια επιπλέον, γιατί αυτό το σύνολο δε βγαίνει από τις καρδιές μας. Ναι, η Ελλάδα του 1987 άλλαξε τη μοίρα του αθλήματος στη χώρα!

bwin – Ενισχυμένες αποδόσεις στο EuroΒasket!

Σοβιετική Ένωση 1985 – Η αρκούδα στα καλύτερά της

Tι ομάδα κι αυτή! Δυο χρόνια πριν την ελληνική εποποιΐα στα γήπεδα της Ευρώπης ήταν «αφεντικό» η Σοβιετική Ενωση. Δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως οι Σοβιετικοί ήταν καλύτεροι από τους Γιουγκοσλάβους ή τους Ισπανούς, αλλά έγραψαν τη δική τους ιστορία. Το 1985 στη Γερμανία, το σύνολο του Oμπούκοβ παρουσίασε την πιο γρήγορη και θεαματική ομάδα που είχε δει ο κόσμος. Ο Άρβιντας Σαμπόνις, ήταν ο MVP της διοργάνωσης, ο Αλεξάντερ Βολκόφ σε μεγάλη φόρμα, και εκτός μιας παραφωνίας με την Ισπανία στην πρώτη φάση (92-99) διέλυσαν κυριολεκτικά κάθε ομάδα, φορτώνοντας τα αντίπαλα καλάθια με 109 πόντους κατά μ.ο. σε κάθε αγώνα.

Γύρω από τον Σαμπόνις είχε «χτιστεί» μια σπουδαία ομάδα, μιας και ο Λιθουανός γίγαντας έκανε τα πάντα μέσα στο γήπεδο. Οι συμπατριώτες του Βαλντεμάρας Χόμιτσους, Ρίμας Κουρτινάιτις και Σεργκέι Γιοβάισα, ο Ουζμπέκος Βαλερί Τιχονένκο, αλλά και οι Βολκόβ, Μπελοστένι, Τκατσένκο δημιουργούσαν μια… Dream Team. Οσο για τον τελικό με την Τσεχοσλοβακία, απλά… πάρτι (120-89).

Προπονητής: Βλάντιμιρ Ομπούκοβ
Ομάδα: Σαμπόνις, Βάλτερς, Βολκόβ, Τκατσένκο, Μπελοστένι, Ταρακάνοβ, Γιοβάισα, Κουρτινάιτις, Χομίτσιους, Τιχονένκο, Εντεν, Λοπάτοβ

Γιουγκοσλαβία 1989 – Η ευρωπαϊκή Dream Team

Στηγ χώρα του «Μότσαρτ» κανείς άλλος δεν τολμούσε να ονειρευτεί το Χρυσό μετάλλιο. Η σύνθεση της Εθνικής Γιουγκοσλαβίας… φώναζε «Βρείτε τον δεύτερο». Πέτροβιτς, Ντίβατς, Ράτζα, Κούκοτς, Πάσπαλι, Ζντοβτς, Ντανίλοβιτς, Βράνκοβιτς και τα σχόλια είναι περιττά. Με προπονητή τον Ντούσαν Ίβκοβιτς, η επιτυχία ήταν δεδομένη. Ακόμα κι αν η χώρα προετοιμαζόταν για τον… εμφύλιο, η ομάδα ήταν συγκεντρωμένη στο μοναδικό της στόχο, την κατάκτηση της κορυφής. Η οικοδέσποινα αναζητούσε… εκδίκηση για τον αποκλεισμό της δυο χρόνια νωρίτερα στην Αθήνα. Η Γιουγκοσλαβία δεν είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο σε Ευρωμπάσκετ από το 1977, στη Λιέγη.

Από τότε, η ομάδα δεν είχε κατακτήσει οποιαδήποτε κορυφή και το πρόβλημά της ήταν η Σοβιετική Ένωση, από την οποία είχαν ηττηθεί σε όλα τα σημαντικά παιχνίδια μετά τον τελικό του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος του 1978. Ναι, στον ημιτελικό του 1989, η Ελλάδα τούς προσέφερε ιστορική ευκαιρία. Αλίμονο αν θεωρούσε κάποιος ότι εκείνη η μαγική ομάδα του Ίβκοβιτς ήταν χαμένη από χέρι απέναντι στο σύνολο του Βλάντας Γκαράστας. Ηταν όμως ένα ψυχολογικό πλεονέκτημα. Οι τρομεροί Γιουγκοσλάβοι εκαναν πάρτι σε κάθε ματς και είναι χαρακτηριστικό πως είχαν συνολική διαφορά 110 πόντων στα πέντε παιχνίδια τους, στην «Ντομ Σπορτόβα». Ποιος θα ξεχάσει τη στιγμή που ο Ντράζεν βρήκε τον Ράτζα με πάσα πίσω από την πλάτη με το αριστερό χέρι και ο Κροάτης κάρφωσε πάνω από τον Φασούλα.

