Eπτά ομάδες για... τρία εισιτήρια των Playoffs και η μάχη αρχίζει!

Eπτά ομάδες για… τρία εισιτήρια των Playoffs και η μάχη αρχίζει!

H EuroLeague αρχίζει (30/9) και οι 18 μονομάχοι είναι έτοιμοι για συγκλονιστικές αναμετρήσεις. Η διοργάνωση που καθηλώνει προσφέρει 34 στροφές πριν τα Playoffs, όλες γεμάτες θέαμα, πάθος, δύναμη. Η φετινή χρονιά θα έχει τον κόσμο στις εξέδρες, αλλά και μεγάλες προσωπικότητες στο παρκέ.

Υπάρχουν τα μεγάλα φαβορί, υπάρχουν όμως και… μεγάλα αουτσάιντερ, που μόνο να τα ξεγράψεις δεν μπορείς! Ναι, η έναρξη του φετινού μαραθωνίου διαθέτει πέντε μεγάλες ομάδες που έκαναν τα πάντα το καλοκαίρι για να «κλείσουν» εισιτήριο για τα Playoffs. Μπορεί να μη σφραγίζεται κάτι από τα τέλη Σεπτέμβρη, ωστόσο, Εφές, Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης, ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Ολίμπια Μιλάνο μπαίνουν στη διοργάνωση για να αποδείξουν την ανωτερότητά τους.

Η καλοκουρδισμένη μηχανή του Εργκίν Αταμάν, η πρωταθλήτρια Εφές δε χρειάζεται… συστάσεις. Μίσιτς και Λάρκιν έμειναν για να… τρομάξουν τους αντιπάλους. Να αναδειχθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης ξανά προσφέρεται στο 4.20.

Η Μπαρτσελόνα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους βρέθηκε ξανά σε έναν ευρωπαϊκό τελικό, πήρε τον τίτλο στην Ισπανία κι ετοιμάζεται για νέες μεγάλες πτήσεις. Να επιστρέψει η Μπαρτσελόνα στην κορυφή της EuroLeague τιμάται στο 4.20

Η Ολίμπια Μιλάνο επέστρεψε σε μεγάλο ραντεβού του ευρωπαϊκού μπάσκετ έπειτα από 29 χρόνια, ωστόσο αυτό δεν της αρκεί και στοχεύει σε περισσότερα. Το έδειξε άλλωστε με τις μεταγραφικές της κινήσεις. Να πάρει η Οίμπια Μιλάνο την κούπα βρίσκεται στο 13.00

Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας έχει λάβει μέρος στα 17 από τα 18 (!) τελευταία ραντεβού κορυφής και ο Ιτούδης με την παρουσία του Σβεντ και τη δυναμική επιστροφή του Μιλουτίνοφ επιθυμεί να φτάσει σε ακόμα μια ευρωπαϊκή κούπα. Στο 6.50 η κατάκτηση του τροπαίου από την ΤΣΣΚΑ. 

Η Βασίλισσα της Ευρώπης, Ρεάλ, έπειτα από μία αποτυχημένη σεζόν σε EuroLeague και Ισπανία, θα επιδιώξει την ολική επαναφορά και η σημαντική μεταγραφική ενίσχυση θα τη βοηθήσει. Να επιστρέψει η Ρεάλ Μαδρίτης στην κορυφή της EuroLeague τιμάται στο 6.50

Ετσι, για την τελική οκτάδα απομένουν τρεις θέσεις, τρία εισιτήρια που θα προκαλέσουν μεγάλες μάχες στη φετινή EuroLeague. Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, Φενέρ, Μακάμπι, Ζενίτ, Μονακό και Μπασκόνια αποτελούν το γκρουπ με τις περισσότερες πιθανότητες για την πρόκριση στους «8», όμως οι παγίδες είναι πολλές…

Ολυμπιακός

Ολυμπιακός έτοιμος για απογείωση! Οι Πειραιώτες των 10 παρουσιών σε Final Four (1994, 1995, 1997, 1999, 2009, 2010, 2012, 2013, 2015,2017) και των τριών κατακτήσεων (1997, 2012, 2013) είναι έτοιμοι να κάνουν τη διαφορά στη φετινή διοργάνωση και να εξασφαλίσουν μια θέση στα Playoffs της διοργάνωσης.

