Τα φαβορί για τους «8» του Eurobasket 2022! (Poll)

Τα φαβορί για τους «8» του Eurobasket 2022! (Poll)

Το μεγαλύτερο μπασκετικό ραντεβού της χρονιάς αρχίζει! Το EuroBasket 2022 υποδέχεται τις 24 ομάδες και για 18 ημέρες (1-18 Σεπτεμβρίου) η καρδιά της Ευρώπης θα χτυπά σε Ιταλία, Τσεχία, Γερμανία, Γεωργία! Ποια ομάδα θα φτάσει στην κορυφή; Θα παραδώσει τη σκυτάλη η Σλοβενία; Δέκα ομάδες έχουν ξεχωρίσει και είναι φαβορί για την είσοδο των προημιτελικών της διοργάνωσης. 

bwin – Ενισχυμένες αποδόσεις στο EuroΒasket!

Τουρκία (7,00)

Ετσι προκρίθηκε: 3η θέση στον 4ο όμιλο (3 νίκες- 3 ήττες)

Ενα πολύ δυνατό σύνολο, μια σκληροτράχηλη ομάδα κι ένας κόουτς που ξέρει καλά να κερδίζει μεγάλες διοργανώσεις. Οι Τούρκοι είναι στον 1ο όμιλο μαζί με την Ισπανία και θα κάνουν τα πάντα για να πάρουν την πρωτιά. Τους είδαμε απέναντι στην Ελλάδα τρεις φορές, δυο για τα προκριματικά του Μουντομπάσκετ και μια στο Ακρόπολις. Επικίνδυνη ομάδα, με εξαιρετική περιφέρεια και γρήγορο ρυθμό στο παιχνίδι της. Ο Σέιν Λάρκιν έχει αναλάβει τον πρωταγωνιστικό ρόλο και στη μέρα του δύσκολα θα καταφέρεις να τον περιορίσεις.

Πρωταθλητής με την Εφές στη EuroLeague για δεύτερη διαδοχική σεζόν θα ηγηθεί των προσπαθειών για πλασάρισμα στα προημιτελικά του EuroBasket. O Εργκιν Αταμάν έχει και άλλους ελπιδοφόρους Τούρκους σταρ προερχόμενους από τον ΝΒΑ, τους Σενγκούν, Οσμάν, Κορκμάζ και Γιουρτσεβέν. Εκρηκτική ομάδα, επικίνδυνη, θα επιδιώξει να κάνει τη διαφορά. Δεν έπεισε πάντως στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, μιας και γνώρισε ήττες από Λετονία και Σερβία.

ΤΟΥΡΚΙΑ             

Eτος Διοργάνωση Συμμετοχή
2020 Ολυμπιακοί Αγώνες
2019 World Cup 22η θέση
2017 EuroBasket 14η θέση
2016 Ολυμπιακοί Αγώνες
2015 EuroBasket 14η θέση
2014 World Cup 8ης θέση
2013 EuroBasket 17η θέση
2012 Ολυμπιακοί Αγώνες
2011 EuroBasket 11η θέση
2010 World Cup 2η θέση

 

Ισπανία (4,50)

Ετσι προκρίθηκε: 2η θέση στον 1ο όμιλο (4 νίκες- 2 ήττες)

Η Ισπανία είναι η πιο επιτυχημένη ομάδα της τελευταία 15ετίας στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Τα επιτεύγματα της στον 21ο αιώνα την κάνουν να ξεχωρίζει από τις άλλες ομάδες στο EuroBasket 2022. Η ομάδα του Σκαριόλο πηγαίνει στην Τιφλίδα με έξι συνεχόμενα μετάλλια στη διοργάνωση, αλλά και τον τίτλο του Παγκοσμίου Κυπέλου του 2019.

Όμως οι επιτυχίες της Ισπανίας είναι σε μια διαφορετική και προ-COVID εποχή. Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο και την ήττα στα προημιτελικά ακολούθησαν οι αποχωρήσεις των Πάου Γκασόλ, Μαρκ Γκασόλ και Σέρχιο Ροντρίγκεθ. Σαν να μην έφτανε αυτό οι Γιουλ, Ρούμπιο, Αμπρίνες και Κλαβέρ θα τεθούν εκτός. Ο Ρούμπιο, ο MVP του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2019, είναι ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια που χάνει το τουρνουά λόγω τραυματισμού, ενώ και ο ηγέτης της Ρεάλ δεν μπόρεσε να γλιτώσει από την κακοδαιμονία.

Ο Σκαριόλο Θα συνεργαστεί με μια ομάδα παικτών από διαφορετικές γενιές. Θα μπορέσει αυτό το σύνολο να παίξει το όμορφο μπάσκετ που ήταν το σήμα κατατεθέν της Ισπανίας για πολλά χρόνια; Άλλωστε, ήταν μία από τις ομάδες με τις περισσότερες ασίστ στα ευρωπαϊκά προκριματικά του Παγκόσμιου Κυπέλλου. Ο Ρούντι Φερνάντεθ θα επιδιώξει να βοηθήσει με την εμπειρία του τους συμπαίκτες τους να βρουν την ιδανική αγωνιστική κατάσταση.

bwin – Aγορές για κάθε πόντο στους αγώνες του EuroBasket!