bwin – Aγορές για κάθε πόντο στους αγώνες του EuroBasket!

Οι Γιουγκοσλάβοι είχαν παρατάξει την πληρέστερη ομάδα, ο Κούκοτς, ο παίκτης των 207 εκατοστών κατέβαζε με περισσια ευκολία τη μπάλα και μοίραζε ασίστ, ο Πέτροβιτς έβαζε τα πάντα και ο Ράτζα έστελνε μηνύματα στις ομάδες του ΝΒΑ. Το τελικό 98-77 κόντρα στην Ελλάδα των υπερβάσεων ήταν η ζωντανή απόδειξη πως το βράδυ, της 26ης Ιουνίου του 1989, στο Ζάγκρεμπ παρουσιάστηκε ίσως η «κορυφαία ευρωπαϊκή Εθνική όλων των εποχών».

Προπονητής: Ντούσαν Ιβκοβιτς
Ομάδα: Πέτροβιτς, Ραντούλοβιτς, Τσούτουρα, Κούκοτς, Πάσπαλι, Ζντοβτς, Ράντοβιτς, Βράνκοβιτς, Ντίβατς, Ντανίλοβιτς, Ράντζα, Πρίμορακ

Σερβία 1995 – «Δεν θα πάρεις κύπελλο ποτέ»

Αυτή η Σερβία πατούσε στα χνάρια της ομάδας του 1989! Αυτή η ομάδα ήταν μια από τις πιο ταλαντούχες που έχουν παρουσιαστεί στα ευρωπαϊκά παρκέ και το 1995 οι Ελληνες ήταν τυχεροί που είδαν από κοντά αυτό το σύνολο. Μετά τον αιματηρό εμφύλιο πόλεμο και τη διάσπαση της Γιουγκοσλαβίας, η Σερβία συμμετείχε για πρώτη φορά σε μεγάλη διοργάνωση το 1995 στο EuroBasket της Αθήνας. Και τα κατάφερε με επιβλητικές παραστάσεις! Η βάση της ομάδας εκείνης ήταν όσοι είχαν μείνει εκτός δράσης από διεθνείς διοργανώσεις από το καλοκαίρι του 1991 κι έπειετα (Ντίβατς, Σάβιτς, Τζόρτζεβιτς, Ντανίλοβιτς, Πάσπαλι,  Σρετένοβιτς), αλλά και οι νεότεροι που μπήκαν ορεξάτοι δείχνοντας ότι το ταλέντο στη χώρα είναι άφθονο (Μποντίρογκα, Τομάσεβιτς, Ρέμπρατσα, Σάσα Ομπράντοβιτς).

bwin – Aμέτρητα ειδικά και κορυφαίο live στοίχημα στο EuroBasket!

Στον πάγκο ήταν οι Ντούσαν Ιβκοβιτς και Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ο,τι καλύτερο διέθετε η χώρα. Το Χρυσό δεν ήρθε εύκολα, γιατί και ο αντίπαλος ήταν από τις κορυφαίες ομάδες που παρακολουθήσαμε ποτέ! Οι Σέρβοι υπερκέρασαν το εμπόδιο της Λιθουανίας του Σαμπόνις και του Μαρτσουλιόνις σε έναν αλησμόνητο τελικό, επικράτησαν 96-90! O Σάσα Ομπράντοβιτς πέτυχε 41 πόντους στην καλύτερή του παράσταση. Το πάθος και η δύναμη των Σέρβων ξεχείλιζε, η εκτελεστική δεινότητα του Ντανίλοβιτς και του Μποντιρόγκα διέλυε κάθε αμυντικό πλάνο, η εμπειρία του Ζάρκο και η απίθανη ρακέτα με τους Ντίβατς, Σάβιτς, Ρέμπρατσα ήταν τα «όπλα» για το Χρυσό!