Η μάχη θα είναι δύσκολη, ωστόσο ο Ολυμπιακός παρουσιάζει ένα εξαιρετικό σύνολο, με τον Γιώργο Μπαρτζώκα να διατηρεί τον κορμό των οκτώ παικτών και να προχωρά σε σημαντικές μεταγραφές. Γουόκαπ, Ντόρσεϊ και Φαλ έχουν σημαντικές εμπειρίες από παιχνίδια υψηλού επιπέδου και γνωρίζουν καλά τις απαιτήσεις της EuroLeague . Στα θετικά και η επιστροφή της ομάδας στη Basket League, όπου θα τη βοηθήσει σε θέμα ρυθμού και όχι μόνο. Πλεονέκτημα η εξαιρετική περιφέρεια, αλλά και η δυνατή άμυνα που έχει προβάρει ήδη ο Ελληνας τεχνικός. Να αναδειχθεί προπονητής της σεζόν ο Γιώργος Μπαρτζώκας προσφέρεται στο 12.00.

Ηγέτης: Ο Κώστας Σλούκας είναι αυτός που θα κάνει τα πάντα στο παρκέ, ο κινητήριος μοχλός, ο άνθρωπος των δύσκολων αποφάσεων. Ο Έλληνας γκαρντ λατρεύει αυτόν τον ρόλο και απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του Μπαρτζώκα. Φέτος, οι βοήθειες είναι περισσότερες και από τα φιλικά έδειξε έτοιμος για την υπέρβαση.

Παίκτης – κλειδί:
Ο Σάσα Βεζένκοφ έκανε τρομερή περσινή χρονιά, ο Ολυμπιακός στηρίζει πολλά πάνω του γι αυτό και τον «έδεσε». Ο ταλαντούχος φόργουορντ δεν είναι μόνο ένας εντυπωσιακός σουτέρ, πασάρει εξαιρετικά, πηγαίνει δυναμικά στα ριμπάουντ και ποτέ δεν θα… κλέψει στην άμυνα. Αλλωστε, τα περσινά του νούμερα τα λένε όλα (11.5 μ.ο., 5.4 ριμπάουντ, 50% στα δίποντα και 43% στα τρίποντα). Με τον Βεζένκοφ στα καλύτερά του, ο Ολυμπιακός θα παλέψει για να μπει στην «οκτάδα» με τις πιθανότητες να είναι στο πλευρό του.

Παναθηναϊκός

Ο Παναθηναϊκός των 11 Final Four (1994, 1995, 1996, 2000, 2001, 2002, 2005, 2007, 2009, 2011, 2012) και των έξι κατακτήσεων (1996, 2000, 2002, 2007, 2009, 2011) μπαίνει στη σεζόν να δώσει σκληρή μάχη για την οκτάδα. Ο Κάτας αποτελεί παρελθόν και ο Δημήτρης Πρίφτης ήρθε για να τον βάλει ξανά στο γκρουπ των ισχυρών. Ενας δύσκολος στόχος, αλλά όχι ανέφικτος, με τους «πράσινους» να κάνουν πολλές αλλαγές στο φετινό παζλ και να στέλνουν μήνυμα πως η άμυνα θα είναι το «όπλο» τους.