Με τους Ρούμπιο και Ροντρίγκεθ εκτός ένας παίκτης που μπορεί να βγει μπροστά αγωνιστικά είναι ο 32χρονος Αμερικανός Λορέντζο Μπράουν. Με τον Σκαριόλο ήταν μαζί στους Ράπτορς και έχει την εμπειρία του ΝΒΑ. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Παγκόσμιος πρωταθλητής Κίνο Κολόμ δεν έχει εμπειρία.

Οι αδερφοί Ερνανγκόμεθ από την άλλη, ο Ουίλι και ο Χουάντσο παρουσιάζονται καιρό τώρα ως οι πιθανοί διάδοχοι των αδερφών Γκασόλ. Και οι δύο έχουν βρει αγωνιστικό ρόλο στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη, αλλά τώρα έχουν την ευκαιρία να βάλουν τους Ισπανούς σε μια νέα εποχή. Αυτό θα συμβεί ειδικά εάν τα προβλήματα στον αστράγαλο επιμένουν για τον Ουσμάν Γκαρούμπα, τον τρίτο παίκτη της ομάδας που προέρχεται από το ΝΒΑ. Η κατάσταση της υγείας των Γκαρούμπα και Αλμπέρτο Αμπάλντε άφησε τον Σκαριόλο σε μία στιγμή που πρέπει να πάρει δύσκολες αποφάσεις. Ο Σκαριόλο ήταν ξεκάθαρος στο ότι βασικός στόχος της Ισπανίας είναι να διατηρήσει τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά της. Το EuroBasket θα δείξει εάν αυτή η ομάδα έχει το ταλέντο για να το κάνει αυτό.

Eτος Διοργάνωση Συμμετοχή
2020 Ολυμπιακοί Αγώνες 6η θέση
2019 World Cup 1η θέση
2017 EuroBasket 3η θέση
2016 Ολυμπιακοί Αγώνες 3η θέση
2015 EuroBasket 1η θέση
2014 World Cup 5η θέση
2013 EuroBasket 3η θέση
2012 Ολυμπιακοί Αγώνες 2η θέση
2011 EuroBasket 1η θέση
2010 World Cup 6η θεση

 

Γερμανία (5,50)

Ετσι προκρίθηκε: 4η θέση στον 7ο όμιλο (1 νίκη- 5 ήττες, προκρίθηκε ως συνδιοργανώτρια)

Η Γερμανία, παρ’ ότι τερμάτισε τελευταία στα προκριματικά με μόλις μία νίκη, προκρίθηκε στα τελικά του τουρνουά ως συνδιοργανώτρια. Κι όμως, είναι ομάδα ικανή να κάνει τη ζημιά αν υποτιμηθεί. Ετσι, θα μπει στη… μάχη για το EuroBasket 2022 με μεγάλες ελπίδες με βάση τις δυνατότητές της αλλά και την προοπτική της. Ένα μεγάλο ερωτηματικό είναι το πόσο μακριά μπορεί να την πάει ο σούπερ σταρ γκαρντ της, Ντένις Σρέντερ. Αυτή τη φορά όμως θα έχει μαζί του έναν εκ των αδερφών Βάγκνερ. Ο Φρανζ που θα δώσει λίγη από τη λάμψη του ΝΒΑ στην ομάδα.

Η Γερμανία θα φιλοξενήσει τη διοργάνωση επτά χρόνια μετά το 2015, όπου ο Σρέντερ έπαιξε δίπλα στον Ντιρκ Νοβίτσκι στο τελευταίο τουρνουά του θρύλου. Όμως τότε η ομάδα δεν κατάφερε να περάσει από τη φάση των ομίλων.

Οι πρωταθλητές Ευρώπης του 1993 πήραν το τελευταίο τους μετάλλιο – χρονικά – το 2005 (ασημένιο). Συνέχισαν να επενδύουν στα ταλέντα τους και να εξελίσσονται. Η γερμανική ομάδα αυτού του καλοκαιριού έχει τέσσερις παίκτες που έπαιξαν την περασμένη σεζόν στο ΝΒΑ. Με αυτήν την πρόοδο η Γερμανία έφτασε στους «8» της διοργάνωσης το 2017 για πρώτη φορά από το 2007. Ωστόσο, δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει αυτή την επιτυχία στο Παγκόσμιο Κύπελλο το 2019, βγαίνοντας εκτός από τον πρώτο γύρο και μένοντας 18η.

Μετά το Τόκιο, η Γερμανία αποδέσμευσε τον προπονητή Χένρικ Ροντλ και παρέδωσε τα ηνία στον Γκόρντι Χέρμπερτ. Η μετάβαση φαίνεται να πήγε ομαλά με την ομάδα να μπαίνει στον 2ο γύρο των ευρωπαϊκών Προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου με επίδοση 5-1.

bwin – Aμέτρητα ειδικά και κορυφαίο live στοίχημα στο EuroBasket!