Προπονητής: Ντούσαν Ίβκοβιτς
Ομάδα: Μποντιρόγκα, Ντανίλοβιτς, Σάσα Ομπράντοβιτς, Σρετένοβιτς, Πάσπαλι, Μπέριτς, Τζόρτζεβιτς, Ρέμπρατσα, Ντίβατς, Σάβιτς, Τομάσεβιτς, Κοτούροβιτς

Ελλάδα 2005 – Refuse to Lose

Στο Βελιγράδι, στην πιο μπασκετική πρωτεύουσα του πλανήτη, η Ελλάδα έγραψε στιγμές μοναδικές. Ήταν η αύρα της πόλης που έδινε στους διεθνείς μας την τεράστια αυτοπεποίθηση. Ο Μιχάλης Κακιούζης μιλούσε πριν το τζάμπολ για Χρυσό, όμως κανείς δεν τον περνούσε για τρελό. Ο Παναγιώτης Γιαννάκης έδωσε στους παίκτες του όλα εκείνα που χρειάζονταν για να φανούν συνεπείς στο ραντεβού με την ιστορία. Ο Θοδωρής Παπαλουκάς ήταν ο ενορχηστρωτής ( 9.6 πόντους, 2.4 ριμπάουντ και 2.1 ασίστ) και οι Σπανούλης, Διαμαντίδης, Ζήσης, Κακιούζης, Ντικούδης, Παπαδόπουλος, Τσαρτσαρής, Φώτσης, Χατζηβρέττας, Μπουρούσης, Βασιλόπουλος οι παίκτες που εκτόξευσαν την εθνική μας. Πάθος, οξυδέρκεια και φονικό ένστικτο έστειλαν τους διεθνείς μας στην κορυφή της Ευρώπης.

bwin – Σούπερ αποδόσεις στο EuroBasket!

Ο Θοδωρής Παπαλουκάς έδειξε το δρόμο στα προημιτελικά απέναντι στη Ρωσία, ο Δημήτρης Διαμαντίδης με τους Γάλλους πέτυχε ίσως το κορυφαίο τρίποντο που έχει επιτευχθεί ποτέ στη διοργάνωση και στον τελικό η επίσημη αγαπημένη πήρε ρεβάνς από τον Ντιρκ Νοβίτσκι και την υπόλοιπη παρέα της Γερμανίας φτάνοντας άνετα στην επικράτηση με 78-62. Αυτή η ομάδα δεν μπορούσε να χάσει, αυτό το σύνολο δεν μπορούσε να παραδοθεί χωρίς μάχη.

Προπονητής: Παναγιώτης Γιαννάκης
Ομάδα: Παπαλουκάς, Σπανούλης, Διαμαντίδης, Ζήσης, Κακιούζης, Ντικούδης, Παπαδόπουλος, Τσαρτσαρής, Φώτσης, Χατζηβρέττας, Μπουρούσης, Βασιλόπουλος

Ισπανία 2009 – Η χρυσή γενιά στα καλύτερά της

Η Γιουγκοσλαβία του 1989 κορυφαία ομάδα στην ιστορία των EuroBasket! Mήπως να το ξανασκεφτούμε; Η Ισπανία του 2009 έδειξε τα δόντια της, έπαιξε τρομερό μπάσκετ και απέδειξε πως ήταν η μεγαλύτερη δύναμη μετά τις ΗΠΑ. Εκείνη τη χρονιά, η Ισπανία κατέκτησε τον πρώτο ευρωπαϊκό της τίτλο και φρόντισε να μπει για τα καλά στην ευρωπαϊκή elite. Η χρυσή γενιά των  Γκασόλ, του Ναβάρο, του Γκαρμπαχόθα και του Ρέγιες, πρωταγωνίστησε για τέταρτη διαδοχική χρονιά (1οι στο Μουντομπάσκετ του 2006, 2οι στο Ευρωμπάσκετ του 2007, 2οι στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου το 2008) και με την καθοδήγηση του Σέρτζιο Σκαριόλο έδειξε ότι δεν απέναντί της αντίπαλο.

bwin – EuroBasket με αμέτρητες στοιχηματικές επιλογές!