Η περσινή 16η θέση δεν είναι αντιπροσωπευτική της ιστορίας του συλλόγου, γι’ αυτό και στόχος είναι η αντεπίθεση. Νέντοβιτς και Παπαπέτρου έμειναν, ενώ στα γκαρντ ενισχύθηκε με τους Πέρι, Μέικον. Φλόιντ, Εβανς και Ουάιτ προσέθεσαν αθλητικότητα κάτω από τη ρακέτα. Απειρία και έλλειψη βάθους είναι τα μειονεκτήματα, ωστόσο το γεγονός πως ο Παναθηναϊκός παρουσιάζεται ως αουτσάιντερ διώχνει από πάνω του το άγχος. Ενισχυμένος σε σχέση με πέρσι, μπαίνει στη διοργάνωση έτοιμος να αποδείξει πως μπορεί να παλέψει για μια θέση στα Playoffs.

Ηγέτης: Ο Ιωάννης Παπαπέτρου θα είναι και φέτος ο ηγέτης της ομάδας. Πέρσι, έδειξε πως μπορεί να πάρει στις πλάτες του τον Παναθηναϊκό κι αν έχει βοήθειες, τότε, η ομάδα του μόνο κερδισμένη μπορεί να βγει. Δε φοβάται στα δύσκολα, ξεδίπλωσε τα ηγετικά του στοιχεία και είναι έτοιμος να τα εξελίξει περισσότερο.

Παίκτης – κλειδί: Ο Κέντρικ Πέρι ήρθε να αναλάβει την οργάνωση της ομάδας. Ο Αμερικανός καλείται να βγάλει στο παρκέ τον ενθουσιασμό του, αλλά και τη σωστή κρίση, μιας και ο Δημήτρης Πρίφτης έχει σχεδιάσει πάνω του αρκετά επιθετικά συστήματα. Να αναδειχθεί κορυφαίος της σεζόν ο Ελληνας προπονητής προσφέρεται στο 15.00

Φενέρμπαχτσε

Η Φενέρμπαχτσε είχε μια… περίεργη σεζόν, γεμάτη σκαμπανεβάσματα, χαρές, αλλά και αρκετές πίκρες. Η μετα-Ομπράντοβιτς εποχή δε συνοδεύτηκε με επιτυχίες, αφού η παρουσία στα Playoffs της EuroLeague δε χρύσωσε το χάπι. Ως ελαφρυντικό, προφανώς και λογίζεται το γεγονός ότι στη σειρά με την ΤΣΣΚΑ, χτυπήθηκε αλύπητα από τον Covid-19 και παρουσιάστηκε με πολλές απουσίες. Προφανώς όμως, όταν μετράς πέντε παρουσίες σε Final Four την τελευταία εξαετία (2015, 2016, 2017, 2018, 2019), τότε κυνηγάς πάντα το κάτι παραπάνω. Εντός συνόρων απέτυχε, ενώ το καλοκαίρι χρειάστηκε να πάρει… διαζύγιο και με τον κόουτς Κοκόσκοφ που αναχώρησε για το ΝΒΑ, με τον Σάσα Τζόρτζεβιτς να αναλαμβάνει τα ηνία!

Ντε Κολό, Βέσελι, Γκούντουριτς, Μαχμούτογλου, Μπαρτέλ έμειναν και μαζί με τους Χένρι, Πολονάρα, Μπούκερ είναι έτοιμοι να κάνουν τη διαφορά. Αποκτήθηκαν καλοί Τούρκοι παίκτες και ο Τζόρζεβιτς καλείται να τους «δέσει». Μοναδικό πρόβλημα, το διαφορετικό στυλ των παικτών που αποκτήθηκαν. Αν βρεθούν λύσεις, τότε η Φενέρ είναι μεγάλο φαβορί για τα Playoffs.

Ηγέτης: Ο Nάντο Ντε Κολό παρέμεινε κάτοικος Πόλης και στόχος του να οδηγήσει την ομάδα στο Final Four. Πέρσι, μέτρησε περίπου 16 πόντους μέσο όρο, είχε 4 ασίστ, αλλά έμοιαζε σε πολλά ματς μόνος. Είναι ο ηγέτης της Φενέρ κι από τα χέρια του περνούν τα πάντα. Στο 17.00 προσφέρεται να αναδειχθεί MVP της σεζόν!