Ο Σρόντερ έπαιξε στα Προκριματικά τον Ιούνιο και τον Ιούλιο δείχνοντας την ποιότητά του και βάζοντας 38 πόντους στον αγώνα με την Πολωνία. Ο γκαρντ της Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ δημιουργεί μία πολύ δυνατή τριάδα στα γκαρντ με τους Μάοντο Λο και Τζούστους Χόλατζ. Ο Λο ήταν ο κινητήριος μοχλός που οδήγησε τη Γερμανία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 και έχει εξαιρετικές κινήσεις και χωρίς τη μπάλα. Ο Χόλατζ από την πλευρά του έχει ήδη κάνει σπουδαία βήματα στην καριέρα του πηγαίνοντας στο ισπανικό πρωτάθλημα (ACB) σε ηλικία 21 ετών.

Ο Χέρμπερτ γνωρίζει ότι μπορεί να συνδυάσει οποιονδήποτε από αυτούς τους πλέι μέικερ με οποιονδήποτε από τους Νικ Βέιλερ-Μπαμπ, Ντάβιντ Κράμερ, Αντρέας Ομπστ και Κένεθ Όγκμπε. Ο Φρανζ Βάγκνερ από τη πλευρά του ευελπιστεί να οδηγήσει τη Γερμανία στη φάση των νοκ άουτ αγώνων, που θα γίνει στην πόλη του, στο Βερολίνο.

Εξάλλου, εντυπωσίασε πολλούς με την πρώτη του σεζόν στο ΝΒΑ με το Ορλάντο. Έδειξε την ικανότητά του στο σκοράρισμα βάζοντας 38 πόντους στα τέλη Δεκεμβρίου. Ο Νιλς Γκίφεϊ, πρωταγωνιστής και σε επίπεδο κολλεγίων αλλά και συλλόγων πιθανότατα να έχει επίσης σημαντικό ρόλο.

Οι Γερμανοί έχουν μία ομάδα που δείχνει ότι έχει τα φόντα να πετύχει. Θα έχουν και τους φιλάθλους τους με το μέρος τους παίζοντας εντός έδρας για όσο διάστημα παραμείνουν στη διοργάνωση.

Eτος Διοργάνωση Συμμετοχή
2020 Ολυμπιακοί Αγώνες 8η θέση
2019 World Cup 18η θέση
2017 EuroBasket 6η θέση
2016 Ολυμπιακοί Αγώνες
2015 EuroBasket 18η θέση
2014 World Cup
2013 EuroBasket 17η θέση
2012 Ολυμπιακοί Αγώνες
2011 EuroBasket 9η θέση
2010 World Cup 17η θέση

 

Λιθουανία (4,00)

Ετσι προκρίθηκε: 2η θέση στον 3ο όμιλο (4 νίκες- 2 ήττες)

Η Λιθουανία δεν έχει βιώσει ποτέ ξανά μεγαλύτερη περίοδο αποχής από τα μετάλλια στη σύντομη ιστορία της ως ανεξάρτητο έθνος. Έχουν περάσει επτά χρόνια από τότε που πήρε το ασημένιο μετάλλιο στο EuroBasket 2015.

Μόνο τέσσερις παίκτες από τη παλιά φουρνιά μένουν στην ομάδα που αναζητά τη σωστή δυναμική της με τα νέα της αστέρια. Τώρα, με την προσθήκη μερικών νέων προσώπων, ανερχόμενων αστεριών και ενός νέου προπονητή η Λιθουανία θέλει να κάνει ξανά τη διαφορά. Πέρσι, η προσπάθεια της να προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν στέφθηκε με επιτυχία και έτσι έχασε τη δουλειά του ο Ντάριους Μασκολιούνας. Ήταν η πρώτη φορά που χάθηκε μία τέτοια διοργάνωση και μπήκε η Λιθουανία σε διαδικασία αναζήτησης προπονητή. Ο Καζίς Μακσβίτις είναι το πιο δυνατό προπονητικό όνομα στη χώρα και ανέλαβε την Εθνική.

Είναι σύνηθες η Λιθουανία να έχει τόσο μεγάλη πίεση. Όμως, ο 45χρονος γνωρίζει πολλά πράγματα για την ομάδα. Είχε τα στοιχεία να οδηγήσει τη «χρυσή» γενιά της Λιθουανίας στην επιτυχία. Μία γενιά την οποία οδήγησε στο να πάρει και τα τέσσερα τουρνουά Νέων της FIBA στα οποία συμμετείχαν από το 2008 έως το 2012.

Το πιο μεγάλο ταλέντο σε αυτές τις ομάδες δεν ήταν άλλο από το σημερινό αστέρι της Εθνικής ομάδας, Γιόνας Βαλαντσιούνας. Tα βλέμματα θα είναι στραμμένα στον σέντερ των Πέλικανς και τον Ντομάντας Σαμπόνις των Κινγκς, με την ελπίδα να συνυπάρξουν αποτελεσματικά. Και οι δύο είναι παραδοσιακοί ψηλοί με καλή σωματοδομή για τις δύσκολες δουλειές κάτω από το καλάθι.