Το ξεκίνημα ήταν νωθρό, όμως όταν πήραν μπρος διέλυσαν κάθε αμφιβολία. Θεαματικό μπάσκετ, τρελός ρυθμός και σουτ που «τσάκιζε» οι Ιβηρες επικράτησαν της Ελλάδας στον τελικό κι έκαναν πάρτι κόντρα στους Σέρβους (85-63).

Προπονητής: Σέρτζιο Σκαριόλο
Ομάδα: Γκασόλ, Φερνάντες, Ρούμπιο, Ναβάρο, Κλαβέρ, Ρέγιες, Καμπέθας, Λόπεθ, Γιουλ, Μαρκ Γκασόλ, Μουμπρου, Γκαμπαχόθα

Γαλλία 2013 – Βγαλμένη από το ΝΒΑ

«Αν έπρεπε να κρατήσω μόνο έναν τίτλο; Θα κρατούσα αυτόν με την Εθνική Γαλλίας το 2013! Κι αυτό επειδή ήταν ο πιο δύσκολος τίτλος που κατακτήσαμε και χρειαστήκαμε 10 χρόνια για να φτάσουμε στο στόχο μας» ήταν η ατάκα του θρυλικού, Τόνι Πάρκερ. Ναι, η Γαλλία του 2013 συμπεριλαμβάνεται στις κορυφαίες ομάδες που είδαμε στα τουρνουά! Στα γήπεδα της Σλοβενίας η παρέα του σταρ των Σπερς λυτρώθηκε φτάνοντας επιτέλους στη γη της επαγγελίας. Ο Βενσάν Κολέ καθοδήγησε μαεστρικά τους σταρ του ΝΒΑ, αλλά και μεγάλα ταλέντα όπως ο Μπατούμ, Ντε Κολό, Λαβέρ, οι οποίοι με παθιασμένο μπάσκετ κι έναν Πάρκερ στα καλύτερά του έφτασαν στον τελικό! Η αυτοπεποίθηση της μεγάλης νίκης επί της Ισπανίας αποδείχθηκε το καλύτερο «φάρμακο», μιας και η Λιθουανία δεν μπόρεσε να ακολουθήσει ποτέ τον τρελό ρυθμό των Γάλλων. Σούπερ ο Πάρκερ, αλλά και εξαιρετικό ματς από τον Ντιαό, ο οποίος πέτυχε 15 πόντους.

Προπονητής: Βινσέντ Κολέ
Ομάδα: Λοβέρν, Μπατούμ, Ντιό, Πετρό, Καουντί, Πάρκερ, Ερτέλ, Πιετρούς, Ντρ Κολό, Ντιαό, Αζινκά, Γκελαμπαλέ

Ελλάδα 1987 – «Είμαστε πια Πρωταθλητές»

Όχι, αυτή η ομάδα δεν έπαιξε θεαματικό μπάσκετ, δεν εντυπωσίασε με τις εμπνεύσεις της και τα συστήματά της. Ναι, δεν ήταν η καλύτερη ομάδα, δεν χάρισε τα πιο συναρπαστικά buzzer beater -ίσως τις πιο ιστορικές βολές- αλλά χωρίς καμία αμφιβολία, καμία άλλη κατάκτηση, δεν άλλαξε τόσο πολύ το αθλητικό τοπίο σε μια χώρα και τη γενικότερη ροή της ιστορίας ενός αθλήματος σε μια ήπειρο. Αλλωστε, τα 35 χρόνια που ακολούθησαν, Έλληνες παίκτες, προπονητές, καθώς και ελληνικές ομάδες είναι στην ελίτ του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Την τελευταία φορά που τσεκάραμε και ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο γαλανόλευκη φανέλα φοράει! Με τον κορυφαίο Νίκο Γκάλη, τον ηγέτη, Παναγιώτη Γιαννάκη, τον παθιασμένο Παναγιώτη Φασούλα, τον Φάνη και τ’ άλλα παιδιά η Ελλάδα του ’87 ήταν μια ομάδα πρότυπο!

Προπονητής: Κώστας Πολίτης
Ομάδας: Γκάλης, Γιαννάκης, Φασούλας, Χριστοδούλου, Καμπούρης, Ανδρίτσος, Πεδουλάκης, Σταυρόπουλος, Λινάρδος, Καρατζάς, Ιωάννου, Ρωμανίδης

bwin – Ενισχυμένες αποδόσεις στο EuroΒasket!

 

Σχολιάστε

X