Παίκτης – κλειδί: Εξαιρετικός ο Χένρι, εκρηκτικός ο Πολονάρα, αλλά αν ο Βέσελι είναι σε καλή κατάσταση, τότε και η Φενέρ θα κάνει τη διαφορά. Ο Τσέχος μπορεί να αλλάξει όλη την εικόνα της ομάδας, κάτι που φάνηκε πέρσι στο σερί των 12 νικών στη διοργάνωση. Ηταν ο απόλυτος ηγέτης με 15.5 πόντους μέσο όρο. Ωστόσο, τα σκαμπανεβάσματα έφεραν και τον εκτροχιασμό του συλλόγου.

Μακάμπι Τελ Αβίβ

Η περσινή χρονιά ήταν απογοητευτική για τη Μακάμπι των 12 παρουσιών σε Final Four (1988, 1989, 1991, 2000, 2001, 2002, 2004, 2005, 2006, 2008, 2011, 2014) και στόχος είναι η συμμετοχή σε ένα 13ο. Η ομάδα των έξι Πρωταθλητριών (1977, 1981, 2001, 2004, 2005, 2014) δεν μπόρεσε να βρεθεί στα Playoffs της Euroleague και οι αλλαγές ήταν πολλές.

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος (στην 4η του σεζόν) κράτησε μόλις πέντε παίκτες από το περσινό ρόστερ και η ομάδα του προέβη σε εννέα (!) μεταγραφές. Γουίλιαμς και Νάναλι κάνουν τη διαφορά με την εμπειρία του, ενώ οι Εβανς, Ρέινολντς, Κοέν προσθέτουν ενθουσιασμό. Αν ο Κάμερον Τέιλορ αποδειχθεί έτοιμος για τη EuroLeague, τότε το αποτέλεσμα αναμένεται να είναι θετικό. Ο Σφαιρόπουλος καλείται να δημιουργήσει την κατάλληλη χημεία στην ομάδα και μάλιστα άμεσα, με τους παίκτες που αποκτήθηκαν να έχουν την εμπειρία της διοργάνωσης. Βέβαια, στην περίπτωση που χρειαστούν περισσότερο χρόνο προσαρμογής, τότε τα πράγματα θα γίνουν δύσκολα…

Ηγέτης: Ο Γουίλμπεκιν αποτελεί και φέτος τον παίκτη που θα κάνει τη διαφορά στο δημιουργικό κομμάτι. Πέρσι, σκόραρε λιγότερο σε σχέση με τις άλλες σεζόν (περίπου 14 πόντους μ.ο.), ωστόσο ήταν καλύτερος στις ασίστ. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος στηρίζει πολλά φέτος, ελπίζοντας να μην υπάρξουν σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή του. Ο Γουίλμπεκιν να αναδειχθεί MVP στο 26.00

Παίκτης – κλειδί: Αν ο Νάναλι πάρει μπρος στην περιφέρεια, τότε η Μακάμπι θα έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα για την οκτάδα. Ο Αμερικανός έχει μπει δυνατά στα φιλικά, έκανε απίθανο ματς στο Σούπερ Καπ και δείχνει ορεξάτος για να βοηθήσει στην επίτευξη του στόχου.

Μονακό

H Μονακό αποτελεί και τη Σταχτοπούτα της διοργάνωσης, αφού κατέκτησε το Eurocup πέρυσι και θα βρεθεί για πρώτη φορά στην ιστορία της στη EuroLeague . Σημαντικές προσθήκες από τους Γάλλους, με την απόκτηση των: Μοτεγιούνας, Λι, Βέστερμαν και Μότουμ. Ωστόσο, ο τεράστιος θόρυβος έγινε με την απόκτηση του Μάικ Τζέιμς! Ο Αμερικανός θα δώσει στην ομάδα του Ζβέζνταν Μίτροβιτς δύναμη στη δημιουργία. Το γεγονός πως η Μονακό θα παρουσιαστεί χωρίς άγχος δίνει στους Γάλλους ευκαιρίες για… ζημιές. Υπάρχει πάντως κενό στις θέσεις των φόργουορντ, ενώ και η απειρία αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα. Ο Μαυροβούνιος τεχνικός παρέμεινε στη θέση του, μιας και είναι αυτός που την έβαλε στον μπασκετικό χάρτη των ισχυρών.