Εξαιρετικό δίδυμο, αλλά η Λιθουανία δε μένει εκεί. Ένα νέο πρόσωπο είναι αυτό του Ίνγκας Μπραζντέικις, που το 2021-2022 ήταν μεταξύ του Ορλάντο και της G-League. Είχε κάνει ένα πολύ καλό ντεμπούτο στην Εθνική στο τελευταίο παράθυρο των προκριματικών του Παγκόσμιου Κυπέλλου. Έδειξε πως είναι πολύ καλός στον ένας με έναν, στη δημιουργία και το σκοράρισμα, κάτι που έλειπε από τη Λιθουανία.

bwin – EuroBasket με αμέτρητες στοιχηματικές επιλογές!

Εκτός από τον Μπραζντέικις, η Λιθουανία θα βασιστεί στους Μάριους Γκριγκόνις και Λούκας Λεκαβίτσιους. Γρήγοροι και ικανοί οι δύο γκαρντ ξέρουν πολύ καλά το πώς να τελειώνουν τις φάσεις, έχοντας δείξει και πολύ καλές δυνατότητες στο σουτ εδώ και καιρό.

Το νεότερο μέλος της ομάδας είναι ο 21χρονος ανερχόμενος αστέρας, Ρόκας Γιοκουμπάιτις. Η διάδοχη κατάσταση για τον θρυλικό πόιντ γκαρντ και αρχηγό, Μάντας Καλνιέτις δεν είναι κάτι απλό και εύκολο. Όμως ο Γιοκουμπάιτις δείχνει να έχει το ταλέντο μετά από μία απαιτητική σεζόν στη Μπαρτσελόνα με τον Γιασισκεβίτσιους.

Η Λιθουανία φαίνεται να τα έχει όλα, αν και τον τελευταίο καιρό δεν λειτουργεί τόσο καλά αγωνιστικά. Θα μπορέσει ο προπονητής της να λύσει το παζλ και να την οδηγήσει σε ένα μετάλλιο;

 

Eτος Διοργάνωση Συμμετοχή
2020 Ολυμπιακοί Αγώνες
2019 World Cup 9η θέση
2017 EuroBasket 9η θέση
2016 Ολυμπιακοί Αγώνες 7η θέση
2015 EuroBasket 2η θέση
2014 World Cup 4η θέση
2013 EuroBasket 2η θέση
2012 Ολυμπιακοί Αγώνες 8η θέση
2011 EuroBasket 5η θέση
2010 World Cup 3η θέση

 

Σλοβενία (3,60)

Ετσι προκρίθηκε: 2η θέση στον 6ο όμιλο (4 νίκες- 2 ήττες)

Πριν από πέντε χρόνια, η Σλοβενία από αουτσάιντερ έγινε η απόλυτη πρωταγωνίστρια, στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης το 2017 κι έγραψε ιστορία. Ο 18χρονος Λούκα Ντόντσιτς συστήθηκε στον μπασκετικό κόσμο και έμοιαζε να ταιριάζει απόλυτα στο μπάσκετ του Ιγκόρ Κοκόσκοφ αγωνιζόμενος στο πλευρό του MVP του τουρνουά, Γκόραν Ντράγκιτς.

Πάμε fast forward μέχρι το 2022 και ο Αλεξάνταρ Σέκουλιτς είναι τώρα στα ηνία μίας ακόμα πιο γρήγορης σλοβενικής ομάδας. Ο Γκόραν Ντράγκιτς επιστρέφει στην Εθνική (είχε ανακοινώσει την αποχώρησή του από την Εθνική ομάδα αμέσως μετά τον τίτλο του 2017). Μία περίοδος πέντε ετών απουσίας για τον 36χρονο.

Όμως όσο ο Ντράγκιτς έλειπε ένα νέο πρόσωπο εμφανίστηκε και πήρε την κατάσταση στα χέρια του. Ο Ντόντσιτς από ένα αγόρι – θαύμα έγινε αναμφίβολα ένα μεγάλο αστέρι του παγκοσμίου μπάσκετ. Στα 23 του χρόνια εξακολουθεί να βελτιώνεται και να εξελίσσει το παιχνίδι του. Ενας θεαματικός παίκτης, που προκαλεί… τρόμο σε όσους στέκονται στην άλλη πλευρά, προσπαθώντας να τον σταματήσουν.

bwin – Ενισχυμένες αποδόσεις στο EuroΒasket!

