EURO: Ποιος θα αναδειχθεί πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης;

EURO: Ποιος θα αναδειχθεί πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης;

To «Χρυσό Παπούτσι» είναι το πιο πολυπόθητο ατομικό βραβείο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Σίγουρα η κατάκτηση του EURO είναι πάντα προτεραιότητα, όμως για κάθε ευρωπαίο φορ είναι όνειρο να χαραχθεί το όνομά του στην ιστορία κερδίζοντας το βραβείο.

Ποιος είναι ο πρώτος σκόρερ μετά την 1η φάση του EURO;

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο οδηγεί επί του παρόντος την κούρσα για το βραβείο μς 5 τέρματα. Ο Πορτογάλος σταρ έχει πετύχει τα περισσότερα γκολ στην ιστορία του EURO, ισοφάρισε το ρεκόρ του Αλί Νταεϊ με εθνικές ομάδες (109 γκολ), ωστόσο δε θέλει να μείνει εκεί. Στόχος του να πάρει το Χρυσό Παπούτσι στο EURO και να οδηγήσει την Πορτογαλία σε ακόμα μια κατάκτηση. Αλλωστε, ξέρει πως αν βγει πρώτος σκόρερ θα έχει κάνει ένα τεράστιο βήμα για την κατάκτηση της Χρυσής Μπάλας. Με πέντε γκολ έχει το πάνω χέρι, άλλωστε μόλις δυο φορές ποδοσφαιριστές πέτυχαν περισσότερα σε τουρνουά, το 2016 ο Γκριεζμάν με 6 γκολ και το 1984 ο Μισέλ Πλατινί με εννέα τέρματα. Αλλωστε, ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής, ο Χάρι Κέιν, ο παίκτης που αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ με 23 γκολ στην Premier League, δεν έχει κάνει ακόμα σεφτέ, μιας και δε βρήκε δίχτυα εναντίον της Κροατίας, της Σκωτίας και της Τσεχίας.

 

Παίκτης Χώρα Γκολ Ασίστ Ματς
1 Κριστιάνο Ρονάλντο Πορτογαλία 5 1 3
2 Πάτρικ Σικ Τσεχία 3 0 3
3 Τζίνι Βαϊνάλντουμ Ολλανδία 3 0 3
4 Ρομέλου Λουκάκου Βέλγιο 3 0 3
5 Εμίλ Φόρσμπεργκ Σουηδία 3 0 3
6 Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι Πολωνία 3 0 3
7 Τσίρο Ιμόμπιλε Ιταλία 2 1 2
8 Σέρνταν Σακίρι Ελβετία 2 1 3
9 Μέμφις Ντεπάι Ολλανδία 2 1 3
10 Ρόμαν Γιάρεμτσουκ Ουκρανία 2 1 3
11 Αντρι Γιαρμολένκο Ουκρανία 2 1 3
12 Ιβάν Πέρισιτς Κροατία 2 1 3
13 Μανουλ Λοκατέλι Ιταλία 2 0 2
14 Ραχίμ Στέρλινγκ Αγγλία 2 0 3
15 Ντένζελ Ντάμφρις Ολλανδία 2 0 3
16 Γιουσούφ Πόουλσεν Δανία 2 0 3
17 Καρίμ Μπενζεμά Γαλλία 2 0 3
18 Κάι Χάβερτς Γερμανία 2 0 3

Ποια είναι η ιστορία του Χρυσού Παπουτσιού σε EURO;

Οι πρώτες πέντε διοργανώσεις είχαν μόλις τέσσερις ομάδες. Τα ματς λιγότερα, όπως και τα γκολ! Στα τρία πρώτα EURO οι πρώτοι σκόρερ είχαν μόλις δυο γκολ: Μίλαν Γκάλιτς, Ντράζεν Γιέρκοβιτς, Φρανσουά Οΐτ, Bαλεντίν Ιβανόφ, Βίκτορ Πονεντέλνικ, Φέρεντς Μπένε, Ντέστσο Νόβακ, Χεσούς Μαρία Περέδα, Ντράγκαν Τζάιτς ήταν οι πρώτοι σκόρερ.

Το 1972, ο Γκέρντ Μίλλερ πήγε… κόντρα στο ρεύμα σημειώνοντας τέσσερα γκολ σε δύο μόνο παιχνίδια και, τέσσερα χρόνια αργότερα, ο Ντίτερ Μίλερ ακολούθησε το παράδειγμά του. Η έκδοση του τουρνουά του 1980 ήταν η πρώτη που είχε οκτώ ομάδες και ήταν το τρίτο διαδοχικό EURO, όπου ένας Γερμανός κέρδισε το Χρυσό Παπούτσι. Ο Κλάους Αλοφς σημείωσε χατ-τρικ σε μια νίκη εναντίον της Ολλανδίας και αυτά τα τρία γκολ ήταν αρκετά για να εξασφαλίσουν τη διάκριση.

