EURO: Ποδοσφαιρικά... σοκ που έγραψαν ιστορία!

EURO: Ποδοσφαιρικά… σοκ που έγραψαν ιστορία!

EURO, το τουρνουά που συγκλονίζει και προσελκύει εκατομμύρια οπαδούς σε όλο τον πλανήτη. Στα 60 χρόνια ιστορία του έχουν γίνει εκπλήξεις που σόκαραν, όπως η κατάκτηση του τίτλου από τη Δανία και την Ελλάδα, αλλά και οι τρομερές πορείες της Ισλανδίας και της Ουαλίας. Για πολλούς το 2016 ήταν το τουρνουά των μεγάλων εκπλήξεων, ήταν το πιο απρόβλεπτο στην ιστορία, με το 29% των αγώνων να κερδίζονται από το αουτσάιντερ. Κι όμως, πέντε χρόνια αργότερα, ήρθαν οι Τσέχοι και οι Ελβετοί να βάλουν τη δικιά τους σφραγίδα και να στείλουν… σπίτια τους Ολλανδούς και Γάλλους αντίστοιχα. Πάμε λοιπόν να δούμε ματς που… σόκαραν στη διοργάνωση!

Αγγλία – Γιουγκοσλαβία 0-1 (Ημιτελικός EURO 1968)

Η νικήτρια του Μουντιάλ του 1966, Αγγλία ήταν πολύ κοντά στο να βρεθεί στην κορυφή της Ευρώπης στο τουρνουά της Ιταλίας. Ωστόσο, οι παίκτες του Αλφ Ράμσεϊ τα βρήκαν δύσκολα, πολύ δύσκολα στον ημιτελικό απέναντι στους Γιουγκοσλάβους. Μουρ, Τσάρλτον, Μπανκς, Χαρστ είχαν πολλές ελπίδες για το τρόπαιο, όμως η άμυνα των Γιουγκοσλάβων και το υπέροχο τελείωμα τοy Nτζάγιτς την έκοψαν τις ελπίδες γι ακόμα έναν τεράστιο θρίαμβο.

Δυτική Γερμανία – Ισπανία 0-1 (Φάση ομίλων EURO 1984)

H κάτοχος του τίτλου ήθελε μόλις ένα βαθμό για να περάσει στην επόμενη φάση της διοργάνωσης. Ηταν το μεγάλο φαβορί για την κούπα, αλλά λογάριαζε χωρίς την Ισπανία. Οι Ιβηρες άντεξαν την πίεση, είχαν την τύχη στο πλευρό τους και στο 90ο λεπτό της αναμέτρηση το γκολ του Αντόνιο Μακέδα έριξε στο καναβάτσο τους Δυτικογερμανούς. Το γκολ στις καθυστερήσεις έστειλε τη Γερμανία… σπίτι της και την Ισπανία στην επόμενη φάση και στη συνέχεια στον τελικό του EURO!

Αγγλία – Ισλανδία 1-2 (Φάση των 16 EURO 2016)

Σε μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του Euro, η Αγγλία αν και βρέθηκε μπροστά στο σκορ μόλις στο 4′ δεν τα κατάφερε κόντρα σε μια χώρα 330.000 κατοίκων και έκανε brexit από τη διοργάνωση της Γαλλίας. Η ομάδα του Ρόι Χόντγκσον δέχθηκε σε 14 λεπτά την ανατροπή από τους Ισλανδούς που στη συνέχεια ήταν άριστα στημένοι και πειθαρχημένοι και μάλιστα είχαν σημαντικότερες φάσεις για γκολ στο δεύτερο μέρος. Η Αγγλία έμενε χωρίς νίκη σε νοκ-αουτ στο Euro εκτός Νησιού κι επέστρεφε σπίτι της…

Bέλγιο – Ουαλία 1-3 (Φάση των 8 EURO 2016)

Η Ουαλία έγραψε ιστορία, φτάνοντας για πρώτη φορά στα ημιτελικά μεγάλης διοργάνωσης και το Βέλγιο από φαβορί επέστρεψε ταπεινωμένο στη χώρα του. Οι παίκτες του Κόουλμαν ήταν συγκλονιστικοί, έκαναν την ανατροπή, επιβλήθηκαν με 3-1 των Βέλγων. Εκπληκτική εμφάνιση από τον Ράμσεϊ, που έγινε ο πρώτος με δύο ασίστ στο ίδιο ματς. Το Βέλγιο έμοιαζε αδύναμο να αντιδράσει στις ορέξεις των Ουαλών, παρά το γεγονός πως προηγήθηκε με τον Ναϊνγκολάν. Γουίλιαμς, Κανού και Βόουκς σφράγισαν μια ιστορική επιτυχία.

Γερμανία – Δανία 0-2 (Τελικός EURO 1992)

Μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία της διοργάνωσης. Από τη μια η Γερμανία έπαιζε για πρώτη φορά ενωμένη και ήταν το τεράστιο φαβορί για το τρόπαιο. Από την άλλη, η Δανία είχε παρουσιαστεί στο Euro του ’92 από τις «παραλίες», καθώς κλήθηκε τελευταία στιγμή να αντικαταστήσει τη Γιουγκοσλαβία, εξαιτίας του πολέμου. Κι όμως οι Σκανδιναβοί έγιναν πρωταθλητές Ευρώπης. Η Δανία προηγήθηκε από νωρίς στο 18ο λεπτό με γκολ του Γιένσεν. Η πίεση των Γερμανών έγινε ασφυκτική, οι ευκαιρίες ήταν διαδοχικές, αλλά ο Σμάιχελ ήταν εξαιρετικός. Ωστόσο, το παραμύθι είχε απίθανο τέλος, μιας και ο Κιμ Βίλφορντ με ένα υπέροχο τελείωμα στο 78ο λεπτό διαμόρφωσε το 2-0.

Ελλάδα – Γαλλία 1-0 (Προημιτελικός EURO 2004)

Μία νίκη που ήταν η πιο μεγάλη στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Η πιο μεγάλη βέβαια μέχρι την επόμενη. Και μέχρι την επόμενη όπου και ολοκληρώθηκε το θαύμα της Λισαβόνας. Ναι, στο μαγικό EURO του 2004, η Εθνική μας… ξέρανε την Γαλλία του τεράστιου Ζιντάν και ήταν εκείνη που προκρίθηκε στα ημιτελικά της διοργάνωσης. Η ομάδα του Ρεχάγκελ είχε απέναντί της τους Ζιντάν, Τρεζεγκέ, Τουράμ, Λιζαραζού, Μπαρτέζ, Πιρές και πολλών άλλων, αλλά δεν πτοήθηκε, τους «μπλόκαρε» και πήρε αυτό που ήθελε!

Τρομερή κούρσα και φανταστική ντρίμπλα του Ζαγοράκη στον Λιζαραζού, σέντρα από τα δεξιά και απόιθανη κεφαλιά από το ύψος του πέναλτι από τον Χαριστέα, ο οποίος άφησε άγαλμα τον Μπαρτέζ διαμορφώνοντας στο 65ο λεπτό το 1-0. «Είναι το καλύτερο γκολ της καριέρας μου», δήλωσε αργότερα ο Χαριστέας. Στο επόμενο 20λεπτο η Ελλάδα άντεξε στην πίεση των πρωταθλητών Ευρώπης του 2000 και πρωταθλητών κόσμου του 1998 και πανηγύρισε μία ιστορική νίκη, το πρώτο από τα τρία βήματα που έκανε στα νοκ-άουτ ματς για να γράψει ιστορία στις 4 Ιουλίου 2004, κατακτώντας το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Σχολιάστε

X