Με τον Ντόντσιτς σε ηγετικό ρόλο, ο κόουτς Σέκουλιτς μπόρεσε να δημιουργήσει ένα σταθερό σύστημα. Έβαλε γύρω του δυνατούς αθλητές και τον Μάικ Τόμπεϊ στη θέση του σέντερ. Η Σλοβενία θα έχει μια δύσκολη αποστολή στην Κολωνία. Ξεκινά την υπεράσπιση του τίτλου της σε έναν ανταγωνιστικό Όμιλο, τον Β’ μαζί με τη Γαλλία, τη Λιθουανία και τις οικοδέσποινες Γερμανία, Ουγγαρία και Βοσνία – Ερζεγοβίνη. Ωστόσο, αυτό φέρνει πίσω μερικές αναμνήσεις. Αναμνήσεις από το 2017, καθώς τότε ήταν σε έναν εξίσου δύσκολο όμιλο με τη Γαλλία, την Ελλάδα και τις οικοδέσποινες Φινλανδία, Πολωνία και Ισλανδία. Παρόλα αυτά βρέθηκε στην κορυφή της βαθμολογίας με 5-0.

Στο μεταξύ, οι πρωταθλητές Ευρώπης είχαν βιώσει μια μεγάλη απογοήτευση και μεγάλη επιτυχία. Έλλειψαν από το Παγκόσμιο Κύπελλο το 2019, αλλά επέστρεψαν με ένα εντυπωσιακό καλοκαίρι του 2021, όταν πήραν το Ολυμπιακό Προκριματικό Τουρνουά στο Κάουνας της Λιθουανίας κι έφτασαν στα ημιτελικά των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο. Το τρομερό μπλοκ του Μπατούμ έκρινε το ματς στο τέλος υπέρ των Γάλλων, όμως οι Σλοβένοι επιβεβαίωσαν πως παραμένουν μεγάλη δύναμη.

Η Σλοβενία θα έχει το κίνητρο να αποδείξει ότι η επιτυχία της το 2017 δεν ήταν μία σύμπτωση. Αυτό το χρυσό παραμένει το μοναδικό τους μετάλλιο στην ιστορία του τουρνουά, όμως το θέμα είναι εάν η Σλοβενία μπορέσει να το επαναλάβει αυτό το επίτευγμα.

Eτος Διοργάνωση Συμμετοχή
2020 Ολυμπιακοί Αγώνες 4η θέση
2019 World Cup
2017 EuroBasket 1η θέση
2016 Ολυμπιακοί Αγώνες
2015 EuroBasket 12η θέση
2014 World Cup 7η θέση
2013 EuroBasket 5η θέση
2012 Ολυμπιακοί Αγώνες
2011 EuroBasket 7η θέση
2010 World Cup 8η θέση

 

Γαλλία (3,80)

Ετσι προκρίθηκε: 1η θέση στον 6ο όμιλο (4 νίκες- 2 ήττες)

Οι πληγές έχουν επουλωθεί. Τα τελευταία δύο χρόνια, η Γαλλία πήρε το χάλκινο μετάλλιο, αλλά και το ασημένιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο και τους Ολυμπιακούς Αγώνες αντίστοιχα, αφήνοντας πίσω της το EuroBasket του 2017. Τότε που ήταν το χειρότερο πλασάρισμα των Γάλλων σε αυτή τη διοργάνωση από το 1963 και μετά. Ηττήθηκε από τη Γερμανία στη φάση των ’16’ και τερμάτισε 12η. Τώρα, θέλει να επιστρέψει εκεί που ανήκει, στην κορυφή.

Ο Βενσάν Κολέ είναι ο άνθρωπος που θα βρεθεί ξανά στον πάγκο της. Ο θρυλικός προπονητής της ξεκινά την 13η διαδοχική παρουσία του σε διοργάνωση με την Εθνική. Πήρε το βραβείο του προπονητή της σεζόν φέτος στη Γαλλία, οδηγώντας τη Metropolitans 92 στην 3η θέση του πρωταθλήματος.

Υπάρχουν σοβαρές απουσίες, όπως αυτές των Μπατούμ, Ντε Κολό και Ντιλκινά, ωστόσο ο Γκομπέρ θα είναι εκεί και μαζί με τους Πουαριέ, Τζαϊτέ έτοιμοι να καλύψουν ότι χρειαστεί. Οι Φουρνιέ και Οκόμπο θα μοιράσουν λογικά τον χρόνο μεταξύ τους. Ο γκαρντ των Νικς είναι μεγάλο όνομα όμως ο Οκόμπο θα κάνει το ντεμπούτο του σε μεγάλη διοργάνωση, έχοντας στο Ευρωπαϊκό U20  18.9 μέσο όρο πόντων πριν από έξι χρόνια. Η 31η επιλογή του ντραφτ του ΝΒΑ του 2018 είχε μία φουλ σεζόν στην Ευρώπη και μαζί με τον Φουρνιέ θα σηκώσει το βάρος στο σκοράρισμα.

Οι Γιαμπουσέλε, Καμπαρό, Χάουαρντ και Κορντινιέ θα βοηθήσουν δραστικά. Ο δυνατός Γιαμπουσέλε, ο επιδραστικός Καμπαρό, ο σουτέρ Χάουαρντ, αλλά και ο Κορντινιέ που θα δώσει λύσεις θα είναι σε πρώτο πλάνο. Θα έρθουν να συμπληρώσουν τους Γκομπέρ και Φουρνιέ.