Το 1984, ο Μισέ Πλατινί ανέβασε το επίπεδο! Οκτώ ομάδες συμμετείχαν στα τελικά του τουρνουά, αλλά η Γαλλία προκρίθηκε αυτόματα ως οικοδεσπότης. Ο Πλατινί χρειάστηκε μόλις πέντε ματς για να πετύχει εννέα γκολ, ρεκόρ που κρατάει ακόμα. Ο Γάλλος ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής της διοργάνωσης, σκοράροντας και στον τελικό με την Ισπανία.

Ανάλογη ιστορία και το 1988, όταν ο κορυφαίος παίκτης του τουρνουά ήταν επίσης ο πρώτος σκόρερ! Ο Μάρκο Φαν Μπάστεν που δε βρήκε ποτέ δίχτυα στο Μουντιάλ, αλλά στο EURO ήταν εντυπωσιακός. Τρομερές εμφανίσεις, πέντε γκολ και ηετική προσωπικότητα. Στον τελικό, ο Φαν Μπάστεν είχε ζωγραφίσει το αριστούργημά του και σκόραρε ίσως το καλύτερο γκολ που έχουμε δει ποτέ σε έναν μεγάλο τελικό.

Αντίθετα, το 1992, στη διοργάνωση που η Δανία έγραψε το δικό της παραμύθι το βραβείο του πρώτου σκόρερ μοιράστηκαν τέσσερις παίκτες που πέτυχαν από τρία τέρματα. Πρόκειται για τους Ντένις Μπέργκαμπ, Τόμας Μπρολίν, Χένρικ Λάρσεν, Καρλ Χάιντς Ρίντλε. Τέσσερα χρόνια αργότερα, ο Άλαν Σίρερ μπορεί να μην οδήγησε την Αγγλία στην κατάκτηση του τίτλου, όμως με πέντε γκολ σε ισάριθμα ματς αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ. Κι όμως, ο Αγγλος φορ πριν το EURO δεν είχε σκοράρει σε 12 ματς της Αγγλίας.

Το Euro 2000 διοργανώθηκε από το Βέλγιο και την Ολλανδία και το βραβείο μοιράστηκαν οι Πάτρικ Κλάιφερτ, Σάβο Μιλόσεβιτς. Και οι δύο επιθετικοί βρήκαν δίχτυα πέντε φορές σε ένα από τα πιο συναρπαστικά ευρωπαϊκά πρωταθλήματα στην ιστορία. Τα τέσσερα γκολ που σκόραρε ο Πάτρικ Κλάιφερτ κόντρα στη Γιουγκοσλαβία αποτελούσαν ένα ρεκόρ που κανείς άλλος στην ιστορία δεν είχε καταφέρει να πετύχει σε τελική φάση του Euro. Θα ήταν μόνος στην κορυφή της λίστας των σκόρερ, μέχρι ο ίδιος να δηλώσει ότι το τρίτο γκολ, δεν μπήκε από τα δικά του πόδια αλλά από του Ντέγιαν Γκοβεντάριτσα. Αυτή η ειλικρίνεια, ήταν που έκανε την UEFA να ξαναδεί την φάση και να μετρήσει το γκολ στον Γιουγκοσλάβο μέσο, με αποτέλεσμα το ρεκόρ να μην μετρήσει ποτέ.

Το 2004 η Ελλάδα έκανε την τεράστια έκπληξη, ο Χαριστέας πέτυχε γκολ τίτλου, αλλά πρώτος σκόρερ του EURO αναδείχθηκε ο Μίλαν Μπάρος. Ο 22χρονος Τσέχος έκανα τα πάντα, έφτασε την ομάδα του μέχρι τα ημιτελικά, σκοράροντας πέντε γκολ.

Στο EURO 2008 έλαμψε η Ισπανία και μαζί ο Νταβίδ Βίγια. Τα τρία από αυτά τα πέτυχε στην τεσσάρα κόντρα στη Ρωσία. Πέτυχε τέσσερα γκολ στη φάση των ομίλων τα περισσότερα μετά τον Μισέλ Πλατινί, ωστόσο δεν πέτυχε περισσότερα, μιας και έχασε μεγάλο μέρους του ημιτελικού και ολόκληρο τον τελικό λόγω τραυματισμού.

Το 2012 η Ισπανία έγραψε ιστορία με δεύτερη διαδοχική κούπα, ωστόσο έξι παίκτες πέτυχαν 3 γκολ. Μάριο Γκόμεζ, Φερνάντο Τόρρες, Μάριο Μπαλοτέλι, Μάριο Μάντζουκιτς, Κριστιάνο Ρονάλντο, Αλάν Τζαγκόεφ ήταν οι πρώτοι σκόρερ. Ωστόσο, σε αυτό του 2016, ο Αντουάν Γκριεζμάν πέτυχε 6 γκολ και κατέκτησε το «Χρυσό Παπούτσι», ενώ έγινε ο δεύτερος μετά τον Μισέλ Πλατινί που σκόραρε περισσότερα από πέντε. Ο Γάλλος επιθετικός ολοκλήρωσε και με δυο ασίστ τη διοργάνωση.

Σχολιάστε

X