Ηγέτης: Ο Μάικ Τζέιμς επέστρεψε στη EuroLeague για να κάνει τη διαφορά. Πρωταγωνιστής στον Παναθηναϊκό και την ΤΣΣΚΑ, ενώ έδειξε πολύ καλά στοιχεία και στη θετεία του στο ΝΒΑ. Θα πάρει την μπάλα, επιθυμεί να κάνει το κάτι παραπάνω, κι αν είναι σε καλή κατάσταση τότε η Μονακό έχει τύχη για περισσότερα πράγματα.

Παίκτης – κλειδί: Ο Ντονάτας Μοτεγιούνας δοκίμασε την τύχη του στο ΝΒΑ στο παρελθόν, αλλά η προσπάθειά του δεν ευδοκίμησε. Βρέθηκε στην Κίνα κι επιστρέφει στη EuroLeague για πρώτη φορά από το 2012, ώστε να βοηθήσει τα μέγιστα. Ο θηριώδης Λιθουανός σέντερ την περασμένη σεζόν με τους Xinjiang Flying Tigers είχε 21,6 πόντους-13,7 ριμπάουντ σε 42 αγώνες.



Μπασκόνια

Πέντε συμμετοχές σε Final 4 (2005, 2006, 2007, 2008, 2016) για τους Βάσκους και το γεγονός αυτό τη βάζει από μόνο του στους μονομάχους για την οκτάδα. Μπορεί πέρσι να μην έγινε το κάτι παραπάνω, ωστόσο ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς έμεινε για να αρχίσει το νέο χτίσιμο της. Ενίσχυση στην περιφέρεια με τους Μπόλντουιν, Μαρίνκοβιτς, Γκρέιντζερ, ενώ στην Ισπανία βρίσκεται πλέον ο Φοντέκιο που έκανε σούπερ σεζόν με την Αλμπα. Η ρακέτα γέμισε με την παρουσία του Ν’ Νόκο. Πολλά νέα πρόσωπα για τη Μπασκόνια, η οποία καλείται να δέσει άμεσα για να μη χαθεί χρόνος και… νίκες. Πλήγμα η αποχώρηση του Ακίλε Πολονάρα, που έκανε εξαιρετική χρονιά.

Ηγέτης: Ο Ρόκας Γκιεντράιτις έκανε πέρσι ντεμπούτο με τη Μπασκόνια και πάνω σε αυτόν θα στηριχθεί το rebuilding της ομάδας. Με 12.7 πόντους και 3 ριμπάουντ σε 34 ματς, ο 28χρονος φόργουορντ ήταν πέρσι εξαιρετικός και στη δεύτερή του χρονιά στους Βάσκους είναι έτοιμος να ηγηθεί για την παρουσία στα προημιτελικά.

Παίκτης – κλειδί: Ο Μπόλντουιν έκανε εξαιρετική περσινή σεζόν στη Μπάγερν και αποδείχθηκε βαρόμετρο για την ιστορική παρουσία των Βαυαρών στα playoffs της EuroLeague. Με 15.3 πόντους, 4 ασίστ, ο Αμερικανός έκανε τη διαφορά και ο Ιβάνοβιτς περιμένει ανάλογη εικόνα και φέτος.