Το ερωτηματικό έχει να κάνει με τους γκαρντ. Εάν θα είναι σε φουλ φόρμα ο Ερτέλ και εάν θα μπορέσει να βγάλει ό,τι καλύτερο από τους συμπαίκτες του. Ο Κολέ έχει τη δυναμική και τη γνώση ως προπονητής να οδηγήσει μία τέτοια ομάδα στο χρυσό μετάλλιο. Και εάν η Γαλλία αξιοποιήσει σωστά τα ατού της όχι μόνο θα δείξει πως η 12η θέση ήταν απλά μία ατυχία, αλλά θα γίνει μία σοβαρή υποψήφια για να ανέβει ξανά στο βάθρο των νικητών.

Eτος Διοργάνωση Συμμετοχή
2020 Ολυμπιακοί Αγώνες 2η θέση
2019 World Cup 3η θέση
2017 EuroBasket 12η θέση
2016 Ολυμπιακοί Αγώνες 6η θέση
2015 EuroBasket 3η θέση
2014 World Cup 3η θέση
2013 EuroBasket 1η θέση
2012 Ολυμπιακοί Αγώνες 6η θέση
2011 EuroBasket 2η θέση
2010 World Cup 13η θέση

 

Σερβία (3.80)

Ετσι προκρίθηκε: 1η θέση στον 5ο όμιλο (4 νίκες- 2 ήττες)

Ακόμα ένα τουρνουά, όπου η Σερβία μπαίνει ως το φαβορί για την κατάκτηση της διοργάνωσης. Κι όμως, οι Σέρβοι δεν έχουν καταφέρει να βρεθούν στην κορυφή του EuroBasket, μετρώντας δυο ασημένια μετάλλια το 2009 και το 2017. Η γκρίνια για τον αποκλεισμό του Τεόντοσιτς από την αποστολή ήταν έντονη, ωστόσο οι εμφανίσεις στα φιλικά και προκριματικά (Παγκοσμίου Κυπέλλου) έφεραν ηρεμία. Ο Σβέτισλαβ Πέσιτς είδε τον MVP του ΝΒΑ να απαντά θετικά στην πρόσκλησή του και η αισιοδοξία για Χρυσό είναι διάχυτη. Νέντοβιτς, Μιλουτίνοφ, Μπιέλιτσα κάνουν την ομάδα πιο δυνατή, ενώ ο «killer», Βασίλιε Μίτσιτς προσθέτει ακόμα μεγαλύτερη ποιότητα.

Ο Νίκολα Γιόκιτς κάνει ξεχωριστή τη ρακέτα της Σερβίας και το παιχνίδι της ομάδας είναι βασισμένο πάνω του. Τρομερές εμπνεύσεις, ποικιλία στο σκοράρισμα, κάνουν τον ΜVP πόλο έλξης της διοργάνωσης. Ωστόσο, υπάρχουν και σημαντικές απουσίες. Συνολικά στην εφετινή προσπάθεια οι Σέρβοι θα στερηθούν τις υπηρεσίες των τραυματιών Μπογκντάνοβιτς και Μαριάνοβιτς (λόγω τραυματισμών), Ποκουσέφσκι και Γιόβιτς (δεν τους άφησαν οι ομάδες τους στο ΝΒΑ, ενώ δεν είναι ακόμα έτοιμοι οι Γκούντουριτς και Αβράμοβιτς.

Ο Πέσιστς έχει στο βιογραφικό του δυο χρυσά μετάλλια, το 1993 με τη Γερμανία και την Γιουγκοσλαβία το 2001. Πεισματάρης, ξέρει καλά τα μυστικά του Μπάσκετ και δεν αλλάζει τις ιδέες του όσο και αν πιεστεί… Ετσι, ο Σάσα Ντανίλοβιτς, προτίμησε «να βάλει νερό στο κρασί του» και να μην τον κοντράρει στην υπόθεση του αποκλεισμού του Μίλος Τεόντοσιτς.

 

Eτος Διοργάνωση Συμμετοχή
2020 Ολυμπιακοί Αγώνες 5η θέση
2019 World Cup 5η θέση
2017 EuroBasket 2η θέση
2016 Ολυμπιακοί Αγώνες 2η θέση
2015 EuroBasket 3η θέση
2014 World Cup 2η θέση
2013 EuroBasket 7η θέση
2012 Ολυμπιακοί Αγώνες
2011 EuroBasket 8η θέση
2010 World Cup 4η θέση

 

Ελλάδα (4,00)

Ετσι προκρίθηκε: 2η θέση στον 8ο όμιλο (4 νίκες- 2 ήττες)

Τελευταίο Χρυσό το 2005, ενώ το πιο πρόσφατο μετάλλιο ήρθε το 2009. Ναι, συμπληρώνονται 13 χρόνια και επτά διοργανώσεις (τέσσερα Euro και τρία Παγκόσμια Κύπελλα) χωρίς η εθνική μας να βρεθεί στο βάθρο. Ολα αυτά τα χρόνια έχει να επιδείξει μόλις μια 5η θέση στο EuroBasket του 2015. Ηρθε η στιγμή για τη μεγάλη επιστροφή. Πιθανό, μιας και οι ελπίδες για κάτι καλό είναι πολλές. Αλλωστε, η ομάδα παρουσιάζεται πιο ισχυρή της τελευταίας 15ετίας και με τον «καυτό» Γιάννη Αντετοκούνμπο δείχνει ικανή για την υπέρβαση.

Ο back to back ΜVP του ΝΒΑ επιθυμεί μια τεράστια διάκριση με την Εθνική στο EuroBasket και θα επιδιώξει να επαναφέρει την ομάδα στο βάθρο των κορυφαίων. Η συμμετοχή των Σλούκα, Καλάθη, Ντόρσεϊ κάνει την Ελλάδα πιο δυνατή, πιο εκρηκτική. Αν ο ηγέτης του Ολυμπιακού βρεθεί σε καλή κατάσταση, τότε θα δώσει τον ρυθμό για την κορυφή. Η παρουσία του Δημήτρη Ιτούδη προσδίδει επιπλέον σιγουριά.

bwin – Σούπερ αποδόσεις στο EuroBasket!

Ο έμπειρος τεχνικός ανέλαβε τα ηνία με στόχο τη διάκριση στο EuroBasket. Για πολλούς ο κατάλληλος προπονητής για την εκτόξευση! Καλή εικόνα στα φιλικά, εξαιρετική στα προκριματικά του Μουντομπάσκετ, παρά το γεγονός πως παρουσιάστηκε χωρίς τους Σλούκα, Παπαγιάννη. Οι δυο τους προπονήθηκαν και θα βρεθούν στα πλάνα της τεχνικής ηγεσίας, με μοναδικό ερωτηματικό να αποτελεί η συμμετοχή του Κώστα Αντετοκούνμπο.

Eτος Διοργάνωση Συμμετοχή
2020 Ολυμπιακοί Αγώνες
2019 World Cup 11η θέση
2017 EuroBasket 8η θέση
2016 Ολυμπιακοί Αγώνες
2015 EuroBasket 5η θέση
2014 World Cup 9η θέση
2013 EuroBasket 11η θέση
2012 Ολυμπιακοί Αγώνες
2011 EuroBasket 6η θέση
2010 World Cup 11η θέση

 

Κροατία (5,50)

Ετσι προκρίθηκε: 1η θέση στον 4ο όμιλο (4 νίκες- 2 ήττες)

Η διαδρομή της Κροατίας δεν είναι απλά μόνο με σκαμπανεβάσματα. Είναι σαν να πηγαίνει κανείς από τα Ιμαλαϊα μέχρι την Τάφρο των Μαριανών. Από τα ημιτελικά του Ευρωπαϊκού το 2013 στην πλήρη αγωνιστική απογοήτευση ως μία από τις οικοδέσποινες του Ευρωπαϊκού του 2015. Από την παρουσία της με Ιταλία και Ελλάδα στο τουρνουά πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2016 και τα προημιτελικά των Ολυμπιακών στην αποτυχία πρόκρισης στο Παγκόσμιο του 2019.

Από τη στιγμή που έγινε η πρώτη Εθνική που προκρίθηκε στο Ευρωπαϊκό του 2022 στο γεγονός ότι δεν έφτασε ούτε έως στον 2ο γύρο στα προκριματικά του Παγκοσμίου του 2023. Με τέτοια αστέρια στη σύνθεσή της αυτό που θα είχε κανείς στο μυαλό του ήταν το να τη βλέπει να παίζει στα προκριματικά του Ευρωπαϊκού του 2025 και μετά να κυνηγήσει ένα μετάλλιο μία εβδομάδα μετά στο EuroBasket του 2022.

Κάτι σαν τον Δρ. Τζέκιλ και τον κύριο Χάιντ. Διπρόσωπη αγωνιστικά. Η Κροατία αναζητά την αγωνιστική εξιλέωση με παίκτες όπως οι Μπογκντάνοβιτς, Σίμον, Χεζόνια, Σάριτς και Ζούμπατς στο… οπλοστάσιό της δεν θα ήταν τρελό να θεωρηθεί ένα δυνατό φαβορί.

Η κροατική Ομοσπονδία βρέθηκε σε δύσκολη στιγμή μετά τον αποκλεισμό από το Παγκόσμιο Κύπελλο νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι. Το συμβούλιο με επικεφαλής τον Ντίνο Ράτζα αποχώρησε (ή εάν θέλετε απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του) και η Ομοσπονδία αποφάσισε να ανοίξει τις… πόρτες της για νατουραλιζέ παίκτες. Η πρώτη κίνηση ήταν με τον Τζαλίν Σμιθ και έγινε μάχη με τον χρόνο για να τελειώσουν όλα τα γραφειοκρατικά. Τελικώς ο Αμερικανός γκαρντ πήρε το κροατικό διαβατήριο.

bwin – Σούπερ αποδόσεις στο EuroBasket!