Ζενίτ

Η Ζενίτ βρέθηκε… μια νίκη μακριά από τo Final Four, ωστόσο λύγισε από τη Μπαρτσελόνα και δεν μπόρεσε να γράψει ιστορία. Οι Ρώσοι έκαναν θόρυβο την προηγούμενη χρονιά στη διοργάνωση και θέλουν φέτος να… ακουστούν περισσότερο! Πώς θα παρουσιαστεί η ομάδα της Αγίας Πετρούπολης χωρίς τον Πάνγκος, ο οποίος και έκανε την τεράστια διαφορά πέρσι; Αποκτήθηκε ο επί έξι χρόνια ΝΒΑer Σαμπάζ Ναπίερ, παίκτης ικανός για την υπέρβαση. Σημαντικές οι προσθήκες των Κουζμίνσκας, Μίκι, Λόιντ, Καράσεφ, ωστόσο αποχώρησαν σημαντικοί παίκτες όπως οι Χόλινς, Μπλακ, Ρίβερς και Τόμας. Ομάδα που έχει πολλές λύσεις στο ρόστερ της, με την περιφέρεια να είναι το δυνατό της σημείο. Στον πάγκο έμεινε ο Τσάβι Πασκουάλ, προπονητής με εμπειρία και φιλοσοφία νικητή. Απομένει να δούμε αν καλυφθεί ιδανικά το κενό των Πάνγκος, Τόμας…

Ηγέτης: Ο Σαμπάζ Ναπιέρ αποκτήθηκε για να καλύψει το κενό του Πάνγκος και η εμπειρία του από το ΝΒΑ είναι σύμμαχος για μια εξαιρετική σεζόν. Βέβαια, ο τραυματισμός του και το γεγονός πως θα χάσει μέρος της αφετηρίας στη διοργάνωση αποτελούν ερωτηματικό για την κατάσταση στην οποία θα επιστρέψει. Κάπως έτσι, το… βάρος της ηγεσίας θα πέσει και φέτος στον Πονίτκα που συνιστά έναν από τους… αθόρυβους αστέρες της διοργάνωσης. Ο Πολωνός φόργουορντ, τελείωσε την περσινή σεζόν με 8,4 πόντους, 5,2 ριμπάουντ και 3,2 ασίστ σε 34 ματς.

Παίκτης – κλειδί: Ο Τζόρνταν Λόιντ αποκτήθηκε για να πάρει πάνω του μεγάλος μέρος των επιθέσεων της ομάδας. Ολα δείχνουν πως θα αποτελέσει και τον σκόρερ της ρωσικής ομάδας. Ικανότατος σουτέρ, αν έχει την ψυχραιμία και μπορεί να αποβάλει την πίεση που υπάρχει τότε θα εξελιχθεί σε πρωταγωνιστή της Ζενίτ. Λόιντ για ΜVP της κανονικής σεζόν προσφέρεται στο 13.00

Οι… ρυθμιστές

Πέρσι έφερε τη Μιλάνο στα… όριά της και θα μπορούσε με λίγη τύχη, ακόμα και να πανηγυρίσει την πρόκριση στο Final 4. Ο λόγος για την Μπάγερν του Αντρέα Τρινκιέρι που έφτασε έως την 5η θέση της κανονικής περιόδου και αποτέλεσε την έκπληξης της σεζόν 2020-21. Φέτος, ο Ιταλός προπονητής είδε τον Γουέιντ Μπάλντγουιν να αναχωρεί για τη Χώρα των Βάσκων, ενώ πλέον δεν θα έχει στη… φαρέτρα του και το στοιχείο της έκπληξης, καθώς άπαντες υπολογίζουν τους Βαυαρούς. Παρομοίως και η Ζάλγκιρις, που κράτησε τον κόουτς Σίλερ στον πάγκο της, αλλά έχασε κάμποσους κομβικούς παίκτες. Ο Γκριγκόνις που έγινε κάτοικος… Μόσχας, ο Γουόκαπ που υπέγραψε στον Ολυμπιακό, όπως και οι Χέιζ, Γιοκουμπάιτις που πλέον αγωνίζονται στην Μπαρτσελόνα. Στα θετικά, το γεγονός ότι επαναπατρίστηκε ο Ουλάνοβας, χαρίζοντας ακόμα μια λύση στην περιφέρεια.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΝΤΕΡΜΠΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΑΘΗΑΪΚΟΥ

Σχολιάστε

X