Μαζί με την αποδέσμευση του Ράντζα και την προσθήκη ενός Κροάτη γεννημένου στην Αμερική, ο Νταμίρ Μουλαομέροβιτς έκοψε και ορισμένους παίκτες σε κινήσεις που προξένησαν έκπληξη. Οι πιο δυνατές περιπτώσεις είναι των Άντε Ζίζιτς και Ντράγκαν Μπέντερ, οι οποίοι δεν ήταν καν στη λίστα των 16 παικτών που βρέθηκαν στο προπονητικό καμπ της ομάδας στις αρχές Αυγούστου.

Εάν συγκρίνει κανείς το περσινό ρόστερ λείπουν από αυτό επίσης οι Μίρο Μπίλαν, Λένι Ούκιτς, Ντάρκο Πλάνινιτς, Λούκα Μπάμπιτς, Ζέλικο Σάκιτς και Αντόνιο Τζορντάνο. Αυτή η νέα προσπάθεια ξεκινά με ορισμένους νεαρούς όπως οι Λόβρο Γνζίντιτς και Ρόκο Πρκάτσιν, που θα σηκώσουν στις πλάτες τους την ομάδα στα επόμενα χρόνια με μία από τις πιο αθλητικές frontlines με τους Κάρλο Μάτκοβιτς και τον Ίβιτσα Ζούμπατς.

Το βάθος της ομάδας παραμένει ένα πρόβλημα. Όμως, η ιστορία δείχνει πως οι Κροάτες διεθνείς εάν ποντάρεις πραγματικά πάνω τους κάνουν τη διαφορά. Κάθε φορά που ο πήχης ανέβαινε πολύ ψηλά δεν υπήρχε τίποτε άλλο παρά απογοήτευση με αυτήν την ομάδα από το 1995. Ίσως το να την υποτιμούν να είναι καλύτερο. Μην περιμένετε λοιπόν τίποτα από την Κροατία.  Μην έχετε τόσο υψηλές προσδοκίες. Ίσως τελικά αυτό να αποδειχθεί η λύση για την 27χρονη αποχή τους από τα μετάλλια σε διεθνές επίπεδο.

Eτος Διοργάνωση Συμμετοχή
2020 Ολυμπιακοί Αγώνες
2019 World Cup
2017 EuroBasket 10η θέση
2016 Ολυμπιακοί Αγώνες 5η θέση
2015 EuroBasket 9η θέση
2014 World Cup 10η θέση
2013 EuroBasket 4η θέση
20212 Ολυμπιακοί Αγώνες
2011 EuroBasket 13η θέση
2010 World Cup 14η θέση

 

Τσεχία (10,00)

Ετσι προκρίθηκε: 3η θέση στον 3ο όμιλο (2 νίκες- 4 ήττες, προκρίθηκε ως συνδιοργανώτρια)

H Τσεχία ξανά σε ένα μεγάλο ραντεβού! Από το 2013 κι έπειτα είναι συνεπής στις κορυφαίες διοργανώσεις. Αλλωστε, αποτελεί και τον κακό δαίμονα της Εθνικής μας, μιας και μας απέκλεισε από τη συνέχεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου στην Κίνα, ενώ μας στέρησε τη συμμετοχή στους Ολυμπιακού αγώνες του Τόκιο. Θα παρουσιαστεί ως οικοδέσποινα του 4ου ομίλου στην Πράγα και θέλει την εκτόξευση!

Ωστόσο, μπαίνει… φρένο στις φιλοδοξίες, μιας και ο Τόμας Σατοράνσκι τραυματίστηκε λίγες ημέρες πριν το πρώτο τζάμπολ και είναι εξαιρετικά αμφίβολος για το τουρνουά. Ενας εκ των κορυφαίων γκαρντ στην Ευρώπη τη δεδομένη στιγμή και ενδεχόμενη απουσία του θα κάνει πολύ δύσκολα τα πράγματα για την ομάδα. Αν τα καταφέρει, τότε η ομάδα ανεβαίνει αυτόματα επίπεδο.

Βέβαια, η καρδιά αυτής της ομάδας δεν είναι άλλος από τον Γιαν Βέσελι, ο οποίος κάνει τη διαφορά σε άμυνα και επίθεση. Ενας εξαιρετικός ψηλός (13.6 πόντους στη EuroLeague) που ξέρει να παίρνει αυτό που θέλει. Η Τσεχία στηρίζει πολλά στο περιφερειακό σουτ και στην ταχύτητά της. Δεν είχε πάντως πειστικές εμφανίσεις στα τελευταία παιχνίδια προετοιμασίας.

Eτος Διοργάνωση Συμμετοχή
2020 Ολυμπιακοί Αγώνες
2019 World Cup 6η θέση
2017 EuroBasket 20η θέση
2016 Ολυμπιακοί Αγώνες
2015 EuroBasket 7η θέση
2014 World Cup
2013 EuroBasket 14η θέση
2012 Ολυμπιακοί Αγώνες
2011 EuroBasket
2010 World Cup

 

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι

 

Σχολιάστε

X